Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość brat
moja siostra jest na urlopie wychowawczym czy po jego skończeniu może dostać kuroniówke ???

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ciekawa mamcia Rodzinne + becikowe, ewentualnie jakieś świadczenia z pomocy społecznej, ale z tego co wiem wnioski rozpatrywane są indywidualnie. Twój dochód jest utracony, z tego co widać to męża też będzie, także trzeba te dochody wpisać w utracone. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Anastazja123 Średnia z 12 m-cy, premia też powinna być wliczana jeśli za okres zasiłku nie jest wypłacana przez pracodawcę. A jaki rodzaj tej premii, miesięczna, kwartalna? Jeśli np kwartalna w podstawie będzie 1/3 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 MRÓWKA100 Do sierpnia powinien być dochód za 2005, od września 2007 dochód za 2006. Uwaga !!!!!! bez względu na wynik zlożonego wniosku od września składasz drugi wniosek, w sierpniu kończy się okres zasilkowy. Czy to normalne? Tak na prawdę nikt tego nie wie, w ustawie jest: powinien złożyć (przy składaniu wniosku o rodzinny) „i inne niezbedne dokumenty” czy jakoś tak, tak więc jeśli urząd wymaga niestety trzeba dostarczyć. Postaraj się dowiedzieć jak najwięcej, sprawy załatwiaj pisemnie, bierz potwierdzenie złożonego pisma. Z tym umożeniem to nie wiem. Musisz sie trzymać, my kobiety mamy jakąś wewnętrzną siłę do regeneracji, jesteśmy w stanie znieść bardzo dużo, musisz się trzymać. Zaczynaj dzień od uśmiechu takiego do samej siebie, później wszystko łatwiej idzie, zacznij dostrzegać plusy, nie zwracać uwagi na minusy, będzie łatwiej. TRZYMAJ SIĘ, DASZ RADĘ. Na kolki radzę z własnego doświadczenia: Kłaść dziecko na brzuszku do spania, wtedy często sprawdzać co się dzieje Suszyć suszarką brzuszek, chodzi o nagrzanie brzuszka Sprawić kąpiel w ciepłej wodzie, dzieci zwykle lubią się kąpać, to ich rozluźnia i skurcze w brzuszku ustępują Kłaść dziecko u siebie na brzuchu (brzuszek do brzuszka) i masować na plecki na wysokości brzuszka Jesli karmisz piersią uważać na to co dziecko je Po jedzeniu dziecku powinno się odbić W jakim wieku jest starsze dziecko? Dla Ciebie – dużo uśmiechu:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 delfinia Jeśli umowa zostanie rozwiązana to też powinnaś (tak mi się wydaje) dostać odprawę, jeśli umowa zostanie rozwiązana to chyba już macierzyńskiego nie dostaniesz W tej chwili już pracodawcy nie muszą wypłacać rodzinnych, zajmuję się sprawami pracowniczymi. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 siborek Możesz nawet wcześniej kompletować dokumenty, żeby wszystko dopelnić do stycznia. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Fasolka2401 Nie wiem, ale zobacz tutaj http://www.zus.pl/default.asp?p=7&id=312 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 cukierkowa Wtedy też dostajesz rmua od pracodawcy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mamusiamamusia rodzinne + dodatek z tytułu urodzenia dziecka 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ankakoza Bo gdzieś czytałam, że teraz trzeba będzie mieć z sądu zasądzone alimenty czy jakoś tak. – no właśnie, jeśli jest ojciec dziecka to podobno upominają się o alimenty albo o dhcody ojca. Na wychowawczym Twoje dochody są utracone tj się nie liczą 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 robaczekkk pracodawca ze swojej kasy za pierwsze 33 dni, jesli juz było zwolnienie w tym roku to mniej o to zwolnienie 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ewelina2222 A czemu umowa nie zostala przedlużona do dnia porodu? 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ewelina392 Musisz zadeklarować nowe dochody i możesz składać wniosek 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 NIKI.. Umowa o pracę? Na jaki okres? Macierzyński najpóźniej od dnia porodu, ale można wziąć wcześniej. Urlop do pracodawcy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Konsulla Zwolnić nie mogą, mogą jedynie obniżyć zasiłek, a w ogóle to liczy się data wysłania. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Angela1985 Raczej powinnaś wykorzystać w danym roku, bezpośrednio po macierzyńskim. Co do wychowawczego - głównie dochód 504zł na osobę. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 brat To zależy, zobacz tutaj, na pewno coś jest http://prawo-pracy.pl/ 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość ewelina2222
Umowa nie została przedłużona, ponieważ była umowa z agencji pracy czasowe. Jest to jedna z dwóch umów które się niestety nie przedłużają ( drugą taką umową jest umowa na zastępstwo). Właśnie jednego nie rozumiem, na stronie ZUS jest napisane, że trzeba być ubezpieczonym żeby mieć prawo do "zasiłku macierzyńskiego" - przecież jestem ubezpieczona, przez Urząd pracy. Natomiast pani w ZUS, powiedziała, że mi się nie należy. I już nie wiem co mam sobie myśleć????

