Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ewel

Torbiel jajnika - jak operowac?

Polecane posty

witajcie ;) Moja histroia z torbielm zaczela sie 2 miesiace temu, dowiedzialam sie o nim przypadkowo gdyz bardzo bolal mnie brzuch.Nikt nie wiedzial co mi jest az usg wykazalo torbiela. Moja Pani ginekolog do ktorej chodzilam stwierdzila ze nic mi nie jest i brzuch nie boli mnie na tle ginekologicznym, jak widac myli艂a sie. Oczywiscie zmienilam lekarza wraz z nim sprobowalismy leczyc moja torbiel tabletkami dokladnie cilestem oczywisice sa to srodki antykoncepcyjne,niestety nie pomogly i skierowano mnie na operacje.Czekam do 4 stycznia gdyz teraz wiadomo swieta sylwester ;/ troche sie boje zeby ona nie pekla nadmienie ze ma 7,2 na 5,6 . Bardzo boje sie bolu pooperacyjnego oraz tego ze moga usunac mi jajnik. Dziewczyny powiedzcie mi czy te tabletki mogly zaburzyc moja miesiaczke gdyz mialam dostac 22 a dostalam wczoraj i nie wiem czy to rzeczywiscie okres czy moze to plamienie ktor ponoc wystepuje pomiedzy.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Witam!W tym tygodniu w poniedzia艂ek tj.4 stycznia mia艂am przeprowadzona operacje laparoskopii i laparotomii.Lekarze najpierw pr贸bowali laparoskopii ale dermoid okaza艂 sie zbyt duzy bo 6cm wiec odby艂o sie ci臋cie podbrzusza.Pierwszy raz w 偶yciu leza艂am na stole operacyjnym wiec troche to przezy艂am.Mam 27 lat.Przygotowanie do operacji trwa艂o jak膮s godz.Podano mi valium,jaki艣 zastrzyk w udo i czopek.Nast臋pnie przewieziono mnie na sale przedoperacyjna,gdzie spedzi艂am jakies 30 min.Nast臋pnie wwie偶li mnie na sale operacyjna,tam lekarz wstrzykn膮艂 mi co艣,a za chwlke nad moja g艂owa pojawi艂a sie maska z kt贸rej wydobywa艂 sie waniliowy zapach narkozy kt贸rego do ko艅ca zycia nie zapomne.Pamietam 2 g艂ebokie wdechy...Operacja trwa艂a jakie艣 3 godz.Przez dobe leza艂am z cewnikiem i kropl贸wk膮.Bola艂o mnie dos艂ownie wszystko od 艂ona w g贸re.Powiedzieli,ze to za sprawa gaz贸w brzusznych kt贸re sie przemieszcza艂y.Nast臋pnego dnia by艂o o wiele lepiej,ca艂y czas podawano mi 艣rodki przeciwb贸lowe.Gdy odwiedzi艂 mnie lekarz kt贸ry przeprowadzi艂 operacje i powiedzia艂 ze nie usun臋li mi jajnika a jedynie dermoid,kamie艅 spad艂 mi z serca,poniewaz uprzedzili mnie ze moze bedzie potrzeba usuniecia jajnika.W 艣rode 6 stycznia popo艂udniu mog艂am juz opu艣cic szpital.

Udost臋pnij ten post

a moja matka torbiel wyleczy艂a czosnkiem po 4 z膮bki dziennie jad艂a z pietruszka i tylko chodzi艂a na kontrola

