Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość oliivkaa

Gość oliivkaa
mam pytanie, bardzo sie denerwuje przez jedna rzecz, moze nie mam az okrutnie bolesnych boli miesiaczkowych, chociaz mimo wszystko pierwszy dzien jst bardzo bolesny a pozniej juz jakos leci , natomiast to co mnie bardoz martwi..w pochwie mam jakas jakby gruba narosl ktora ciagnie sie przez ok. 3cm. co to moze byc ?:(((

Gość Keytii
nie czekaj z tym Oliwko!!!! idz do lekarza!!! zalecam!!!!!!!1

Gość frasunek
Witam Was : Mam 31 lat od 9-ciu lat zmagam sie z ta straszna choroba jaka jest endometrioza . W ciagu tych 9-ciu lat przeszłam koszmar !!!!!! Jedna laparoskopie i trzy laparatomie . Wciaz staralam sie o upragniona cioze !!!! Bezskutecznie !!!!!!! Poddalam sie czterem zaplodnieniom invitro za kazdym razem HCG wzrastalo tylko do 4,7 za pierwszym razem HCG wzroslo do 27 , ale przy czwartej weryfikacji spadlo. Brak mi juz sil na kolejne podejscia :((((((((((((( . Jesli jest ktos w podobnej sytuacji do mojej prosze Bardzo o pomoc !!!!!!! Boje sie ze psychicznie w pewnym momecie nie podolam ze sie zalamie .Tak wielki jest we mnie instynkt maciezynski ze nie wiem co z tym zrobic . Jaki ten swiat nie sprawiedliwy . Sa kobiety ktore rodza i pozucaja niemowlaki na smietniku , nie wspominajac juz tych bardziej drastycznych metod do jakich sie posuwaja takie kobiety nie majacego serca . Boze prosze pomoz ...... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość olga ychy
ja choruje juz 4 lata i niechce mi sie juz leczyc mam serdecznie dosc.Moje dzieci beda mialy wspomnienia z dziecinstwa odwiedzaja caly czas mnie w szpitalu.Ja mam to szczescie ze mam dzieci ale niemam sily zeby sie im calkowicie poswiecic i to jest dopiero tragedia!!!!!!!to naprawde jest okropne bo nawet niemoge sie powydurniac ja poprostu czuje sie okropnie a lekarze tez maja to w nosie poprostu olewka!Niejestem nawet wstanie pocieszac jesli chodzi ote chorobe bo ja juz sie poddalam co ma byc to bedzie i tak mi juz nikt niepomoze nawet lekarz do ktorego chodze prywatnie niechce mi sie juz walczyc niemam sil!!!!!

Gość Mała 00
Witajcie dziewczyny jestem jedną z was na endometriozę choruję 5 lat i mam już dosc, to paskudztwo ciągle wraca. Chyba przestanę się leczyc ,to wszystko nie ma sensu . Nic na mnie nie działa tylko strasznie drogi zoladex, askąd wziąsc na niego kasę ,już po raz kolejny.Mam 2 dzieci ,którym odmawiam czasem potrzebnych rzeczy ,aby sobie kupic cholerny zastrzyk . Mam wyrzuty sumienia mam dosc ,od dzis przestaję się leczyc.

Gość Sylalka
Witam,dzis lekarz powiedzial mi,ze byc moze jestem na endo chora.Moimi jedynymi objawami sa bóle podczas stosunkow,konkretnie podczas pozycji "od tyłu".Lekarz mnie zbadał i anatomicznie jestem ok.Moje pytanie-czy są jakies inen przyczyny tego typu bóli?Pozdrawiam

Gość agax
Twój lekarz może miec racje ,mam endo i jednym z objawów był własnie ból podczas stosunku.

Gość agax
A czy miałas robione usg ? Może to byc także torbiel na jajniku ,która powobuje także ból podczas stosunku.

Gość zuzka79
u mnie po USG lekarz powiedzial, ze prawdopodobnie to wndometrioza, od ponad roku nie moge zajsc w ciaze. rozpoczynam teraz leczenie, zobaczymy co bedzie dalej

Gość mada73
Witam mam straszny bałagan w głowie!wymacałam sobie pod blizną po cesarce "kulkę", czyj ę ja pod opuszkiem kciuka, mój ginekolog w przychodni stwierdził że to nic! kazał obserwować czy się nie powiękasza, nie dał żadnego skierowania na usg , nic , luzik!cos tam przebakiwał że to może być endometrioza ale niekoniecznie...coś mi jest, mam obfite miesiączki, ta "kulka" mnie niepokoi, gdzie mam iść? do jakiego lekarza?chyba muszę iść do ginekologa ale prywatnie bo w przychodni nic mi nie pomógł...czy usg brzucha cos wykryje czy trzeba iść na usg dopochwowe? PORADŹCIE MI, PROSZĘ!