Gość delfinia
Witaj Wioletta! :) Powiedz mi Kochana jak wygląda następująca kwestia - jestem na bezpłatnym wychowawczym i zachodzę w ciążę. Co wtedy? Przechodzę na zwolnienie i dostaję kasę? Czy jakoś inaczej? Czy po urodzeniu mam macierzyński? No w ogóle jak to wygląda? Pozdrowionka

Gość kokardka 123
Wioletto mam pytanie? jestem teraz na macierzynskim ktory konczy mi sie 1 wrzesnia i chce pojsc na wychowawczy.Jak mam to załatwic tzn.czy wystarczy ze napisze podanie z taką prośbą do pracodawcy i on mi to podpisze? Jak to sie załatwia?

Gość megg0525
Witam Wszystkich.mam pytanko

Gość robaczekkk
Wioletto - dziekuje bardzo za odpowiedz. Mam pytanko jeszcze, a jak sie liczy te 33 dni? Sa to dni z wekandami czy tylko od pn-pt? Uff duzo sie naczytalam o ZUS i mam nadzieje ze nie bedzie mi robib problemu z wyplatami. A tak a propos do ktorego dnia kazdego miesiaca Zus bedzie musial mi robic przelew?

Gość megg0525
Jestem samotna matka.Czy oprocz zasilku rodzinnego nalezy mi sie jeszcze jakis dodatek?Ojciec dziecka nie placi alimentow...Moze mi Ktos udzielic odpowiedzi?Pozdrawiam wszystkie Mamy,rowniez te samotne...

Gość ewelina2222
Cześć, megg0525! Ja też za jakieś 2 tygodnie zostanę samotna matką :) Ale głowa do góry!!! A czy nie możesz założyć sprawy o alimenty ojcu dziecka, powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności, przynajmniej w kwestiach finansowych. Możesz napisać pozew, który będzie zawierał prośbę o ustalenie ojcostwa, nadanie nazwiska ojca dziecka (jeżeli tego chcesz) i jednocześnie zabranie władzy rodzicielskiej (żebyś nie miała problemów z ewentualnymi decyzjami np. wyjazd za granicę), i złożyć do sądu. Tak by było najlepiej, ponieważ z tego co czytałam niestety nie możemy liczyć na zbyt wielką pomoc ze strony państwa.

Gość ewelina2222
No i oczywiście zasądzenie alimentów, oraz zwrot przynajmniej częściowy, kosztów utrzymania dziecka. zapomniałam dopisać :)

Gość megg0525
Witaj Ewelina2222! Ja juz bylam z ta sprawa w sadzie.Powinien placic alimenty ale ich nie placi.Moje Dziecko ma przeszlo dwa lata ale nigdy go niewidzal na oczy,zreszta chyba bym juz tego nie chciala...Chce mu teraz odebrac prawa ale nie wiem jak sie za to zabrac...Dziekuje Ci za rade!Ty tez sie trzymaj!Poradzisz sobie zobaczysz.Pozdrawiam Cie serdecznie

Gość ewelina2222
Moja koleżanka, już dorosła koleżanka :) Uzyskuje od swojego ojca alimenty przez komornika, jej komornik powiedział że jeżeli nie płaci to oni zawsze znajdą sposób to na pensję mu wejdą. W każdym razie zapytaj dokładnie, bo to by było jakieś rozwiązanie, może w jakiejś izbie komorniczej. Dwa lata bez pomocy, to ciężka sytuacja. Też się trzymaj!!! :):):) I wcale sie nie dziwię, że już nie chcesz nawet żeby odwiedzał Twojego maluszka, mi tak dopiekł tatuś mojego dzidziusia, że nawet nie chce mi się już prosić i tłumaczyć, bo to nie zdaje relacji. Ale cóż jakoś musimy dawać sobie radę :):):)

