Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość MAdźkaa..
Hej zniemczone Polki, mam do was prośbę. Muszę przestawić w szkole ustrój Niemiec, teorię już sobie spisałam, ale chciałabym wiedzieć jakie wy dostrzegacie zalety ustroju w Niemczech ? Z tego co wyczytałam, są wysokie zasiłki dla bezrobotnych i ogólnie dość rozwinięta opieka socjalna. Napiszcie co wam się podoba, bardzo będę Wam wdzięczna. Pozrawiam.

Gość MAdźkaa..
HEj dziewczyny, nie wiem co tu jest grane, widzę, że jakaś kłótnia jest już rozpętana, ale to chyba nie wyklucza tego, że możecie mi nieco pomóc? Wy znacie praktykę i rzeczwistość w Niemczech a ja nie...

Moje klopoty, przezycia i problemy to delmar nie twoja troska. I pomimo tego ze ja mam odwage pisac z mojego nika nie trudz sie na odp. bo ja nie chce miec nic z toba do czynienia. A zasilki znasz pewnie z wlasnego doswiadczenia bo ja zadnych nie pobieram. A jak kupisz sobie okulary to przeczytasz ze jak bym mogla bym wrocila teraz do polski ale nie moge nawet wstac by isc na spacer a co dopiero jechac 12 godz do domu.

Promyczku tylko sie nie zdenerwuj :) Del Mar brak taktu, kompletny. A tak swoja droga to chyba ty zrezygnowalas z polskiego obywatelstwa a nie Polska Ci je odebrala. To jest niestety niemozliwe, by ktokolwiek odebral Ci obywatelstwo. A szkoda troche, bo kilku baranow mozna by na bezludna wyspe wyekspediowac. ModerN 😘

Sunhine właśnie tylko się nie denerwuj, przecież napisałaś to tutaj ,żeby z nami sie podzielic swoimi troskami i kłopotami, i chyba zauważyłaś , że prawie wszystkie dziewczyny zareagowały natychmiast ciepłymi słowami wspólczucia, żalu, otuchy. Ale zdażają sie wyjątki, dla których jeden kawał jest ważniejszy niż wszystko inne, no cóż.

dostalam nauczke rzadnych kawalow na topiku :) Spoko ja tak latwo sie nie unosze no moze ostatnie wpisy byly ostre i po to by mnie zranic ale co tam bzdurami czlowiek tam dlugo sie nie przejmuje sie ciesze sie ze wkoncu normali ludzie wrocili na topik

Gość MAdźkaa..
1. Czy odczuwacie większe wsparcie ze strony państwa? Chodzi o różnego rodzaju zasiłki i wyższe niż w Polsce renty itp. 2. Wyczytałam, że każdy land ma swój rząd i parlament, czy dzięki temu panuje większy ład i jest lepsza organizacja? 3. Jakie widzicie różnice między życiem w Polsce a życiem w Niemczech? Powiedzice o tych, które najbardziej odczuwacie. Dzięki.

Pisze tam o paszporcie w jedną stronę, ale o zabieraniu obywatelstwa nie, moja babcia emigrowala w 88 i niemcy powiedzieli jej wtedy , że jeżeli chce przyjąć niemieckie obywatelstwo musi zrzec się polskiego, a więc byla to jeje decyzja,

dziekuje to prawda na was mozna liczyc ale dzieki delmar minol mi czas wiecie dobrze ze nie mam za duzo zajec. Poczekajcie pomysle glownym zajeciem jest lezenie i lezenie i lezenie a zapomnialam no i jeszcze topik z wam sie nie nudze. Wtedy nie mysle o realu a tak jest lepiej dla wszystkich i za tak szybko nastapij odzew. Bo tak naprawde jesli przychodzi co do czego to mam tylko was bo z rodzinka trudno nie moge pokazac smutko bo im tez ciezko

Nie mam pojęcia jak to było, pamietam , że wtedy była moda na ucieczki do reichu, wszyscy niby na wycieczki jechali a autobusy wracaly puste, ale jakoś nie interesowałam się tym tematem , wtedy byłam chyba w 8 klasie i nie obchodziło mnie to.

Gość Madzka.........
1 oczywiście wsparcie ze strony panstwa jest ogromne, tutaj nik nikogo nie zostawi na tzw.lodzie, jezeli nie ma sie srodkow do zycia zawsze mozna liczyc na pomoc z socialu, czyli zasilki dla calych rodzin :arbeitslosengeld 2, oplata czynszu -wohngeld, zasilki rodzinne na dzieci kindergeld , zasilki wychowawcze , sa to wszystko takie pieniazki ze mozna za nie jakos sobie dac rade, a nie tak jak w polsce , zasilek rodzinny marne 60 zl, co niby mozna za to dziecku kupic? i jeszcze szereg wymagan , bo jezeli dochod rodziny przekracza chyba 360 zl na osobe to juz w polsce zasilek rodzinny sie nie nalezy. w niemczech roznego rodzaju pomoce dla studentow, stypendia , zasilki, doplaty do mieszkan, pieniazki dla kozystajacych z socialu na umeblowanie swojego pierwszego mieszkania.

