Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 studentka-

STUDENCI ZAOCZNI ??!!

Polecane posty

Go艣膰 studentka-

Czy kto艣 z Was studiuje zaocznie, jak Wam sie podoba taka forma nauki ? Czy jest bardzo ciezko ? Ja w tym roku ide na zaoczna turystyke i rekreacje ( nie dostalam sie na dzienna, 17os na miejsce,horror ;) ) ... Teraz wlaczyly mi sie male obawy, bo z tego co widze, to nie mam trzech przedmiotow ktore sa na dziennych. Boje sie, ze moge miec potem problemy ze znalezieniem pracy. Kiedys tak bylo, ze pracodawca przychylniej patrzyl na tych ktorzy skonczyli szkole dziennie, czy teraz jest tak samo ?!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 teraz liczy si臋 praktyka
znajd藕 sobie prac臋 w tygodniu. Jak sko艅czysz studia b臋dziesz mia艂a wykszta艂cenie i do艣wiadczenie

Udost臋pnij ten post

Ja mia艂am to \"szcz臋scie\", 偶e studiowa艂am i na dziennych i na zaocznych studiach. Nie trzeba nikogo przekonywa膰 do tego, 偶e na dziennych studiach jest du偶o wi臋ksza orka ni偶 na tych drugich. Chodzisz na zaj臋cia codziennie, masz non stop \"co艣 zadane\" ;-), przygotowywa膰 sie musisz regularnie, cz臋stsze s膮 kolokwia, \"kartk贸wki\"... Ale przez to student, kt贸ry studiuje naporawde po to, by co艣 umie膰, wiedzie膰 - ma na na to calkiem dobr膮 szans臋. Nie ma mozliwo艣ci zbytniego (!!) obijania si臋...oczywiscie, jak kto艣 chce ;-) to sie i przez dzienne studia prze艣lizgnie, ale musi mie膰 naprawde niez艂ego farta, 偶eby nie dopadlo go latanie za zaliczeniami, \"proszenie o wybaczenie\", poprawki, itp. W wiekszosci publicznych uczelni... A na zaocznych - zjazdy 2 razy w miesi膮cu, po 2 dni... Odzwyczai膰 sie mozna od nauki strrrrasznie! Ani sie nie chce przygotowywa膰 do zaj臋膰, ani ju偶 potem nawet na te zaj臋cia je藕dzi膰. Trudniej o mobilizacj臋. Je艣li kto艣 nie ma naprawde silnej woli uczenia sie, to odpu艣ci sobie szybko i bedzie jecha艂 po najprostszej linii oporu. Nie ma kogo艣, kto stoi z batem nad g艂ow膮 i zagrzewa do walki :) Sam jeste艣 sobie panem, sterem i okr臋tem. Naprawde trzeba mie膰 du偶o samozaparacia, 偶eby nie odpu艣ci膰 sobie na tyle, 偶e potem s膮 du偶o wi臋ksze problemy ni偶 tylko chodzenie 2 razy w miesi膮cu na zaj臋cia. O ile komu艣 naprawde zale偶y.... A co do pracodawc贸w - to od nich, indywidualnie zale偶y, czy zapytaj膮 o to, czy studiowalas dziennie czy zaocznie. Na dyplomie tego nie masz.(przynajmniej ja nie mialam). Dla niekt贸rych ma to znaczenie, dla innych nie. Nie ma na to 偶adnej regu艂y. Dla wszystkich jednak wa偶niejsze s膮 twoje umiej臋tno艣ci i do艣wiadczenie przydatne w zawodzie, ni偶 rodzaj uko艅czonych studi贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Mondram a w jakim miescie jesli moge wiedziec :D ? Tak doswiadczenie wiem, ale teraz zeby znalezc prace w przyszlym,planowanym zawodzie to tez latwo nie jest, bo mam tylko mature, a od razu przewodnikiem sie nie stane ;) .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a Iwosia jak zwykle wszycho
wie... Oj, oj!!! ja chodzi艂am na zaoczne, mia艂am zaj臋cia co 2 tyg. trzy razy w tyg: p贸艂 piatku, 14 godz w sobot臋 ( zgodz, przerw膮) i w sobot臋 8, do 10 godz. Acha!! I praktyk臋 co roku, 2 - 4 tyg.... I nauka przepana, bo uczelnia pa艅stwowa..... nie mozna by艂o si臋 obija膰.......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Iwosia, ja rowniez mialam juz okazje studiowac dziennie, zrezygnowalam po 7 miesiacach, sesje zimowa zaliczylam, ale kierunek okazal sie w 100% " nie moim " ;) i po prostu sobie poszlam. Teraz chcialam isc na dzienne rowniez, ale sie nie dostalam. Mam juz plan zajec i zjazdy sa w piatek, sobote i niedziele. Akurat turystyka jest na pewno kierunkiem ktory bardzo mnie kreci, podoba mi sie i przyszlosc wiaze ( jesli sie uda oczywiscie ) z praca w tym zawodzie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Ja takze jestem w szkole panstwowej i nie sadze aby mozna bylo sobie po prostu olac wszystko...

