Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sonia1982

Pieprzyki, znamiona jak sie ich pozbyc?

Polecane posty

Gość MaRtHiTTa
Heyo!! Wczoraj miałam usuwany pieprzyk na samym środku pleców!! Boli jak cholera!!!! Nie umiem sie nawet ruszac ;(;( Poprostu szok!!!!! Mam nadzieje ze blizn po nim nie będzie bo jak będą to...już nigdy nie założe stroju!!! No i wykluczone solarium oczywiście!!! ;(;(

Witam wczoraj usuwałam 3 pieprzyki na brzuchu w katowicach w SAD MED.Usuwane były chirurgicznie za 3 sztuki zapłaciłam 525zł z badaniem histopatologicznym,za 2 tygodnie ide na sciągniecie szwów,ale jeszcze mam ich sporo na plecach i bede usuwac ale juz na kase chorych po jednym miesiecznie.Termin na kase chorych mam na lipca.Skierowanie miałam od dermatologa a usuwał chirurg.

właśnie dzisiaj rano miałam usuwane pieprzyki, 5 sztuk, za jednym razem, został jeszcze jeden włókniak na szyi. Ja z moimi zgłosiłam się do dermatologa, który je obejrzał, dał skierowanie do chirurga. Wycinanie nie bolało, zakładanie szwów trochę \"ciągnęło\", a teraz czuję szczypanie. Jutro mam się normalnie wykapać pod prysznicem, przetrzeć wodą utlenioną ( przed kąpielą zdjąć opatrunki ) i założyć zwykły plaster z gazą. Za tydzień do zdjęcia szwów. Boję się co wyniknie z badania histopatologicznego. Czuję się trochę pokiereszowana. A denerwować się zabiegiem nie było po co.

Gość anka...
ja miałam usówane laserowo 3 pieprzyki..... jeden dość duży , dwa troche mniejsze i muszęe powiedzieć że po tym naljwiększym (na szyi) ślad jest najmniej widoczny ;) Teraz mam problem bo mam takiego pieprzyka na jakieś 0,5 mm i badzo go nie lubię, wtedy kiedy usówałam tamte laserem powiedzieli, że tego dało by się tylko chirurgicznie.... :/ i nie wiem czy się zdecydować czy nie bo nie chcę mieć blizny na twarzy.... a z pieprzem też nie jest fajnie, bo jak np idę się opalać to muszę nakładać na niego tonę kremu bo inaczej się boje..... :/ blleee

Gość anka...
sprki tego na twrzy co chcę usunąć mam na jakieś podad 0,5cm a nie mm ;) fajnie by było jakby był taki malusi ;)

Gość AngelaT80
Ja mam wlasnie na szyi dwa szwy po pieprzykach. Chirurg odradza wycinanie wiecej niz dwoch jednoczesnie, bo to jest w koncu zabieg i moga byc powiklania albo jakies obrzeki. Usuwalam w krakowie w scanmedzie za darmo, trzeba miec tylko skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu albo od dermatologa. Wycinanie nic nie boli, bo daja bardzo silne znieczulenie. potem troche szczypie, ale bardzo delikatnie. Szwy wygladaja paskudnie:/// jak gasienice :))

Ja mam mieć usuwany pieprzyk na plecach za dwa tygodnie. Miałam go odkąd pamiętam, ale zawsze był płaski. Niedawno zauważyłam, że się powiększył i teraz tak odstaje. Bardzo mi to przeszkadza po jest na linii stanika. Dermatolog dał mi skierowanie do chirurga i już jestem umówiona na usunięcie. Bardzo się boję tego zabiegu, bo nigdy żadnego nie miałam. Pieprzyk ma wymiar około 0,5 cm. Ile mogą mi założyć szwów? Martwię się, że przez jakiś czas nie będę mogła wychodzić na słońce. Jak długo to się goi?

dolaczam sie, tez mam mnostwo tych znamion :// ehh bylam u dermatologa i mam sie zglosic jesienia, to pani dermatolog poda mi adres jakiegos dobrego chirurga:/ boje sie strasznie :O