Gość mariola19761
Radzę skonsultowac się z innym lekarzem .

Gość Marta19841
Czy ktoraś z was miała laparoskopie w Centrum Zdrowia Matki Polki??

Gość ewa26
Cześć dziewczyny. Właśnie wczoraj usłyszałam, że mam endometrioze. W gabinecie u lekarza nie bardzo zdawałam sobie sprawę z powagi mojej choroby. Ale poczytałam kilka artykułów na ten temat i się przeraziłam. Od 4 lat leczyłam się u jednej Pani "doktor", która twierdziła, że moje bolesne miesiączki to mój indywidualny urok. A ja zwijałam się z bólu, dochodziło nawet do omdleń. Po ostatniej miesiączce, która była dosyć nietypowa postanowiłam udać się do innego ginekologa, który postawił diagnozę - ENDOMETRIOZA. Mam 26 lat, staramy się z mężem o dzeicko. Moim jedynym ratunkiem jest usunięcie tego co mogło być już dawno usunięte. Mam ogromny żal do Pani ginekolog, do której chodziłam dwa razy w roku, że nie potrafiła rozpoznać mojej choroby. I to jest następny przykład lekarzy, którzy jęczą na zbyt małe płace. Pytam się za co? Ja straciłam nadzieję na dalsze życie. Moim jedynym celem było urodzenie dziecka. Przyznaje się, może zbyt obsesyjne.Co teraz będzie? Nie mam pojęcia. Modlę się!!!!

Gość Marta19841
Hej! a jaki stopien endo masz??

Gość ewa26
Cześć! Dokładnie nie wiem. Ginekolog postawił mi tylko diagnozę. Jutro idę na ponowną wizytę. Myślę, że dowiem się czegoś więcej. W momęcie gdy usłyszałam, że chouję na endometriozę nie wiedziałam, że są jakieś stopnie tej przypadłości. Teraz, gdy troszkę poczytałam, wiem że są 4. Lekarz powiedział tylko, że w moim przypadku ratunkiem jest tylko operacja. Więc chcę to zrobić najszybciej jak to jest możliwe.

Gość ewa26
Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Powiedzcie mi, czy leczenie jest drogie?

Gość Marta19841
wiesz co z tego co czytalam to bardzo dobre sa zastrzyki z Zoladexu... to podobno najnowszy lek i najbardziej skuteczny.. niestety jeden zastrzyk kosztuje grubo ponad 300zl:/ ale w Czechach np jest duzo tańszy.. ja bede chciala sprobowac po operacji właśnie tego.. bo jak czytalam o skutkach ubocznych innych lekow... to naprawde płakać mi sie zachcialo:( idziesz na laparoskopie czu laparotomie? ja wlasnie ide do szpitala na laparo.. i strasznie sie boje:/

Gość ewa26
Na laparotomie. Też się boję i to strasznie. Nigdy w życiu nie byłam w szpitalu. Jakieś pół roku temu mój laryngolog kazał mi usunąć migdały - do dnia dzisiejszego się nie zdecydowałam ze strachu przed szpitalem.Ale tym razem wiem że nie mam innego wyjścia. Chciała bym aby to było już za mną. Wczoraj przepłakałam cały dzień. Praktycznie od piątku wieczora cały czas seidzę na internecie i czytam różne artykuły, a co najgorsze wypowiedzi kobiet chorujących na endo. Jestem przerażona.

Gość mariola19761
Dziewczyny jeżeli macie endometrioze a w przyszłosci chcecie urodzic dziecko ,nie odkładajcie decyzji o ciąży zbyt długo.Rozwijająca się w jajnikach lub jajowodach choroba może utrudnic a z czasem nawe uniemożliwic zajscie w ciąże.Wiedzcie o tym że ciąża jest wspaniałym lekarstwem na endometrioze.Rozwój płodu i poród a takze okres karmienia piersią mogą bowiem sprawic że choroba ta się cofnie.Dzieje się tak dlatego że kobieta przez wiele miesięcy nie miesiączkuje a jej organizm produkuje hormony identyczne z tymi które podaje się podczas sztucznego leczenia endometriozy.

Gość mariola19761
Ewa -nic się nie martw ,tez jestem po laparotomi ( rok) wszystko jest w porządku. Z tą chorobą można normalnie życ.

