Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziomal

Zagadki geograficzne

Polecane posty

Hymn Łużyc. Co do mojego hymnu to odp prawidlowa A co do panstw swiata wg PKB, to z ktorego roku to dane?

Tak, to hymn małego (ale dzielnego) narodu łużyckiego. Czy Jekaterynburg leży w Europie czy już w Azji?

Najbogatsze, najbiedniejsze panstwa to trzeba poprawic, bo pytalam o PKB NA OSOBE.

Jekaterynburg lezy juz w Azji, pod stokami Uralu (w Rosji)

Gość moj glos w sprawie
Sufozja - wypłukiwanie cząstek mineralnych ze skał luźnych lub słabo spojonych przez wody podziemne. Powoduje zapadanie się powierzchni ziemni, niekiedy osuwiska.

Sufozja - wypłukiwanie cząstek mineralnych ze skał luźnych lub słabo spojonych przez wody podziemne. Powoduje zapadanie się powierzchni ziemni, niekiedy osuwiska. [God bless Wikipedia :D :P]

Gość ja nie na temat ale
moze bedziecie mi w stanie odpowiedziec na pytanie. dlaczego noworodki w Rosji i bylych republikach radzieckich sa tak strasznie zwiazywane? wygladaja jak male mumie :( skad to sie wzielo i czemu ma sluzyc pytam bo naprawde nie wiem, a te dzieciatka wygladaja masakrycznie tak zwiazane... :(

Buzysko to nie doplyw Buga, ale jestes blisko. Jakie znacznie najbardzie idiotyczne ingerencje w przyrode w Zwiazku Radzieckim?

Po długich poszukiwaniach znalazlam costakiego: bużyska - rozległe, zamknięte, porzucone przez rzekę stare koryta, w których ryby dorastają podobno do gigantycznych rozmiarów

Gość jurij andropow
chyba najbardziej idiotyczna ingerencją były próby odwrócenia biegu rzek Amuru i Leny (w celu nawodnienia pól bawełny w głębi kontynentu)

Buzyska - dobrze. To takie starorzecza. Jakie sa glowne czynniki lokalizacji inewstycji zagranicznych w Polsce? Czym rozni sie mapa od planu? Czy Wielka Brytania i kontynent europejski byly kiedys polaczon? Jesli tak to kiedy nastapilo oddzielenie i w jaki sposob? Gdzie lezy Zatoka Rekina?

Zatoka Rekina - (Shark Bay) - położona ok. 10 km na północ od Naama, najbardziej wysunięty na zachód punkt Australii. Zajmuje powierzchnię 2,3 mln hektarów. Wpisany na Listę Dziedzictwa Światowego ----- Czynniki lokalizacji inewstycji zagranicznych w Polsce: - wielkość polskiego rynku, - niski koszt siły roboczej - perspektywy wzrostu gospodarczego Polski. [ponad jedna trzecia inwestorów zagranicznych oceniła te czynniki jako bardzo ważne] Inne: - kwalifikacje siły roboczej - podaż siły roboczej - możliwość redukcji kosztów produkcji - bezpieczeństwo prawne - niskie podat ----- Oczywiscie, ze Wielka Brytania byla polaczona z Europa. Jak wiadomo wszem i wobec, kiedys wszystkie kontynenty tworzyly jeden \'superkontynent\' o nazwie Pangea. Inna teoria glosi, ze Pangea powstala z 3 innych kontynentow. Ale my tu nie o tym :P Kiedy i w jaki sposob to ja jeszcze poszukam ;)

A! jeszcze o mapie i planie: M a p a – jest płaskim obrazem całej powierzchni lub części Ziemi , nieba lub całego ciała niebieskiego , przedstawiającym na płaszczyźnie zjawiska naturalne , społeczne lub ekonomiczne przy : a. użyciu umownych znaków b. w określonym odwzorowaniu c. w określonej skali Plan: rysunek przedstawiający schematycznie odwzorowany obraz niewielkiej części powierzchni Ziemi: jakiegoś terenu, miejscowości lub obiektu w skali na ogół większej niż 1 : 10 000 Moze byc?

