Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

słuchajcie nie wiem co robić, zapomniała ze mam iść na wesele do kuzynki w SOBOTĘ!!!!!!!!!!!! dzisiaj przed chwilą mąż mi przypomniał bo pytał co kupiłam a ja RYBA................... kuzynka fajna, wesele na 120 ludziów a ja bilet zamówiłam do slubnego............ RATUNKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

każdy ma soje zdanie a moje jest w tym temacie takie a nie inne i nie próbuj mi wmówić ze nie jestem oczytana bo akurat na ten temat mogłam bym cię zagadać i dobrze poczytaj co to mirena

Gość do kasia
Uwaga!!! Pigułka hormonalna działa również poronnie!!! i jest wpisana na liste srodkow rakotworczych dla czlowieka

mąż mówi ze mam iść na to wesele bo szybko taka okazja sie nie powtórzy a bilet jeszcze chyba zdąże oddać

Gość hmmmmm.......
po pierwsze jak mozna zpomniec o takiej wielkiej uroczystosci jak wesele, przeciez zaproszenie dostaje sie o wiele wczesniej po drugie jak juz tak sie stalo to przepros daj prezent i jedz do meza bo za bilety juz nikt ci nie zwroci pieniazkow, no i wypadalo by dac znac ze sie nie zjawisz na weselu bo kazda osoba to koszt rzedu 150 -250 zl, wiec jak dasz wczesniej znac to mozna zredukowac liste gosci, przeciez to koszta wysokie

pigułka hormonalna to nie tabletka antykoncepcyjna a wogle to załamałam swoją zasadę i bez komentarza w dalszej części

Gość hahahhahha
pigulka hormonalna to nie tabletka antykoncepcyjna a niby co????????????????????????????????????/

nie dziunia nie wie, tylko wykręciłam się ze zapomniałam i ze bez niego to raczej nie póję, a zaproszenie dostaliśmy 2 m-ce temu a wogle co za cholerstwo się do mnie przyczepiło???????? czyzbyć to ty limes? :classic_cool: oczywiście żartuje!!!!!!!!!!!😍

bilet udała mi sie oddać, własnie skończyłam rozmawiać z konsultantem, dostane tylko 10 % mniej