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sadza1
BEA27 a gdzie mia艂a艣 t膮 operacj臋 w jakim mie艣cie? Ja b臋de mie膰 za ok. 2 tygodnie ale ju偶 teraz si臋 martwi臋. Te偶 mam dermoid ok. 8 na 6 cm wi臋c b臋dzie to laparotomia bo na laparoskopi臋 za du偶e toto. Mam nadziej臋 ze jako艣 to prze偶yj臋 i zachowa sie m贸j jajnik. To m贸j pierwszy zabieg a mam 26 lat i w najbli偶szej przysz艂o艣ci bardzo pragn臋 mie膰 dziedzko. Wiesz mo偶e w jakim czasie po operacji mo偶na sie ju偶 o nie stara膰? Ciesz臋 si臋 偶e u Ciebie dobrze si臋 sko艅czy艂o. To mnie podnosi na duchu. Odpisz prosz臋. pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Witam! W odpowiedzi na twoje pytanie Sadza1:)Operowana by艂am w Holandii bo tu mieszkam od kilku lat.Jednak do ostatniej prawie chwili mysla艂am ze zabieg bede miec robiony w PL,w klinice w Bytomiu kt贸ra poleca艂 mi m贸j ginekolog.Je艣li masz jeszcze jakie艣 pytanie,to wal 艣mia艂o;)Pozdrawiam Cie gor膮co SADZA1

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sadza1
Dzi臋ki Bea27 za odpowied藕, a jak jest z b贸lem po operacji chodzi mi zaraz po przebudzeniu z narkozy, czy odczuwa sie b贸l, czy jest si臋 znieczulonym jeszcze? A jak ty si臋 czujesz po tej operacji?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Holiczka
Witam. Nie wiem czy jest tu kto艣 m艂odszy. Mam 17 lat. Jakie艣 3 lata temu wykryto u mnie torbiel 5cm x 6cm na prawym jajniku. Dosta艂am trzymiesi臋czn膮 kuracj臋 Duphastonu i b贸l teoretycznie min膮艂. Ale od kilku miesi臋cy czuj臋 dziwny ucisk w tamtych okolicach, a czasami k艂ucie. Nie wiem co robi膰. Pom贸偶cie. Jestem za艂amana.

