Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

hello----> nie wiem jak to wyczyta艂a艣, ale to nie walka na argumenty. Temat wyra藕nie m贸wi \"jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy\" za艂o偶ycielka chcia艂a wiedzie膰 o nas wi臋cej, wi臋c piszemy o nas. A to, ze komu艣 si臋 to nie podoba to nie znaczy, 偶e jest tu jaka艣 walka. Prawda jest taka, je艣li kto艣 twardo trzyma si臋 swojej wiary i swoich przekona艅 to 偶adne argumenty go nie przekonaj膮. I ja te偶 nie mam zamiaru tu nikogo przekonywa膰, a jedynie pisz臋 o tym w co wierz臋. Mo偶e dzi臋ki temu tematowi, co niekt贸rzy dowiedz膮 si臋, ze nie jestesmy tacy, jak o nas niekt贸rzy opowiadaj膮.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 w g贸r臋

Udost臋pnij ten post

Szczerze, to nie pami臋tam, jak dok艂adnie z t膮 s艂u偶b膮 wojskow膮 by艂o. W literaturze dot. 艢wiadk贸w natkn臋艂am si臋 na fragment pochodz膮cy ze Szwajcarii, gdzie wyra藕nie sta艂o o braku przeciwskaza艅 do s艂u偶by wojskowej. Mniejsza z tym, w sumie to niewa偶ne. Dlaczego 艢wiadkowie odmawiaj膮 s艂u偶by wojskowej? Za nic nie potrafi臋 tego zrozumie膰. Rozumiem, dlaczego pojedynczy ludzie nie chc膮 tego robi膰, przyczyn jest multum, od osobistej niech臋ci do k艂opot贸w zdrowotnych, ale niezmiernie rzadko ma to co艣 wsp贸lnego z religi膮. 艢wiadek te偶 cz艂owiek i do wojska nie musi chcie膰 i艣膰. Wszyscy zapytani faceci, chocia偶 wi臋kszo艣膰 ma kiepskie zdanie na temat \"p贸j艣cia w kamasze\", chocia偶 byli tacy, co nie mieli nic przeciwko - wszyscy stwierdzili, 偶e w czasie wojny albo poszliby do wojska, albo je艣li si臋 fizycznie nie nadaj膮 (astma, wada wzroku, problemy z sercem itp), to walczyliby oboj臋tnie w jaki inny spos贸b, byle skutecznie. Przecie偶 przeszkolenie wojskowe jest na wypadek wojny i mobilizacji. Czy 艢wiadkowie w takim wypadku odm贸wi膮 mobilizacji ze wzgl臋d贸w religijnych? W g艂owie mi si臋 to nie mie艣ci: odm贸wi膰 obrony pa艅stwa, w kt贸rym si臋 偶yje, nie m贸wi膮c ju偶 o obronie chocia偶by w艂asnej rodziny przed agresorem. Jak w贸wczas maj膮 si臋 zachowa膰? Pokornie da膰 si臋 zabi膰?

Udost臋pnij ten post

Na pewno zabi膰 si臋 nie dadz膮, ale nie zabij膮, poczytaj na ten temat. Du偶o jest z czas贸w II Wojny 艣wiatowej-w O艣wi臋cimiu SJ mi臋li nawet specjalne oznakowanie - fioletowy tr贸jk膮t. My nie uznajemy granic do tych spraw odnosimy si臋 neutralnie. Powiedz mi za to jak to jest, ze np. katolik katolika zabija, bo s膮 obywatelami innych kraj贸w, przecie偶 w oczach Boga s膮 bra膰mi, a odbieraj膮 sobie 偶ycie. My艣lisz, 偶e to jest zgodne z wasz膮 wiar膮?? M贸j m膮偶 nie by艂 w wojsku i dobrze moi synowie je艣li zostan膮 SJ te偶 nie b臋d膮. Izajasza 2:2-4, 2koryntian 10:3,4; 艁ukasza 6:27,28; Jana 6:15

