Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziomal

Zagadki geograficzne

Polecane posty

Nawojka - na wpół legendarna postać z XV wieku uchodząca za pierwszą polską studentkę, a zarazem nauczycielkę. W 1414 roku studia w Akademii Krakowskiej rozpoczął piętnastoletni Jakub syn Dominika z Gniezna. W rzeczywistości była to przebrana za chłopca Nawojka, córka rektora gnieźnieńskiej szkoły parafialnej. --- Głównym celem Instytutu Schillera jest odrodzenie najlepszych tradycji światowej kultury i nauki z myślą o stworzeniu nowego sprawiedliwego ładu gospodarczego, który umożliwiłby rozwój wszystkich narodów naszej planety. Instytut Schillera prowadzi działalność wydawniczą, organizuje konferencje, seminaria, koncerty, walczy o powrót do klasycznej edukacji i do sztuki w duchu Leonardo da Vinci, Beethovena, Szekspira i innych wielkich twórców. Angażuje się w kampanie polityczne, np. o powstrzymanie konferencji w Kairze w 1994 r. czy o uratowanie dzieci Bośni i szybką odbudowę gospodarki zniszczonych wojną Bałkanów. --- Mapy topograficzne (ogólnogeograficzne) przedstawiają elementy krajobrazu, a więc ukształtowanie terenu i jego pokrycie: wody, szatę roślinną, osiedla, drogi. Mapy topograficzne (w skalach większych od 1 : 500 000) wykonuje się na podstawie szczegółowych pomiarów terenowych (zdjęcia topograficzne), a ostatnio także obrazów lotniczych i satelitarnych. --- O Krakowie nie mam pojecia. Raz bylam, daaawno temu, przez godzine :P --- SZkoda, ze nie mozesz mi pomoc

\" eustachy klapka najwiekszy producent ropy naftowej?\"-a ja nie słyszałem o masowej produkcjii ropy naftowej w fabrykach:O:P.Ciekawe gdzie niby te fabryki:O????Widać niektórzy nie wiedzą co tu piszą:P.

Amant Wszech Czasow to wyslannik szatana!!!! Zrobil wpis nr 666... o_O

Gość nie Wenecja północy
to nie Wrocław :-)

Gość salamandraaa
petersburg, leningrad czy san petersburg w koncu nie wiem jak to sie nazywa to ta wenecja

Gość nie petersburg
próbujcie dalej :-)

Gość bettinka23
SZTOKHOLM!

Gość a jaka oliwa będzie
?? z pierwszego tłoczenia??

Gość byl artykul na wp
kopenchaga:)

Gość salamandraaa
mnie uczyli ze to u ruskich ale skoro nie sankt petersburg to sie poddaje

Gość Brugia....

Gość za gatki
do jakiego państwa należy wyspa Helgoland na Morzu Północnym? i od kiedy?

Jakie jest najludniejsze miasto UE?? A jakie jest najludniejsze miasto Europy? [podajcie liczbe ludnosci]

Teoretycznie Najludniejszym miastem Unii Europejskiej jest Londyn, liczy 7 421 209 mieszkancow, natomiast aglomercja 12 599 561 osob. Najludniejszym miastem Europy jest Moskwa, liczy 10 415 400 mieszkancow, a aglomeracja 13 200 000 osob. Praktycznie jest inaczej Dlaczego Wielka Brytania i Irlandia przezywaja prosperity gospodarcze? Dlaczego Polska wschodnia jest niedoinwestowana? Czym jest depopulacja i jakie regiony w Polsce sa nia dotkniete? Jakie sa prawdziwe przyczyny ataku na USA na Irak? Do jakiego kraju jako drugiego USA przekazuja najwieksza pomoc finansowa w przeliczeniu bna 1 mieszkanca?

Widze, nie tylko ja korzystam z Wikipedi... :P DEPOPULACJA - zmniejszenie sie stanu zaludnienie, czyli wyludnienie. W Polsce: część północno-wschodnia, szczególnie woj. podlaskie

Gość liii
wymien organizaje integracyjne ( gospodarcze) w ameryce polnocnej i poludniowej ŁD

Gość lubianka
W którym roku jezuici założyli Asuncion?

Gość lubianka
dobrze! czy Czarnogóra liczy mniej czy więcej mieszkańców niż stolica sąsiedniej Serbii?

Gość lukio84
"Nie lubię poniedziałku" - podaj dokładną datę kiedy przypadł feralny poniedziałek. Ps. NIgdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, mam nadzieje że ktoś ją zna...

Gość Wiedzowiec
1. Jakim dniem tygodnia był pierwszy dzień XXI wieku? 2. Kto znalazł się na okładce pierwszego numeru, polskiej wersji Playboya? 3. Jak nazywał się pierwszy film wyreżyserowany przez Olafa Lubaszenko? 4. Kopa mendli ile to tuzinów? 5. Ilu ludzi postawiło swoją stopę na powierzchni księżyca? 6. Czy w każdym roku kalendarzowym musi wystąpić piątek trzynastego?

Chyba nie wszystkie z tych pytan lacza sie z geografia... :O A tytul topiku chyba jest latwy do zrozumienia...

Jakimi cechami spolecznymi charakteryzuja sie poszczegolne narody?

Gość Wiedzowiec
Bez sensu jest zadawanie pytań, na których odpowiedzi można w kilka sekund znaleźć w google wpisujac jedynie część z frazy występującej w pytaniu. Totalny bezsens. Takie pytania nie zmuszają do myślenia i przeszukiwaniu internetu w poszukiwaniu prawidłowej odpowiedzi na pytanie. Spróbuj zadać pytanie na które odpowiedź znajdzie się NIE przeglądając jednej strony, ale kilka składając uzyskane na nich informacje w logiczną całość. Takie jest moje zdanie. Dla chętnych takich potyczek intelektualnych polecam http://frvade.com/ Pozdro. Lukio

Gość Wiedzowiec
Kto był najstarszym prezydentem USA w dniu zaprzysiężenia?