Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość olalalalalala
ja robię kawę tak: zaparzam w ekspresie kawę lub robię rozpuszczalną. Gdy trochę przestygnie, miksuję w blenderze razem z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, aż dobrze się ubiją. Wlewam do wysokich szklanek i podaję ze słomką. Proporcje wg uznania, można dosłodzić lub udekorować bitą śmietaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość borutka
Parę stronek wcześniej było o szparagach ... Ja robię tak: Pokrojoną w paseczki szynkę przesmażam na dużej ilości masła, ale nie może się przypiec. Potem dodaję pokrojone na kawałki (ok. 2 cm) białe szgaragi ze słoiczka, a na koniec kubek śmietanki (ja zawsze używam 30%).Na koniec pieprz, świeżo zmielony, najlepiej biały. Podaję z makaronem, lepiej nie spaghetti, raczej jakieś kokardki czy canneloni. Można posypać natką z pietruszki. Absolutna pyyychaaa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja lubię zupę koperkową: zrobić bazę jak do każdej zupy: warzywa, rosół, czy jak kto lubi. Potem siekam świeży koperek i podsmażam lekko na masełku, dodaję do zupy, chwilę gotuję, potem zagęszczam zupę mąką i śmietaną. A na końcu robię lane kluski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Drogie Panie, widzę, że tu aż roi się od pysznych przepisów!Chciałabym Was zachęcic do nowego konkursu kulinarnego \"Jedno pyszne danie\' na stornoe Wellnesslife.pl. Nagrody naprawdę atrakcyjne. Warto spróbowac!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość justalala
kalafiory w ciescie kalafiora gotujemy prawie do miekkosci robimy ciasto nalesnikowe-10dkg maki,2 jajka,1/8lmleka,2 łyzki masła,cukier sol pieprz do smaku w ciescie zanurzamy małe rozyczki kalafiora i smazymy na oliwie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na piatkowy obiad robie bardzo czesto jajka w sosie slodko kwasnym bardzo szybka sprawa i naprawde pychotka moj maz sie niemi doslownie zajada a robi sie je tak: Jajka gotujemy na twardo (ilosc taka ile chcemy zjesc) w garnku nie za wysokim roztapiam ok pol kostki margaryny jak sie rozpusci dodaje make (tak jak zasmazke w zasadze to jest zasmazka) jak sie maka zezloci dolewam zimnej wody (taka ilosc jaka chcemy miec sosu) gotuje ciagle mieszajac az sie zagotuje (sos zgestnieje tak bardzo jak chcemy) zestawiam z ognia dodaje troche octu troche soli no i cukru (wszystko na oko tak do smaku) no i gotowe Na talerzu (glebokim) klade jajka pokrojone w polowki albo cwiartki ugotowane ziemniaczki i wszystko zalewam sosem naprawde ekspresowa pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proste włosy
A spróbujcie pokroić surowy kalafior w drobne kawalki i usmazyc na oleju tak jak frytki. Coś wspanialego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Placuszki z cukinii 2 młode cukinie (wielkości średniego ogórka) 1 jajko 1 opakow. tartego parmezanu 1 cebula czerwona ( 1 ząbek czosnku koperek sok z cytryny 3-4 łyżki mąki sól pieprz Cukinie umyć, obciąć końce, bez obierania utrzeć na grubej tarce, wyłożyć na sitko, aby puściły sok, po 15-20 minutach odcisnąć. Cebulę cienko pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Zamiast parmezanu można dodać startego żółtego sera. Wymieszać wszystkie składniki, smażyć na oleju jak placki ziemniaczane. Radzę usmażyć jeden placek i ew. doprawić do smaku. Podawać ze śmietaną lub naturalnym gęstym jogurtem z dodatkiem jakiś ziół i np. szczypiorku. Naprawde dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jotka 2
zapodam wam prosty przepis na obiad i dobry -ok 40 dk mięsa mielonego woł-wiep -cebula,2 zabki czosnku,troszkę bułki tartej -z 3 łzki koncentratu pomidorowego mało,prawda? a robi się tak 1 mięso wymieszaj z bułką tartą,startą cebulą,czosnkiem,dodaj pieprzu i soli 2 uformuj kulki i wrzuć do wrzątku-tak 15 -20 min niech się gotują 3 do głębszej patelni wlej tego bulionu trochę i te kulki, dodaj rozrobionej wody z mąką,jakiś liść laurowy 4 na koniec tak z 3 łyzki koncentratu,wymieszaj,na małym ogniu,dodaj do smaku przypraw np magi tanie ,a naprawde dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojojojojojojojooojo
no, musi byc pyszne, szczegolnie, ze bez zadnych przypraw ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co jest z wami