Udost臋pnij ten post

Wywo艂ywanie wojny jest na pewno nieetyczne, to jest poza sporem. Co innego to wojna obronna, i o tak膮 w艂a艣nie mi chodzi. Nie znalaz艂am w Biblii fragment贸w jako艣 szczeg贸lnie pot臋piaj膮cych s艂u偶b臋 wojskow膮. W czasie I wojny wielu 艣wiadk贸w s艂u偶y艂o w wojsku. W czasie II te偶 艣wi臋ci nie byli. Za to szcz臋ka mi opad艂a, jak przeczyta艂am to: \"My nie uznajemy granic do tych spraw odnosimy si臋 neutralnie.\" Fakt, 偶e jeste艣 Polk膮, 偶e 偶yjesz w pa艅stwie polskim nic dla ciebie nie znaczy? W najmniejszym stopniu nie czujesz si臋 obywatelk膮 Polski, 偶adnych zwi膮zk贸w z polsk膮 tradycj膮, histori膮, niczym? Gdyby dosz艂o do kolejnego rozbioru, by艂oby ci wszystko jedno? Gdyby - przyk艂adowo - dosz艂o do wojny np z Rosj膮, te偶 b臋dziesz mia艂a gdzie艣 granice?

Udost臋pnij ten post

Odpowiem kr贸tko TAK nie czuj臋 si臋 jako艣 szczeg贸lnie zwi膮zana z granicami od do, moje pa艅stwo jest tam gdzie jest moja rodzina, a jak tu si臋 b臋dzie co艣 dzia艂o to poprostu zmieni臋 miejsce zamieszkania. A to ze jestem Polk膮 i mieszkam w pa艅stwie polskim znaczy tylko jedno, 偶e aby by膰 w zgodzie ze swoim sumieniem i prawem polskim jestem zobowi膮zana do p艂acenia podatk贸w, aby kozysta膰 ze s艂u偶by zdrowia, czy ochrony w postaci policji tak, jak kazdy. Nigdy nie czu艂am si臋 Polk膮 w taki spos贸b jak masz na my艣li nawet wtedy kiedy by艂am jeszcze katoliczk膮.

Udost臋pnij ten post

Anno, napisa艂a艣, 偶e 艢wiadkowie Jehowy „na pewno zabi膰 si臋 nie dadz膮, ale nie zabij膮”, w jaki spos贸b? je艣li wynik艂aby taka sytuacja, 偶e albo Ty zginiesz, albo broni膮c swojego 偶ycia zabijesz napastnika. Co wtedy by艣 zrobi艂a, a gdyby to nie o Ciebie chodzi艂o, a np. o Twoje dziecko, Twoj膮 rodzin臋? Nie chwyci艂aby艣 za bro艅, aby ich uratowa膰? Przeczyta艂am fragmenty Biblii, kt贸re poda艂a艣 i tak w艂a艣ciwie nie znalaz艂am tam nic, co mog艂oby mie膰 tutaj zastosowanie. Za to znalaz艂am inne fragmenty, a jest ich wiele, kt贸re wskazywa艂yby na to, 偶e Pismo 艢wi臋te nie pot臋pia 偶o艂nierzy i nie wprowadza zakazu s艂u偶enia w wojsku, a wr臋cz cz臋sto przedstawia setnik贸w i 偶o艂nierzy jako osoby pozytywne. Na pewno nie pochwala te偶 zabijania, ale nie zabrania obrony. Na pewno znasz ten fragment w Biblii, kiedy to sam B贸g nakaza艂 walk臋. Powt.Pr 7:1,2 : „Gdy Jehowa, tw贸j B贸g, wprowadzi ci臋 w ko艅cu do ziemi, do kt贸rej idziesz, by wzi膮膰 j膮 w posiadanie, wyp臋dzi sprzed twego oblicza liczne narody (…) siedem narod贸w liczniejszych i pot臋偶niejszych od ciebie. I Jehowa, tw贸j B贸g, na pewno ci je wyda, i ty je pokonasz. Masz bez warunkowo przeznaczy膰 je na zag艂ad臋. Nie wolno ci zawrze膰 z nimi przymierza ani okaza膰 im 艂aski.” Jeszcze inny fragment : Mat.26:52,54 ”Wtedy Jezus powiedzia艂 do niego: „W艂贸偶 sw贸j miecz z powrotem na jego miejsce, bo wszyscy, kt贸rzy chwytaj膮 za miecz, od miecza zgin膮. A czy my艣lisz, ze nie mog臋 si臋 zwr贸ci膰 do mego Ojca, aby mi w tej偶e chwili da艂 wi臋cej ni偶 dwana艣cie legion贸w anio艂贸w? Jak偶e wtedy spe艂ni艂yby si臋 Pisma, 偶e musi si臋 tak sta膰?” z tego wynika, 偶e Jezus nie negowa艂 prawa do obrony z broni膮 w r臋ku, tylko tu, w tym momencie nie chcia艂 tego. A ponadto, zwr贸膰 uwag臋, 偶e Jezus nie kaza艂 mu miecza wyrzuci膰 i nigdy go nie u偶ywa膰, ale schowa膰 na swoje miejsce. Nowy Testament nakazuje mi艂o艣膰 bli藕niego, ale nigdzie nie zakazuje wst臋powania do wojska, czy dzia艂a艅 obronnych w razie najazdu obcego pa艅stwa. „Pytali go r贸wnie偶 pe艂ni膮cy s艂u偶b臋 wojskow膮: „A my co mamy czyni膰?” I rzek艂 im: „Nikogo nie n臋kajcie ani nikogo fa艂szywie nie oskar偶ajcie, lecz poprzestawajcie na swym zaopatrzeniu”. (艁k 3:14) a tutaj Jan Chrzciciel nie ka偶e 偶o艂nierzom porzuci膰 s艂u偶by wojskowej. W Dziejach Apostolskich (Dz.10:2) 偶o艂nierz rzymski, setnik Korneliusz, zostaje okre艣lony jako „pobo偶ny” i „bogobojny”. W innym miejscu Jezus wypowiada w艂a艣nie do 偶o艂nierza rzymskiego nast臋puj膮ce s艂owa: „U nikogo w Izraelu nie znalaz艂em tak wielkiej wiary” (Mt 8:10). Jak wida膰 wi臋c, sam Jezus nie robi temu cz艂owiekowi wyrzut贸w z powodu tego, 偶e jest on 偶o艂nierzem. Dlaczego wi臋c 艢wiadkowie Jehowy maj膮 takie radykalne podej艣cie do broni i wojska? A z tego co napisa艂a艣 dzisiaj wynika, o ile dobrze rozumiem, 偶e dla Ciebie s艂owa ojczyzna i patriotyzm nie maj膮 偶adnego znaczenia, to puste s艂owa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mozna wywnoskowac
po ostatniej wypowiedzi ze dla ANNy (moze i dla wszystich SJ) liczy sie tylko ona i jej rodzina aby jej rodzinie bylo dobrze. Czyli poprostu wielki egoizm i samlolubstwo, nie wiem czy dobrze zrozumialem

