Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewel

Torbiel jajnika - jak operowac?

Polecane posty

Gość goska1234567
hej czy mozecie mi powiedziec jak dlugo jest sie na chorobowym po operacji torbiela jajnika prosze o odpowiedz

Gość Kleek
No to ja w porównaniu do was mam się czym pochwalić. Przez przypadek dosłownie odkryli u mnie w wieku 14 lat potworniaka na jajniku, rozmiar 21x12x10 cm. Facet robiący USG uznał z początku, że to mój pełny pęcherz, ale się okazało, że nie znikał. Cóż, takiej zmiany na pewno laparoskopem się nie usunie, operacja była, przyznam, że nie pamiętam wiele z tego, co się po niej działo, wiem tylko, że wymiotowałam na potęgę. Później jeszcze przez pewien czas ból przy śmiechu, tak to nic się nie działo. Potem jednak okazało się że mam silne zaburzenia hormonalne, przez 4 lata leciałam na dość niefajnym leku (powiem tylko, że co 3 miesiące badania wątroby i co jakiś czas USG), aż w końcu wyszło, że na drugim jajniku też mam torbiel. 4 cm na ileś tam. Dostałam tabletki na wchłonięcie, ale torbiel się tylko rozrosła. Teraz ma 7 cm i mam mieć zabieg laparoskopowy. Trochę się obawiam, zwłaszcza, że chcą mnie wypisać ze szpitala już następnego dnia. Trochę chore, biorąc pod uwagę, że nie będzie to zabieg diagnostyczny. Pochodzę z innego miasta, więc w dodatku 3 godziny jazdy samochodem nie wydają mi się zbyt sensowne. Nie wiem już sama, co o tym myśleć. Dzieci i tak mieć od początku wiedziałam że nie będę. Mam zbyt słaby organizm, a dodatkowe zaburzenia hormonalne tylko by mi jeszcze płód uszkodziły; boję się jednak ewentualnych powikłań, bo w moim mieście w szpitalu to można się tylko jeszcze bardziej rozchorować...

Gość goska1234567
hej!dam ci dobra rade zmien szpital bo ja tez mialam miec robiona laparoskopie ale mialam zrobiona laparotomie i bez wzgledu co mialam miec robione moj pobyt mial trwac okolo 5 dni i tak tez bylo.ja mialam robiona laparotomie i jestem zadowolona dlatego ze moj lekarz prowadzacy powiedzial ze osoby po laparoskopi czesto bywa tak ze musza przejsc kuracje hormonalna a ja wolalam tego uniknac gdyz tyje po tych lekach. a w jakim szpitalu masz miec ta operacje?

Gość martyna918
witam ja też mam ten sam problem wykryto u mnie torbiel na lewym jajnuku wielkości 4 cm najpierw ginekolog przepisala mi luteine ktora w moim wypadku nic nie pomogla wczoraj poszlam ze strasznym bolem juz od niedzieli ponownie do gin i po zrobieniu badan torbiel urosla do 8 cm wyslala mnie od razu do szpitala. W szpitalu lekarz kazał zgłosić sie jutro i w poniedziałek mam operacje bardzo sie boje ale ból jest juz nie do wytrzymania w nocy prawie wogole nie spie . Moje pytanie jest takie czy lekarz usunie mi tylko ta torbiel czy moze usunac tez jajnik i jak to wszystko wyglada po operacji. Dodam ze od roku staramy sie o dziecko i mam nadzieje ze jak juz bedzie po wszystkim wkoncu sie uda.