topik zdechł?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapiekanka Kasi: składniki: paczka makaronu ( łazanki, rurki , korkardki- w zależności kto co lubi) 40 dkg mięsa mielonego wołowo wieprzowego puszka kukurydzy Bonduelle puszka fasoli czerwonej Kidney Bonduelle cebula kawałek kiełbasy toruńskiej bądź jakiejkolwiek sos meksykański w słoiku ser żółty vegeta, sol, pieprz a teraz : makaron gotujemy, odcedzamy. odstawiamy bo na razie nie jest nam potzrebny pdsmazamy cebulke z kiełasą drobno pokrojone, potem smazymy mięsko mielone. łączymy mięsko i kiełase z cebulą z sosem meksykańskim, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę. dokładnie mieszamy.Powstaje gęsty sos( masa) Jak się komuś chce może wczesniej usmazyc sobie pieczarki i tez dodac to tej masy. przyprawiamy sobie do smaku. a teraz : do duzego naczynia żaroodpornego wykkładamy makaron. nakłdamy mase miesno warzywną. zapeikamy w piekarniku w temp.180 stopni przez 20 minutek. ( jak ktoś chce- moze przekładać warstwy makaronu masą) pod koniec posypujemy tartym żółtym serem. podajemy z czerwonym winem . szczerze polecam!!! jest pyszne!!!!! moj mąż sie tym zajada. wychodzi tego dość duzo z jednej paczki makaronu. jeszcze lepsze ogrzewane na drugi dzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię tak samo, ale zamiast makaronu daję płatki lazanii, pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piszcie piszcie
bo smakowicie tu jest :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smacznie
Wszystko co pochodzi od pszczół, jest przydatne, a najczęściej niezmiernie korzystne dla człowieka. Zwykle myślimy tylko o miodzie, a wielu z nas aż ślinka napływa do ust na jego wspomnienie. Tymczasem... może pszczoły dostarczją o wiele więcej cenniejszych rzeczy? smacznie.prv.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie znam dokładnego przepisu ale tak ogólnie napiszę bo warto-palce lizać!!!!!!!!! Mięso z indyka lub kurczaka kroimy na cienkie kawałki (coś jakby frytki). Moczymy przez jakiś czas (niestety nie wiem dokładnie) w oliwie lub innej marynacie. Potem obtaczamy w płatkach kokosowych. Smażymy w głebokim tłuszczu. Kiedy raz tego spróbujecie- zawsze bedzie to do was wracało;-) Pychotka której nie da sie zapomnieć!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość śmieszne
te przepisy w stylu " kiełbasę i cebulę zmieszać z makaronem" - można też napisać chleb posmarowac masłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mulinqa
Niedługo robię wieczór filmowy z psiapsiułami i chciałabym zrobić popcorn. Wiem jak się robi taki zwykły (na oleju, w garnku), ale słyszałam że można robić też na maśle, i że taki podobno smaczniejszy. Równie dobrze mogę polać popcorn masłem, ale nie lubię mokrego popcornu. Może ktoś zna taki przepis na popcorn na masełku (ale nie taki z mikrofali, bo szkoda mi pieniędzy:), żeby się popcorn nie spalił i nie był mokry???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na opakowaniu powinno być napiasne jak robić. Ja dawno nie robilam, ale pamiętam, że robiłam na oleju i wyszło super, byleby nie wrzucać za dużo na raz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mulinqa
Najłatwiejsze przepisy na cos naprawdę smacznego i orzeźwiającego to według mnie shake'i. Nie trzeba zbyt wiele składników, łatwo się robi i do tego świetnie smakują i orzeźwiają w upalne dni:) Mam dość sporo przepisów (szczególnie na moje ulubione truskawkowe): Przepisy z McDonalda: Shake waniliowy: 2 szklanki lodów waniliowych 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru Shake czekoladowy: 2 szklanki lodów waniliowych 1 i 1/4 szklanki mleka 2 łyżki czekoladowego napoju Nesquik (lub słodkie kakao) Szake truskawkowy: 2 szklanki lodów waniliowych 1 i 1/4 szklanki mleka 2 łyżki truskawkowego Nesquik można zastąpić mrożonymi lub świeżymi truskawki z 2 łyżkami cukru Składniki wymieszać ze sobą (najlepiej w mikserze). Przepisy własne i od przyjaciół: Shake waniliowy: Składniki: 200ml mleka (słodkiego i zimnego) 200ml śmietany (kremówki 30%, zimnej) 1 duży cukier waniliowy 1 łyżka stołowa cukru (najlepiej pudru) 600ml lodów waniliowych kilka potłuczonych kostek lodu Przepis: Mleko, śmietanę i cukry ubić trzepakami miksera, dodać pokrojone w kawałki lody waniliowe i rozmiksować dokładnie. Dodać potłuczone kostki lodu i jeszcze raz wymiksować. Shake truskawkowy: Składniki: (ilości wg upodobań:) lody truskawkowe (ewentualnie śmietanka kremowa) truskawki cukier kostki lodu Przepis: Lody (bądź śmietankę), truskawki i cukier wymiksować ze sobą. Powstały shake odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać z kostkami lodu. Shake truskawkowy 2: Składniki: 3 duże szklanki lodów truskawkowych 1/2 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych) 3/4 szklanki mleka: Przepis: Składniki wymiksować z sobą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mulinqa
