Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość Wioletta---
postaram się dokopać do ustawy i Ci odpowiem, jak ujete są alimenty

mam pytanko,moze ono juzpadło ale nie chce mi sie teraz wszystkiego czytac:)jestem na urlopie wychowawczymdo końca kwietnia 2008 ale termin porodu mam na koniec stycznia.Wiem żeurlop zostanie przerwany amacierzyński przejmie zus. Nie wiem iletygodni mi sięnależy i co potem. Czy należy mi sięzasiłek dlabezrobotnych czy zostane bez niczego?

dzięki wioletto dzisiaj zadzwoniłam do mops i powiedzieli mi że on się niezajmują urlopami wychowawczymi tylko urząd miasta i żebym tam zadzwoniła, normalnie bledne koło

wiesz co zadzwoniłam do urzedu miasta i powiedzieli mi że jak na ta młodszą niebęde miała zasądzonych alimentów to niedostane wychowawczego płatnego, chyba że przedstawie zasw, o zarobkach mojego faceta i napisze oswiadczenie że żyjemy w związku nieformalnym no i pytam faceta czy to będzie dzielone przez 4 osoby czy na 3 bo na ta starsza dostaje alimenty a on do mnie że wtedy niebęde dostawała alimentów bo jestesmy rodziną , chyba coś mu się pomyliło bo przecież niemożna zabrac alimentó na tą starszą, jakaś bzdura

Gość Wioletta---
mysia81 wychowawczy nie zostaje przerwany, a zasiłek macierzyński o 2tyg krótszy bezrobocie – nie wiem FunAngel Facet pewnie nie zaczaił, że dzieci nie są tego samego ojca, bo rozumiem, że starsza jest byłego męża, a młodsza, obecnego partnera. Wg mnie to dochody obecnego partnera + Twoje (lub ich utrata) w każdym razie oświadczenie i zaświadczenie ze skarbowego trzeba dać + alimenty na starszą i to wszytsko podzielić na 4

właśnie niewiedziałam czy na 4 czy na 3, właśnie tak zrobie wiesz, zaraz wysle tego mojego chłopa do urzedu, w pracy mam nieciekawą sytuacje i małej tez niechce zostawiac nawet niemam z kim i niechce wracac

Gość Atomówka 21
jak to jest z tym zasiłkiem dla samotnej matki.ile mi Go przysługuje?

Gość Wioletta---
FUNANGEL A w ogóle to w ustawie jest nawet, że rodzinne wypłacają urzedy miast/gmin, z tym, że często dział ten został zlączony z mops i dlatego mylnie ludzie do tego podchodzą. Kasa idzie z budżetu państwa, urządy teoretycznie powinny stworzyć odrąbne komórki, ale w związku z tym, że świadczenie to jest podobne do świadczeń z mops, to tak się dzieje. Pozdrawiam trzymaj się Niestety my jako społeczeństwo jesteśmy przyzwyczjeni do pójścia na gotowe, ale powinniśmy sobie zdać sprawę, że to co mówi nam ktoś tym bardziej telefonicznie, nie znaczy, że tak na pewno jest. Poza tym powinniśmy nauczyc się czytać to, co podpisujemy.

Gość Wioletta---
Atomówko to jest oczywiście dodatek do zasiłku rodzinnego 170zł na dziecko pełnosprawne, ale nie więcej niż 340 na wszystkie dzieci

wiesz ja niejestem osobą która coś kręci, zawsze przedstawiam prawde, poprostu nieumie kombinować i wyciągac kase, dla nas 400zł to sporo ale i tak musze jeszcze znalesc jakas dodatkowa prace bo niedamy rady finansowo,wynajmujemy mieszkanie wiec troche płacimy, najsmieszniejsze jest to ze mój facet jest funkcjonariuszem policji i ma takie zarobki ze płakac sie chce

