Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Esme 22

skutki uboczne spowodowane tabletkami anty - piszcie!!

Polecane posty

Gość marcysia 3528
podnosze bo fajny topik jest ;)

Gość miniiii
po Dianie, drugi miesiąc- czasem słabo się czuję, suchość pochwy tak wielka, ze nawet krwawienie... :(

Gość Niewarto
Niewarto brac tabletek nie znam osoby która by po odstawieniu nie miala zaburzen hormonalnych nawet po kilku latach to sie "odbija" na zdrowiu. niewarto dziewczyny naprawde- bedziecie załowac!

Gość nekta
A co warto ?? Może mieć 6 dzieci na które nas nie stać może żyć w celibacie, albo NPR?????????????????? Co proponujesz może skorzystam???

Gość Niewarto
uwielbiam seks stosuje prezerwatywe, jakosz tego powodu ja ani moj maz nie dostalismy nerwicy!! moze jestem bezplodna tego nie wiem. Nigdy nie zdazyło nam sie aby gumka pekła. Kochamy sie bardzo czesto! ale oczywiscie chcecie sie truc tabsami - wasz wybór - przesrzegam przed konsekwencjami- zaden lekarz wam nie powie jak zareaguje organizm. Jesli macie konskie zdrowie i chcecie ryzykowac prosze bardzo!!!!!Dla mnie to najgorsze swinstwo - jak sie nie musi to po co rujnowac zdrowie.

Gość Niewarto
Nekta - poczytaj sobie posty na temat skutków ubocznych tabsów praktycznie kazdej cos jest po tabletkach. Rozumiem to cena spokoju...cos za cos...

Gość brałam jeanine
zero liblido, wzdęcia, nadwkasność, zgaga, często odbijanie sie (strasznie męczące bo zyć aż się nie chciało), najlepsze bylo to zeczytalam o nich że nie przetrzymuja ani zbyt szybko nie usuwają wody z orgaznimu. A skutek był taki że usuwały mi całą wode, bo zaczęłam chudnać i przez 2 miesiące nie mogłam w ogóle chodzić do toalety, raz w tygodniu miałam tylko wywoływane od lekarza biegunki, byłam jak balon wszystko mnie bolało. Dopiero po specjalistycznych badaniach wyszło ze to wina tabletek. przestałam brać i biegam do kibla od pół roku 2 razy dziennie. Oczywiscie (bralam tabletki 4 miesiace) przez 4 miesiace mnie piersi bolały, 4 miesiace mialam plamienie. Po odstawieniu tabletek pojawił mi się trądzik - a wczesniej nigdy nie miaałam ani jednego pryszcza, mialam idealną cere teraz wyglądam okropnie. Znam jeszcze 4 kolezanki ktore biorą tabletki. Dwie nie maja żadnych skutkow uczonych prócz depresji lub nerwowosci, a pozostale dwie: jednej puchną nogi, a druga przytya 8 kilo w miesiąc.

Gość brałam jeanine
aha i od roku stosuję prezerwatywy, kochamy się często, Nigdy nam gumka nie pękła :)

Gość brałam cilest
skończyło się 9 cm cystą jajnika i operacją którą przeszłam 2 mce temu. NIGDY WIECEJ PIGUŁEK ANTY :-(

Gość Niewarto
Ty co ci gumki pekaja - bierz dalej pigułki i napisz cos jak przestaniesz juz brac chetnie poczytamy w ramach przestrogi o twoich problemach zdrowotnych - a moze ty sie wogóle nie badasz? Do pigułek trzeba miec konskie zdrowie.

Gość Niewarto
w prezerwatywach jest instrukacja jak zakaładac............

Gość czesc
pigułki bralam 2 lata -po tym czasie okazało sie ze mam hiperprolaktynemie- lecze sie od pol roku - bez efektów. Lek. powiedzial ze to przez piguły i teraz bede miala problemy z zajciem w ciaze. oprócz tego podczas brania tabletek pojawiła sie depresja ja tez załuje ze brałam pozdrawiam Was

Gość nekta
Do przeciwniczek tabsów! Ja też je długo brałam, ale wybrałam zabezpieczenie no bo w końcu coś za coś prezerwatywy to dla ludzi opanowanych , a nie dla "szalonego seksu" bo nawet te lepsze pękają! Chyba,że ma się nastawienie będzie to dobrze a nie pęknie to jeszcze lepiej! Nie polecam ich niedoświadczonym nastolatkom, bo łatwo popełnić błąd a konsekwencje same wiecie! To nasz świadomy wybór i to,że są skutki uboczne to chyba widać na ulotce a jednak rzesze dziewczyn je biorą biorą jednocześnie za to odpowiedzialność a ile razy żałujemy w życiu podjętych decyzji ?? Ale takie jest życie, chcemy chociaż przez chwilkę poczuć sie wolne, bez stresów co miesiąc.A skutki mogą być ale nie muszą to nie jest zasada,ze napewno będą>>