Niestety na opakowaniu nie ma napisanego. Wcześniej kupowałam taką kukurydzę z przepisem na popcorn, bo nie wiedziałam jak się robi. Był tylko taki przepis, o jakim pisałam. Teraz kupuję na wagę bo dużo bardziej sie opłaca:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mulinqa
w sumie to mi chodzi o ilość masełka, bo jak dam za dużo to popcorn będzie mokry, a jak dam za mało, to popcorn mi się spali. jeżeli to komuś pomoże to popcorn robie w garnku o średnicy ok. 25cm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mulinqa
Niedawno kumpelka dała mi przepis na ciasto. Spróbowałam i okazało się naprawdę proste w wykonaniu, smaczne i niedrogie. To ten przepis: Składniki: Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 10dag cukru 10dag mąki 1 torebka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10dag przetartej konfitury truskawkowej Krem: 200ml śmietanki kremówki 20dag cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 50dag 3krotnie mielonego tłustego twarogu 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 25dag dojrzałych truskawek Przepis: Biszkopt: 1. Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z żółtkami, mąką i proszkiem. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec 10min. w temp. 200°C. 2. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin. Posmarować konfiturą, zwinąć w rulon i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pokroić w 1cm plasterki. Krem: 1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając, połączyć z serem, sokiem cytrynowym i śmietaną. Ciasto: 1. Wziąść jakąś małą salaterkę i wyłożyć plasterkami z biszkoptu. 2. Truskawki opłukać, osączyć na sitku, usunąć szypułki, dodać do kremu. 3. Krem przełożyć do salaterki, wierzch wygładzić. Przykryć pozostałymi plastrami z biszkoptu. 4. Jeżeli zostały ci jeszcze składniki, zużyj je jak z poprzednią miseczką. 5. Zostaw je na jakiś czas w lodówce. 6. Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki, przyłóż na jego wierzch takerzyk, a następnie odwróć i wyjmij z salaterki. Jeśli dobrze je zrobiłaś, ciasto powinno wyglądać jak połówka kuli. Smacznego!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie chciało mi się przelatywać przez te wszystkie stronki:P więc jak nigdzie tego nie było to polecam na szybki obiadek:) : -cebulę pokrojąną w krązki podsmażamy( tyle ile lubimy) -do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone w kostkę parówki, albo inną wędlinkę, lub kiełbaskę(ja z parówkami najbardziej lubię, na 2 cebule stosuje 4 parówki :) ) -to podsmażamy chwilę i dodajemy puszkę kukurydzy bez zalewy. -jak się zagrzeje to dodaje kilka łyżek koncentratu-żeby nie przekwasić trzeba uważać, a na koniec dodaje tą zalewę z kukurydzy i mieszam żeby się sosik zrobił. - a teraz tylko przyprawić i na talerz, podawać ze świerzymy bułeczkami MNIAAAM ja to kocham:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurczak w ziołach - pierś z kuraka :) - 4 pomidory - papryka średniej wielkości - cebula - curry - paczka ziół prowansalskich - ryż Wszystko kroimy w paeczki. Na oliwie z oliwek lub oleju podsmażamy pierś z cebulą. Posypujemy obficie curry, wsypujemy zioła.Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Dusimy. Podajemy z ryżem. Pyyycha obiad. I szybki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xxxxxxxxxxxxxxxxx
Placki kukurydziane z pierwszej strony godne polecenia :). Niedługo wypróbuję przepis na babkę bananową...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość początkująca
ej, dziewczyny, a macie jakiś przepis na proste ciasto z owocami? Albo coś na zimno, bez pieczenia?? bo coś musze upichcić a nie mam pomysłu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mulinqa
spróbój z moim przepisem z str. 19 (prawie sam koniec strony) na ciasto. jest naprawdę łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. jedyne co musisz zrobić to biszkopt i krem. a dalej wg wskazówek, co z tym zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mulinqa
truskawkowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×