Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bliźniaki_i_jedynaczka

Fajne Przepisy Dla Dzieci

Polecane posty

Jesli mozna to jeden przepis podam .Nie mam juz malych dzieci ale robie im to od wielu lat i wciaz to lubia:) Mysle ze chyba od roczku mozna tym karmic ( chodzi o cale jajko ) Przepis na gotowane kluseczki \"kladzione\" 1 serek waniliowy (polski) 1 jako cale mąka az do uzyskania konsystencji gestej . W miseczke wlozyc serek ..roztrzepac z jajkiem ..dodawac mąki .. Na gotujaca wode lekko osolona wkladac lyzka male porcje ciasta ..czyli robic male kluseczki ( po wyplynieciu na wierzch gotowac jeszcze ok.minuty ) Do smaku na talerzu lekko oslodzic .Dzieci to uwielbiaja a roboty cale 10 minut . pozdrawiam To sa tradycyjne kladzione kluseczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za pierwszy wpis i MNIAM :-) Ja też mam już starsze dzieci. I też jest potrawa którą jadają ciagle. Chodzi o DOMOWE MINI-PIZZE :-P ~~Przepis dla trochę starszych dzieci ale nie tak bardzo starszych.~~ Kajzerki przecinamy na połówki Na każdą kładziemy plasterek sera żółtego Na to co kto ma (i co dziecko lubi) - mogą być podduszone pieczarki, szynka, kawałki parówek, podduszone warzywa itp. - wedle pomysłu (można to ułożyć na kształt buzi, kwiatka...; można poprosić dziecko o pomoc - maluchy to uwielbiają) Dodatek odrobiny cebulki podnosi walory smakowe ale nie każde dziecko to lubi. Całość wkładamy na parę minut do piekarnika aż ser się stopi. Na talerzu dekorujemy keczupem lub sosem pomidorowym własnej roboty. I to wszystko :-) SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga1000
Bardzo fajny pomysł. Jestem za! Mój synek ma dopiero 6 mies, wiec nie za bardzo mamy pole do popisu. Ale dla starszych trochę dzieci taki pomysł na parówki; przed gotowaniem naciąć na krzyż końce. Po ugotowaniu mają fajny kształt. Jak coś sobie fajnego przypomnę to napiszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też lubię parówki i moje dziecko i mój mąż też, ale przestaliśmy jak się dowiedziałam z czego są robione. Przeczytałam, ze parówki są szczególnie niebezpieczne dla dzieciecych kości (zawierają jakąś szkodliwą chemię) Za to mam kilka przepisów dla młodszych i starszych dzieci: 1. papka brokułowo-ziemniaczana Ugotować ziemniaki i na parze brokuły. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać trochę masła i soli. Takie papki mogą mieć też inne wersje: ziemniaczano-kalafiorowa, ziemniaczano-marchewkowa, ziemniaczano-buraczkowa. Mój synek zajadał się nimi międzyy 1-2 rokiem życia. 2. naleśniki z farszem mięsno-warzywnym Ugotować zupę na mięsie (udziec z indyka). Wyjąć mięso, zmielić w blenderze (rewelacyjny jest pod tym względem Braun, bez którego nie mogę obejść się w kuchni). Usmażyć 3-4 cebule pokrojone w kostkę (nie są konieczne jeśli farsz jest dla małego dziecka). Dodać ugotowaną wcześniej marchewkę, pietruszkę i brokuły (lub inne warzywa wedle uznania). Wszystko dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Farsz używam do naleśników albo do pierogów. Synek się zajada. 3. Zamiast wędliny podaję pieczoną karkówkę. Karkówkę nacieram przyprawami, czosnkiem, solą. Natłuszczam oliwą i odstawiam na 12 godzin. Wkładam do żaroodpornego naczynia (koniecznie przykrywanego), podlewam wodą i piekę aż będzie wypływał przezroczysty sos po nakłuciu widelcem). Po wystudzeniu kroję na kanapki. Pycha! Nie może się równać z żadną wędliną w sklepie. Przechowuję zawiniętą w pergamin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za odzew🌼 i zapraszam do dalszej współpracy :-D Wasze przepisy - pycha ;-) Teraz coś ode mnie Zupa warzywna (z kabaczków, kalafiorów, brokułów) 50 dag. kabaczków 2 łyżki ryżu 2 łyżki masła szlanka mleka (lub wody) 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku groszek ptysiowy lub grzanki Ryż zalac szklanką wody. Zagotowac. Dodać pokrojony na kawałki, obrany ze skórki kabaczek bez pestek. Całość posolić do smaku i gotowac pod przykryciem do miękkości. Dolewać wody w miarę jej parowania. Pod koniec gotowania dodać masło, koperek i ew. mleko lub nieco wody i znowu zagotować. Przed podaniem można zmiksować i/lub zaprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tip
przy okazji, czy mozesz powiedzic , dlaczego blender brown jest taki dobry? (co robi, co z myciem, jaka cena) Jutro zrobie SOBIE kluseczki z serka,mniam, moje dzieci juz dorosly...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj coś PYSZNEGO i SUPERPROSTEGO~! PLACEK GRUSZKOWY 1 kg słodkich soczystych gruch 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich 25 dag. mąki kukurydzianej pół łyżeczki cynamonu szczypta soli olej do smarowania blachy lub specjalny pergamin Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotowac formę Orzechy i gruszki (mogą być ze skórką i pestkami :-) ) przepuścić przez maszynkę. Masę wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Wlać do formy i piec ok. godziny. Przed podaniem udekorowac dowolnie. c.d.n SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
POMIDORY FASZEROWANE TWAROŻKIEM 4 pomidory 25 dag. twarożku świeża bazylia/koperek/pietruszka majonez lub keczup (w zależności od preferencji dziecka) sól i pieprz do smaku liście sałaty do dekoracji Odkroić wierzchy pomidorów i wydrążyć środki łyżeczką. Wydrążony miąższ przetrzeć przez sitko (by pozbyć się pestek), a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej konsystencji. Otrzymaną masą napełniać wydrążone pomidory. Przygotowane pomidory układać na lisciach sałaty. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i do gory
kluseczki byly suuuper.dajcie jeszcze jakis przepis.latwy prosty i smaczny. dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dlaczego Blender Braun? Używam go od 4 lat, moja mama - wytrawna gospodyni od roku i ...nie umiem sobie bez niego wyobrazić pracy w kuchni. Może są i lepsze, może i tańsze (ten w promocjach ok. 200 zł), ale ten przynajmniej sprawdzony. 1. Ma końcówkę z nożykiem, którą błyskawicznie miksuję na gładką papkę różne zupy, farsze mięsne, koktaile owocowe i co sobie tylko wymarzysz. 2. Ma pojemniczek z nożykiem tnącym, w którym miksuję mięso na farsz, orzechy (5 sek. potrzebuje do zmielenia w drobniutkie kawałki), cebulę. 3. Ma też końcówki do rozmieszania kakao i bicia białek, ale nie używam. 4. Jest bardzo łatwy do mycia, ma wygodny uchwyt w czasie pracy, regulację mocy. I tyle. Może to wygląda na reklamę, ale naprawdę polecam ten mikser. Do robienia papek dla dzieci 6 m-cy - 1,5 roku jest idealny (dla starszych też). Do kuchni dla dorosłych również.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hallo .. 🖐️ bardzo fajny pomysl... moj maluszek jutro skonczy coprawda dopiero 4 miesiaczki ...ale zawsze warto byc przygotowanym ...prawda wiec prosze o jeszcze hihihih :D :D :D :D:D pozdrawiamy wszystkie mamusie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do gory
podnosimy, taki fajny topic!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam do zaproponowania ciekawą książkę, która przedstawia przepisy dla dzieci wraz z zaznaczeniem od jakiego miesiąca mogą być te produkty spożywane. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam gorąco.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×