Udost臋pnij ten post

Zdaje si臋 偶e w艂a艣nie tak, to puste s艂owa, a walka o niepodleg艂o艣膰, wojna obronna i powstania s膮 bez znaczenia. 艢wietnie, przynajmniej wiadomo, na kogo nie liczy膰 w razie czego. Przestaje mnie dziwi膰 podpisana przez 艢J deklaracja lojalno艣ci wobec Hitlera. Bynajmniej nie jestem jak膮艣 za艣lepion膮 ultrapatriotk膮, ale to, co napisa艂a艣, po prostu nie mie艣ci mi si臋 w g艂owie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w g贸r臋

Udost臋pnij ten post

ale wam niewiele wystarczy, 偶eby kogo艣 objecha膰 po艂owa polskiego spo艂ecze艅stwa jest przeciwko s艂u偶bie wojskowej, a z was teraz wielcy patrioci powychodzili, kurde jak to sieci 艂atwo kogos udawa膰, m膮drzy膰 si臋 ka偶dy umie tylko za艂o偶臋 si臋, 偶e wi臋kszo艣膰 z tych co tak krzycz膮 o patrioty藕mie, pierwsza by ucieka艂a w bezpieczne miejsce w razie wojny i swojego dziecka te偶 nie wys艂膮艂aby do walki Czajka, bardzo proste--> macie dzieci? bo z waszych wypowiedzi wynika, 偶e nie, 偶adna matka nie chce swojego dziecka narazi膰 na takie niebezpiecze艅stwo jakim jest wojna Swoich facet贸w to mo偶e by艣cie wygna艂y bo jak nie ten to inny si臋 znajdzie, ale miejcie jedno dziecko-syna i niech przyjdzie teraz wojna-ju偶 widz臋 jak dajecie swojego jedynaka na niemal偶e pewn膮 艣mier膰. Zastan贸wcie si臋 czasem jak ludzie a nie jak maniacy patriotyzmu-kurna gadacie jak nasi politycy-du偶o krzycz膮, ma艂o robi膮 Bardzo proste--> we藕 poczytaj troch臋 o obozach koncentracyjnych, gdyby SJ jak膮艣 list臋 Hitlera podpisywali to by ich tyle w komorach gazowych nie gin臋艂o. I zamiast opowiada膰 takie rewelacje-podaj 藕r贸d艂o sk膮d to zasiegn臋艂a艣, bo mo偶e si臋 to okaza膰 tak膮 sam膮 bujd膮 jak picie krwi na Pami膮tce buhehehe :D ANNO bardzo dobrze, 偶e szczerze odpowiadasz, co my艣lisz, bo sie膰 jest pe艂na takich fa艂szywych patriot贸w jak powy偶sze tu panie, ale za艂o偶臋 si臋, 偶e gdyby艣 powiedzia艂a, 偶e jeste艣 lesbijk膮 to jeszcze by ci pogratulowali odwagi, ze o tym m贸wisz- bo to jest poprawne politycznie buhehe :D

