Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maly motylek

Pigulka roku-waszy zdaniem

Polecane posty

Gość ja sie zgadzam z do Toxyna
"Po drugie: czesto po odstawieniu tablet wracaja problemy ktore byly wczesniej, ale my juz o nich nie pamietamy " tylko ze jeśli o mnie chodzi PRZED tabletkami nie miałam żadnych problemów - ani z cerą, ani z grzybicą, ani z libido, ani naprawdę z niczym! Ale to tylko moje złe doświadczenia, przecież nie musicie mi wierzyć ani słuchać ani nic.. Aniaaaaa no co z tego wynika co napisałaś? Bo nie bardzo kapuję co chciałać nam przekazać? Ze lekarz to znaczy ze nieomylny? Kurna, znam tylu lekarzy -debili, którzy mniej wiedzą o medycynie niż niejeden zwykły człowiek;) Co oczywiście nie oznacza, ze mama tamtej kolezanki jest debilką ;)

Gość jezeli znasz TYLU
lekarzy debili to gdzie sie leczysz?? U cyrulika??

Gość Aniaaaaa
Napisałam komentarz w odpowiedzi na to co napisała landyna wszystkowiedząca cyt: "Jest jeszcze inna rzecz-raczej zaden ginekolog nie poleci ich ani swojej zonie ani córce-i nie chodzi tu o rzadne względy moralne-tylko raczej iwedze na temat ile te malutkie tableteczki-mogą złego zrobic. "

Gość Aniaaaaa
Uwazam ze spór jest bezsensowny. Jest tylu samo przeciwników tabletek co i zwolenników. Do tych pierwszych na ogół zaliczają sie czesto gesto dewotki kościelne. Na całym swiecie stosuje sie antykoncepcje hormonalna i gdyby faktycznie az tak bardzo ingerowałaby w nasze zdrowie to nie byłaby tak popularna i lekarze w wyjątkowych przypadkach po wnikliwych badaniach by je przepisywali. Poza tym robi sie szczególowe badania podczas przyjmowania tabletek i jesli wyniki sa ok to ta forma antykoncepcji moze byc stosowana przez osobę.

Gość Hululala
Wiecie co Aniaaaaa ma rację. Zobaczcie ile milionów kobiet na całym świecie stosuje pigułkę. Tylko Polska jak zwykle nieco zacofana... tutaj jest najwięcej przestraszonych tabletkami kobiet, tutaj jest najwięcej STRASZENIA kobiet niewiadomo jakimi skutkami ubocznymi, tutaj też jest najwięcej konserwatystów nie ma co ukrywać.... Zobaczcie jaki odestek kobiet w Polsce bierze pigułkę, a jaki odsetek np. w Holandii, Norwegii, Szwecji czy Anglii... i co masowo chorują tamte kobiety??? Trzęsą się nad grobem?? Jakoś nie.

Poczytałam ten topik i znowu się wkurzyłam. A to dlatego, że panuje powszechna opinia, że przeciwniczkami tabletek są dewotki kościelne (jak napisała Aniaaaaaaaa). Opinia jest tak samo pozbawiona sensu jak na przykład taka, że katolicy nie zabijają, nie kradną, nie gwałcą itp. Ja dewotą kościelną nie jestem, wręcz przeciwnie, do Kościoła nie chodzę, bo nie czuję takiej potrzeby, tabletki brałam przez 8 lat i teraz -po roku nie brania- jestem ich przeciwniczką. W trakcie ich brania (szczególnie pierwsze kilka lat) byłam ich zagorzałą zwolenniczką. Moje własne doświadczenia zmieniły mój pogląd na temat tabletek.Nie będę wdawać się w zbędne wyjaśnienia czemu, bo nie o tym jest topik. Chciałam tylko zauważyć ze dewoty kościelne nigdy nie brały tabletek, bo wiara im na to nie pozwala i demonizują je bez potwierdzonej wiedzy. Natomiast dziewczyny, które same brały tabletki i teraz patrzą na to z perspektywy czasu i własnego doświadczenia sa wiarygodnym źródłem opinii. Zeby być w porządku do założycielki topiku odpowiadam na pytanie: Moim zdaniem nie ma takiej pigułki, którą można by uznać za pigułkę roku. Pozdrawiam

Gość Julies
no to moze i ja sie dolacze do dyskusji! Oczywiscie jest ze tabletki maja wplyw na nasz organizm, nie uwazam jednak ze powoduja az takie spustoszenie zeby siac az taka panike! Tez mam wrazenie ze nasz kraj jest troche zacofany....wystarczy spojrzec na tematy na kafeterii...."czy zaszlam w ciaze od mysla, przez spodnie itd" na temat tabletek tez niestety ludzie maja mala wiedze!Ja odczulam kilka skutkow ubocznych tabletek na sobie wiec dokladie zdaje sobie sprawe z tego ze sa,ale odpoczelam i teraz biore znowu.Jestem pod stala kontrola lekarza, robie badania, biore witaminy i zyje! Do wszystkiego trzeba podejsc z glowa!

Wiadomo, ze moga wystapic jakies problemy po odstawieniu, ale bez przesady. Znam multum osob ktroe biora/braly piguly i zadna nie miala AZ TAKICH dlugodystansowych skutkow zazywania. Moja siostra tez brala 8 lat, od 4 miesiecy nie bierze, bo zaczela staranka i nie ma zadnych skutkow odstawienia. Nie ma problemow z libido, pryszczy, nie tyje.

