Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

luckylady

Twarda macica w ciąży- co mam robic

Polecane posty

Gość Mamiczka:)
Oj te nasze brzuszki...Jestem w 30 tygodniu ciazy, od dwoch tygodni zaczely mi sie pojawiac problemy z twardniejacym brzuchem i skurczami:( Po wizycie u ginekologa okazalo sie ,ze niby wszystko jest w porzadku, przepisal mi magnez no spe forte i lteine oraz dal zwolnienie lekarskie.Milam nadzieje, ze troche mi sie poprawi,ale niestety niewiele:( jesli wiecej odpoczywam widze poprawe mniej skurczy ,ale brzuch nadal jest taki ciezki jakbym nosila w nim kamienie:( no i chyba moge juz pozegnac sie z powrotem do pracy az do czasu rozwiazania> Jutro mam wizyte i usg, mam nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze, tylko niepokoi mnie,ze te leki prawie nie pomagaja. Pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie.

Dziewczyny czy majac te skurcze macicy mozna uprawiac seks? czy jest on bezpieczny??? ja biore fenoterol i isoptin

Gość mamusianumer2
ja mam skurcze od 20tc, biore tylko magnez i czasem nospe. bylam tydzien w szpitalu. mam lezec, lezec i jeszcze raz leżeć. teraz jestem w 25tc i najgorzej jest jak sie zdrenerwuje a ostatnio brakuje mi cierpliwości.

Gość Matyla
witam ja jestem w 28 tc, twardnienie brzucha mam kilka razy dziennie, na poczatku nie zwracałam na to uwagi, ale jak powiedziałam o tym lekarzowi przepisał mi tylko ASPARAGINIAN EXTRA (magnez+ potas) na poczatku brałam 2 x dziennie, ale teraz lekarz zwiększył do 4 razy dziennie Mam nadzieje że to pomoże

hej dziewczyny ja w 30 tygodniu trafiłam do szpitala teraz prawie 34) ze skurczami i twardniejącą macicą i skracającą się szyjką -trzymali mnie tam 10 dni z czego 5 dni pod kroplówkami wyszłam na 6 tabletkach fenka +3 izopt. dziennie i muszę caaaały czas leżeć a i tak macica się jeszcze spina więc ten fenek wcale nie powoduje całkowitego ustąpienia twardnienia macicy:( ale skurcze są duuuuuuuuuuuuuuuużo mniejsze i nie tak często ( jednego dnia w szpitali nawet co 4 minuty miałam i to podczas ktg:( a i najważniejsza rzecz o której się dowiedziałam w szpitalu ( dostałam ochrzan od ordynatora) absolutnie nie można dotykać brzucha jeśli pojawiają się jakiekolwiek napięcia czy skurcze bo macica to taki mięsień że jeśli się go masuje czy dotyka to tym bardziej się spina więc NIE MOŻNA dotykać brzucha aż do końca ciąży :( nawet opowiedział mi o dziewczynie która tak sobie masowała brzuch jak się zaczynał spinać że nie byli w stanie później powstrzymać porodu przedwcvzesnego w 24 tygodniu ciąży.

myslałam ze jakis rady tu poczytam a tu tylko kazda o sobie ....ehhh.

Gość martycja
jest tylko jedna rada, leżeć, leżeć i leżeć - dużo odpoczywać :) + plus leki które zapisze doktor, pozdrawiam

Gość MamaZa4miesiące
Dziewczyny biorące Isoptin i Fenoterol! Czy nie przeraziły Was informacje na ulotce? Skoro jest to lek, który jak widzę w przypadku twardniejącej macicy jest dosyć często przepisywany, to czemu producent pisze: "W okresie ciąży lek może być stosowany tylko wówczas, gdy korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu" (Fenoterol) i "brak wystarczających danych dot. stosowania leku u kobiet w ciąży i dlatego lek można stosować w okresie ciąży tylko wtedy, gdy jest to bezwzględnie konieczne" (Isoptin). Te informacje na pewno nie uspokoją kogoś takiego, jak ja, kto zawsze czyta ulotki, a nie ślepo wierzy lekarzowi...tym bardziej, że jest to moja pierwsza ciąża, więc same rozumiecie;) ja nawet nie bardzo czuje moją twardniejącą macicę, a już na pewno nie mam żadnych skurczy! Jestem w 24tc. Nie mogę skonsultować się z moją panią doktor, bo na miesiąc wyjechała do USA:( Pozdrawiam wszystkie mamy!!!