Gość do kasi bo nie wie co to
tabletka hormonalna CZYLI ANTYKONCEPCYJNA pigułki hormonalne W aptekach jest kilkadziesiąt rodzajów tabletek antykoncepcyjnych. Wiele z nich ma jednak bardzo podobny skład i różni się tylko nazwą i ceną. W tym gąszczu środków trudno ci wybrać najlepszą pigułkę dla siebie. Mimo wszystko postaraj się jednak nie działać na zasadzie prób i błędów, bo łatwo się zniechęcisz. Zanim sięgniesz po preparat antykoncepcyjny, sprawdź, jakim jesteś typem hormonalnym i która pigułka będzie dla ciebie idealna. JAK SIĘ DZIELĄ TABLETKI 1. jednoskładnikowe i dwuskładnikowe jednoskładnikowe to takie, które zawierają wyłącznie jeden rodzaj hormonów (progestagen), nazywane są też mini-pigułką. Na polskim rynku dostępna jest tylko jedna tabletka jednoskładnikowa, Cerazette, polecana m.in. kobietom karmiącym piersią. Wszystkie inne tabletki w polskich aptekach są dwuskładnikowe. Zawierają dwa rodzaje hormonów; estrogen oraz progestagen. 2. jednofazowe, dwufazowe, trójfazowe zależnie od tego, czy przez cały miesiąc łyka się tabletki o identycznym składzie hormonalnym (jednofazowe), czy też w opakowaniu są dwa lub trzy rodzaje tabletek, o składzie dostosowanym do fazy cyklu LEPSZA JEDNA CZY TRZY? Tabletki dwufazowe stosuje się coraz rzadziej. Zdarzało się, że u kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, zamiast zapobiegać ciąży, ułatwiały one zapłodnienie! Do niedawna lekarze uważali metodę trójfazową za bardziej naturalną od jednofazowej. Okazało się jednak, że wiele kobiet źle toleruje te preparaty z powodu tzw. przewagi estrogennej: mają migrenowe bóle głowy i objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Jeśli więc wypróbowałaś już takie tabletki i wiesz, że to nie dla ciebie, sięgnij po jednofazowe, zanim na dobre zrezygnujesz z antykoncepcji hormonalnej. CZTERY GENERACJE Niemal we wszystkich tabletkach stosuje się ten sam rodzaj estrogenu; ethynyloestradiol. To, do której generacji należą, czyli jak bardzo nowoczesne są pigułki, zależy więc od tego, jakiego rodzaju progestagen zawierają. I generacja progestagen = chlormadinon te tabletki były stosowane w latach 60 i 70; nie są już produkowane i nie kupisz ich w żadnej aptece II generacja progestagen = octan norethisteronu lub lewonorgestrel te preparaty są na rynku od kilkunastu lat, wciąż są powszechnie stosowane; pobudzają oba rodzaje receptorów odpowiadających za pracę hormonów: progesteronowe i androgenowe; mogą wywoływać niewielką androgenizację, czyli pojawienie się cech męskich; przede wszystkim obniżenie głosu i intensywne owłosienie nóg oraz twarzy; jednofazowe Microgynon 21, Minisiston, Rigevidon, Restovar, Stediril 30, Gravistat 125, Gravistat 250, Loveston; dwufazowy Anteovin; trójfazowe Tri Novum, Trinordiol, Triquilar, Tri Regol, Trisiston III generacja progestagen = gestoden lub norgestimat nowoczesne preparaty, tzw. selektywne: wybiórczo pobudzają receptory progesteronowe, w bardzo małym stopniu działają na receptory androgenowe; tylko u 4% stosujących je kobiet zauważono jakiekolwiek zmiany owłosienia, głosu lub budowy ciała; jednofazowe Mercilon, Marvelon, Logest, Femoden, Minulet, Cilest; trójfazowy Milvane IV generacja progestagen = dienogest te najnowocześniejsze tabletki pobudzają jedynie receptory progesteronowe, mają wręcz działanie antyandrogenne, czyli zapobiegające pojawianiu się cech męskich i "podkręcające" cechy żeńskie; do tej grupy należy sprzedawany już w Polsce jednofazowy Jeanine twój fenotyp Kobiety dzieli się na trzy typy hormonalne: estrogenny, gestagenny i zrównoważony. To, do którego z nich należysz, pokaże badanie krwi na poziom hormonów. Powinien je zlecić lekarz przed wypisaniem tabletek. Nawet bez wizyty u lekarza możesz jednak z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, czy jesteś estrogenna czy raczej gestagenna. Pozwoli ci to ustalić twój wygląd i przebieg cyklu miesiączkowego. typ estrogenny drobna, typowo kobieca budowa ciała; duże, okrągłe piersi; suche włosy i skóra; silny zespół napięcia przedmiesiączkowego (nerwowość, płaczliwość, bolesność sutków, migrenowe bóle głowy); cykl poniżej 28 dni, miesiączka trwająca 5-7 dni, obfita, bolesna; obfita wydzielina z pochwy; skłonność do żylaków; nudności i wymioty w ciąży zalecane tabletki Marvelon, Mercilon, Microgynon 21, Rigevidon, Stediril 30 typ gestagenny męska, dość mocna budowa ciała; małe płaskie piersi; włosy tłuste, skóra tłusta, ze skłonnością do trądziku; łagodny zespół napięcia przedmiesiączkowego (smutek, bóle podbrzusza); długi cykl (do 36 dni), miesiączka trwająca 2-4 dni, skąpa, bezbolesna; skąpa wydzielina z pochwy; częste skurcze łydek; w ciąży duży przyrost wagi ciała zalecane tabletki Loveston, Gravistat 125, Gravistat 250, a także preparat Diane 35, stosowany przy androgenizacji i problemach skórnych (np. intensywny trądzik) a przy okazji zabezpieczający przed ciążą typ zrównoważony jeśli dostrzegasz u siebie trochę cech jednego, a trochę drugiego typu (np. kobieca budowa ciała przy jednoczesnych skąpych, krótkich miesiączkach), prawdopodobnie jesteś tzw. fenotypem zrównoważonym zalecane tabletki możesz łykać niemal wszystkie dostępne na rynku pigułki