Udost臋pnij ten post

studentka, nie wiem gdzie studiowa艂a Iwosia, u nas by艂o b. ci臋偶ko, geofizyk臋 np.sko艅czy艂y chyba 4 osoby, specjalno艣c prawie nie do przejscia.... Nie wiem jak jest gdzie indziej .., u nas trzeba by艂o "ry膰"... no i ta pratyka.... nie by艂o folgowania.... Cwicze艅 faktycznie ma艂o, za ma艂o.. i trzeba by艂o samemu dochodzi膰 do "sedna"... albo... "pani dzi臋kujemy".....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 myszkaaa
moj facet studiuje zaocznie rowniez na dobrej uczelni panstwowej i jakos zadko widze go przy ksiazkach!! nie narzeka w kazdym razie jak mowi nie ma porownania do dziennych. Od nastepnego roku na dyplomie bedzie juz napisane czy konczyles studia dzienne wieczorowe czy zaoczne!!! wiec dla pracodawcy moze miec to duze znaczenie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kjmng
powiem tak , ja studiowalem zaocznie ale w mojej branzy nie ma to znaczenia , licza sie umiejetnosci ( budownictwo) chyba ze chcesz byc jakims wielkim projektntem to zdecydowanie lepsze sa dzienne , widzialem ze maja duzo wiecej cwiczen , ale na budowie to zawsze z nimi wygrywalem , bo przychodza od razu po dziennych a ja w tym samym wieku tylko z 5 letnim doswiadczeniem i juz z uprawnieniami a oni bede je mieli po 2 latach pracy , nie mam problemu ze znalezieniem pracy i nikogo nawet moj indeks nie obchodzil

Udost臋pnij ten post

:-0 Pisanie, 偶e \"jak zwykle wszycho wiem\" jest z twojej strony dziecinn膮 z艂osliwo艣ci膮, ale skoro inaczej nie umiesz rozmawia膰..... :-0 Napisalam to na podstawie wlasnych do艣wiadcze艅, a chyba o to w tym topiku mniejwiecej chodzilo. Ty napisalas o swoich do艣wiadczeniach, podobnie jak ja. Czy wobec tego te偶 nazwalabys sie t膮 \"co wszycho wie\"?????? :-0 Wsszystko zalezy od tego, jaka to uczelnia, jacy s膮 w niej wy艂adowcy, jaki to kierunek. Przypuszczam ,ze jestes na geofizyce, nie wiem mo偶e sie myl臋. Ale to naprawno co艣 bardziej wymagaj膮cego ni偶 pedagogika, na kt贸rej ja by艂am. Pozdrawiam - unikaj膮c bezsensownych z艂o艣liwo艣ci....

Udost臋pnij ten post

cze艣膰 . ja studiuje zaocznie na UW i niech kto艣 mi powie, 偶e jest duzo l偶ej na zaocznych ni偶 na dziennych, cisn膮 jak cholera a w sesje to ju偶 w ogole czarne chmury i siwy dym, 偶adkio kiedy ustalaj膮 drugi termin poprawki ja musz臋 si臋 uczy膰 ca艂y tydzie艅 偶eby zda膰 jeden egzamin w weekend bo materia艂u od cholery, w czasie sesji egzaminy sa co weekend i jak tu znale偶c prace? teraz podstawa to trzeba by膰 dyspozycyjnym a w sesje trzeba w ka偶dy weekend zdawa膰 egzaminy, nie ma 偶adnych zalicze艅 tylko tyle ile mam przedmiot贸w to z ka偶dego mam egzamin. Studiowa艂am dziennie licencjata i tam mia艂am wi臋cej luzu ni偶 teraz. To zalezy wszystko od uczelni i podej艣cia wyk艂adowc贸w u mnie panuje przekonanie 偶e nie ma si臋 nic za darmo i trzeba pracowa膰, nie uznaje si臋 艣ci膮gania za to mo偶na mie膰 niez艂e k艂opoty. Przyzwyczai艂am si臋 ju偶 do tego ale na pocz膮tku pierwsza sesja byla dla mnie koszmarem strasznie kosili. Poza tym denerwuje mnie troche 偶e w艂adze uczleni UW strasznie zadzieraj膮 nosa 偶e to najlepsza uczelnia w Polsce za ka偶dym razem nam wpajaj膮 偶e jestesmy studentami presti偶owej uczeln ii kichy nie mo偶na odwala膰. To mi si臋 nie podoba bo wywyszszaj膮 si臋 strasznie a ja nie lubi臋 tego. Uczelnia to uczelnia inni studjuj膮 na innych uczelniach i te偶 si臋 ucz膮 i maj膮 jakies wyniki i potem te偶 maj膮 prace a tutaj robi膮 wielkie halo...to 偶e studiowa艂am na UW to znaczy 偶e pewnie z艂api膮 mnie od razu do dobrej pracy...ju偶 to widz臋.