Udost臋pnij ten post

Dla mnie tez moja rodzina jest dla mnie najwazniejsza. I wszystko bym dla niej zrobila... Ale czuje sie tez Polka i wazna jest dla mnie tozsamosc narodowa, tradycja, kultura, historia (choc przedmiotu nigdy nie lubilam w szkole!!) i takie tam... Patriotyzm jest bardziej wyrazisty w czasie jak kraj jest usiskany, jak ludziom zabrana jest wolnosc... A w czasach pokoju mniej, wiec nie mozna mowic kto jest, a kto nie jest patriota... Dzisiaj to ja moge powiedziec, ze jakbym miala do wyboru uratowac zycie komus z mojej rodziny, a prezydentowi RP to nie wahalabym sie ani chwili! :P

Udost臋pnij ten post

i jeszcze mi powiedzcie czy Belgia albo Szwajcaria te偶 jest zadufana w sobie i egoistyczna, 偶e og艂osi艂a swoj膮 neutralno艣膰????

Udost臋pnij ten post

brawo Krwawa Orlico przynajmniej ty jedna starasz si臋 nie udawa膰 kogo艣 kim nie jeste艣 i twierdzi膰, ze patriotyzm jest niezb臋dny do 偶ycia BRAWO

Udost臋pnij ten post

alias---> Ogolnie dobrze wyszli na tej neutralnosci... Zreszta nie jestem za tym by sie mieszac w wojny... Co innego jechac sie bic... a co innego bronic swojego kraju... A wracajac jeszcze na chwile do patriotyzmu. Nikogo z rodziny nigdy bym nie chciala wyslac na wojne!!! Sama bym poszla ale rodzine bym chciala chronic.

Udost臋pnij ten post

ja te偶 tak reaguje, ale dlatego bo uwa偶am, ze wojna to straszny \"wynalazek\" i niepotrzebnie gin膮 ludzie m贸j dziadek by艂 w AK i jego opowie艣ci tak mnie nastawi艂y

Udost臋pnij ten post

alias* ---> To jest oczywiscie, heh... Ale wszelkie takie przejawy patriotyzmu, heroizmu... wzruszaja mnie doglebnie... I to niezaleznie od narodowosci... Coz... swiat bylby piekniejszy bez wielu rzeczy... Jadna z nich sa wojny :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hej alias
a co ma wspolnego ogloszenie neutralnosci do bronienia swojego kraju przed agresorem. Bo gdyby ktos Polske najechal to co bys zrobila oglosilabys swoja neutralnosc? Glupoty opowiadasz. Tu nie chodzi by wysylac na wojnenp taka jak w Iraku tez jestem przeciw wysylaniu naszego wojska ale chodzi o oibrone kraju wrazie czego. Dla CIEBIE TO MOZE NIC NIE ZNACZY, ZE JESTES POLAKIEM, I najechal agresor zaczelabys z nim wspolracowac.

Udost臋pnij ten post

to dlaczego Belgia i Szwajcaria og艂aszaj膮c neutralno艣膰 w trakcie II wojny 艣wiatowej tak dobrze na tym wysz艂a?? Bo wsp贸艂pracowali z agresorem?? Pomy艣l i przypomnij sobie lekcje historii :P

