Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
oubli

Do Pokraki

Polecane posty

11 minut temu, carewicz rzeczywistości napisał:

To do której grupy się zaliczasz..?

Patologia, to moje pierwsze imię.

Do każdej!

8 godzin temu, murb napisał:

Ja byłam na przykład wniebowzięta czytając "Księgi Jakubowe" Tokarczuk chociaż przez 3/4 książki nie wiedziałam o co chodzi. 

Rzuciłam ją zaraz po "Dom dzienny, dom nocny". Nie przepadam za nią, jej pisaniem w sensie, ale rozumiem fenomen i cieszę się, że została doceniona. 

17 minut temu, Pokraka napisał:

I byle nie tania 😉

Mnie nie stać na ścinki do bigosu to dziś piekę kaczkę. Ślinka mi cieknie na winku jest pieczona 😋

Ja pulpety jadłam. 😔  Z marchewką. 😔

6 godzin temu, Baba napisał:

Czytanie ma sprawić przyjemność. Dlatego sugeruję się tylko swoimi odczuciami, nie recenzjami.

A na jakiej podstawie dobierasz lektury? 

4 godziny temu, murb napisał:

Ja wywieszam CD żeby odstraszać gołębie na balkonie. 

Tym to się chyba odstrasza radary. Kiedyś wieszało się pod lusterkiem w samochodzie.

7 minut temu, oubli napisał:

Rzuciłam ją zaraz po "Dom dzienny, dom nocny". Nie przepadam za nią, jej pisaniem w sensie, ale rozumiem fenomen i cieszę się, że została doceniona. 

Ja byłam zachwyca na jej językiem - nowoczesnym, trudnym ale wypadającym naturalnie. Podoba mi się jej zaangażowanie, poglądy, humanizm. Zostało mi w głowie kilka scen z jej opowiadań - skrajnie różnych obrazów. 

Księgi Jakubowe wymagały tytanicznej pracy przy zbieraniu materiałów, weryfikowaniu informacji. Tego pewnie nie robiła sama autorka ale powieść jest monumentalna i imponująca. Cenie rzeczy, które nie są pisane na kolanie. Im więcej wychodzi stron, tym lepiej. 😁

11 minut temu, oubli napisał:

Tym to się chyba odstrasza radary. Kiedyś wieszało się pod lusterkiem w samochodzie.

Nie wiem jaką skuteczność miały w przypadku radarów. Gołębie pozostają niewzruszone. 😁

Przed chwilą, oubli napisał:

A na jakiej podstawie dobierasz lektury? 

Odkąd zmieniłam miejsce zamieszkania, przestałam chodzić do biblioteki ( obecną mam pod nosem), jeszcze bliżej mam biblioteczkę plenerową i biorę z niej wszystko, prócz kryminałów i współczesnych romansideł. 

Jeśli książkę kupuje, to tylko w antykwariacie. Też  dawno nie byłam. Pamiętam, że kupiłam Pilipiuka, i kilka opisujących życia  Aleksandra Wielkiego, Churchilla i kogoś tam jeszcze. Pan był taki miły, że w gratisie dorzucił coś dla bab Magdaleny Samozwaniec. Ucieszyłam się, bo myślałam, że będzie w stylu "Maria i Magdalena" opisująca życie Kossaków. Niestety, kicha. Zauważyłam, że od jakiegoś czasu celuję w biografie 🤔 

Romantyzmu się wyzbyłam i takie tego efekty 🤣

5 minut temu, Baba napisał:

Odkąd zmieniłam miejsce zamieszkania, przestałam chodzić do biblioteki ( obecną mam pod nosem), jeszcze bliżej mam biblioteczkę plenerową i biorę z niej wszystko, prócz kryminałów i współczesnych romansideł. 

Jeśli książkę kupuje, to tylko w antykwariacie. Też  dawno nie byłam. Pamiętam, że kupiłam Pilipiuka, i kilka opisujących życia  Aleksandra Wielkiego, Churchilla i kogoś tam jeszcze. Pan był taki miły, że w gratisie dorzucił coś dla bab Magdaleny Samozwaniec. Ucieszyłam się, bo myślałam, że będzie w stylu "Maria i Magdalena" opisująca życie Kossaków. Niestety, kicha. Zauważyłam, że od jakiegoś czasu celuję w biografie 🤔 

Irving Stone napisał kilka niezłych biografii znanych tego świata. 

Pasje utajone, W imieniu obrony, Udręka i ekstaza. 

6 minut temu, murb napisał:

Nie wiem jaką skuteczność miały w przypadku radarów. Gołębie pozostają niewzruszone. 😁

Nie kupuj też sztucznych ptaków, bo usiadą obok nich i urządzą pogawedkę. Wiatraczki oczoebne też do rzyci, jak i szeleszczące reklamówki.  Wiem jedno (sprawdzone), nie lubią zapachu pieprzu, chili, cytryny, lawendy. Na parapecie rozsypałam czarny pieprz. Zatrzepotały skrzydłami, pieprzem  dostały po oczach i tyle je widziałam 😜  Barierkę smarowałam olejkami cytrynowymi lub lawendowym. Trzeba to robić systematycznie, one są upierdliwe i nie odpuszczą jak sobie upatrzą miejsce.