Udost臋pnij ten post

Czesc SADZA1:)Je艣li chodzi o b贸l po operacji,to niestety musze Ci powiedziec,ze jest nieunikniony:( Tak jak pisa艂am wcze艣niej,bola艂o mnie wszystko od 艂ona w g贸re!Najlepiej lezec jak warzywko,wtedy prawie nie boli.Natomiast kazdy ruch sprawia b贸l:( Dawano mi podw贸jna dawke paracetamolu(2 razy 500mg) co 3-4 godziny,ale nadal czu艂am mocny b贸l.Najlepszym wyjsciem jest sen,po operacji bedziesz os艂abiona,wiec poddaj sie i 艣pi ile wlezie;)pozdr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sadza1
Dzi臋ki Ci BEA27 za odpowied藕. Im bli偶ej operacji tym bardziej oswajam si臋 z my艣l膮 o jej konieczno艣ci. No nic trzeba b臋dzie to jako艣 przerzy膰. Pozdrawiam Ci臋 gor膮co BEA27.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pitusiowa
Witam, ja mialam torbiel na jajniku 6 na 6 cm. Najpierw Pani doktor leczyla mnie orgametrilem i nic potem byl cilest i tez nic. Wiec skierowala mnie na operacje. Odrzucila laparoskopie poniewaz obawiala sie ze bedzie trzeba usunac jajnik. Do szpitala trafilam dzien przed operacja. Oczywiscie nie moglam nic jesc ani pic. Pobrali mi krew i zrobili wszystkie badania. Potem wenflon, tabletki przeczyszczajace i hegar(lewatywa) :/ bleee. W dniu operacji zalozyli mi cewnik tez nieprzyjemne doswiadczenie ale konieczne. Na sale operacyjna weszlam sama cala w strachu. Nie bylam pod narkoza anestezjolog zalecil znieczulenie przewodowe tzn. obok kregoslupa w odcinku ledzwiowym (bol niewielki ale nie mily). Takze bylam przytomna( prawie bo chyba dali mi cos na uspokojenie i zasnelam). Ocknelam sie jeszcze na stole i pani doktor powiedziala ze juz koncza. Operacja trwala okolo godziny. Naszczescie jajnik uratowany bo okazlo sie ze torbiel byla okolo jajowodowa:) wszystko w srodku mam zdrowe:) ze szpitala wyszlam po trzech dniach. Dzis mija 6 dzien i czuje sie calkiem dobrze. Bol jest ale juz nie wielki. Najwazniejsze to zeby jak najwczesniej po operacji zaczac chodzic. Blizna latwa do ukrycia i cieniutka. Wielkie podziekowania dla mojej Pani doktor ktora traktowala mnie jak corke:) Dziewczyny wiem ze strach jest nieunikniony bo to naturalne ale po operacji przekonacie sie ze wcale nie bylo tak strasznie:) Pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia oby bez operacji:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 il79
Cze艣膰 dziewczyny.Ja jestem 21dni po operacji torbieli. O tym, 偶e w og贸le je mam dowiedzia艂am si臋 przez przypadek, kiedy zmieni艂am po raz kolejny lekarza! Og贸lnie od zawsze mia艂am nieregularne miesi膮czki a nawet przerwy kt贸re trwa艂y po 3mc.Zacz臋艂o mnie niepokoi膰 nadmierne ow艂osienie, oty艂o艣膰.Leczy艂am si臋 u 3ginekolog贸w. Dawali mi lutein臋, kiedy j膮 bra艂am by艂o ok, a kiedy przerwa艂am zaburzenia wraca艂y.I ci膮g艂e badanie hormon贸w, z kt贸rymi by艂o r贸偶nie. I tak min臋艂o 3 lata, w trakcie kt贸rych starali艣my si臋 z m臋偶em o dziecko- bezskutecznie. W ko艅cu trafi艂am do lekarza, kt贸ry zrobi艂 usg i stwierdzi艂 torbiel na prawym jajniku o wielko艣ci 9,6 x6,3cm!By艂am za艂amana! Leczenie hormonami nie przynios艂o skutku, torbiel nawet si臋 powi臋kszy艂a.Kierowa艂 mnie na operacje.Postanowi艂am skonsultowa膰 to z kim艣 jeszcze,bo operacja to powa偶na decyzja. Drugi lekarz potwierdzi艂 konieczno艣膰 operacji. I to on w艂a艣nie wypisa艂 mi skierowanie do szpitala na oddzia艂, kt贸rego jest ordynatorem.By艂am za艂amana, przera偶ona, ale wiedzia艂am 偶e to jest konieczno艣膰 i jedyna nadzieja, 偶e w ko艅cu b臋d臋 zdrowa! Dzie艅 przed operacj膮 to jest g艂od贸wka, trzeba wypi膰 do 3l wody robi膮 lewatyw臋, daj膮 na przeczyszczenie, przeprowadzaj膮 wywiad, robi膮 badania. Na drugi dzie艅 mia艂am operacj臋, trwa艂a godzin臋. Znieczulenie podpaj臋czyn贸wkowe, oczywi艣cie by艂am przytomna (czego najbardziej si臋 ba艂am, bo nie chcia艂am s艂ucha膰 i czeka膰).Znieczulenie mnie nie bola艂o, za chwil臋 nie czu艂am ju偶 nic.pod艂膮czyli kropl贸wk臋,za艂o偶yli co艣 na palec i operowali...Okaza艂o si臋 jednak,偶e usg kt贸re wykaza艂o torbiel na prawym jajniku okaza艂o si臋 b艂臋dem! Po otworzeniu ujawni艂a si臋:torbiel wielko艣ci 17cm na prawym jajowodzie, torbiel na jajniku lewym 5cm i na jajniku prawym zwyrodnienie drobnotorbielowate!Jak p贸藕niej dowiedzia艂am si臋, to najbardziej wiarygodne usg, to s膮 szpitalne, kt贸re s膮 du偶o dro偶sze ni偶 te kt贸re zakupuj膮 lekarze do swoich gabinet贸w prywatnych!Og贸lnie w szpitalu by艂am 9 dni. Na dzie艅 dzisiejszy czuj臋 si臋 ju偶 bardzo dobrze.Wiadomo, 偶e operacja nie nale偶y do przyjemno艣ci, ale nie czekajcie z t膮 decyzj膮.Im wcze艣niej usun膮艂 to obrzydlistwo z nas, tym lepiej!Przede mn膮 jeszcze badanie kontrolne, no i wynik histo-patologiczny! mam nadziej臋, ze w ko艅cu b臋dzie ju偶 dobrze. Od dnia operacji min.6tyg. postu:) , 偶eby zagoi艂y si臋 szwy wewn臋trzne. A p贸藕niej staramy si臋 o dziecko, bo wg lekarzy to w艂a艣nie ci膮偶a jest najlepszym lekarstwem na torbiele i hamuje ich nawracanie!