Udost臋pnij ten post

Alias* ---> i niepotrzebnie si臋 tak unosisz, bo nie o ch臋ci wystawiania na niebezpiecze艅stwo naszych dzieci tu m贸wimy i nie w tym si臋 zawiera patriotyzm. Przeczytaj uwa偶nie o czym by艂a mowa. Ja jestem Polk膮 i czuj臋 si臋 bardzo zwi膮zana z tym krajem. Dla mnie wa偶ny jest kraj, jego granice, j臋zyk, kultura, dumna jestem z tradycji, z historii, z ca艂ego dorobku pokole艅. Nie wyobra偶am sobie, aby to straci膰, zaprzepa艣ci膰, dopu艣ci膰 do tego, 偶eby kto艣, jaki艣 inny kraj, to zdepta艂. Dlatego wdzi臋czna jestem, tym przesz艂ym pokoleniom, 偶e walczyli, aby艣my mogli teraz 偶y膰 we w艂asnym kraju. Ja nie m贸wi臋, 偶e patriotyzm jest niezb臋dny do 偶ycia, ale na pewno jest bardzo wa偶ny. Mam dzieci i oczywi艣cie nie chcia艂abym ich udzia艂u w wojnie i nie tylko ich, nikogo, bo wojna jest straszna dla ka偶dego. Ale wiem, 偶e gdyby wojna wybuch艂a , je艣li tylko by艂abym w stanie, chwyci艂abym za bro艅, aby broni膰 tego kraju i tych warto艣ci, kt贸re s膮 dla mnie bardzo wa偶ne, a nie schowa艂a si臋 gdzie艣 w k膮tek, aby tylko przeczeka膰, albo potulnie si臋 podda艂a, bo to mog艂oby oznacza膰 pewniejsz膮 i szybsz膮 艣mier膰 z r臋ki napastnika, ni偶 udzia艂 w wojnie. A teraz chwila dla wyobra藕ni. Zabawa w stylu : „co by by艂o, gdyby…”. Co by艂oby, gdyby wszyscy w Polsce, albo w jakimkolwiek innym kraju, mieli takie podej艣cie do wojska, broni i s艂u偶by wojskowej, jak 艢wiadkowie Jehowy. Nie ma policji, ale ona na nasze potrzeby, przypu艣膰my, nie by艂aby potrzebna, bo wszyscy s膮 dobrzy i uczciwi. Nie ma wojska, a wi臋c i nie ma pogranicznik贸w, nikt nie strze偶e naszych granic, mo偶e do kraju wjecha膰 ka偶dy kto chce. Czyli nie tylko dobrzy i uczciwi, a wr臋cz przeciwnie. Nowo przybyli (np. zza wschodniej granicy) grabi膮, napadaj膮, morduj膮. Tu dla nich raj, bo nie ma przecie偶 policji. Jak d艂ugo by trwa艂o zanim wywaliliby drzwi (bo przecie偶 nie zapukali) do waszego domu, do ka偶dego domu? I co wtedy? Wszyscy z kraju by wyjechali? Dok膮d? Za co? Czy to nie wygl膮da na to, 偶e 艢wiadkowie Jehowy korzystaj膮 z czego艣, co inni robi膮, a czego sami robi膰 nie chc膮 i nie robi膮, bo uznaj膮 to za grzech….. Czyli co? Korzystaj膮 z cudzego grzechu? Ja pr贸bowa艂am dowie艣膰, 偶e nie ma w Pi艣mie 艢wi臋tym wyra偶onego zakazu s艂u偶enia w wojsku i pot臋pienia dla 偶o艂nierzy

Udost臋pnij ten post

ja si臋 nie unios艂am tylko oceni艂am to co napisa艂y艣cie tak jak wy oceniacie ANN臉 , jestem pewna, 偶e gdyby niebezpiecze艅stwo przybra艂o tak膮 form臋, ze musia艂abym si臋 broni膰 to zrobi艂abym to tak jak ka偶dy, ale taki pok贸j jaki mamy na dzie艅 dzisiejszy nie pozwala na to aby takie pa艅stwo bez policji i s艂u偶b granicznych mia艂o szans臋 bytu, tylko wszystkie narody 艣wiata musia艂yby si臋 w tym postanowieniu zjednoczy膰, ale to nie jest mo偶liwe A co wam szkodzi ,偶e taka garstka os贸b jak SJ nie s艂u偶y w wojsku, p艂ac膮 na ni膮 podatki wi臋c o co chodzi, nie tak to inaczej przyczyniaj膮 sie do obrony kraju

Udost臋pnij ten post

Nic mi nie przeszkadza, ze taka garstka osob SJ nie chce isc do wojska... Zreszta nie tylko Oni i to nie z pobudek religijno ideologicznych ;) Wojsko powinno byc zawodowe. Tak uwazam :) Jednak dla mnie granice, jezyk, kultura i tradycja sa wazne... Nie chcialam do UE :P