Gość Saja
Czy bolesne, obfite miesiączki mogą być związane z tyłozgięciem macicy, czy raczej z endometriozą?.Miałam niedawno robione przezpochwowe USG i p. ginekolog niczego nie,,wykryła". Chciałabym rownież prosić Drogie,,Forumowiczki"o namiary do lekarza,który znałby się na problemie endometriozy i potrafił ją zdiagnozować. Jestem po 30- ce i bardzo pragniemy z mężem drugiego dziecka.

Gość Mała 00
SAJA napisz z jakich okolic Polski pochodzisz ,wtedy będzie łatwiej Ci kogos polecic. A endo można zdjagnozowac jedynie przez laparoskopie lub laparotomie. USG dopochwowe nie jest w stanie wykryc zmian endometrialnych.

Gość Saja
Dzięki za odpowiedż Mała OO. Pochodzę z mazowieckiego. Od dawna i jak dotąd bez skutku szukam dobrego ,porządnego ginekologa,który po przeprowadzeniu,,wywiadu" znałby się na swoim fachu, a nie tylko zbywał mnie byle odpowiedziami, faszerując (bez wcześniejszych zaleceń wykonania badań hormonalnych) różnymi lekami. Jestem załamana koszmarem ,,chodzenia po ścianach" z powodu ogromnego bólu podczas kazdej miesiączki, na który nie pomagają żadne tabletki.Do tego dochodzą b. obfite krwawienia( z dużymi skrzepami). Bardzo proszę o namiary do ginekologów znających się,, na rzeczy", a szczególnie na endometriozie. Pozdrówka!

Gość Mała 00
Nie wiem dlaczego ten link nie wchodzi ,są tam lekarze z Twojego regionu. Może zrób tak wpisz w google haslo endometrioza i kliknij 3 link GAZETA.pl forum Endometrioza -nie jestes sama . Tam znajdziesz polecanych i dobrych lekarzy .

Gość Saja
Dzięki Mała OO za polecany link. Mieszkam niedaleko Warszawy, więc zależy mi na dobrych gin. z tego miasta lub okolic. A jak Ty radzisz sobie z Twoim problemem endo?Jak Twoje miesiączkowe dolegliwości ? mam nadzieję, że jest lepiej niż u mnie.Trzymaj się! serdecznie pozdrawiam.

Gość Mała 00
Jesli chodzi o moje endo to dopiero teraz mogę powiedziec ze jest dobrze. Początki choroby były koszmarne miałam lekarza który nie umial mnie leczyc ,było tak Danazol operacja ,Danazol operacja . Kiedy poraz trzeci chciał mnie operowac nie dałam się ,postanowiłam znalesc dobrego lekarza który zna się na tym paskudztwie. Znalazłam super ginekologa ,danazol zmienił na zoladex po którym znikła 6 cm torbiel ,bezposrednio po zoladexie nie czekając nawet na okres przeszlam na tabletki anty . Na tabsach jestem 5 miesiąc endo jest zahamowane ,przestalo postępowac.wreszcie moge normalnie życ z ta chorobą . Dziewczyny w tej chorobie duzo zależy od lekarza -jezeli umie to leczyc to choroby praktycznie się nie odczuwa.

Gość Mała 00
Saja - niestety chyba nie będę mogła Ci pomóc ,jestem z podkarpacia mieszkam niedaleko Rzeszowa ,tak więc sama widzisz że odległosc jest znaczna. Ja chodziłam od gina do gina zanim wreszcie znalazłam tego z nich wszystkich najmądrzejszego .Moje poszukiwania trwaly dlugo ,często zdarzało sie tak że wracając z wizyty ,płakałam ,mówiłam że przestane się leczyc,mialam dosc choroba wykanczała mnie psychicznie.Ciągle było żle pomimo brania leków (danazol ) torbiel rosła zaskakująco szybko. A lekarze mówili mi tak : MA PANI PECHA ŻE PANI TO MA ! Takie było ich podejscie do mojej choroby. Saja a jak wygląda u Ciebie sytuacja z dziecmi , bo wtej chorobie nie można odwlekac decyzji o ciąży ,czas dziala na naszą niekorzysc. Ja mam naszczęscie 2 córeczki ,które urodziłam gdy jeszcze o endo nie wiedziałam nic.

Gość Mała 00
LadyDi - życzę powodzonka w staraniach.Jeżeli uda Ci się zajsc w ciąże to endo będziesz miała z głowy na długi ,długi czas. a byaw i tak ze choroba może już nigdy njie powrócic.