Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość jaskolka
Dziewczyny! TABLETKI ANTY NIE LECZA ENDO ANI DUZYCH CYST (wiekszych niz 4 cm)!!! Tylko spowalaniaja rozwoj choroby. Ja jak slycsze o takich lekarzach to bym ich wszystkich podusila !! Leki hormonalne dobrze dobrane (ale nie same tabletki anty - bo te maja za malo hormonow) moga pomoc WE WCZESNYM STADIUM choroby. Jak juz zmiany sa wieksze to pozostaje laparo a potem albo zajscie w ciaze, albo hormony, albo tabletki anty brane bez robienia 7 dniowych przerw na okres. Jooola - z endometrioza mozna zajsc w ciaze i bez problemu ja donosic. Jednak jak choroba sie rozwija to moze Ci zablokowac jajowody np. lub powodowac zrosty na jajnikach, cysty, ktore zaburza Twoje cykle, itp. Endo to choroba do konca zycia, bo jeje sie nie da WYLECZYC tylko zaleczyc jedynie. choroba po prostu najczesciej powraca. Nawet po laparo trzeba szybko dzialac, bo wtedy najwieksze szanse na dzidziusia. Jak nie chcesz jeszcze zaczynac staranek o dziecko to pozostaja hormony.

Gość jaskolka
MARTECKA Ja od znjaomego lekarza ginekologa, ulsyszalam kiedys, ze przy cystach wiekszych niz 5 cm...leki hormonalne najczesciej sobie nie poradza. (sama jestem tego przykladem). Jesli Twoje torbiele nie reaguja na leczenie, to nie trac czasu. 4 mm to praktycznie zadna zmiana przy 7 cm. A jak odstawisz hormony to to paskudztwo znowu pewnie zacznie rosnac - czego oczywiscie Tobie nie zycze! Po prostu spotkalam sie z opinia, ze przy wiekszych cystach hormony najlepeiej sie sprawdzaja po laparoskopii. powodzenia!

Gość jaskolka
Martecka - dodam na koniec, ze ja mialam torbiele 10 cm i 7 cm...:/ Lekarz powiedzial, ze nie ma NA CO CZEKAC - bo operacja i tak nieunikniona.

Gość Martecka
Wróciłam własie od innego specjalisty.Zrobił usg i oczywiście okazało się, że nie się nie z,mieniło.Mało tego on mi powiedizła, że jemu ta torbiel wyglada na potworniaka. (swoja drogą cudowna nazwa, jak na cos co bardzo żadko przybiera złośliwą postać)W każdym razie powiedział mi też, żę nia ma co czekać z zabiegiem bo z każdym dnie tak naprawde maleja szanse na uratowanie jajnika.wiec czekam do czwartu i bedziemy ustalac termin operacji.'Niestety powiedział mi, że sprawa może okaza się zbyt duż na laparoskopie i trzeba bedzie zastosować LAPAROTOMIE.Czy któras z was tez miała w taki sposób usówane torbiele?no i jak długo dochodziłyście do siebi po obu zabiegach.pytam bo chciałbym wiedzie jak organizowac sprawy w pracy i w szkole.

Gość jaskolka
Martecka Laparotomia, to powaniejszy zabieg - mianowicie tna Cie tak jak do cesarki. Ale nie wiem dlaczego lekarz to zaproponowal. Ogolnie przyjete jest, ze cysty WIEKSZE niz 10 cm usuwa sie za pomoca laparotomii. Mniejsze - laparoskopowo. Powinnas zapytac lekarza ile on takich zabiegow wykonal. A "potworniak"...Boze drogi, lekarze lubia nas straszyc, prawda? Na 99% masz endo - a z nia zwiazane na 99% Cysty endometrialne, a lekarz lubi sie popisywac wiedza i od razu wali miedzy oczy tymi potworniakami ;). Ale powaznie. Ja od pierwszego lekarza dowiedzialam sie, ze mam Raka A BYL TO SZANOWANY PAN PROFESOR. Pozniej tez jakies guzy mi wmawiali. A byly to cysty, ktore sobie rosly bo czas mijal. Nie daj sie zwariowac Martecka. DObrze, ze bedziesz miala laparo, to najwazniejsze. Upieraj sie przy tym - ja po tygodniu po laparo wracam 100% do zdrowia, robie wszystko. Po laparotomii pewnie potrzebowalabys 3 tygodnie na rekonwalescencje pomalutku.

Gość jaskolka
aha, jesli lekarz bedzie cos mowil o usuwaniu jajnika to mu nie pozwol na to. Jesli juz koniecznie - to niech usunie tylko czesc. Naprawde bardzo rzadko sie zdarza, ze trzeba usuwac caly. Czesc jajnika moze wciaz pracowac, a medycyna z kazdym dniem idzie do przodu i nawet z kawalkiem jajnika mozna wiele zrobic (stymulowac go lekami, itp). nie daj sobie wiec wyciac czegoc co wg lekarza nie pracuje i lepiej usunac. to nie rak wiec niech zostanie.