Udost臋pnij ten post

Ja nie oceniam Anny, nawet nie krytykuj臋, dyskutuj臋, a to r贸偶nica i przedstawiam swoje podl膮dy na temat warto艣ci uznawanych przez 艢wiadk贸w Jehowy. A ci z racji swoich pogl膮d贸w nie s艂u偶膮 w wojsku, a dla Ciebie, ---> alias*, dobrym wyt艂umaczeniem jest to, 偶e p艂ac膮 podatki i w ten spos贸b przyczyniaj膮 si臋 do obronno艣ci kraju? A wiesz co z tego wynika wprost? ....偶e dla 艢w.J. s艂u偶ba w wojsku jest z艂a i dlatego jest grzechem, wi臋c wol膮 zap艂aci膰, aby kto inny to za nich wykonywa艂, czyli p艂ac膮 za to, aby kto艣 grzeszy艂??? Pomieszanie z popl膮taniem, ale tak jest. Inaczej ju偶 wygl膮da sytuacja w przypadku kogo艣, kto nie idzie do wojska, nie s艂u偶y w armii, bo nie chce, bo uwa偶a, 偶e to nie dla niego, bo boi si臋 straci膰 zdrowie, 偶ycie, nie chce upuszcza膰 rodziny, czy z jakichkolwiek innych, tego typu powod贸w i wtedy m贸wi, 偶e on b臋dzie w inny spos贸b przyczynia艂 si臋 do obronno艣ci kraju, w艂a艣nie np. p艂ac膮c podatki. A nie, 偶e nie idzie do wojska, bo uwa偶a to za grzech i niech lepiej inni grzesz膮 za niego, a on im za to zap艂aci. Czy uwa偶asz, 偶e je艣li ja zap艂ac臋 komu艣, 偶eby za mnie i dla mnie, bo ja na tym skorzystam, pope艂ni艂 grzech i pope艂nia艂 go stale, bo stale b臋d臋 z tego korzysta膰, to tylko on grzeszy, a ja ju偶 nie???