ja też brała fenoterol w ciąży. pewnie, ze martwiłam się tymi informacjami. ale bardziej przerażała mnie wizja przedwczesnego porodu.

jeśli uważasz, ze lekarz zbyt pochopnie przepisał leki skonsultuj to z innym lekarzem. sa też słabsze leki na twardniejącą macicę

Gość krolowa-kiczu
Witajcie, jestem w 14 tc i wczoraj lekarz powiedział że mam twardą macicę. Na szczęście szyjka jest długa i zamknięta, kosmówka się nie odkleja, więc to jakieś pocieszenie. Mam leżeć, leżeć, leżeć..mam też zwiększyć dawkę luteiny do 2 x 2 tablketki plus magnez. Nic innego w tak wczesnej ciąży nie mogę wziąć.. oby wszystko było dobrze, bo boję się o moje maleństwo:(

Gość sll
ja też jestem w 14 tygodniu ciaży, ciagle mam twardy brzuszek i takie uczucie ciężkości w nim, dzidzi rozwija się prawidłówo, byliśmy już na usg genetycznym, lekarz mówi że moja macica za mało się rozciaga, leżałam też od 6 do 11 tygodnia plackiem z powodu krwiaka. Na ten twardniejący brzuszek biorę nospę 3x2 i 2x2 luteinę,no i magnez średnio pomaga, najlepiej jest jak leżę cały dzień, jak trochę pochodzę po domu gorzej,

Gość królowa-kiczu
sll, no ja mam tak samo tylko że nospe mam brać tylko doraźnie, w razie skurczy. Od kilku dni leżę, jest lepiej, skurcze minęły, macica też jakby miekksza, brzuszek boli tak jak na początku ciąży, więc to normalny ból. Myślę, że trzeba spokojnie czekać, bez nerwów, wyciszyć się, brać te leki i jak najmniej przeciążać organizm.. Za 2 tyg mam wizytę kontrolną i mam nadzieję, że szykja nadal będzie długa i zamknięta.

Gość sll
a jak u Ciebie objawiają się te skurcze?, może ja nie umiem ich rozpoznac? Na ostatnim baadaniu też szyjka była ok, teraz idę we wtorek wieczorem więc gin mi sprawdzi

Gość malaga13
Twardnienie macicy nie tylko może wywołać rozwieranie szyjki i przedwczesny poród ale utrudnia pracę łożyska. Nie wolno bagatelizować tego objawu ale też nie ma co panikować, jak najwięcej wypoczywać, sprawdzić sobie wyniki progesteronu (nie każda ma go pod dostatkiem nawet w dojrzałej ciąży), poszukać mądrego lekarza i brać leki (nie czytając ulotki). Czasami winna jest tarczyca, może cały układ hormonalny zaburzyć jeśli ma jakieś nierozpoznane dotąd schorzenie. Warto ją przebadać kompleksowo (nie tylko TSH). Pozdrawiam - mama 2 chłopaków z twardego jak piłka brzucha.

twardnienia macicy nie sa od poziomu progesteronu haha ja brałam duphaston i luteine dopochwowo a miałam twardnienia,w 19 tc odstawiono mi te tabletki i zaczęłam brać już tabletki typowo na skurcze,w 26 tc wylądowałam w szpitalu na obserwacji niby na kilkudniowej a zostałam tam 2,5 tyg ,bo syn zszedł dość nisko-główka w baltonie,ciężko było z sprawdzeniem przepływów nawet,szyjka skrócona do 12mm straszyli wcześniakiem,urodziłam w 40tc równiutko

Gość anecia91
Ja mam zaś taki problem że mam również napięty brzuch ale przy tym towarzyszą mi okropne bóle i nasilone uplawy lekarze mówią że wszystko jest dobrze ale ja czuję że coś jest nie tak bo przez takie objawy z pierwszy dzieckiem mialam cesarkę w 6 mies ciąży poprzez odklejenie się lożyska a z drugą ciążą mialam poronienie w 5 mies ciąży. Dziewczyny poradzcie coś bo ja już nie mam sily sluchać ciągle od lekarzy że wszystko jest w porządku.