Jesli chodzi o inwestycje to zapomnialas dodac o dostepnosci komunikacyjnej - drogi szybkiego ruchu i autostrady. Jesli chodzi o rynek zbytu to inwestycje lokuje sie w poblizu duzych koncentracji ludnosci. Jesli chodzi o Wielka Brytanie to mam na mysli kilka - kilkanscie tysiecy ostatnich lat. Jak to sie ksztaltowalo? Co to jest aglomercja? Co to jest konurbacja i ile ( jakie ) mamy ich w Polsce? Co to jest megalopolis i wymien je wszystkie? Co to jest Katoland?

Gość Anna Sobecka_Toruń
Katoland to pojęcie raczej z obrębu socjologii niż geografii więc obawiam się że offtopikuję - Katoland to popularne w mediach i środowiskach liberalnych i lewicowych określenie Polski (przedrostek "Kato" - odnosi się do katolicyzmu, "Land" - z niem. kraj)

Gość to mam do was pytanie
a raczej nie pytanie, tylko jestem ciekawa czy ktos to wie sam z siebie, bz mapy i wyszukiwania w internecie pytanie brzmi: jaka miescowość leży przy ujściu Liswarty do Warty?

Gość Ważniaczek z Warszawy
Lisujście?

Ziomal -> po co zadajesz takie banalne pytania? Nie chce mi sie odpowiadac na takie. Rzuc cos ciekawego ;) A z ta GB to naprawde nie takie proste..

A co do Liswarty to po mojemu najblizej jest miejscowosc Kule. Ale mozna by powiedziec, ze ujscie Liswarty do Warty lezy posrodku trojkata, ktorego wierzcholki tworza miejscowosci: Kule, Trzebca i Nowa Wies. Dobrze? A do szukania ja uzywam czego sie da. Wiadomo, ze z netem najlatwiej ;) Bierzesz google i jak na dloni :] No, nie wszystko tak na dloni

Gość to mam do was pytanie
tak hanuś, o Kule mi chodziło. podziwiam jeśli wiedziałas to sama z siebie. ja dpoóki nie wylądowałam tam na wakacjach nie wiedziałam nawet, że Liswarta istnieje :P to teraz będzie kolejna "zadupiowa" miescowość, którą odkryłam na wakacjach pomiedzy Błoniem a Serokami, na trasie W-wa - Sochaczew, leży..... no właśnie? co leży? :>

Nie, nie wiedzialam tego sama. Bo jesli ktos nie byl w takich okolicach to nie ma bladego pojecia o istnieniu takich miejscowosci. Wiec daruj juz sobie pytania w stylu \"kolejna zadupiowa miejscowosc\" :O Ja moglabym tez wyskoczyc z takim pytaniem. Ale po co? To nieczego nie uczy. Chyba, ze umiejetnosci poslugiwania sie mapa.. Poza tym chyba cos Ci sie pomylilo... Blonie leza niedaleko Warszawy, a Seroki pod Łowiczem, ktory wcale nie jest na trasie Warszawa - Sochaczew

Gość portugalski hodowca serów
Proszę wymienić 5 największych miast Portugalii.

1. Lisbon (601,180 w mieście) 2. Porto (285,320 w mieście) 3. Vila Nova de Gaia (247,499 w mieście) 4. Amadora (186,410 w mieście) 5. Almada (160,826 w mieście)

Gość portugalski hodowca serów
Bardzo dobrze. :-) Który z wymienionych krajów może się pochwalić wyższym szczytem? Estonia Irlandia Holandia

Wsrod wymienionych państw najwyższy szczyt ma Irlandia: Carrauntoohil (1041 m npm) Dla porownania: Suur Munamagi 318 m n.p.m. - najwyższy szczyt Estonii Vaalserberg 321 m n.p.m. - - najwyższy szczyt Holandii

Gość Warszawa jest pięknym miastem
pomiędzy Bloniem a Serokami lezy Witanow. a wiem, bo mam swojego Kogos :* w Sochaczewie i czesto tamtedy pociagiem przejezdzam :) zaintrygowal mnie ten "Latynoski Paryz". chetnie poznam odpowiedz :)