Gość Martecka
Bardzo dziekuje za odpowiedz.Ja równiez tego potworniaka nie biore zbyt poważnie do siebie.chociaz nazwa jest bardzo kuszaca :) Tym bardziej, że wiele wskazuje, rzeczywiście na to, że mam endo.(Bo zadnych nowotworó nawet nie biore pod uwage) z reszta ca 125 mam podwyższone, a to ponoc normalka właśnie przy endo.na zabieg bede umawiała się w czwartek.i wszystko wylada na to, że odbedzie sie w szpitalu w otwocku.Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi na moje pytania.

Gość gdzieMM
czy zwykle usg dopochwowe to wykryje???

absolutnie nie , nawet najnowoczesniejsze Usg nie wykrywa endometriozy , tylko wynik histo-pat po przebytej wczesniej operacji w 100% potwierdza lub wyklucza tę chorobę

Gość gdzieMM
oja:( to musialabym miec zrobione to jakies dziwne badanie w szpitalu tak?co nakluwaja brzuch????

Gość gdzieMM
lekarz mowi ze to zapalenie przydatkow, ja tylko tak sama sie domyslam czy to nie endometrioza bo czytalam objawy i pasuja:( ale na usg wszytsko bylo ok:(

Gość asiai
U mnie lekarz wykrył torbmiel w zatoce Daglasa 6,5 cm na 4,5 cm i jeszcze na jajniku 2,5 na 2,5 oraz jeszcze jakiś pęcherzyk też na jajniku. Byłam u dwóch specjalistów jeden powiedział mi że z tak dużymi torbielami na pewno nie zajdę w ciąże i że muszę mieć operację. Wynik ca-125 -- 47,9 czyli ponad normę. Mam 26 lat i bardzo bym chciała już mieć dzidziusia. :)

niezawsze endometriozie towarzyszą torbiele i zrosty . Czasem choroba usutuowana jest w jamie brzusznej a narząd rodny jest nietknięty ,,,,,,

torbiele tworzą się zazwyczj w pózniejszym st. endometriozy , gdy choroba jest juz w zaawansowanym stopniu i jestesmy po zabiegach operacyjnych wtedy powstają zrosty , choc i to nie jest regułą bo czasem się ich poprostu nie ma to zalezy od organizmu

Pytasz o zajscie w ciąże przy endo a więc są kobiety które rodzą dzieci z endometriozą a są też takie które nigdy nie urodzą . Choroba ta ma 4 st zaawansowania wiążą się one scisle z oceną funkcjonowania narządu rodnego . IV st swiadczy o dużym uszkodzeniu a wręcz uniemożliwieniu naturalnego zajscia w ciązę ale czasem zdaża się tak że kobieta ma rozsianą endometrioze po całej jamie brzusznej a narząd rodny prawie nie tknięty .Dlatego niektórym udaje się urodzic a innym nie ,rozwój choroby u każdej z nas jest bardzo indywidualny .Na możliwosc naturalnego poczęcia przy endo sklada się wiele rzeczy np. gospodarka hormonalna , drożnosc jajowodów , zdolnosc jajowodów do wytważania jajeczka , kondycja macicy i wiele innych. zapytaj swojego lekarza jaki masz stopien choroby i jakie są szanse na zajscie w ciąże . Pamiętaj że kobiety z rozpoznaną endometriozą które mają zamiar urodzic dziecko ,muszą to zrobic jak naj szybciej ,ponieważ aż do menopauzy choroba stopniowo postępuje i nawet po zabiegu chirurgicznym może nawracac ( ja mialam nawrót endo już po 6 miesiącach po operacji) . A wszystkie leki jakimi jestesmy leczone tak naprawdę nie leczą endo tylko wywołują czasową remisję . Czy masz chorobę potwierdzoną histopatologicznie ????

Gość zamkinapiasku
Hej dziewczyny, podobno jest to choroba dziedziczna, czy w waszych rodzinach kobiety chorowały na endo ?

Gość asiai
ja słyszałam już różne wersje dlaczego jest ta choroba, ostatnia jest taka : że jeżeli nie wyleczymy stanów zapalnych jajników to wtedy tworzą się torbiele endomedialne. Każde tłumaczenie jest dobre dlaczego akurat my chorujemy na to badziewie.