Udost臋pnij ten post

czesc dziewczyny, Doradzcie , prosze.tydzien temu dostalam skierowanie na laparoskopie, poszlam do drugiego lekarza laparotomia, wiec nie zrezygnowalam i poszlam do ttrzecieg tez laparoskopia. Dodam ze mam torbiel czekoladowa ok 3 cm. nie wiem na jaka operacje sie decydowac, lekarz ktory stwierdzil laparotomie, byl bardzo przekonujacy, twierdzi ze jest to najmniej inwazyjny zabieg jak chcem miec dzidziusia.mowil ze radzi mi jak corce i ze dzieki tradycyjnej operacji usuna mi dokladnie tego torbiela i wiadomo jak otworza to wszystko widac itd. tylko powiedzial ze znieczulenie miejscowe w kregoslup i tego najbardziej sie obawiam, nie chcem tego slyszec to straszne. jak myslicie Laparotomia czy laparoskopia(mam mala zmiane bo 3 cm i lekarze twierdzo ze nadaje sie to na laparotomie) niewiem co robic jestem po pierwszym szczepieniu na zoltaczke, zaraz drugie i operacja, ale jaka?:/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra21
Nie mam poj臋cia... Sama czekam na operacj臋 torbieli. te偶 nie jest du偶a bo ma 3,5 na 4cm. B臋d臋 mia艂a laparotomi臋. My艣l臋, 偶e dla w艂asnego dobra lepiej zrobi膰 t膮 operacj臋 tradycyjnie. Dziewczyny pisa艂y zreszt膮, 偶e b贸l jest por贸wnywalny przy obu operacjach! R贸偶ni si臋 to w zasadzie blizn膮 tylko a w laparotomii wszystko dobrze wida膰. Dla w艂asnego bezpiecze艅stwa ja bym si臋 zdecydowa艂a na laparotomi臋. M贸j lekarz od razu powiedzia艂, 偶e tylko taka operacja wchodzi w gr臋. Na USG wszystkiego nie wida膰 niestety. te torbiele potrafi膮 by膰 pozawijane i du偶o wi臋ksze. i tak Ci臋 czeka operacja to wybierz laparotomi臋. Mam pro艣b臋 by niekt贸rzy powstrzymali si臋 przed wypisywaniem g艂upot typu "mojej mamie pom贸g艂 czosnek"... Mo偶e i pom贸g艂 a mo偶e torbiel sama znikn臋艂a, bo bardzo cz臋sto same si臋 wch艂aniaj膮. Kto艣 kto ma torbiel mo偶e to teraz czyta i chocia偶 ma skierowanie na operacj臋 to sobie my艣li, 偶e mo偶e nie p贸jdzie i b臋dzie je艣膰 czosnek i poczeka na rezultaty. Z torbielami niema 偶art贸w! Jak p臋knie mo偶na straci膰 jajnik a to bardzo bolesne i niepotrzebne. Skoro lekarz m贸wi operacja to tak ma by膰, to on studiowa艂 medycyn臋 i nie jedn膮 tak膮 operacj臋 ma za sob膮 i trzeba wierzy膰, 偶e wie co robi! A nie, je艣膰 czosnek i czeka膰 na cud...