Gość Wioletta---
Ale ja nie twierdzę, że kombinujesz, źle mnie zrozumiałaś, poza tym ta łatwizna dotyczyła raczej nie Ciebie ale raczej Mysi. Ciebie dotyczy: nie poddawaj się, jeśli nawet Ci powiedzą, że nic się nie należy to złóż wniosek i czekaj na pisemną odpowiedź. Ja ze dwa lata temu dowiedziałam, się, że nie dostanę nic z ugli remontowej, i gdybym zakręciła się na pięcie i poszła nic bym nie dostała, a tak troche grosza wpadło. Szczególnie ważne jak jest ciężko. Rozumiem, Cię. Ja na Twoim miejscu złożyłabym wniosek z dochodami, zaświadczene o wychowawczym udzielonym przez pracodawcę (na kogo, na ile - konkretne dni - płatne jest przez 2 lata, odznaczyc rodzinne na 2 córki, wpisac w dochody alimenty).

Gość Wioletta---
a w druczku o rodzinne wpisac swpje dochody w rubryke utracone

Gość Kwietniówka2008
Hej ,a ja mam pytanie dotyczace mojej umowy o prace . Mam umowę do końca roku 2007,obecnie jestem w 15tc.wiem,ze pracodawca ma obowiązwk przedłużyć mi ja do dnia porodu z tym,ze On nie wie kiedy jest termin porodu,poinformowany jest tylko o tym,ze jestem w ciązy.Urodzić mam w kwietniu.Moje pytanie jest nastepujące czy On ma prawo,obowiązek zapytać sie mnie kiedy mam rodzić,żeby wiedział do kiedy ma wystawić mi umowe,czy to jest moim obowiazkiem,zeby pod koniec roku poinformowac Go o tym.Czy tez po prostu innymi zasadami wtedy sie kieruja pracodawcy hmm?? DZIĘKUJĘ.

Gość Wioletta---
W zasadzie nie musi Ci nawet dawać umowy, wystarczy jak da Ci pisemko, z mocy art ..... Kodeksy Pracy umowa z dnia .... zostaje przedłuzona do dnia porodu (nie określa daty)

Gość Kwietniówka2008
Dziękuje CI Wioletko bardzo:) Mam jeszcze jedno pytanie od 12tc.jestem na zwolnieniu i wiem,ze ono będzie trwało do dnia porodu.Wiem,ze przekrocze 182 dni.Moje pytanko jest takie czy np.mogłabym skorzystać z macierzyńskiego 3tyg.wcześniej czy lepiej po prostu starać sie o swiadcznie rehabilitacyjne??

dzięki wioletto, napewno sie niepoddam rozważam jeszcze wyjazd za granice ale niewiem czy dałabym rade żyć bez moich dziewczynek !

no to ja tez mam pytanko od wrzesnia jestem na L4. W tym miesiacu zus po raz pierwszy powinien mi zaplacic zasilek chorobowy. W zwiazku z tym mam pytanko: do jakiego dnia kazdego miesiaca zus wyplaca zasilek? Czy jesli w jakikolwiek sposob go odzuci dostane taka informacje poczta? Martwie sie ze jeszcze zadne pieniazki mi nie weszly, a nie chce dzwonic do zus...

Gość nnovva
Pani Wioletto! Mam 2 pytania i prosze o odpowiedz. Jestem zatrudniona od miesiąca na umowe o prace. Szef powiedzial mi ze z tego tytułu (wyzsze wyksz) przysługuje mi 5 dni urlopu do konca roku 2007. Jeden dzien juz wzięłam na 2 listopada bo rodzina mieszka w innym miescie a poruszanie sie busami (nie mam auta i rodzice tez nie) jest w takie dni do mnie utrudnione (pociągów nie mamy w miescie). Chcialabym wziac wolne na wigilie (nie mam jak dojechac po pracy na wigilie do rodzicow), najchetniej 2 dni po siwetach i w sylewstra. Wiem ze to duzo, ale byłyby to akurat te 4 pozostałe dni urlopu. Nie wiem jednak czy wypada tak postapic po tak ktotkim okresie pracy i wstydze sie pytac. Moja obecnosc w firmie nie jest bewzglednie konieczna jesli o to chodzi... Prosze o rade jak postąpic. Druga sprawa jest taka ze w dniu podpisania umowy o prace na umowie znalazło sie zarobku 1500 brutto. Myslalam, ze ze wzgledu na to, iz pracowalam od 5 pazdziernika dostalam 901 zł netto za pazdziernik (a nie 1070) . Jednak szef powiedzial, ze tyle sie odlicza i ze bede dostawala te 901 zl na reke?!?!?! Pomylił sie? Co zrobic jesli za cały przepracowany listopad tez dostane te 901zl? Prosze o porade. Dziekuje serdecznie

