Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Balbina123

Budowa domu

Polecane posty

Witajcie, czy są tu osoby, które mają za sobą budowę domu??? My wkrótce będziemy zaczynali i chciałabym abyście podzielili się swoimi doświadczeniami. A może ktoś zna ciekawe stronki dotyczące budowy domu???

Gość raba
budowałam sie..najbardziej widac stawianie murów....ale wykończenie w srodku wykancza finansowo ale efekt cieszy

Czy dziś podjęłabyś takie same dycyzje co do np.projektu, metrażu itd. czy coś byś zmieniła. Mówią, ze pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie :-))

Gość trypel
Pierwszy miał być tani i prosty i taki jest - 90 m. kw. parterowy, prosty dach, ogrzewanie elektryczne + kominek - sprawdził się ale apetyt rośnie i na wiosne rozpoczynam II budowe - tym razem 130+60+garaż gdzie te 60 oznacza mieszkanie dodatkowe (teraz do wynajęcia kiedys dla rodziców), ale założenia pozostaję te same bo się sprawdziły czyli prosta bryła z 2spadowym dachem, ogrzewanie kominkiem + elektryczne, żadnych balkonów itp i... to wcale nie musi byc ostatni dom bo nie ma nic fajniejszego niż widok jak powstaje nowy dom :)

Gość trypel
6 lat temu dom 90 m kw z działką 1100 m kw 20 km od granic Warszawy wyniósł mnie do wprowadzenia się 155 tys pln - wtedy mogłem za to kupić 2 małe pokoiki w Wawie - decyzja mogła byc tylko jedna (dziecko było w drodze). Z tego działka z uzbrojeniem 22 tys pln, 15 ogrodzenia i reszta dom. W tej chwili rzeczoznawca wycenił go na 290 więc nie jest źle :) A na następny przeznaczam już 400 niestety...

Gość budowa domu
Stan surowy w okolicach Wawszawy , dom z piwnicą i poddaszem, około 130 m2 wyniósł nas bez fundamentów 98 tys zł. Nie mam pojęcia ile wykończenie:O Mamy 20 okien, 3 drzwi balkonowe, drzwi garażowe, 3 drzwi zwenętrzne i sporo drzwi do pomieszczeń. Instalacja, hydraulika, podłogi, ogrzewanie, wyposażenie wnętrz... pewnie koło 100 tys.

Gość KRAKóW osobne mieszkanie
zrobione poprzez dobudowanie jednego piętra (100m2 + 75m2 niskiej antresoli) + nowy dach (dachówka ceramiczna czy jakos tak :-) dach ocieplony wełna mineralną ) + ocieplenie całego domu, czyli parteru i piętra (parter który juz był i to dobudowane pietro ), w dobudowanym piętrze instalacja elektryczna z własną skrzynka, własne ogrzewanie (piec dwufunkcyjny na antresoli + bojler), ogrzewanie podłogowe w łazienkach, 10 okien drewnianych , jedno duże balkonowe stan surowy prawie 200tyś (rozpoczeta budowa 8 miesięcy temu) wykonczenie - podłogi, drzwi, schody na antresolę, łazienki, malowanie gładź na ścianach, kuchnia, sprzęt AGD, wszystkie meble (sypialnia, salon, garderoba, gabineti meble na antresolę) , lampy itd. ok 150tyś

Gość kajkaa
Polecam lekturę www.unidom.pl

Gość elcia30
Witam jestem na etapie stanu surowego zamknietego +tynki w srodku,dom 160m2.Przed nami wykanczajaca wykonczeniowka.Planujemy przeprowadzke lato 2006 ale czy sie uda zobaczymy

Gość kto jeszcze ma dom do
wykończenia?

Gość kto jeszcze
utyi - podany link jest o innej tematyce, z chęcią pogadałabym o wykończeniówce domu jednorodzinnego kto co jak robi, o oknach, podłogach, studni, szambie, ogrodzeniu itd itd

Gość stan surowy otwarty
i co dalej???? Jaka kolejność dalszych prac? Na co zwrócić uwagę?