Udost臋pnij ten post

17 lutego mia艂am operacyjnie usuwan膮 torbiel na jajniku prawym. Ciesz臋 si臋, 偶e mam to za sob膮, ale wiele dziewczyn pisze, 偶e one si臋 odnawiaj膮...co mnie do艂uje... Sama operacja to nic strasznego. Najgorzej wspominam zak艂adanie cewnika i pierwszy dzie艅 po operacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra21
Jak oni zak艂adaj膮 ten cewnik? Nigdy tego nie mia艂am. Wszyscy m贸wi膮, 偶e to okropne... mam za tydzie艅 laparotomi臋 i dygam...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Krolewna258
Witam:) mam 21 lat ostatnio stwierdzono u mnie torbielowato艣膰 obu jajnik贸w. Dzi艣 w艂a艣nie ustali艂am termin operacji. mam j膮 24 marca. lekarka kt贸ra ustala艂a ze mn膮 termin da艂a mi r贸wnie偶 kartke, co pacjentka ma dostarczy膰 przy przyj臋ciu do odzia艂u. i jest tam dokumentacja medyczna.takie jak: karty informacyjne z pobyt贸w w szpitalu, wyniki bada艅 hist.pat, wyniki cytologii, badanie USG, prze艣wietlenie p艂uc (aktualne 1 rok), wyniki bada艅 dodatkowych, ewentualn膮 konsultacj臋 ambulatoryjn膮. i mam do tego pytania. z ca艂ego szeregu tych dokument贸w posiadam tylko zdj臋cia badania USG. czy reszta tych dokument贸w te偶 mi jest potrzebna? czy mam to zrobi膰 i koniecznie musz臋 to mie膰?

Udost臋pnij ten post

Ja posz艂am do szpitala maj膮c tylko usg. Wcze艣niej oczywi艣cie musia艂am zrobi膰 szczepienie na 偶贸艂taczk臋. Na miejscu mia艂am zrobione badania pierwszego dnia: morfologia, mocz, rentgen i echo serca ( nie pisz臋 fachowych nazw ). Przed p贸j艣ciem do szpitala trzeba te偶 zgoli膰 futerko, bo jak nie to sami ci to zrobi膮. Zak艂adanie cewnika nie jest jako艣 szczeg贸lnie bolesne, ale zdecydowanie nieprzyjemne. Ja po za艂o偶eniu kilka godzin mia艂am wra偶enie, 偶e ca艂y czas chce mi si臋 siku - podobno to normalne odczucie, ale te偶 nie nale偶y do przyjemnych. Od za艂o偶enia cewnika musia艂am czeka膰 kilka godzin na operacj臋, bo lekarze robili cesark臋. Te偶 wa偶na sprawa - grupa krwi - musi by膰 na papierze, nie wystarczy, 偶e im powiesz jak膮 masz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Krolewna258
Dzi臋ki bardzo:* my艣la艂am ze to w moim zakresie te badania i czy bede miua艂a czas jej jeszcze zrobi膰 przed operacj膮:/ grup臋 krwi, szczepienie i zdj臋cia to mam... mam jeszcze jedno pytanko? czy ty mia艂a艣 laparoskopie czy tradycjyn膮 operacj臋? czyta艂am ze tradycyjna jest lepsza od laparoskopii bo lekarz zobaczy wi臋cej, i co nie by艂o wida膰 na usg to mo偶na jeszcze troch臋 "poszpera膰"... to jest moja pierwsza w zyciu operacja i taki pobyt w szpiatalu i si臋 troch臋 boj臋... a najbardziej mnie przera偶a to, 偶e piel臋gniarki w jeleniog贸rskim szpitalu s膮 takie osch艂e i pracuja z przymusu i nie bior膮 dobra pacjenta pod uwag臋..... dzi臋ku jeszcze raz:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klaudia15