Gość No to ja też
Witam, Moze była o tym już mowa wcześniej, ale sorry, czytanie 62 stron mnie przerasta :D Otóż: 2 października urodziłam córkę, wysłałam kwitek ze szpitala pracodawcy wraz z prośbą o udzielenie mi urlopów: macierzyńskiego, wypoczynkowego, wychowawczego jeden po drugim (nie mam gdzie wracać do końca umowy bo mi oddział rozwiązali), nie wiem na 100% ile mój pracodawca zatrudnia pracowników - więcej czy mniej niż 20, mam pytanie: czy ja coś jeszcze muszę do ZUSU dostarczyć, czy wszystko za mnie dostarcza pracodawca do zasiłku macierzynskiego ? Kto go płaci: sam ZUS na moje konto czy ZUS za pośrednictwem pracodawcy i jeszcze jedno: do którego pieniądze powinny się znaleźć na moim koncie i w jakiej wysokości ? (ze względu na zlikwidowanie oddziału przez 4 miesiące otrzymywalam pensję niższą o zwykle naliczaną mi premię z racji zwolnienia ze świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia)

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Kwietniówka2008 Można i tak i tak, jak chcesz. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 FunAngel Trzymam za Ciebie kciuki 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nerwi Terminu nie znam, ale zus wyplaca jak ma komplet dokumentów, a jak nie ma? Lepiej zadzwoń i zapytaj 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nnovva Ja jestem kadrową i jak ktoś się zayta tak jak Ty tutaj się pytasz to jest miło, że przejmuje się pracą. Jeśli jest to normalna firma to jest wręcz na rękę jeśli wykorzystasz w tym roku, czasami zakłady mają problem z niewykorzystanymi urlopami. Skoro dostałaś informację, że masz to znaczy – do wykorzystania. Wg mnie pomyłka, powinno być 1000 ze sporym hakiem zależy od kosztów i ulgi, ale coś kolo tego co piszesz. A dostałaś pasek? Jeśli nie, zapytaj jak to zostało policzone. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 No to ja też Najlepiej zadzwoń i zapytaj czy Twoje dokumenty dotarły od pracodawcy ( zasadzie pracodawca powinien wszytsko), na pewno sama musisz złożyc oświadczenie o wpłatach na konto. Nie wiem kiedy wypłacane są. To zależy jak ten dział był likwidowany i czy premia była pomniejszana za okres choroby, jeśli była powinna być w podstawie wymiaru. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

dziękuje bardzo za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanko: slyszalam ze jak sie przepracowalo u pracodawcy i poszlo na L4 z powodu zagrozonej ciazy to ZUS wyplaca tylko 75% pełnego wynagrodzenia. 100% podobno wyplaca po przepracowaniu 3 miesięcy. Czy to jest prawda?

Gość Eschi
witam Mam pytanie odnosnie kwoty wyplaty na macierzynskim Chodzi mi o to,iz mam podstawowa penske i co miesiac dostaje premie w zaleznosci od wyrobionego progu utargu.Cala premia jest dodawana do pensji,jest ujeta w rmua,czyli wyglada na papierze jakbym dostala wieksza pensje. Pytanie moje jest takie,czy bedac na chorobowym w ciazy i macierzynskim po tym fakcie,czy bede dostawala 100% pensji podstawowej czy 100% pensji z premia,czyli czy sama pensje czy moze srednia z 3-6 ostatnich miesiecy??? No i czy ta srednia bedzie liczyna tylko od podstawy czy juz z premia?? pozdrawiam dziekuje