Gość megg0525
Ewelinko 2222! Dziekuje Ci za informacje.Wczoraj juz nic nie napisalam bo bylam w pracy popoludniu.Razem jakos damy rade.Glowa do gory!Zobaczysz jak sie urodzi Twoje Malenstwo to swiata poza nim nie bedziesz widziala.Poczujesz wewnetrzna sile,jak spojrzysz na To bezbronne Malenstwo,wtedy bedziesz wiedziala ze masz dla kogo walczyc.To wspaniale przezycie zostac Matka...Do dzis mam przed oczami mojego Syna zaraz po porodzie.Trzymam kcuki za Ciebie.Badz dzielna!Pozdrawiam

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 ewelina2222 To musi być ubezpieczenie chorobowe a chyba w urzedzie pracy jest tylko ubezpieczenie zdrowotne czyli to do bezplatnego leczenia 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 delfinia Na wychowawczym nie dostajesz kasy za chorobę, chyba że zrezygnujesz/przerwiesz wychowawczy to wtedy dostaniesz 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 kokardka 123 Składasz podanie informując jednocześnie czy masz inny tytuł ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. W podaniu musi być data ur dziecka, data od do wychowawczego, oświadczenie że ojciec dziecka nie wykorzystywał urlopu wychowawczego. Pracodawca nic nie musi Ci odpowiedać. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 robaczekkk tak jak jest zwolnienie, czyli po kolei łącznie z dniami wolnymi, sobotami, niedzielami ..... Jak wypłacane (data przelania kasy) nie wiem 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość JoannaK
Chciałabym się dowiedzieć jak jest wyznaczane wynagrodzenie w moim przypadku. Pracuje od marca. Jest to moja pierwsza praca. W marcu 5 dni byłam na L4. Potem pracowałam do 17 lipca. Od tego momentu jestem na zwolnieniu zdrowotnym w związku z ciążą. Jak jest wyznaczana podstawa wymiaru zasiłku od którego ponoć jest wyznaczane moje obecne wynagrodzenie.

Włąsnie sie zdziwilam bo od 6 lipca jestem na zwolnieniu a pensje dostałam wyższą czyli nie policzyli mi średniej z 12 miesiecy tylko wypłacili po podwyżce, która była 1 lipca. Czyzby sie pomylili???? Teraz wracam do pracy od poniedziałku moje pytanie ile musze przepracowac bez zwolnien aby przeliczyli mi od nowa średnią do zwolnienia lekarskiego????

Gość kokardka 123
Wioletto bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie urlopu wychowawczego. Byłam z podaniem o ten urlop u pracodawcy,pracodawca podpisał mi to podanie i przybił pieczątke zakładu pracy,czy ja teraz mam to gdzies zgłosic np.w Zusie czy innym urzedzie ze jestem na wychowawczym czy nie musze o tym nikogo powiadamiac.a jesli nie ja to czy pracodawca ma to zrobic?

Gość upierdliwa2
Witaj Wioletko Obecnie jestem w ciąży a termin porodu mam na styczeń 2008.Po urlopie macierzyńskim mam zamiar iść na urlop wychowawczy,który mi się należy m.in. dlatego,że mam umowę na czas nieokreślony.Nie ukrywam,że chciałabym skorzystać z zasiłku rodzinnego i dodatku tj.400zł i w związku z tym mam pytanie czy jeżeli urodzę w styczniu 2008r.to będę musiała przedstawić we wniosku dochód za rok 2007 czy 2006?Czytałam wześniejsze posy i nie kumam tych terminów do września od września bądż cierpliwa i wytłumacz mi jak dziecku.:) Jestem na zwolnieniu praktycznie od samego początku ciąży.Dostaję pieniążki z ZUSu z zakładu pracy ponieważ jest zatrudnionych w nim więcej niż 20 pracowników gdzie mam się ubiegać o zasiłek rehabilitacyjny jak minie 182 dni choroby sama bezpośrednio do ZUSu czy przez zakład pracy do ZUSu? Pierwsze pieniądze jakie dostałam za L4 były z kieszeni pracodawcy za 33 dni.Czy to oznacza,że następne z ZUSu będą bez tych 3 dni a kolejne normalnie za 30 dni?Czy może pracodawca zapłacił w danym miesiącu za 30 dni a w następnym zapłaci za 3 dni a ZUS za 27.Sorki,że Ci natrułam mam nadzieję,że Cię główka nie rozboli. Pozdrawiam:)