Cze艣膰 Wszystkim.Mam na imie Klaudia i mam dopiero 15 lat. By艂am przypadkiem u ginekologa ,bo strarasznie bolal mnie brzuch iwylacznie dlatego. Strasznie balam sie ginekologa choc byla nia kobiet,generalnie mial to byc moj pierwszy raz. Nie chcialam pokazywac jej mojego 艂ona. Upiek艂o mi sie ,bo zrobila mi tylko USG ,ale w zasadzie to by艂 pech. Wykryla u mnie Torbiel 7,5cm tz ujela to tak "Prosze spojrzec ,torbiel 75 mm" Tak sie przestraszylam,ze az sie poplakalam.Od razu widzialam siebie na stole operacyjnym,koszmar.Pytalam sie jej czy bedzie w tym przypadku potrzebna operacja.Strasznie sie tego obawiam ,caly czas rycze nikt ,ani nic nie moze podniesc mnie na duchu.Ale ona nic mi nie odpowiedziala. Skierowa艂a mnie na badania krwi testosteron i cos tam jeszcze ;( Bylam ,to r贸wniez by艂o moje pierwsze pobieranie krwi . Balam sie nieziemsko ... Wiem ,ze to g艂upie ,ale nienawidze szpitali igiel ,ani nic z tycg rzeczy.Bylam pewna ,ze czeka mnie zabieg ,tak mi mowila moja siostra i moj brat.Ale czytalam te posty i doszlam do wniosku ,ze moja torbiel jest za duza na laparoskopie i czeka mnie najprawdziwsza operacjaa;( Jestem tak strasznie za艂amana ,ze wolalabym popelnic samobojstwo.Wiem,ze sie nad sobom uzalam ,ale nie zdawalam sobie sprawy ,ze kiedy kolwiek bede lezala na stole operacyjnym. Chcialabym ,zeby moja torbiel wch艂onela sie sama. Czytalam tu o roznych przypadkach ,ze lekarze przepisywali wam 艣rodki antykoncepcyjne ,ale boje sie ,ze w moim malym miasteczku nikt nie bedzie chcial sie w to bawic,noi oczywiscie czy moja mama zezwoli na to ,abym zazywala takie tabletki .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra21
nie b贸j si臋! To jeszcze nie koniec 艣wiata! ja mam w przysz艂ym tygodniu operacj臋 i trzeba mysle膰 pozytywnie! Lepiej zrobi膰 to teraz ni偶 by艣 mia艂a straci膰 jajnik! Jeden b贸l i po wszystkim a tak b臋dziesz chodzi膰 po lekarzach lub tru膰 si臋 tabletkami. Za艂atwisz to raz i b臋dzie ok. te operacje s膮 naprawd臋 bezpieczne :) Baaardzo du偶o kobiet je ju偶 mia艂o i my艣l臋, 偶e wszystko b臋dzie ok :) dostaniesz mocne leki przeciwb贸lowe kilka dni i po krzyku. My艣l pozytywnie, nic nie poradzisz dlatego nie do艂uj si臋 bezpodstawnie. Ciesz si臋, 偶e to tylko torbiel a nie jaki艣 rak! Ludzie si臋 zmagaj膮 ze strasznymi chorobami na co dzie艅 a to pojedyncza operacja. Musi by膰 dobrze, trzymam kciuki. Zobaczysz wszystko b臋dzie dobrze!!!