Gość brałam cilest
wiesz, ja też tak myslałam, ale 2 miesiące po operacji mysle juz inaczej

Gość nekta
Ja też nie powiem by tabletki /11lat w tym 8 cilest/ nie pozostawiły wpływu na mój organizm, ale nie żałuję bo mnie zabezpieczały a z konsekwencjami każdego czynu w życiu trzeba się niestety liczyć. Twoja przygoda z tabletkami skończyła się akurat operacją ,ale nie każda z nas to przejdzie. Lekarz czy ulotka mówi sama za siebie, a jednak decydujemy sie i wątpię by ktoś Cię posłuchał dopóki sam na sobie tego nie sprawdzi. Lęk przed niechcianą ciążą jest chyba dziś większy niż przed ewentualnymi skutkami w przyszłości.

Gość Niewarto
Otóz to kazda sprawdzi na sobie - a potem na forum bedzie : pomózcie......

Do Niewarto: napisalas:\"nie znam osoby która by po odstawieniu nie miala zaburzen hormonalnych\". Otoz ja po odstawieniu nie mialam i nie mam zadnych zaburzen hormonalnych. Jestem zdrowa. A bralam tabletki dosyc dlugo,bo trzy lata. Teraz juz od dwoch lat nie biore. Po odstawieniu tabletek wszystko wrocilo do stanu sprzed ich brania blyskawicznie. A sceptykom polecam strone: http://www.baba.org.pl/ginekologia.html (nalezy przejrzec archiwum- miedzy innymi jest tam dzial poswiecony skutkom ubocznym tabletek-latwo znalezc).

Gość Niewarto
to nalezysz do wyjatków

Wiesz co,ja nie jestem lekarzem i nie chce sie klocic,bo moja wiedza na ten temat moze nie byc dostateczna. Ale tak na logike biorac,gdyby tabletki powodowaly faktycznie u wiekszosci kobiet takie konsekwencje,o jakich piszecie,to nie zostalyby dopuszczone do sprzedazy, a lekarze nie przepisywali by ich tak beztrosko. Nie wzielyscie pod uwage,ze moze przed braniem tabletek mialyscie zaburzenia hormonalne i po odstawieniu po prostu organizm powrocil do stanu sprzed ich brania? Moze skutki uboczne o ktorych piszecie nie sa wina tabletek. Moze wystapienie konkretnych dolegliwosci po prostu przypadkowo zbieglo sie z braniem/odstawieniem tabletek? Ja absolutnie nie twierdze,ze przy braniu tabletek ZADNE skutki uboczne nie wystepuja, ale z drugiej strony nie ma tez chyba sensu \"zwalac\" wszystkiego na tabletki.

Gość odswiezam

Gość nekta
"...Otóz to kazda sprawdzi na sobie - a potem na forum bedzie : pomózcie......" Chyba nie myślisz,że dziewczyny z forum czerpią pomoc dla swoich dolegliwości jeżeli by tak było to po co nam lekarze!!!!!

Gość niewarto
to przejrzyj dokładnie to forum !!!! czesto az brzuch boli ze smiechu jak czyta sie co poniektóre.......

Gość do Żabki
oczywiscie ze nie ma sensu zwalacwszystkiego na tabletki ale skutki uboczne sa niestety...dlatego wazne sa wczesniejsze badania i.....podjecie ryzyka niewarto - to fakt dziewczyny czesto zadaja pytania jakby nie z tej planety były;-)))nawet banalnych rzeczy nie wiedza o swoim zdrowiu , jakie podstawowe badania robic itp

Gość sknerek
A mnie wyrosła trzecia ręka. Bo to jest tak: wyrasta w zależności od szczęścia trzecia ręka, trzecia noga, albo jak to się mojej koleżance przyrafiło tzrecia pierś. A tak na serio to głupszych pytań już nie da się wymyślać? Mówiąc o skutkach ubocznych masz na myśli jakieś długotrwałe skutki, czy tymczasowe? Bo przy pierwszych trzech opakowaniach praktycznie wszystkie objawy niepożądane sa możliwe.