Witajcie dziewczyny! Sama borykam się z tym problemem. W okolicach zapięcia stanika mam odstającego pieprzyka. Cały czas jest taki sam, nie powiększa się, ani tez nie zmienia koloru. Jednak którykolwiek z lekarzy nie ogląda moich pleców to zwraca uwagę na piperzyka i doradza jego usunięcie. Jutro idę zapisać się do dermatologa lub dermatochirurga (już jestem po jednej konsultacji dermatologicznej. Lekarka poradziła mi aby zgłosić się na dermatochirurgię w celu konsultacji i ewentualnego zabiegu). Powiem Wam szczerze, że dziwne mam uczucia. Jak byłam młodsza słyszało się że nie wolno usuwać takich znamion, itp. No ale przecież medycyna poszła do przodu i lekarze wiedzą co robią. Dziewczyny napiszcie proszę coś, chyba trzeba mi dodać otuchy. Muszę to zrobić w tym roku, bo sama się boję aby nie uszkodzić tego pieprzyka. Mam do Was pytanie. CZy może któraś z Was miała usuwane takie znamię na dermatochirurgii na ul. Francuskiej w Katowicach? Bo polecono mi abym tam się właśnie zgłosiła. Bardzo proszę o wszelkie opienie na ten temat. Pozdrawiam Was gorąco i życzę miłego dnia :)

Gość bik
tak czytam was i troche nie rozumiem przeciez pieprzyki ma chyba kazdy ja np mam rece w piprzyjach takie male lub troche wieksze kropki i w niczym mi to nie przeszkadza rozumiem jakies bardzo duze znamiona ale takie kropki to chyba przesada zeby je usuwac

nie chodzi o jakieś tam kropki, jeśli komuś zmienia się kształt pieprzyka lub widocznie się powiększa to chyba jasne jest że to nie jest jakaś błaha sprawa. Trzeba się tego pozbyć, im prędzej tym lepiej. Pozostaje jedynie ten strach, którego nikt nie potrafi opanować.

Gość AngelaT
Od usunięcia moich pieprzyków mineły trzy tygodnie. Wyniki są dobre. Blizny po szwach nadal sa, w dodatku czerwone. Ktoś pytał ile szwów zakładają...nie za dużo, jak mnie wyciągali szwy po dwóch pieprzykach to trwało to może z minutę. Nie ma sie czego bac, usuwanie W OGÓLE nie boli bo jest znieczulenie. Ale jak ktos ma na twarzy to niech sie zastanowi, bo blizny tez sa bardzo widoczne i dluuuugo sie goja :/.........

właśnie przed godziną miałam usuwany pieprzyk. Bałam się zabiegu ale nie było trzeba. Bolało tylko wkłucie znieczulenia, potem już nic nie czułam i to wszystko z kasy chorych. Nie płaciłam za zabieg ani złotówki a lekarz bardzo uprzejmy i wcale nie strajkuje.

Gość btm
siemanko!! miałam wczoraj usuwany pieprzyk na szyi ( 5mm, duzy i wypukły) w szpitalu na Goduli w rudzie śląskiej, pieprzsyk mi nie przeszkadzał i nie miałam zamiaru go usuwac, ale w nocy go rozdrapałam przez przypadek i usunąć musiałam:/ mam 2 szewki, ranka ma 2,5 cm i wyglada miej wiecej tak: *-------* niby spoko, ale oczekiwałam mniejszego śladu, bo mam też pieprzyć nad górną warga który chcę usunąc ale nie wyobrazam sobie posiadania TAKIEJ SZNITY :/ że to takie długie musi byc?? aha usuwałam u normalnego chirurga, ale następnym razem pojde chyba do chirirga plastyka bo co twarz to twarz..

Gość nie kochana
witam...potrzebuje pomocy :((( nie potrafie sobie poradzic z moim zyciem :((( wszystko kreci sie wokol jednego...mojego pieprzyka pod nosem...wyglada obrzydliwie...jakby z nosa mi jakis gil wyszedl i na dodatek sa na nim wloski...mam wrazenie ze jak wychodze z domu to wszyscy sie na mnie gapia a zwlaszcza pod nos...moja mama zauwazyla ze chodze zgarbiona i patrze ciagle pod nogi...bo ja sie boje patrzec innym ludzia w twarz...bylam u lekarza rodzinnego to zaczal sie smiac ze mnie...a nie stac mnie zeby isc rywatnie do dermatologa...wogule nie mam pojecia gdzie mam sie skierowac... :( pomozcie mi...