Gość Madzka.........
opieka medyczna o niebo lepsza niz polsce, tak samo przedszkola i szkola, lepsze niz w polsce , lepszy dostep do uslug medycznych ispecjalistycznych badan, w polsce czeka sie miesiacami na wizyte panstwowa do specjalisty np okulisty, stomatologa, bak jakichkolwiek kolejek w bankach , na poczcie, w polsce nadal stoimy po 2 godziny w banku i na poczcie, latwiejszy dostep do kredytow, bez szeregow kwitkow , zasiadczen, poreczycieli

Gość Madzka.........
no i ceny zarabiajac w polsce 1000 zl , nie stac cie nawet na opacenie rachunkow, nie mowiac juz o zywnosci na caly miesiac, ubraniach itd, zarabiajac w niemczech 1000 e jestes w stanie sie utrzymac, wyzywic i ubrac, takie sa niestety fakty,

www.sozpol.eu zajrzyj tutaj madziu znajdziesz wszystkie najnowsze informacje na temat ktory cie interesuje i wszystko jest po polsku

Gość andzi
hej, moze mi ktos pomoc jestem od 3 mc w berlinie i chce pojsc do fryzjera a nie wie jak sie mowi ze chce "wlosy postopniowac" :-( podpowie mi ktos ? dzieki pa

ale nie wierz w to wszystko co przeczytasz bo tutaj trudno jest dotacie te wszystkie dodacje

Mamita witaj, nikt cie nie wykopie, mnie też nie wykopali , choć jestem polka z krwi i kości i nawet w polsce jeszcze.

Gość andzi....
stopniowac abstufen , staffeln, stopniowanie abstufung, staffelung

Sunhine-te kawaly sa kapitalne,a to dlaczego my nie mamy sie smiac z Niemcow jak oni non stop smieja sie z nas.Nawet sobie je wydrukowalam.Prosze o jeszcze!buka.Odpoczywaj teraz poki nie pojawi sie DelMar.bbbbrrrrr.

Przychodzi Zyd do hitlera zeby oznajmic ze budowa basenu zakonczona. Pomimo swojego zmieszania odwazyl sie zapytac. Hitleze po co nam taki duzy base? A on na to ze pragnie poprawic kontakty z wami i chce wam urzadzic zawody pilki wodnej. Nato podekscytowany zyd stwierdzil super a jak poznamy przeciwnikow? Nieobawiaj sie krokodyla zalozymy czapki

Gość andzi
dzieki ale to nie jest zwrot u fryzera uzywny;-(

A to jest moj ulubiony !!!! Przychodzi synek do ojca z pytaniem: Tatusiu co to jest POLITYKA? Ojciec pochwili stwierdzil: najlepiej wytlumacze ci to na przykladzie naszej rodziny Ja jestem KAPITALISTA chodze do pracy, zarabiam pieniadze i przekazuje je mamie Mama to RZAD ona nimi rosporzadza i gospodazy a temu przyglada sie Dziadek. Dziadek to ZWIAZKI ZAWODOWE kontroluje czy mama dobrze nimi gospodarzy i rozporzadza Nasza pokojowka to KLASA ROBOTNICZA Ty to LUD A twoj mlodszy braciszek to PRZYSZLOSC i co synku zrozumiales co to jest Polityka, na to synek ze musi sie z tym przespac i powie jutro W srodku nocy obudzil go placz brata ktory narobil w gacie wiec poszedl obudzic mame ale ona tak mocno spala ze zrezygnowal po chwili. poszedl do pokoju pokojowki odtwiera drzwi a tam tata posuwa pokojowke a temu wszystkiemu przyglada sie dziadek. Wiec wrocil do lozka i poszedl dalej spac. Rano przy sniadaniu tatus sie pyta i co kochanie wierz juz co to jest polityka?? Na to synek odpowiada ze tak !!! Polityka polega na tym ze RZAD spi gdy LUD go potrzebuje KAPITALISCI wykorzystuja KLASE ROBOTNICZA a ZWIAZKI ZAWODOWE sie temu przygladaja, a PRZYSLOSC topie w guwnie!!!

Gość andzi
Nikt nie ma pojcia jakie zwroty sie uzywa u fryzjera ? prosze moje wlosy wygladaja strasznie "CIENIOWANIE, STOPNIOWANIE" albo jak to sie nazywa ........

Barbarag-a kiedy przyjezdzasz do Niemiec,bedzie nam bardzo milo Cie przywitac polska flaga-jak chcesz??

Tak sie zajelam tym konfliktem z kawalami ze zupelnie zapomnialam Serdecznie witam piasta 🌼 No i do dziewczyn: sororita i elzbieta-23-73 z tego co zrozumialam zajmujecie sie pazurkami na ten temat moge sie wypowiadac calkiem sporo jestem dyplomowana stylistka paznokci i mam uprawnienie instruktorskie do szkolenia innych w firmie perfect lady (firma miedzynarodowa) poczatki w tym zawodzie sa trodne i duzo zalezy od umiejetnosci i passji bo ten zawod tego wymaga duzej wyobrazni i fantazji :) Nie mozna rowniez zapomniec o tym ze stylistki nie tylko robia pazurki ale i sa spowiednikami psychologami i przyjaciolka dla karzdej klientki bo bez tego nie zdobedziecie klienteli jezeli tego stworzycie. Ja przyjechalam do de i z tego sie utrzymywalam nawet na poczatku kwietnia chcialam otworzyc zaklad ale troche plany sie pokrzyzowaly ;) moze w przyszlym roku? Osobiscie nie polecam allesandro bo nie posiada zbyt dobrej jakosci produktow. Bardziej jestem za Ezy Flow no i perfect lady ktora ma zele witaminowe i akryle bez kwasowe. Jezeli macie jakies pytania albo potrzebujecie jakies pomocy w zdobieniach na razie tylko teoretycznie chetnie sluze pomoca bo ja kocham ten zawod. Specjalizuje sie we wszystkich metodach: akryl, akryl kolorowy, akryl 3D, to samo w zelach, Fiberglass, porcelana, pedicur. Polecam sie rowniez na przyszlosc jesli ktos by chcial podniesc kwalifikacje certyfikaty sa miedzynarodowe ja na nich tutaj pracuje bez problemu, jak i moja firma wystawia je w j. niemieckim.