A w ogole tak jak powiedziala JULES. Gdyby piguly byly az tak straszne to w innych, bardziej rozwinietych krajach nie braloby ich tyle osob. Nskohormonalne tablety sa znane od lat 80-tych. Gdyby byly takie zle to kobiety by ich nie braly.

pisząc \"wysoko rozwiniete kraje\" masz na mysli np. Stany, tak? To ja tak z innej beczki- w tym wysoko rozwinietym kraju przez wiele lat panowała moda na Fast Fody, ta moda przyszła z opóźnieniem do Polski (zacofanej Waszym zdaniem).Po upływie dłuższego czasu ten wysoko rozwiniety kraj zaczął wielką kampanię nt. szkodliwości tego typu pozywienia, a u nas do tej pory jeszcze wiele osób jest bardzo szczęsiwych jak moze swoje dzieci w niedziele zabrać do Mac Donalda... Być moze w naszym kraju wszystko dzieje sie z opóźnieniem... Nie pisze tego, aby przekonać dziewczyny, zeby nie braly tabletek, bo to indywidualny wybór, kazdy ma swój rozum i swoje zdanie. I naprawde zycze kazdej z Was, zebyscie nigdy (nawet po odstawieniu) nie mialy zadnych problemów zdrowotnych, tak jak ja mam w tej chwili. Pozdrawiam wszystkie za i przeciw;)

Akurat porownanie tabletek antykoncepcyjnych, przepisywanych przez lekarza do fast foodow jest niezbyt fortunne :O Lekarze juz od bardzo wielu lat bebnia, ze fast foody sa szkodliwe. Ja akurat myslalam np. o Holandii, Dani, Szwecji, ale trzeba przyznac, ze Stany maja duzo bardziej rozwinieta sluzbe zdrowia. U nas ponad 90 % rodzacych ma nacinane krocze, u nich prawie nikt. W innych krajach sluzba zdrowia stoi duzo wyzej niz u nas. swiadomosc pacjentow tez.

o rany, dobra, bo już nie chce mi się dłużej brnąć w tą dyskusję - masz rację Toxyna, tabletki sa super, sa przebadane, nieszkodliwe, niezawodne i Wy wszystkie zacofane Polki - łykajcie je na potęgę, bo inaczej będziecie posądzone o katolicki dewotyzm albo o to, ze tylko u was wystąpiły skutki uboczne i macie innych nie straszyć. Mam nadzieje ze wybaczycie mi ironię, ale nie mam już siły niczego wiecej tłumaczyć.A jakk ktoś potrafi czytac miedzy wierszami to i tak zrozumie co chciałam powiedziec. Pa pa!

Tak Berry. Rozumiemy o co chodzi. nikt tu nie pisze, ze tablety sa nieszkodliwe itp, itd (a przebadane sa. Jest ot najlepiej przebadany lek na swiecie). Ale tez nie robmy z nich jakiegos moczu czy ziela szatana.

berry--> ale widzisz sama bralas tabletki przez bite 8 lat wiec masz jakies doswiadczenie widze ze niezbyt mile ale pozwol ze te ktore dopiero zaczely brac same to przezyja i moze ja za iles lat tez bede tego zalowac nie wiadomo w kazdym razie ja nie przestane ich zazywac a to ze niektore z was tak tutaj strasza to mnie szczyka akurat :D w koncu kazdy z nas na cos w koncu umrze wiec ja moge od tabletek a co ??:D a pozatym idac waszym tokiem rozumowania ja moge napisac ze szkodliwe sa takze tabletki odchudzajace, przeciwbolowe, przeciwzapalne itd itd w koncu tez maja wplyw na organizm i jakby nie patrzec jest to jakas ingerencja w cialo :D ale myslac tak cofnelibysmy sie do czasow sredniowiecznych albo jeszcze wczesniej :P

tak to jest, ze jak ktos ma długoletnie doswiadczenie w jakiejs \"dziedzinie\" to ma jakies w niej rozeznanie. Moze i za bardzo demonizuje teraz tabletki, ale mam swoje powody. Po prostu chcialabym móc jeszcze raz wybrać - wziąc te pierwsza tabletke czy nie. Niestety, nie mam juz tej mozliwosci i dlatego dziele sie swoimi spostrzezeniami, a kto bedzie chcial to z nich skorzysta, a kto nie - to nie. To tak jakby ktoś dostał raka od papierosów i przed nimi ostrzegał - jedni by rzucili palenie, a inni palili dalej. A umrzeć, wiadomo, kazdy na cos musi - jak pisze teoria;) Wolny kraj (mimo, ze zacofany;), wolny wybór;)

Gość Julies
a ja mysle ze najbardziej to szkodliwe jest to nasze zanieczyszczone powietrze.....Ja na wlasnej skorze przezylam sporo skutkow ubocznych ale i tak zdecydowalam sie na dalsze branie tabletki.Wszystkie te skutki byly chwilowe i odwracalne wiec widac nie takie tablety straszne jak tu niektore z was pisza!

Gość Cocotier
Dla mnie najlepszy jest harmonet. Brałam wcześniej m.in. Yasmin, plastry Evra i miałam po nich dużo skutków ubocznych.

Gość fjajjajajaj
Ja biorę Yasmin. Dostałam tabletki ze względów medyczych i one odmieniły całkowicie moje życie: skłonność do cyst, dziko długie, niereguralne okresu, dolegliwości itd. Czyję się na nich bardzo dobrze. Nie tylko nie przytyłam, ale nawet udało mi się schudnąć 10 kg (bo się odchudzałam, dodam, ale poszło gładko). Myślę, że będę jej jeść do klimakterium (czyli w sumie jakieś 10 lat). Lekarze nie widzą przeciwskazań.