Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziomal

Zagadki geograficzne

Polecane posty

Gość Wiedzowiec
Przyczyny zatonięcia Kurska: 1 lipca 2002 roku rosyjski minister przemysłu i nauki Ilia Klebanow kierujący oficjalną komisją wyjaśnienia okoliczności zatonięcia Kurska ogłosił, że przyczyną katastrofy był wybuch torpedy. Spowodował go wyciek nadtlenku wodoru napędzającego torpedę typu 298A PV, który wywołał pożar i wybuch w wyrzutni torpedowej, a następnie eksplozję amunicji. Powstały też inne teorie wyjaśniające katastrofę: * wybuchła superkawitacyjna torpeda WA-111 Szkwał o napędzie rakietowym. Rosjanie postanowili ukryć ten fakt, gdyż stanowiłoby to złą reklamę dla ważnego produktu eksportowego * niemal natychmiast po katastrofie niezależna czeczeńska agencja informacyjna Kavkaz Center poinformowała, że przyczyną wybuchu była samobójcza akcja członka załogi - muzułmanina z rejonu Dagestanu mająca stanowić poparcie dla Czeczenów walczących z Rosją * francuski filmowiec Jean-Michel Carré w swoim filmie dokumentalnym Koursk: un sous-marin en eaux troubles pokazanym 7 stycznia 2005 roku na kanale France 2 (ostatnia emisja telewizyjna w języku polskim: PLANETE 20 sierpnia 2005) zasugerował, że Kursk zatonął w wyniku kolizji z amerykańskim okrętem podwodnym lub został trafiony torpedą wystrzeloną z amerykańskiej łodzi podwodnej. * wiceadmirał Jewgienij Czernow, były dowódca okrętów podwodnych Floty Północnej sugerował, że w czasie manewrów po wynurzającym się Kursku przepłynął jeden z okrętów nawodnych i to spowodowało wybuch torpedy

Gość Wiedzowiec
Jestem tylko wrakiem człowieka :-o Czy Boliwia miała w swej historii dostęp do morza?

W latach 1879–84 w wyniku wojny z Chile Boliwia utracila dostep do Oceanu.

Gość Co ciebie tam czeka...
Jak nazywa się największy księżyc Plutona?

Jak nazywaly sie dawniej Mariany? Z czego znane jest Srinagar i gdzie sie znajduje?

największy księżyc Plutona to Charon jak nazywa się polska rzeka, która ma w swojej nazwie nazwę zwierzęcia (ssaka) i nazwę innej rzeki?

Gość przypominam

1. Jak się nazywa historyczne, handlowe, rzemieślnicze centrum (dzisiaj jest tam duży bazar) europejskiego miasta, w którym bardzo znany fiński sportowiec zdobył srebrny i złoty medal podczas Zmowych Igrzysk Olimpijskich? Chyba nie jest za trudne?

nie, nie Wieprzyca. nazwa rzeki i ssaka w nazwie tej rzeki nie są takie same. a to centrum to ma w naziwe coś z kwiatami? bo jak nie, to nie wiem :O

Gość rozami
ta rzeka to Liswarta

Nie wiem, czy ma cos z kwiatami, bo to w obcym języku. Moze ma, ale mi się nic nie kojarzy. Dla ułatwienia mogę dodać, że ten sportowiec to skoczek narciarski, który był na topie w latach 80.

Gość cremonese
Czy chodzi o Mattiego Nykaenena i Sarajewo?

Gość arcadian
Wiem o Stanach Wszystko :) Ten pn - wschod to : maine :)

Ze względu na powiązania kulturowe, historyczne. Natomiast pod względem geologicznym (położenie), Islandia zaliczana jest do dwóch kontynentów - Europy i Ameryki. A to dlatego, ze wyspa ta leży na \"łączeniu\" dwóch płyt tektonicznych, Amerykańskiej i Euroazjatyckiej. Czego to się mozna dowiedzieć, ciekawe co Giertych na to. Dobrze?