Gość nnovva
Dziekuje :) Czyli jesli kolejną wypłate dostane 901 zl to mam sie upomniec ze na umowie jest 1500 brutto tak? A urlop... nadal sie boje ze sie wkurzą jak bede chciala 4 dni w samym grudniu wziąc :O No bo niby zostaly mi te 4 dni do konca roku ale z drugiej strony po miesiacu przypada 1,5 dnia wolnego a ja pracuje to dopiero miesiac z kawałkiem... :( Mam jeszcze jedno pytanie ale nie tyczy sie mojej sytuacji tylko pytam teoretycznie. Czy jesli zaszłabym w ciąze (2 sytuacje- okres próbny i normalna umowa o prace) to pracowaca nie moze mnie wylać? Po ktorym miesiacu ciązy nie moze? I co mi przysługuje? Musze pracowac czy jak to jest i jak z wypłatą? Podkreslam ze nie mam zamiaru zachodzic w ciąze tylko tak pytam z ciekawosci i moze ze wzg na przyszłosc (nie bliską ale jednak). Dziekuje :)

Gość aga2907
Witam Mam pytanka i będę wdziędczna za odpowiedź. Jestem obecnie ostatnie dni na urlopie macierzyńskim, do wykorzystania mam jeszcze urlop wypoczynkowy za 2006 i 2007, rozumiem że muszę go wykorzystać w całości przed pójściem na urlop wychowawczy...? I jeszcze jedno, czy np. po macierzyńskim mogę skorzystać z 2 dni opieki nad dzieckiem do lat 14, a dopiero później iść na wypoczynkowy i wychowawczy.

A teraz tak z ciekawosci... Jakby po zasiłku macierzyńskim wykorzystać w całości zaległy za 2006 i 2007 urlop wypoczynkowy to on akurat kończy się już w styczniu 2008 roku, czy w takim wypadku przysługiwałby urlop wypoczynkowy za 2008. Po zakończeniu wypoczynkowego byłby wychowawczy? Dzięki z góry

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nerwi jakaś bzudra, trzeba mieć przepracowany miesiąc – tzw okres wyczekiwania, chyba że masz 10 lat stażu to bez okresu wyczekiwania 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Eschi Średnia z 12 m-cy, premia powinna być wliczana jeśli jest pomniejszana jej kwota za okres choroby 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nnovva tak Po prostu zapytaj czy nie mają nic przeciwko temu. Zwolnić nie może, ale jeśli umowa się kończy przez 3 miesiacem może nie zostać przedłużona 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 aga2907 wskazane żeby wykorzystać jak weźmiesz opiekę to wypoczynkowego pracodawca nie musi ci udzielić, w przepisach jest BEZPOŚREDNIO PO MACIERZYŃSKIM POWINIEN BYĆ UDZIELONY Jeśli złożysz wniosek o urlop za 2008 powinien być udzielony. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 minimisia nie otwiera mi się 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

wioletko dziękuje bardzo za odpowiedz. Czyli podsumowując po przepracowaniu 2 miesiecy u pracodawcy i pojsciu na L4 z powodu zagrozonej ciazy przysluguje mi 100% pensji?

Wioletko to jeszcze raz prosze o radę : Pracownica zatrudniona w grudniu 2005 r pracowała do maja 2006 ( potem L4 ciąża) od 1.09.2006 rozpoczęła urlop macierzyński do końca grudnia nastepnie dostałą podwyżke (płaca 1900 brutto)wzieła miesiac zaległego urlopu wypoczynkowego i poszła na wychowawczy obecnie przerywa wychowawczy z dniem 24.10 i idzie na kolejne zwolnienie L4-ciąża proszę o pomoc ile wynosi podstawa zasiłku czy wlicza się miesiąc kiedy miała wynagrodzenie w kwocie 1900 brutto czy liczy się tylko wynagrodzenie za okres poprzedzajacy jeszcze pierwszą ciąże ??? proszę o pomoc bo troche to zawiłe jeśli ktoś mógłby mi wyliczyć przykładowe wynagrodzenie byłabym wdzięczna