Gość teraz bez tabletek
No ja nie wiem... problem chyba w tym ze lekarze potrafia przepisac pigulki bez zadnych badan hormonalnych. Tak mi przepisal lekarz Cilest gdy mialam 18 lat - bralam przez jakies 2,5 roku. Jak przestalam lykac, to i przestalam miesiaczkowac, poziomy hormonow oszalaly, i zaczelam chorowac na torbiele jajnika... I owszem, to moglo sie dziac wczesniej ale nikt nie wychwycil a pigulka przepisana byla na piekne oczy (i na fakt ze nie mialam zadnych ewidentnych zdrowotnych problemow) Potem bralam Diane - zeby cos zrobic z tymi hormonami - i owszem, moze poziomy hormonow do normy doszly ale czulam sie po Diane koszmarnie: migreny i depresja... Teraz przerwalam branie i tych, pomimo ze moja lekarz twierdzi ze tylko mi to zaszkodzi na poziomy tych tam hormonow ;) No coz, przynajmniej przez jakis czas moze bede miala normalne zycie... Tak ze apeluje tylko do mlodych dziewczyn - upierajcie sie co do dokladnych badan i wtedy przynajmniej bedzie jasnosc czy cos jest efektem ubocznym czy tak czy siak byl problem wczesniej...

Nie wiem,dlaczego niektore dziewczyny ubzduraly sobie,ze do przepisania tabletek sa konieczne badania hormonalne. Otoz NIE SA konieczne i jest to opinia wielu uznanych ginekologow. Lekarz zleca badania hormonalne tylko wtedy,gdy ma jakies podejrzenia,ze zaburzenia hormonalne moga zachodzic. Jak wiadomo kazde zaburzenie hormonow ma swoje widoczne objawy- tycie lub gwaltowne chudniecie, zbyt duze lub zbyt male owlosienie i wiele wiele innych. To,czy wyzej wymienione objawy zachodza, lekarz stwierdza w czasie wywiadu lekarskiego,ktory faktycznie powinien byc szczegolowy i porzadny (data pierwszej miesiaczki, choroby i dolegliwosci,na ktore sie cierpi obecnie, fakt,czy w naszej rodzinie wystepuje zachorowalnosc na raka, czy palimy papierosy,czy juz rodzilysmy,czy mialysmy poronienia i wiele wiele innych pytan). Nastepnie lekarz przechodzi do badania,by stwierdzic,czy wszystko ok (miedzy innymy,czy nie ma torbieli, ktore tez moga byc efektem zaburzen hormonalnych). Jezeli wszystko jest w porzadku,a wywiad wypadl zaddowalajaco, to NIE MA POTRZEBY zlecania badan hormonalnych. Dopiero,gdy lekarz zauwaza jakies niepokojace objawy,to zleca badania hormonalne.Problem w tym,ze nie znacie sie na medycynie,a sie madrzycie. Wydaje wam sie,ze sokro tabletki zawieraja hormony, to koniecznie trzeba zrobic takie badania. Powtarzam: nie znacie sie,nie jestescia lekarzami. Zostawcie leczenie lekarzom.

Natomiast co do wypowiedzi mojej poprzedniczki: byc moze po prostu za wczesnie zostaly ci przepisane tabletki. Jak wiadomo osiemastoletnia dziewczyna jeszcze moze dojrzewac i slyszalam opinia ginekologow,ze dziewczyna, u ktorych okres dojrzewania sie jeszcze nie zakonczyl,nie powinno sie przepisywac antykoncepcji hormonalnej. Byc moze to jest przyczyna twoich obecnych problemow.

Jeszcze slowko wyjasnienia: ja nie chce wyjsc na zagorzala oredowniczke tabletek. Zgadzam sie z faktem,ze antykoncepcja hormonalna nie jest dla wszystkich. Sa osoby,ktore jej w ogole nie powinny stosowac (np ktos,kto cierpi na migreny). Jest cala lista przeciwwskazan do stosowania tabletek. I owszem lekarz w czasie wywiadu powinien sie dowiedziec,czy pacjentka nie cierpi na ktores z nich. Tylko blagam nie robcie z tabletek najgorszej trucizny swiata,bo sa kobiety, ktorym taka antykoncepcja naprawde sluzy i nie powoduje strasznych skutkow ubocznycho ktorych piszecie (a ktorych czesc byc moze nawet nie jest skutkiem zazywania tabletek).

Ja sie zgadzam z Zabka. Zadne badania hormonalne nie okresla, ktore tablety sa dla kogos najlepsze. Logest i Harmonet maja ten sam sklad, a dziewczyny inaczej na nie reaguja.

Jezeli nie zauwazylas, tez pisalam wczesniej o negatywnych skutkach tabletek: spadlo mi libido. I sama z nich zrezygnowalam. Wiem,ze tabletki MAJA skutki uboczne. Ale niektore dziewczyny chyba troche przesadzaja.