Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziomal

Zagadki geograficzne

Polecane posty

Gość miłośnik jędrnych piersi
no to też o islandii zagadka: co to jest "droga nr 1" ?

Dokladnie o to mi chodzilo alia111. Pod jakim polskim miastem znajduja sie tunele wydrazone w kredzie?

Gość trumtururum
drogę nr 1 tzw. Ring Road, która opasa całą Islandię, miła dle turystów :D

Nazwa epopei narodowej jednego ze skandynawskich krajów, będąca spisem pieśni i legend?

Proszę podać nazwę herbu rodziny, której jeden z przedstawicieli był władcą Polski, a jego krewny (wielki Polak) utopił się w rzece raniony podczas bitwy.

Gość xBiC
Eee nie wiem bo ze mnie taki ciołek... ;-)

A to pierwsze? A co do tego ciołka - herb Ciołek, władca Polski - Stanisław August Poniatowski, jego bratanek - książę Józef Poniatowski, zginął w btwie pod Lipskiem, topiąc się w Elsterze (1813).

Gość Josselina
wieprz-krzna, ma kolo 140 kilosów :)

Gość Josselina
Mogę teraz ja zadać? :) Gdzie leżą wierzchołki trójkata bermudzkiego?

Gość dziubasubs
Które z tych minipaństw jest większe: Liechtenstein czy San Marino?

Gość Josselina
tzn San marino jest mniejsze:D wiekszy jest Liechtenstein

Gość dziubasubs
jasne :-D wierzchołki 3kąta: Bermudy, Miami na Florydzie i San Juan na Puerto Rico.

Gość Josselina
To jeszcze małe pytanko - na jakim płaskowyżu odkryto olbrzymie "rysunki" miedzy innymi zwierząt, wykonane metodą "rowkową" :)

Gość dziubasubs
Skoro sehr gut Josselinko, to zgadnij jakie straty poniosła w 1940 roku armia niemiecka podczas ataku na Danię. :-)

Gość dziubasubs
to chyba w Chile... ale nazwy płaskowyżu nie pamiętam a w google nie sprawdzam, gramy fair

Gość Josselina
Płaskowyż Nazca a historii nienawidzę, więc nie mam pojecia jakie były straty, ale mam nadzieję, że duże :P Chociaż W sumie nie pamietam zeby Dania była bardzo skłonna do bicia się... strzele że do tysiąca osób :P

Josselina, Ty mnie o palpitacje przyprawiasz ;). Ja historię skonczyłam. Straty niemieckie to 34 zabitych, 5 rannych, kilku zagionionych, 55 rannych i 3 wziętych do niewoli. jesli o sprzet chodzi, to dwa działa i dwa samoloty. Drobniejszego nie bede wyieniać. Duńczycy stracili wg jednych źródeł 32 żołnierzy, wg innych 44 (a razem z cywilami 68 osób). Wszystko to oczywiście \"około\" i zależy od źródła. Trzeba sie posiłkować Google, nie mozemy wszystkiego wiedzieć i wszystkiego pamiętać. Trzeba zadawać takie pytania, żeby to nie było takie proste znaleźć odpowiedź.

Proszę podać imię i nazwisko polskiego piosenkarza, kabareciarza, autora wielu przebojów, które wykonywały np. Alibabki i Bogusław Mec. Imię to nosiła równiez postać biblijna - izraelski prorok.

To się Duńczycy nawojowali, co? :-D Ok. Proszę podać imię i nazwisko fińskiego polityka i wojskowego (w randze marszałka zresztą), który skompromitował Armię Czerwoną w tzw. wojnie zimowej 1940 pomiędzy ZSRR a Finlandią. Ps. Z tą zagadką geograficzną dot. autora-kabareciarza to strzelam - Jeremi Przybora?

Carl Gustaf Mannerheim. Jedyny oficer fiński. To nie Przybora. Ktoś młodszy. Teraz będę myśleć nad pytaniam :D.

Proszę podać nazwiska dwóch polskich sportowców, którzy słyną z tego, że przed zagraniem zawsze całują piłkę. Obaj są w kadrze narodowej, której trenerem jest cudzoziemiec. To chyba bardzo łatwe. :D No i czekam na odpowiedź o tym panu od piosenki.

Super ;-) Moj topik odzyl ;-) Gdzie znajduje sie Czapelka? Co to jest mizar i gdzie w Polsce znajduje sie takie "obiekty"? Z jakich skal jest zbudowane wzgorze wawelskie? W jaki sposob powstal zrab Wawel?

Bo to bardzo fajny topik. Żałuję, że tak późno go dojrzałam. Właściwie wczesniej go widziałam, ale nigdy tu nie zajrzałam. Odp. za chwilę. Czekam na odp. na moje pytania.