Gość Zanetka
www.murator.pl tam na forum wszystko znajdziesz :D

Gość dzięki
ale wolałabym informację od osób które się borykają z wykończeniem domu, chciałabym poczytać o ich problemach, pomysłach, a nie suchy tekst, ale dzięki za link :)

Gość nikt nie buduje wykańcza domu

Gość moze terazcos drgnie w temacie

Gość ach.. budowa..
witam, miło widzieć taki temacik na kafeterii.. późną wiosną ruszamy z budową, obecnie jestem na etapie projektów - głowa boli, na szczęście mam już cosik na oku ;) no a forum muratora to moja codzienna lektura :) pozdrawiam Aga

jestem na etapie wykanczania domu, mamy wszystkie instalacje, tynki wew, kominek z rozprowadzeniem, ułożona podłogowkę, zamontowane parapety. poczatkiem marca beda wylewki a potem juz \"tylko\" gładzie, malowanie, podłowgi, kafelki i mozna mieszkac. Przeprowadzke planujemy na jesien. Na dzien dzisiejszy jestem bardziej niz zadowolona z wyboru projektu, choc pewnie mieszkajac okaze sie ze to i tamto mogłoby byc lepsze

I ja w tym roku zamierzam się już wprowadzić do domku. karolina//:) Chciałabym się podpytać Ciebie o pare spraw w związku z wykańczaniem domu, typu instalcji, okien itd. Na przykład czy kładłaś kable miedziane? Jakie wstawiałaś okna? Okna ostatnio są moją zmorą :O

jesli chodzi o okna to wstawilismy plastikowe, 5-cio komorowe, z zewnętrznym kolorem (brązowy), w środku białe. Na drewno nas niestety nie stac, bo 2 razy droższe by były. Za to założyliśmy rolety antywłamaniowe. Jesli chodzi o rurki to mamy do wody pp-tki (zgrzewalne) podejscia od pieca do rozdzielni-miedziane, do grzejników i podłogówki rurka Wavin aluminiowa. Tak nam polecił zaprzyjaźniony hydraulik, wg jego wiedzy tak jest ok.

karolina//:) My też chcemy platiki. Mam plastiki w obecnym mieszkaniu i jetem z nich bardzo zadowolona. Możesz mi jakieś firmy okien polecić? Gdzie mniej więcej się budujecie?

witajcie my wlasnie jestemy na etapie skonczonych fundamentow i kolo marca pewnie bedziemy mury stawiac bo cegly juz mamy wiec tylko czekamy az pogoda sie ustabilizuje przyznam sie sczezrze ze moj ojciec i maz sie tym zajmuja bardziej ja zajmowalam sie wszystkim do momentu uzyskania pozwolenia na budowe teraz za wiele to nie robilam ale zaczyna sie wybieranie wszystkiego lacznie z kredytem wiec pewnie bedzie co robic ozdrawiam i zycze powodzonka

Budujemy sie pod Bielskiem czyli na Podbeskidziu. Okna kupiwalismy w firmie Profi-Partner z Zywca. http://www.okna.biz.pl/sajt_pl/index.php maja bardzo przystępne ceny, za okna do calego domu, a wierz mi, mam ich 15 i są duże zaplacilismy niecale 8 tys. Momika, u mnie tez budową zajmusie sie mąż bo ma firme budowlnaną, ja dopiero \"weszłam\" teraz, na etapie wykonczeń, wybierania armatury, plytek, podłóg, kształtu kominka

karolina//:) wielkie dzięki. U nas okien ponad 20 !!:O

a jaki projekt macie? tak z ciekawosci pytam bo lubie ogladac. podaj link.

Gość Agiiis
karol_ina widze że masz APS,a z archi-projektu ;) ja też ale mój to 126, Twój też mi się podoba i przyznam że to dość popularny projekt tej pracowni, czy masz jakieś zmiany? ja mam zamiar zrobić kilka kosmetycznych poprawek Pozdrawiam Aga