Gość arddima
Hej. Nie tak dawno dowiedziałam się, że mam torbiel na lewym jajniku. Po dwóch tygodniach okazało się, iż coś "wyrosło" w mojej cyście. Lekarka stwierdziła, że w ciągu 2-óch tygodni musi być usunięta. Termin dostałam po 5-ciu dniach i jutro o 7 będę operowana jako pierwsza :). Zabieg ma odbyć się laparoskopowo. Nikt nie dał mi wyboru. Usłyszałam, że jeśli będą jakiekolwiek problemy to chirurdzy przeprowadzą zabieg w sposób normalny. Jestem na terenie Niemiec i tutaj to troszkę inaczej wygląda. Nie miałam przeprowadzanych żadnych badań, jedynie pobrana krew i mocz. Od razu po zabiegu mam możliwość wyjścia do domu. Jedynym wyjątkiem są osoby mieszkające samotnie, gdy nie ma ich kto, w razie konieczności, przywieźć do szpitala. Gdy owa narośl w moim torbielu okaże się guzem koniecznie będzie usunięcie również jajnika i w tym przypadku okres pobytu w szpitalu przedłuża się do 3-4 dni. Jeżeli chodzi o zastrzyki przeciwzakrzepowe - przed operacją dostaję "seksowne" białe pończoszki o właśnie takim działaniu :) ( Trochę śmiesznie wyglądają mężczyźni w takim ubranku :D ). To nie jest mój pierwszy zabieg poza granicami kraju i muszę przyznać, iż tutaj takie zabiegi przeprowadzane są szybciej niż u nas w Polsce, co nie musi oznaczać od razu, że lepiej.

Gość niusiaaaaaaaa
Z tego co piszesz, procedury przed zabiegiem są takie same jak u nas w Polsce więc nie rozumiem czemu to miało służyć. Laparoskopia w Polsce jest już na tyle powszechna, że szpital, który jej nie wykonuje uznawany jest za zacofany. Sama jestem po usunięciu torbieli w ten właśnie sposób i stwierdzam, że naprawdę nie ma się czego bać. W moim przypadku mogę wypowiedzieć się o toruńskim szpitalu, gdzie opieka jest doskonała zarówno przed, a przede wszystkim po zabiegu. Warunki na oddziale są na tyle dobre, że człowiek nie ubolewa specjalnie nad tym, by zostać jak najszybciej wypisanym do domu. Jeśli ktoś wybiera się na laparoskopię, a jest z okolic Torunia to oczywiście polecam

Moja przygoda z torbielami zaczęła się w maju 2012 roku. Towarzyszyły jej silne bóle i nudności, takie do utraty przytomności. "Oczywiście" praca była ważniejsza, nie zrobiłam USG, myślałam, że mam znowu problemy z układem pokarmowym. Pod koniec września bóle wróciły, tym razem nie byłam w stanie się po nich pozbierać. Skończyło się hospitalizacją. Torbiel miała 11 cm, ale wypisali mnie ze szpitala (Szpital Bielański w Wawie) po kilku dniach z Primolutem, po 10 dniach miałam wrócić na kontrolę. Wtedy udałam się do prywatnego ginekologa. Ba, zbadało mnie chyba z 7, ale wybrałam tego, który wydał mi się najsensowniejszy i był z godnego zaufania z polecenia. Taa, nie ma do płacić składki na NFZ i prywatną opiekę medyczną, a potem i tak 300 zł za wizytę u prywatnego gina :] Brałam tabletki antykoncepcyjne, torbiel zmalała do 5 cm na 4 cm. Niestety operacja była konieczna, bo przy poprzednich stanach zapalnych 9 - 11 centymetrowa torbiel poczyniła nieodwracalne zniszczenia (nie dało się uratować jajnika, torbiel była grubościenna i zwyczajnie go rozerwała). Udało się laparoskopowo. Wcześniej naczytałam się, jaki to bolesny zabieg, jak boli wyciąganie cewnika, że potem trzeba być na lekach przeciwbólowych, że jak ktoś ma rozwinięte mięśnie brzucha, to boli jeszcze bardziej. Dziewczyny, nie czytajcie tych bzdur i się nie nakręcajcie!! Każda przechodzi to inaczej. Ja mam mięśnie na brzuchu jak koks z siłowni - czyli kaloryfer widoczny bez napinania. Po operacji NIC mnie nie bolało. W szpitalu dostałam jedynie 1 kroplówkę z pyralginą, a później już nie brałam żadnych leków przeciwbólowych. Wyciąganie cewnika nie jest bardzo przyjemne, ale na pewno nie jest to bolesne. Taki lekki dyskomfort. Od razu po nocy po operacji zdjęto mi opatrunki, sama się umyłam, śmigałam już po szpitalu podnosząc na duchu oczekujące pacjentki i tego samego dnia pojechałam do domu. Czuję się świetnie, nic mnie nie boli i najchętniej wróciłabym już do sportu, ale skoro lekarz zabronił, to się oszczędzam, potem będzie odbudowywanie formy :) Po wyjściu ze szpitala dostałam L4 na 3 tygodnie z kawałkiem. Sam pobyt w szpitalu... Wiadomo, trochę Monty Python, czyli czekanie na stołku na łóżko i te sprawy :) Ale sama operacja, opieka lekarska i pielęgniarek na piękną piątkę z plusem!! Pełna profeska. Polecam szpital na Szaserów w Warszawie, w porównaniu z Bielańskim niebo a ziemia. I nie stresujcie się dziewczyny, to nie jest bardzo inwazyjny zabieg. Jakbym od razu zrobiła badania, to pewnie jajnik byłby do uratowania, pewnie w ogóle nie szłabym pod nóż, bo ta torbiel była hormonozależna i mogła się wchłonąć. Także badać się, a w razie najgorszego być dobrej myśli i nie stresować się.