Udost臋pnij ten post

ok. Iwosia... sorry!!! chyba si臋 za bardzo unios艂am.., fakt b. nie艂adnie.. Przepraszam

Udost臋pnij ten post

Jak zwykle nikogo sie nie przekona, ale u mnie studia zaoczne dodam,偶e na prywatnej uczelni! wyglada艂y tak: zjazdy co tydzien i caly piatek-sobota-niedziela zaj臋膰 od rana do wieczora, do tego jeszcze wczesniej wspomniane nie 艂atwe praktyki, jednym s艂owem dla tych co przyszli z nastawieniem \" zdam bo p艂ace \" studiowanie szybko sie sko艅czy艂o a z praca nie by艂o problemu, bo mia艂am to cenne doswiadczenie, o kt贸rym dzienni mogli zapomniec plus dobre przygotowanie przez uczelnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Tak, tylko jak ja znajde teraz prace w branzy ? Przegladalam ogloszenia i z tego co widze, to moge rozdawac ulotki, byc akwizytorka, szwaczka badz isc do agencji ... Chce zapisac sie jeszcze dodatkowo na jakis kurs jezyka obcego, co ja jeszcze moge wiecej zrobic, sama nie wiem...

Udost臋pnij ten post

Ejmi... szcz臋艣ciara... u nas byli.. tacy "ma艂owyrozumiali", 偶e egfzaminy ustalali w srodku tyg, o 12.00. Ale jazda!!! Wi臋kszo艣c pracujacych... a tu Pan doktor.. ryp..egzaminem.. szkoda gada膰... :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Ja mam w sesji zimowej jeden egzamin, 3 w sesji letniej, chyba ze cos sie zmieni jeszcze w planie..

Udost臋pnij ten post

Studentka- u mnie to uczelnia za艂atwia艂a dobrym studentom sta偶 tak na poczatek a jak sie sprawdzilas to praca na p贸艂 etatu badz ca艂y. U mnie egzaminy tez by艂y w tygodniu, ale wieczorami, bo z wyk艂adowcami zawszo sz艂o sie dogadac, dlatego jestem zdania, ,,ze dobra uczelnia prywatna jest lepsza od pa艅stwowej i tyle (a mam por贸wnanie )

Udost臋pnij ten post

to niedu偶o.... ale pewno tylko tak na pierwszym roku.... U nas cz臋sto bywa艂o tak 偶e exam by艂 taki sobie, a 膰wiczenia (kt贸rych zdanie dopuszcza do examu ) by艂y nie do przej艣cia....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Wlasnie tak mi sie wydaje, 4 egzaminy na aly rok, jakos malo ;) . A czy ktos z Was robil licenciat ? Na czym on dokladnie polega ? Bo te moje studia sa wlasnie 3-letnie, potem oczywiscie moge isc na uzupelniajace magisterskie.