3 minuty temu, murb napisał:

Irving Stone napisał kilka niezłych biografii znanych tego świata. 

Pasje utajone, W imieniu obrony, Udręka i ekstaza. 

Teraz mam Ości i kolejna się usmiecha: 

"Życie średniowiecznej kobiety" F i J Gies.

1 minutę temu, Baba napisał:

Nie kupuj też sztucznych ptaków, bo usiadą obok nich i urządzą pogawedkę. Wiatraczki oczoebne też do rzyci, jak i szeleszczące reklamówki.  Wiem jedno (sprawdzone), nie lubią zapachu pieprzu, chili, cytryny, lawendy. Na parapecie rozsypałam czarny pieprz. Zatrzepotały skrzydłami, pieprzem  dostały po oczach i tyle je widziałam 😜  Barierkę smarowałam olejkami cytrynowymi lub lawendowym. Trzeba to robić systematycznie, one są upierdliwe i nie odpuszczą jak sobie upatrzą miejs

Próbowałam różnych u rzeczy - wiatraków, szeleszczących reklamówek, domestosa ale to nic nie daje. Wystarczy nie zaglądać na balkon przez dwie godziny i zaczynają uważać go za swój dom. 

4 minuty temu, Baba napisał:

Teraz mam Ości i kolejna się usmiecha: 

"Życie średniowiecznej kobiety" F i J Gies.

Ja czytam kilka równolegle. 🙊

4 minuty temu, murb napisał:

Próbowałam różnych u rzeczy - wiatraków, szeleszczących reklamówek, domestosa ale to nic nie daje. Wystarczy nie zaglądać na balkon przez dwie godziny i zaczynają uważać go za swój dom. 

Kup mielony czarny pieprz. Rozsyp gdzie chcesz. To niewielki koszt a spróbować warto. Jest jeszcze jedna metoda, która podobno sprawdziła się u każdego kto ją zastosował. Kilka centymetrów nad barierką, przeciągnij żyłkę wędkarską. 

• Like 1

42 minuty temu, murb napisał:

Ja byłam zachwyca na jej językiem - nowoczesnym, trudnym ale wypadającym naturalnie. Podoba mi się jej zaangażowanie, poglądy, humanizm. Zostało mi w głowie kilka scen z jej opowiadań - skrajnie różnych obrazów. 

Księgi Jakubowe wymagały tytanicznej pracy przy zbieraniu materiałów, weryfikowaniu informacji. Tego pewnie nie robiła sama autorka ale powieść jest monumentalna i imponująca. Cenie rzeczy, które nie są pisane na kolanie. Im więcej wychodzi stron, tym lepiej. 😁

Dla mnie te jej konstrukcje słowne są zbyt wyszukane, albo może zbyt mało uważnie się za to zabierałam. 

"Księgi Jakubowe" to nie jest zwykła książka, dokładnie tak jak piszesz. Dlatego nad tym trzeba się pochylić, samo czytanie to za mało. Kiedyś to zrobię. Ja nawet mam tę książkę, dostałam w prezencie. Leży obok "Ulissesa" i czeka, aż osiągnę wiek emerytalny. 

30 minut temu, Baba napisał:

Kup mielony czarny pieprz. Rozsyp gdzie chcesz. To niewielki koszt a spróbować warto. Jest jeszcze jedna metoda, która podobno sprawdziła się u każdego kto ją zastosował. Kilka centymetrów nad barierką, przeciągnij żyłkę wędkarską. 

Zrobię próbę z pieprzem bo to proste. 

41 minut temu, murb napisał:

Ja czytam kilka równolegle. 🙊

Chyba ty kiedyś poleciłaś mi Orbitowskiego. Fajne to było. Przeczytałam  wszystko, co napisał. Fakt, nie ma tego zbyt wiele. 😉

Edytowano przez oubli

55 minut temu, Baba napisał:

Czyli czytasz tylko te książki, za które nie trzeba płacić, albo kosztują mało tak? To jest klucz, którym się kierujesz? Bardziej ufasz cenie, a właściwie "przecenie" niż opinią krytyków literackich, tak?

1 godzinę temu, murb napisał:

Radary przeciwnie, działały bez zarzutów, a miały zostać niewzruszone.

Wiec, tak sobie myślę, tak wynika z prostych matematycznych obliczeń, że radar na balkonie, powinien odstraszyć gołębie.

13 minut temu, oubli napisał:

Dla mnie te jej konstrukcje słowne są zbyt wyszukane, albo może zbyt mało uważnie się za to zabierałam. 

"Księgi Jakubowe" to nie jest zwykła książka, dokładnie tak jak piszesz. Dlatego nad tym trzeba się pochylić, samo czytanie to za mało. Kiedyś to zrobię. Ja nawet mam tę książkę, dostałam w prezencie. Leży obok "Ulissesa" i czeka, aż osiągnę wiek emerytalny. 