Udost臋pnij ten post

Owszem, mam dziecko. C贸rk臋. Tak偶e rodzin臋, kt贸rej cz艂onkowie walczyli na wojnie, mam臋, jej siostry, braci i 艣p. babci臋, kt贸ra cudem usz艂a z dzie膰mi z 偶yciem. Prze偶yli wy艂膮cznie dlatego, 偶e niemiecki 偶o艂nierz zawaha艂 si臋 przed rozstrzeliwaniem dzieci, niekt贸rzy takiego szcz臋艣cia nie mieli. Dziadka, kt贸ry za pomoc patryzantom posiedzia艂 sobie w jednym z najgorszych wi臋zie艅 komunistycznych i m艂odsz膮 cz臋艣膰 rodziny, gdzie do rzadko艣ci nie nale偶a艂y rewizje przeprowadzane przez przedstawicieli w艂adzy ludowej. Deklaracja oczywi艣cie istnieje, pochodzi z roku 1933. Do艂膮czona zosta艂a do listu skierowanego do Hitlera. Wrzu膰 sobie has艂o w google, tekst nie jest trudny do odnalezienia. S膮 tam rozmaite kwiatki. Tekst dotyczy g艂贸wnie pro艣by o zniesienie zakazu dzia艂alno艣ci 艢wiadk贸w w Niemczech, acz s膮 takie na przyk艂ad teksty (z listu): Kwatera g艂贸wna Towarzystwa Stra偶nica w Brooklynie jest w przyk艂adny spos贸b proniemiecka i by艂a taka od wielu lat. Z tego powodu w 1918 roku, prezes Towarzystwa i siedmiu cz艂onk贸w z cia艂a kierowniczego zosta艂o skazanych na 80 lat wi臋zienia, poniewa偶 prezes odm贸wi艂 wykorzystania do szerzenia antyniemieckiej propagandy dw贸ch czasopism z wydawanych w Ameryce. Te dwa czasopisma: \"Stra偶nica\" i \"Badacz Pisma\" by艂y jedynymi czasopismami w Ameryce, kt贸re odm贸wi艂y zaanga偶owania si臋 w antyniemieck膮 propagand臋 i w zwi膮zku z tym ich wydawanie w Ameryce zosta艂o zakazane i zawieszone na czas trwania wojny. W dok艂adnie ten sam spos贸b w ostatnich miesi膮cach sztab dyrektor贸w naszego Towarzystwa nie tylko odm贸wi艂 w艂膮czenia si臋 w propagand臋 przeciw Niemcom, ale nawet przyj膮艂 pozycj臋 temu przeciwn膮. Na kongresie stwierdzono, 偶e nie ma 偶adnej sprzeczno艣ci pogl膮d贸w pomi臋dzy niemieckimi Badaczami Pisma 艢wi臋tego a rz膮dem narodowym Niemieckiej Rzeszy. Bior膮c pod uwag臋 czysto religijne i apolityczne cele Badaczy Pisma 艢wi臋tego, mo偶na powiedzie膰, 偶e s膮 one w ca艂kowitej zgodzie z podobnymi celami rz膮du narodowego Niemieckiej Rzeszy. Niekt贸re z naszych ksi膮偶ek zosta艂y zakazane, najprawdopodobniej z powodu ostrego j臋zyka naszej literatury. Kongres 5000 delegat贸w zwr贸ci艂 w zwi膮zku z tym uwag臋, 偶e tre艣膰 naszych ksi膮偶ek, kt贸rym si臋 sprzeciwiono i zakazano, odnosi si臋 tylko do sytuacji i dzia艂a艅 艣wiatowego imperium angloameryka艅skiego - w szczeg贸lno艣ci Anglii - kt贸re jest odpowiedzialne za Lig臋 Narod贸w i niesprawiedliwe traktaty i ci臋偶ary na艂o偶one na Niemcy. Wszystko to, co jest pisane w naszej literaturze - czy dotycz膮ce kwestii ekonomicznych czy politycznych - jest kierowane jedynie przeciwko gn臋bicielom narodu niemieckiego i jego kraju. a to z deklaracji: Najwi臋kszym i najbardziej gn臋bicielskim imperium na ziemi jest imperium anglo-ameryka艅skie. Przez to nale偶y rozumie膰 Imperium Brytyjskie, kt贸rego Stany Zjednoczone Ameryki stanowi膮 cz臋艣膰. To kupieccy 呕ydzi brytyjsko-ameryka艅skiego imperium s膮 tymi, kt贸rzy zbudowali i nadal rozwijaj膮 Wielki Kapita艂 jako 艣rodek wyzysku i ciemi臋偶enia wielu narod贸w. Dotyczy to zw艂aszcza Londynu i Nowego Jorku, bastion贸w Wielkiego Kapita艂u. Fakt ten jest tak oczywisty w Ameryce, 偶e istnieje przys艂owie dotycz膮ce Nowego Jorku: \'呕ydzi go posiadaj膮, katoliccy Irlandczycy nim rz膮dz膮 a Amerykanie p艂ac膮 rachunki.\' Zamiast by膰 przeciwko tym zasadom, kt贸rych or臋downikiem jest Rz膮d Niemiec, jeste艣my otwarcie za takimi zasadami, i stwierdzamy, 偶e B贸g Jehowa przez Jezusa Chrystusa doprowadzi do pe艂nej realizacji tych zasad i da ludziom pok贸j i wielkie pragnienie uczciwego serca. Dok艂adna analiza naszych ksi膮偶ek i literatury ujawni, 偶e najwy偶sze idee utrzymywane i proklamowane przez obecny rz膮d narodowy, s膮 zawarte, potwierdzone i mocno zaznaczone w naszych publikacjach i dowodz膮, 偶e Jehowa B贸g wejrzy na te zaszczytne cele, aby w odpowiednim czasie zosta艂y osi膮gni臋te przez wszystkie osoby, kt贸re kochaj膮 prawo艣膰 i kt贸re s膮 pos艂uszne Najwy偶szemu. Nar贸d Niemiecki cierpia艂 wielkie nieszcz臋艣cia od 1914 i sta艂 si臋 ofiar膮 wielkiej niesprawiedliwo艣ci ze strony innych. Nacjonali艣ci sami zadeklarowali si臋 przeciw takiej niesprawiedliwo艣ci i og艂osili, 偶e \"Nasz zwi膮zek z Bogiem jest wznios艂y i 艣wi臋ty\". Odk膮d nasza organizacja ca艂kowicie popiera te s艂uszne zasady i jest zaanga偶owana wy艂膮cznie w dzia艂alno艣膰 o艣wiecania ludzi odno艣nie S艂owa Bo偶ego i Jehowy Boga. Podoba si臋? Mnie nie. Ja nie mam nic przeciwko temu, 偶e kto艣 nie chce s艂u偶y膰 w wojsku. Powody jak zaznaczy艂am, mog膮 by膰 rozmaite, a to osobiste, a to zdrowotne. Co innego wszak偶e, je艣li kto艣 powie - nie b臋d臋 broni膰 tego kraju, bo jestem neutralny i mam wojn臋 gdzie艣. Mieszanie do omawianego tematu neutralnej Szwajcarii nic do rzeczy nie ma, bo Szwajcaria zadeklarowa艂a sw膮 neutralno艣膰 jako pa艅stwo, a nie neutralno艣膰 garstki obywateli. Chcia艂abym zauwa偶y膰 poza tym, 偶e w owej Szwajcarii w tamtych latach zbory nie zabrania艂y 艣wiadkom s艂u偶by. Gdyby 艢J mieli swoje pa艅stwo, prosz臋 bardzo, mog膮 deklarowa膰 neutralno艣膰 pa艅stwa. Nikt nie chce wojny, to normalne. Normalne jednak jest tak偶e to, 偶e w sytuacji zagro偶enia broni si臋 swojej rodziny, miasta, kraju przed agresorem. Stwierdzenie \"nie b臋d臋 broni膰, bo nie uznaj臋 granic\" - przykro mi, ale dla mnie jest nie do przyj臋cia.