Gość czarny kot 7
Czesc wszyscy:) Tak sobie czytam i szukam czego, mam nadzieje nie za pozno, bo wlasnie zem wrocila z twarza w strupkach po koagulacji, ale nie od chirurga a... kosmetyczki /oby nie o zgrozo/ .. a co najlepsze to to, ze oprocz wirusowo mnozacych sie wlokniakow, jak mnie poinstruowala, wypalila mi przy okazji dwa pieprzyki na twarzy, ktorych nawet nie snilam ruszac.. takze po wszystkim spojrzalam w lustro i.. wrylo mnie.. a ona na to, ze chyba nie chce miec ich jeszcze wiecej..? Co robic? Ratunku! Ufalam tej babie, a ona mnie tak.. ale juz pal szesc.. usuniete, przezyje, ale spokoju nie moge zaznac, ze to pieprze byly, a ona, nie jak w Waszych przypadkach, dermatolodzy, okolodzy, tylko kosmetyczka jest:/ Co radzicie? Pozdrawiam

Gość Marcinnnnnnnnn
Ja mam takie pytanie czy jest taka opcja żeby po wyciskaniu się robiły pieprzyki? Ja kilka miesięcy temu na twarzy wycisnąłem kilka krostek i w ich miejscach pojawiły się pieprzyki;( Nie przebarwienia tylko ewidentnie czarne pieprzyki. Czy to możliwe?

Gość Zapamiętasz
Idz jak najszybciej do dermatologa i pokaz mu co ta glupia baba Ci zrobila!!! Takie rzeczy powinien usuwac tylko lekarz!!! i obserwuj uwaznie te slady czy Ci sie tam nic zlego z tym nie dzieje. Zreszta dermatolog Ci powie co z tym zrobic. Taglupia baba nie miala prawa usuwac tego bez Twojej zgody!!! To niebezpieczne!!!

Gość do lekarza szybko idź
chyba że to były brodawki i stąd jej słowa ze chyba nie chcesz mieć ich więcej, ale zupełnie Cię nie poinformowała, do lekarza idź sprawdzić

Gość do Marcinnnn
mogły Ci się zrobić brodawki na to miejsce, idź do dermatologa i pokaż, jeśli brodawki to Ci wypali ciekłym azotem

Gość dziewczyny w takim razie...
...co lepsze jeśli chodzi o twarz - pieprzyk czy blizna po nim? :o

Gość wszystko zalezy od tego
czy pieprzyk stwarza zagrożenie dla życia czy nie

Gość blizna nie jest duża

Gość dziewczyny w takim razie...
ale część z Was pisze, ze blizny sa duże... :( boje sie, ze zostanie mi blizna po pieprzyku nawet jak pojde na wycinanie do chirurga plastycznego :o prosze, niech dziewczyny, ktore usuwaly cos z twarzy napisza, jakie maja teraz blizny, czy duze w porownaniu do znamienia i czy bardzo je widac...? No i jaka metoda usuwaly! Z gory dzieki :)

Gość Zapamiętasz
Na twarzy to regoly goi sie najlepiej i nie pozostaja blizny.Ja usuwalam z brody i prawie nie znac,chyba ze sie bardzo przyjrzysz.

Gość Naka0404
Mam na twarzy znamię około 6cm. Jest bardzo duże i mi przeszkadza. Byłam u dermatologa i dowiedziałam się, że operacja to raczej złe rozwiązanie, ponieważ to znamię jest zbyt duże i po operacji może być większa blizna niż jest teraz. Poradziła mi maść, ale znamię i tak w 100% nie zniknie, tylko stanie się mniej widoczne. Nie wiem co mam robić. Słyszałam, że istnieje usuwanie laserowe, ale nie wiem czy to jest skuteczne i czy zostaje po tym jakaś blizna? Ja mam duże znamię więc obawiam się, że zostanie mi po tym duża blizna.

Gość juka26
ja też mam duże znamie ok 5 cm i byłam u lekarza - chcą usunąć. jest ktos kto usuwal tak duże znamie i gdzie?

Gość Ania 30
usuwałam chururgicznie dwa zna miona nic nie bolało najgorszy jest strach gdy czeka się nawynik mam do usunięcia jeszcze dwa i bardzo sie boję na badaniu dermatoskopem wyszły na żółto pani dermatolog powiedziała żeby się narazie nie martwić bo są ładodne ale usunąć czy kotś miał robione badanie drmatoskopwe?

mój mąż ma pieprzyk wypukły na szyi, ostatnio od jakiegoś czasu piecze go. Wybiera się do dermatologa. On chce go usunąć, a ja się zastanawiam, może lepiej czymś smarować i przestanie piec, skoro nic się nie zmienia w nim. Sama nie wiem. Zobaczymy co powie lekarz