Nie odkładaj niczego do emerytury. Żyj tu i teraz. 🙂 

To totalny przypadek ale dziś  rozmawiałam dokładnie  na ten temat z jedną przeuroczą osobą. 😍

3 minuty temu, murb napisał:

Nie odkładaj niczego do emerytury. Żyj tu i teraz. 🙂 

To totalny przypadek ale dziś  rozmawiałam dokładnie  na ten temat z jedną przeuroczą osobą. 😍

No właśnie żyję tu i teraz, dlatego monumentalne dzieła, dzieła pisane wspak i inne strumienie świadomości, muszą poczekać.

Teraz to ja jestem na dorobku. 😉

O czym rozmawiałaś z przeuroczą osobą? Opowiadaj. O mojej emeryturze? Da się to przyspieszyć?

2 minuty temu, oubli napisał:

No właśnie żyję tu i teraz, dlatego monumentalne dzieła, dzieła pisane wspak i inne strumienie świadomości, muszą poczekać.

Teraz to ja jestem na dorobku. 😉

O czym rozmawiałaś z przeuroczą osobą? Opowiadaj. O mojej emeryturze? Da się to przyspieszyć?

O życiu rozmawiałam. O tym, żeby je garściami brać i wyciskać jak cytrynę. Tak mniej więcej o tym była ta rozmowa. I o tym, że może nie być przyszłość albo będzie nie taka jakiej oczekujemy, jakiej się spodziewamy, jakiej byśmy chcieli. 

Nie wiem jak można przyspieszyć emeryturę. Zostać prezydentem? Bo on chyba nie musi czekać. Chociaż może wymyśliłam właśnie, że tak jest. 

Orbitowski jest godzien przeczytania. ♥️

21 minut temu, oubli napisał:

Radary przeciwnie, działały bez zarzutów, a miały zostać niewzruszone.

Wiec, tak sobie myślę, tak wynika z prostych matematycznych obliczeń, że radar na balkonie, powinien odstraszyć gołębie.

Jeśli to może być fotoradar to teoretycznie wiem skąd taki wziąć. 🤔

7 minut temu, murb napisał:

O życiu rozmawiałam. O tym, żeby je garściami brać i wyciskać jak cytrynę. Tak mniej więcej o tym była ta rozmowa. I o tym, że może nie być przyszłość albo będzie nie taka jakiej oczekujemy, jakiej się spodziewamy, jakiej byśmy chcieli. 

Nie wiem jak można przyspieszyć emeryturę. Zostać prezydentem? Bo on chyba nie musi czekać. Chociaż może wymyśliłam właśnie, że tak jest. 

Orbitowski jest godzien przeczytania. ♥️

Od przysłowiowego "jutra" właśnie zamierzam cieszyć się przysłowiowym "dziś". Chwilowo jestem zmęczona i zabiegana. Ale tak konstruktywnie, więc nie narzekam. 😉

Gdybyś jeszcze zechciała (w swojej wspaniałomyślności), wymyślić taki kraj, w którym kadencja trwa rok, to raczej się zdecyduję.

17 minut temu, murb napisał:

Jeśli to może być fotoradar to teoretycznie wiem skąd taki wziąć. 🤔

Nie wiem. Lepiej to sprawdzić najpierw. Weź kilka gołębi w reklamówkę i idźcie w okolicę takiego. Odwrotnie trzeba będzie doliczyć koszta dźwigu, a może się okazać, że to wyjdzie drożej niż pieprz. 

Przed chwilą, oubli napisał:

Nie wiem. Lepiej to sprawdzić najpierw. Weź kilka gołębi w reklamówkę i idźcie w okolicę takiego. Odwrotnie trzeba będzie doliczyć koszta dźwigu, a może się okazać, że to wyjdzie drożej niż pieprz. 

ale bym se z tobą ten cały zip coś tam uprawiał, pisaliście na wp

że niby w Sopocie jest inny kod pocztowy niż na południu i niby rzekomo baby z ...ą Sylwią z artykulu to praktykują xD Anna natomiast plakała xD

U mnie na balkonie pomieszkuje srocha. Niby wygląda jak pospolita sroka, ale jednak pranie muszę suszyć w domu. Ostatnio przyniosła mi podsuszoną mysz, która wcześniej leżała  rozjechana pod garażem. Z balkonu sąsiada przynosi mi niedopałki papierosów i może bym nawet przymknęła na nią oko, gdyby śmieciła złotem, albo dolarami. 

Edytowano przez oubli

7 minut temu, d48f5bb82c99 napisał:

ale bym se z tobą ten cały zip coś tam uprawiał, pisaliście na wp

że niby w Sopocie jest inny kod pocztowy niż na południu i niby rzekomo baby z ...ą Sylwią z artykulu to praktykują xD Anna natomiast plakała xD

Tak było.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się