Udost臋pnij ten post

ja nie wierz臋 wszystkiemu co przeczytam w internecie, bo ka偶dy sobie mo偶e stron臋 za艂o偶y膰 i swoje w艂asne ideologie stwarza膰. To po pierwsze. Po drugie w mojej rodzinie te偶 byli ludzie walcz膮cy w obronie kraju, pradziadek siedzia艂 w Birkenau, babcia ukrywa艂a 偶yd贸w i 偶o艂nie偶y AK i ma艂o 偶yciem swoim i swoich dzieci tego nie przep艂aci艂a, a na koniec jeszcze 偶o艂nierze radzieccy potraktowali j膮 jak gumow膮 lalk臋, chyba szczeg贸艂贸w pisa膰 nie musz臋. PO TRZECIE : nie kijem go to pa艂k膮-cokolwiek by si臋 tu nie powiedzia艂o, to 藕le. Tu nie mozna wymienia膰 opinii bo moherowe berety zabraniaj膮. Spadam st膮d.

Udost臋pnij ten post

No w艂a艣nie ---> alias* - nie kijem go to pa艂k膮. Kiedy ju偶 nie mo偶na inaczej, to najlepiej przej艣膰 do obra偶ania?

Udost臋pnij ten post

W warunkach zagro偶enia 偶ycia, deklaracja neutralno艣ci mo偶e prowadzi膰 pro艣ciutko do etycznego relatywizmu. Czasami nie da si臋 unikn膮膰 \"winy krwi\" czy jak tam to si臋 nazywa. Je艣li b臋d臋 broni膰 bli藕niego, zabijaj膮c wroga - pope艂ni臋 grzech. Je艣li nie b臋d臋 broni膰 i wr贸g zabije bli藕niego - te偶 pope艂ni臋 grzech, bo nie obroni艂am, chocia偶 mog艂am. Wojsko powinno by膰 zawodowe, to prawda. Jednak偶e w przypadku wojny zawodowa armia mo偶e nie wystarczy膰. Og艂asza si臋 mobilizacj臋. Wtedy nie ma miejsca na gdybanie z czas贸w pokoju. Trzeba podj膮膰 decyzj臋 - bronimy si臋, czy nie. 艢wiadkowie i obozy... nie roz艣mieszajcie mnie. Jedni l膮dowali w obozie za przekonania religijne, inni za polityczne, kolejni za narodowo艣膰, jeszcze inni za puszczanie si臋, a inni bo si臋 akurat nawin臋li w 艂apance, albo dlatego, 偶e tak si臋 jakiemu艣 偶andarmowi spodoba艂o. Za co gin臋艂y w obozach dzieci? Za co by艂y poddawane eksperymentom medycznym? Za nico, tak si臋 podoba艂o wrogom i cze艣膰.

Udost臋pnij ten post

co by nie powiedzia艂 to 藕le dlatego lepiej si臋 nie odzywa膰 tylko to chcia艂am powiedzie膰, w naszym kraju ju偶 tak jest 偶e swobodne wymienianie poglad贸w jest niepoprawne politycznie Jeszcze troch臋 to ca艂a Polska zamieni si臋 w braci Kaczy艅skich :P

Udost臋pnij ten post