cześć dziewczyny, mam pytanie - czeka mnie laparoskopia/laparotomia - wszystko zależy co wyjdzie w trakcie zabiegu. Trochę się już naczytałam o samym zabiegu i jego konsekwencjach i mam jedno nurtujace pytanie. Wiele z Was pewnie pomyśli, że jestem próżna i powinnam pomyślec o zdrowiu a nie o błachostkach ale muszę zapytać- czy po zabiegu tego rodzaju można bardzo przybrac na wadze? Mam nadzieję, ze nikogo nie uraże pytaniem i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

Gość słonkoświeci
musisz bardziej się sprecyzować lub lekarze nie można wysłać do szpitala na laparoskopię torbiela lub na laparotomię torbiela to są dwie różne operacje jedna przez nacięcia , a druga przecinająca powłoki brzuszne. Ja jestem 5 m-cy po operacji czyli cięcie jak cesarka szew ok 15 cm no i niestety moja waga z 57kg wzrosła o 5 kg mam niestety kłopoty zaparcia a nie miałam no i jeszcze muszę brać hormony co także przyczyniają się do tycia. Ale może z tobą być całkiem inaczej na pewno bo każdy jest inny.Powodzenia

bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Na razie jest mowa o laparoskopii. Lekarz kazał mi sie liczyć z faktem, ze jeśli coś pójdzie nie tak jak trzeba to będzie trzeba mnie otworzyć :( co nie zmienia faktu, ze kwestia tycia bardzo mnie przeraza... dzięki i pozdrawiam

Gość Anusiia
Witam. Mam pytanie. Bede miala robiona laparoskopie (09.07.13) w Łodzi w ICZMP. Mam ok 3 cm torbiel na lewym jajniku. Strasznie sie boje bo z tego co czytam to lewatywa i cewnik jest obowiazkowy. Nawet nie chce o tym myslec bo lewatywa i cewnik to chyba rzecz bolesna. Czytam tez, ze bol ramion tez jest normalny. Czy mial ktos robiona laparo w Matce Polce w Łodzi. Wie ktos jak tam jest i jak to robia? Trzymajcie kciuki

Gość gość
Iść od razu na operacje czy prosic o farmakologiczne leczenie? Pomocy!

Gość gość
gość dziś Iść od razu na operacje czy prosic o farmakologiczne leczenie? Pomocy! Szczerze mówiąc ja bym się nie kładła od razu pod nóż. Mój lekarz ejst za leczeniem farmakologicznym. Ja miałam torbiel 7 cm i wyleczyliśmy w 2 miesiace. Lecze sie w http://gabinetginekologicznybialystok.pl/ - mówią ze pod nóż zawsze iśę zdąży ;)