Udost臋pnij ten post

no egzaminy w tygodniu na sytudiach zaocznych to ju偶 przegi臋cie naprawde! ale drodzy studenci musimy przyj膮c do wiadomo艣ci 偶e mimo i偶 jeste艣my doro艣li to w艂adze uczelni traktuj膮 nas jak g贸wniarzy kt贸rzy musz膮 si臋 im podporz膮dkowa膰 i nikogo nic nie obchodzi. Wyk艂adowcy bardzo cz臋sto sp贸藕niaj膮 si臋 na egzainy i nie obchodzi ich to 偶e kto艣 ma prace i wyrwa艂 sie tylko na egzamin uwa偶aj膮 偶e wszystko im wolno....ale co zrobi膰? Brak szacunku dla nas!!!! chyba nigdy nie b臋d膮 nas traktowa膰 powa偶nie do p贸ki nie sko艅czymy studi贸w

Udost臋pnij ten post

tak... ale wiecie !! raz to nawet weso艂o by艂o jak jeden Pan nie przyszed艂 na exam :) :) Pan od geohydrologii z reszta Pan si臋 nie zjawi艂, no to my, ca艂膮 banda do niego, pukamy, pukamy... go艣膰 nic, no to kto艣 nacisn膮艂 klamk臋...... i oczom naszym (pi臋knym u coponiekt贸rych... ) ukaza艂 si臋 widok nastepuj膮cy: Pan X spi jak menel skulonyna pod艂odze, ze zwinietaymi n贸ziami.. niebo偶膮tko..... a w powietrzu unosi si臋 aromat..... trze藕wiej膮cego m臋偶czyzny (najdelikatniej m贸wi膮c) Po jakim艣 czasie Pan X wyznaczy艂 kolejny termin... przyszlismy z kamienna min膮 pod jego pok贸j, bo tam kaza艂 nam si臋 zg艂osi膰 i... powpisywa艂 bez s艂owa..... 4,5 albo 5... jak tam pad艂o...... Wesolo by艂o..... ale tylko ten jeden exam poszed艂 takkk.... milo.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jarek2
A mnie pracodawca zapyta艂, po jakich jestem studiach zaocznych czy dziennych. Powiedzia艂em, 偶e po dziennych, to bardzo si臋 ucieszy艂, i powierzy艂 mi bardziej wymagaj膮ce zadania. Widzia艂em ten b艂ysk w oczach, 2/3 student贸w to zaoczni, wi臋c pracodawcy doceniaj膮 dziennych, i jestem z tego dumny. Bo si臋 nie obija艂em na studiach.

Udost臋pnij ten post

ja te偶 nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yyyeeee
by艂 juz kiedys topik o studentach zaocznych i dziennych-ja bede bronic zaocznych z prywatnych uczelni bo sama w takiej studiuje i zajecia mam nie tylko 2 razy w miesiacu-ale czasami i 3 razy do tego w piatki wieczorem.do sesji musimy uczyc sie tak samo jak i dzienni,musimy przygotowywac sie na 膰wiczenia-robic ro偶ne badania i projekty i nie ma zmi艂uj...

Udost臋pnij ten post

Ja dopisze jeszcze od siebie, 偶e niekt贸rzy bardzo lubi膮 stwierdzenia, 偶e skoro na wielu uczelniach pa艅stwowych jest luzik na zaocznych to na prywatnych to juz wog贸le mo偶na nie przychodzi膰, tyle tylko 偶e zasada jest bardzo prosta i zdradzi艂 raz ja na zajeciach doktor, ze na pa艅stwowych tych z zaocznych sie nie uwala i zdaja,bo przeciez to oni utrzymuja dziennych i uczelnie....taka jest prawda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentka-
Tak tylko podobno szkoly prywatne maja mniejsza renome... Choc i tak to wszystko zalezy od szkoly, kierunku, wymagan, tylko pracodawca nie moze sprawdzic, czy ktos w prywatnej mial zajecia co tydzien, czy raz na miesiac. Mysle, ze liczy sie to co osoba konczaca studia ma w glowie, tylko ciezko to udowodnic na krotkiej rozmowie kwalifikacyjnej... Na kierunek ktory ide, na same zaoczne bylo 3,5 osoby na miejsce, nie rozszerzali grup, wiec przyjeli tyle osob ile bylo w planach czyli 60, na dzienne bylo 17 osob na miejsce, mogli przyjac 40os. Jak dla mnie to paranoja. Dlaczego takie male sa te grupy, powinno sie dac szanse wiekszej ilosci osob, jesli nie dadza sobie rady to po prostu odpadna i tyle.

Udost臋pnij ten post

a nam powiedzieli 偶e ich nie obchodzi czy zdamy czy nie bo im na kasie nie zale偶y bo i tak uw ma dodacje z pa艅stwa wi臋c to nie wsz臋dzie tak jest

Udost臋pnij ten post

Ejmi-patrz napisa艂am na wielu! nie wszystkich:) a to co dzieje na UW to wiem dobrze.... Studentka- czesto jednak ta kt贸tka rozmowa moze sporo powiedzie膰...:)

Udost臋pnij ten post