Gość JA BYM WOLALA
JECHAC DO MEZA NIZ SAMA ISC NA WESELE

Gość JAKICH OGONOW
TY JAKAS NIEDZISIEJSZA CHYBA JESTES

Gość TY JAKAS
W goracej wodzie jestes kapana , pierw robisz afere na caly topik ze bilety zamawiasz i jedziesz, a teraz ze zapomnialas o weselu, jak mozna zapomniec o weselu to jest dla mnie nie pojete

dziunia, nie wiem co z prezentem, pewnie mało oryginalne ale pewnie pościel jedwabna nie wiem o co chodzi ale ktoś chyba zaczepki szuka, teraz rozumiem dziewczyny, które uciekły z tego forum, wystarczy mieć swoje zdanie, nie daj boże o czymś zapomnieć albo czymś sie pochwalić, a aferę i gnojenie zrobią

Gość Oj nie przesadzaj
ja tez mam swoje zdanie a ty nie chcesz go uszanowac tylko robisz z siebie ofiare

Gość a ja bym kupila
bon towarowy np na firany albodo jakiegos hipermarketu, ida pozniej wspolnie i kupija co im potrzeba, zelazko, frytkownica a moze drukarka, kupia co im potrzeba i wazne co im sie podoba

dziunia, ja słyszałam, że najchetniej chcieliby dostaś kasę bo się budują, ale nie maja nic przeciwko prezentom bo nic swojego nie mają, tak więc.... a lista prezentów to swietna sprawa, tylko żeby nie było tam nowego mercedesa i itp rzeczy bo goście chyba woleliby pozostać w domach... :classic_cool:

Gość wiadomo ze kazdy
zawsze wolalby dostac pieniazki

Gość dziunia bo sprawdzilo
sie z tymi bonami - talonami ostatnio u nas w przedszkolu, na koniec roku byla skladka na pozegnalne kwiaty i prezent dla wychowawczyni ale nikt nie wiedzial co kupic owej pani nauczycielce, bo tych wiecznych pior i lancuszkow to juz miala mase, wiec za pieniazki kupilismy talon bodajze wtedy do empicu, pani sobie miala pojsc i wybrac jakies ksiazki lub co tam chciala, bardzo sie prezent podobal

Gość przepraszam.......pomylilam
sie mialo byc kasia a nie dziunia

Gość przepraszam.......pomylilam
sie mialo byc kasia a nie dziunia

Gość jak buduja to kup
piekna skrzynke na listy z wygrawerowanym nazwiskiem

nie tylko pamięta ale i ogląda ;-) moje dzieci znają juz na pamięć :-)

niedawno jak wczoraj szukałam dla sąsiada niemieckiej wersji bo był u nas i choć po polsku to się gapił jak zaczarowany i b. mu się podobało , pomimo że nic nie rozumiał :-p

poza tym to DZIEŃ DOBRY. . była bym pierwsza ale tak czytam ...czytam.... zaległości z wczoraj i.... z wrażenia się nie wpisałam .. bo i oczom nie wierzę :-o myślałam że pomyliłam topiki :-p

Hallo:) Ale mnie dzis glowa boli.POl nocy nie spalam.mlodszy syn przez cala noc zrwacal i rozwolnienie ma.Wczoraj wieczorem bylismy na pogotowiu.az zal patrzec.Zawsze takie pelen zycia, ciagle w ruchu, buzia mu sie nie zamyka a teraz tylko lezy i patrzy. No i pogoda sie popsula.A ja mam tyle prania z nocy, kiedy mi to poschnie??