Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziomal

Zagadki geograficzne

Polecane posty

Gość może Hawana

Co w tlumaczeniu na jezyk polski oznacza nazwa miasta Alma Ata? Od czego pochodzi nazwa miasta Terespol? W jaki sposob powstaly zreby np. Wawel na terenie Krakowa? W jakim polskim miescie jest najwiecej mostow? Kto jest projektantem mostu Golden Gate w San Francisco? W jakim regionie swiata ( w jakich panstwach ) w ciagu ostatnich 20 lat spadl standard zycia? Jaki towar najczesciej przewozi sie transportem powietrznym i dlaczego? Czym jest tercjalizacja?

Gość Piwnabrunetka
Nazwa wywodzi się od imienia żony (Teresy) jednego z właścicieli miasta w przeszłości. Kochającym mężem był w XVII w. kasztelan wileński, Bogusław Słuszko.

tercjalizacja - termin pochodzący od pojęcia \"trzeciego sektora\", czyli sektor usług Alma Ata - Wierny ? rzęby- np. Wawel, stoi na skale wapiennej- wyniesienie zwane zrębem tektonicznym. Wyglądało to tak, jednolita płyta została podzielona na bloki. Zostały one następnie poprzesuwane w pionie, wzdłuż linii uskoków. Obok siebie na tej samej wysokości znajdowały sie skały -wapienie - twarde i miekkie iły, przez lata woda wypłukiwała iły. Wrocław- najwięcej mostów w Polsce, coś ok. 113 sztuk Projektantem GOLDEN GATE był inżynier Joseph Strauss i architekt Irving Morrow. najczęściej samolotem transportuje się - narządy do transplantacji ?, leki ? ludzi ? [szybkość podróży];), żywność?[szybko się psuje] i poczte ?[szybciej listy docierają:P]

JAK nazywa się miasto[ w jakim państwie się znajduje] - miejsce związane z legendą o cudownym pojawieniu się wizerunku Piety na polnej gruszy, 20 sierpnia 1381 roku ? Gdzie znajduje się skała - Dupa Słonia ?

Gość podszywacz czwartkowy
Dupa Słonia... kurde, gdzie to było... w Górach Złotych? Tam jest wiele fajnych nazw... mi się bardzo podoba "Telewizor". :-)

Gość podszywacz czwartkowy
to może Jura? Dolina Będkowska, te okolice?

Cudowne pojawienie się wizerunku Piety na polnej gruszy mialo miejsce w Jaroslawiu. Dupa Slonia znajduje sie w Dolinie Bedkowskiej kolo Krakowa. Jaki kraj specjalizuje sie w budowie urzadzen przeladunkowych np. suwnic? Hej Piwnabrunetka i prowokacja - kim jestescie?

Gość Piwnabrunetka
Jestem tylko nickiem. Proszę wymienić trzy najmniej ludne miasta wojewódzkie po utworzeniu 49 województw w 1975 roku

Gość za.in.te.re.so.wa.na
hej witajcie, moze mipomozecie znalezc najnowsze dane dotyczace przyrostu naturalnego na swiecie i w poszczegolnych krajach. ktory kraj (poza watykanem) ma najnizszy przyrot, jak ta sytacja wygladaw POlsce, Niemchech, Rosjii, Ukrainie i nnych krajach. prosze!!! 🌻

Tez chcialbym znac najnowsze dane na ten temat. W Europie najnizszy przyrost ma Ukraina ( a raczej ubytek ludnosci ), Rosja tez ma ujemny, Polska tez niewiele ponizej zera. Niemcy hmm... chyba tez ujemny. A jakie panstwo w Europie ma najwyszy przyrost naturalny?

Gość Hans Barbie
Będę strzelał - może Irlandia Który kraj calą swoją energię czerpie wyłącznie ze "źródeł odnawialnych"?

Te trzy najmniejsze miasta wojewódzkie w 1975 roku to Skierniewice, Tarnobrzeg i Sieradz (22 tys. mieszkańców, więcej mają teraz miasta powiatowe!). Ten kraj z pytania p. Hansa... Islandia?

Gość za.in.te.re.so.wa.na
dziekuje za odpowiedz :) choc to nie dokonca mnie zadowala, gdzie moge szukac naswiezszych danych o tym? kiedys czytalam akrytul na onecie probuje odpowiedziec na pytanie dot. najwyzszego przyerostu, strzelam Francja, bo maja dobry system opieki nad dziecmi, calodniowe szkoly

Najwyzszy przyrost naturalny Europie ma prawdopodobnie Albania, na kolejnych miejscach sa Islandia i Irlandia ( lub odwrotnie ). Gdzie znajduje sie \"Czcigodny Dziedziniec\"?

Co do pytania o Czcigodny Dziedziniec Czy chodzi o Świątynie Jerozolimska? Ktora w starożytności była głownym ośrodkiem kultu religinego Żydów, na wzgórzu Moria w Jerozolimie, ok. 960 p.n.e. zbudowana przez Salomona.

Nie wiem, czy to w temacie, ale powiedzcie, czy wiecie, co oznacza skrót PESEL?

USA 295,7 mln Rosja 143,4 mln [stan z lipca 2005] PESEL to skrót od wyrażenia \"Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności\"

Oto liczba ludnosci USA 298867360 ( 31 maja 2006 r. ). A jaka jest aktualna liczba ludnosci swiata?

Ziomal -- mam \'romans\' :P Czy moglbys mi podsunac miejsca gdzie moglabym szukac danych liczbowych na temat ocieplenie klimatu? Chodzi mi o: - spalanie paliw kopalnych - gromadzenie gazow cieplarnianych, CO2, NO3, SO2, metan - ilosc absorbujacych pylow zawieszanych (np. sadza) - sredni wzrost temperatur - wzrost poziomu morz i oceanow - odtajenie wiecznej zmarzliny - zmiany ilosci i rozkladu opadow - zmiany w pokrywie lodowcow (topnienie loowcow) - przesuwanieie stref klimatycznych - zmiany w intensywnosci zjawisk ekstremalnych (np. powodzie, huragany) - no i ew. co jezcze uwazasz za \'konieczne\' Szuakm danych jak najbardziej aktualnych, ale i troche starszych, zeby pokazac jak to wyglada na przestrzeni ostatnich lat. Zeby w ogole pokazac, ze te czynniki maja wplyw na ocieplenie klimatu i ze ten klimat sie ociepla. Ewentualnie mozesz podac najlepsze pozycje ksiazkowe? Z gory dzieki za jakas pomoc :)

A ludzi na swiecie jest okolo 6 446 131 400 osob

Gość szczęśliwy tata
401! Moja żona wczoraj urodziła! :-) Synek!!!

Gość zyx
podobno samolotami najczęsciej podróżuja kwiaty

Niestety nie pomoge Ci. Nie mieszkam w Polsce. I mam malo czasu. Ale mam kolejne zagadki: Co to jest mapa topologiczna? Co mozna zobaczyc gdy sie stanie na Rynku w Krakowie kolo kosciola sw. Wojciecha i spojrzy sie na postac znajdujaca sie po lewej stronie pomnika Adama Mickiewicza? Kim byla Nawojka? Czym zajmuje sie Instytut Schillera?

Gość jakie miasto nazywane
jest Wenecją północy?? :-)