Gość jaskolka
Chyba chodzilo Ci o torbiele endometrialne?! Zapalenie jajnikow nie ma nic do powstawania torbieli - poza tym endometrioza to nie tylko torbiele (terbiele powstaja zazwyczaj juz w zaawansowanym stadium choroby), to przede wszytkim ogniska endometriozy, ktore wcale nie musza znajdowac sie w jajnikach. Moga byc np. w jajowodach, albo tylko w macicy, moga byc nawet w wyrostku i na jelitach. Lekarze nie udowodnili rowniez, ze choroba ta jest dziedziczna. W mojej rodzinie zadna kobieta (a jest ich sporo) nie choruje na endo - tylko ja.

Gość jaskolka
dopisze jednak do tematu - bo wlasnie przeczytalam artykul o edno. Ze byc moze geny sa opowiedzialne za endo - w pierwszej linii pokrewienstwa )z matki na corke). I co gorsze - spadkobierczyni dostaje gorsza wersje endo... Oczywiscie to wciaz tylko spekulacje, bo na to potrzeba wieloletnich badan.

Gość Agici
dziekuje wam dziewczyny! naprowadzilyscie mnie na jakis trop,moze wreszcie zdiagnozuje swoja chorobe! cierpie od okolo czterech lat na bole brzucha,szczegolnie prawa strona na wysokosci jajnika a od paru miesiecy mam paskudne bole podbrzusza od momentu jajeczkowania do konca @,dosc obfitego zreszta! do tego bole podczas stosunkow i bole podczas oddawania stolca.standardowo "latam"po lekarzach,bo kilku ginekologow wyklucza schorzenia ukladu rodnego.pare dni temu dalam sobie zrobic nawet kolonoskopie(fuj!!!) i nic,jelito grube ok. zaczelam wreszcie grzebac w necie i po przeczytaniu tego watka jutro umawiam wizyte u ginekologa,juz mnie nie odesle z kwitkiem!choc ostatnio przepisal mi Yasminelle ale jeszcze nie zaczelam brac,mam watpliwosci ze wzgledu na zylaki a poza tym czekam na @. dam wam znac jak "wyzebram" juz konkretne badania! P.S.czy laparoskopie endo robi ginekolog czy tez kazdy chirurg?

Gość kinga43.1965
jestem po operacji14 lat .Moje życie to ból czasami nie do zniesienia. jestem po usunięciu jajnika czyszczeniu macicy itp. mam 43 lata.. od 5 lat około tygodnia przed miesiączką mam krwawienia z odbytu czasami śladowe czasami jest gorzej do tego straszne wzdęcia i duże ilości śluzu . mój guz przed operacją rozlał się . Było ze mną żle :-} w tej chwili endometrium ma 12cm. nie mogę przetłumaczyć lekarzą że te ostatnie objawy to też endometrium !!!!dlaczego do tej pory nie zrobili mi badań !!!!nie mam pieniędzy na prywatne leczenie a oni mnie faszerują lekami na wrzody . Nawet miałam tak śilne krwawienie z odbytu ze trafiłam do szpitala .14 lat temu pierwsze rozpoznanie choroby było NERWICA JELIT !!!! moze dlatego ze choruje na tarczyce miałam nadczynność .po tylu latach nareszcie dostałam skierowanie do lekarza od jelit prokolo......coś tam . jestem zmęczona BOL mnie niszczy boje się każdej miesiączki tym bardziej ze bardzo mocno krwawię . byłam już leczona ZOLADEXem przytyłam kg w ciągu miesięcy . Proszę o rade jak walczyć z BÓLEM Kinga

Gość kinga43.1965
ptyacie o ZOLADEX 15 kg przytyłam w pól roku biust z 75B na DD i to wszystko na nic

Gość emkate
Witajcie, jestem po dwóch operacjach endo, po usunieciu obu jajowodów, nie mam dzieci i ... mam serdecznie dosyć. Moje problemy zaczęły się 8 lat temu od bardzo silnego bólu w połowie cyklu. Ostatnia moja operacja odbyła sie pod koniec ubiegłego roku, do sierpnia było ok, potem zaczęły się bóle , @ co 19- 20 dni,bardzo obfite. Dziś miałam zrobione USG i niestety znowu mam torbiel endometrialną ....Załamka maksymalna. Mam zacząć leczenie Zoladexem , wcześniej kilka lat temu brałam Danazol, potem Orgametril. Boję się trochę Zoladexu .... Wysiadam już psychicznie, ciągłe nawroty choroby,złe samopoczucie i stres czy następny okres nie będzie sprawcą kolejnych problemów ... to jest nie do wytrzymania

emkate nie bój się zoladexu , to dobry lek a nawet najlepszy ....jesli Ci nie pomoze to napewno nie zaszkoszi :) Umnie oprócz uderzen gorąca nie wystąpiły zadne inne skutki uboczne , waga stała w miejscu ... Jesli masz jakies pytania to chętnie odpowiem :)