Udost臋pnij ten post

witam z torbiel膮 mia艂am problemy jaki艣 rok temu po po艂rocznych kontrolach i leczeniu tabletkami torbiel znikne艂a...po p贸艂rocznej przerwie na pocz膮tku tego roku posz艂am na badanie kontrolne i zn贸w pojawi艂a si臋 torbiel;/...po leczeniu lekami nie znikn臋艂a tylko zrobi艂a si臋 wi臋ksza dodatkowo lekarz stwierdzi艂, 偶e to torbiel w jajowodzie i jajnik przy tej torbieli jest ju偶 nieczynny :(...teraz wys艂a艂 mnie na marker i m贸wi co艣 o operacji...mam 24 lata nie mam jeszcze dzieci i bardzo si臋 boj臋...:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jajnik
Oj dziewczynki... Ja mia艂am wysyp torbieli... Jedna si臋 wch艂on臋艂a, a ros艂a nast臋pna. Chodzi艂am do pani niby-ginekolog i ta wys艂a艂a mnie na laparoskopi臋 zwiadowcz膮 a tamci bez powodu wypieprzyli mi ca艂y jajnik - najlepsze to, 偶e bez powodu!!!!!!! Fakt, 偶e wygra艂am spraw臋 w s膮dzie ze szpitalem, ale p艂odno艣ci to ju偶 nie zwr贸ci... Niczego nie podpisujcie w ciemno w szpitalu.Na ka偶dym dokumencie dopisujcie, 偶e nie zgadzacie si臋 na wyci臋cie ca艂o艣ci. Oni tego nie lubi膮, ale to jest nasze prawo i mo偶na si臋 tak przynajmniej pr贸bowa膰 zabezpieczy膰 przed lekk膮 r臋k膮 lekarza, kt贸remu bez znaczenia czy wytnie mniej czy wi臋cej, bo to p贸藕niej nie jego problem, tylko pacjentki i to na ca艂e 偶ycie. Uwa偶ajcie komu k艂adziecie si臋 pod n贸偶. To s膮 bestie, nie lekarze!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra21
Jestem po laparotomii i 偶yje hihi. Ci臋偶koby艂o ale prze偶y艂am ;) Jajnik zosta艂 i powinno by膰 ok! Mia艂am rekonstrukcj臋 jajowodu bo torbiel mi臋dzy nim a jajnikiem mi uros艂a. Ale jest ok i ju偶 艣migam :)))) 3majcie si臋 b臋dzie dobrze!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jadzia-Wolsztyn
Witam. Niedawno wykryto u mnie torbiela o rozmiarze oko艂o 12cm...:/ Strasznie si臋 boje operacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra21
Nie b贸jcie si臋 ja to prze偶y艂am to i wy to prze偶yjecie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mnie lekarz
powiedzial , aby to facet mi przebi艂 tego torbiela sama nie wiem co o tym my艣le膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gabsoo
operacja nic nie pomoze bo kazda taka torbiel odrosnie. to jest jak nowotwor. jedyny ratunek to zmiana diety i sposobu zycia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandra21
Przesta艅cie pisa膰 takie bzdury!!! Torbiel ma tendencje do odrastania, ale to si臋 zdarza czasami a nie zawsze i dieta tu nic nie ma tylko hormony. Jak kto艣 ma problem z jajeczkowaniem i ma zbyt du偶o m臋skich hormon贸w to mo偶e powsta膰 torbiel, bo p臋cherzyk graffa zostaje i nie wychodzi z krwi膮 miesi膮czkow膮. Jak mo偶ecie pisa膰 takie rzeczy?! Na forum wchodz膮 osoby kt贸re maja problem z torbiel膮 jajnika i chc膮 si臋 tu czego艣 dowiedzie膰. Skoro nie macie wiedzy na ten temat to lepiej si臋 nie wypowiadajcie bo mo偶ecie tylko kogo艣 wystraszy膰 i zasia膰 panik臋! Co za bzdurne por贸wnanie tego do nowotworu!!! Nowotw贸r to ma osoba co takie g艂upoty pisze - nowotw贸r m贸zgu chyba...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 barbik
Witam Chcia艂abym si臋 podzieli膰 moj膮 histori膮. Wykryto u mnie pod koniec lutego torbiel wielko艣ci ok.6x4 cm. Diagnoza - Potworniak. Najlepiej szybko operacja - laparoskopia. Ustalono mi termin w po艂owie kwietnia. Zrobi艂am USG u innego lekarza. Potwierdzi艂 偶e co艣 jest ale dla niego to mo偶e raczej pocz膮tek endometriozy i wielko艣膰 okre艣li艂 wi臋ksz膮. Po miesi膮czce zrobi艂am kontrolne USG u lekarza prowadz膮cego, kt贸re wykaza艂o 偶e torbiel pozosta艂a bez zmian. Zg艂osi艂am si臋 do szpitala na wyznaczony termin. W dzie艅 operacji zbadano mnie jeszcze raz i ku zdziwieniu lekarz stwierdzi艂 偶e chyba si臋 pomniejszy艂a. Zrobiono jeszcze raz USG i okaza艂o si臋 偶e 偶adnej torbieli nie ma. S膮 co prawda powi臋kszone p臋cherzyki ale torbiel znikn臋艂a. Odwo艂ano operacj臋 i wysz艂am do domu. :)))) Tylko nadal mam pustk臋 w g艂owie co dalej z tym robi膰, gdy偶 nie zalecono mi 偶adnych lek贸w tylko co kilka miesi臋cy robi膰 kontrolne USG. I najlepiej zaj艣膰 w ci膮偶臋...

Udost臋pnij ten post