Gość robaczekk
witaj wioletto - mam jeszcze jedno pytanie: skoro od lipca rozpoczelam prace, a w polowie miesiaca dowiedzielam sie ze jestem w ciazy a lekarz zaproponowal mi zwolnienie to myslisz ze po miesiacu pracy jak bym poszla na L4 to ZUS nie nie robil by mi problemow? Bo gdzies czytalam ze czasami moze odmwic i powidziec ze to wymuszenie. No a ja nie wiem co mam robic, czy dalej pracowac czy moze posluchac lekarza i isc na L4. Dodam ze moja praca polega na pracy przy komupeterze, w pomieszczeniu zadymionym...

Gość podnoszeeeeee

Gość Wioletaaaaaaaaaaa
JoannaK Zasiłek? z kwoty jaką pracownik otrzymałby gdyby przepracował pełen miesiąc np z pensji określonej w umowie Anastazja123 Mozliwe kokardka 123 nalezy powiadomic pracodawcę, czy ma się inny tytuł ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, pracodawca musi skladać odpowiednie deklaracje w zus jeśli nie chcesz zasiłku to nigdzie, a jak chcesz to w urzędzie gminy/miasta upierdliwa2 za 2006, a nowy wniosek na okres od wrzesnia 2008 i wtedy dochód za 2007-08-06 Okres zasilkowy jest Od 09-2007 do 08-2008 dochód za 2006 Od 09-2008 do 08-2009 dochód za 2007 Świadczenie – sama za tym chodzisz http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435 Płaci się tak jak normalna wypłatę, do 10 maja za kwiecień czyli za dni kwietnia, jak coś zahaczyło o maj powinno być wypłacone w czerwcu robaczekk a tego to nikt nie wie, czy zus będzie coś miał do tego czy nie

Gość mysiaaa2384
Ile musze przepracowac zeby dostac zasilek macierzynski i wychowawczy?? Ile wynosi zasilk wychowawczy?? Od kiedy mozna isc na macierzynskie od kiedy na wychowawczy??

Gość mysiaaa2384
Czyw czasie ciazy musze pracowac??

Gość NIKI..
umowe mam na czas nieokreslony,ale szefowa mnie nie wzolnie bo dla niej to jest nieoplacalne bo zostanie mi 6mies do skonczenia szkoly a jka mnei zwolni to pieniedzy nei dostanie za mnie ze mnie uczyla.

Gość NIKI..
ale gdzie sie sklada o taki urlop,bo jak mnie wypisza ze szpitala po porodzie to co od razu mam macierzynski czy co. musze chyba gdzies jakies papiery zlozyc

Gość upierdliwa 2
Dzięki Wiolu

Gość pytajaca1234
Chcialam zapytac czy zasilek i urlop macierzynski nalezy sie tylko przy umowie o prace?a co w przypadku umowy o prace na okres probny?

Gość aneta wiedeń
witam! jestem zielona w tych przepisach i prosze o pomoc!mam maly problem. jestem w 9 m-cu ciazy i obecnie mieszkam w wiedniu i tu bede rodzic. od 4 m-ca jestem zarejestrowana jako bezrob. w polsce -regularnie jezdzilam do podpisu az do tego miesiaca-nie zglosilam sie tylko moj tato zaniosl zaswiadczenie od gin ze musze lezec i ze by mnie zwolnili z podpisywania. no i problem tkwi w tym ze to zaswiadczenie nie przeszlo musze doniesc druk L4. w polsce pracowalam 2 lata temu po zwolnieniu(porozumienie str)nie pobieralam zasilku ani nie rejstrowalam sie jako bezrob. dopiero w tym roku wiec na jakiej podstawie mam doniesc L4 kto ma mi to wystawic? nie ukrywam ze chodzi tu o becikowe czy w jesli strace status bezrob.( bo nie doniose L4)bede mogla je otrzymac. prosz eo odp