Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda jeszcze

jaki wiek najlepszy na ciaze?

Polecane posty

Gość mloda jeszcze

Czytałam, że: Najlepszy wiek BIOLOGICZNY do zachodzenia w ciążę to 17-20 lat. Uwzględniając inne czynniki, np rozwój psychiczny matki, lekarze mówią o 25 roku życia.

Gość mloda jeszcze
w takim razie kiedy jest ten tzw "ostatni dzwonek"?

Gość książkowo
to lekarze zalecają w pierwszą ciążę zajść przed 30-stką. No ale życie jest życiem i różnie to bywa.

Gość ja slyszalam
kiedys wypowiedz jakiejs pani poloznej ze kobieta ktora rodzi do 28 roku zycia jest tzw mloda pierwiastka te ktore juz maja 28 i w zwyz sa starymi pierwiastkami czyli oznaczalo by to ze najlepiej do 28 roku zycia.. A biologicznie tak jak pisal tu ktos wczesniej.. To wiek 20 lat Zreszta te mlode kobiety-dziewczyny lepiej przechodza ciaze i szybciej rodza.. Mam przyklad w 2 moich znajomych jedna miala 18 lat jak rodzila... jak ja bole zlapaly i byly regolarne co 5 min pojechala do szpitala... i caly porod trwal 15 minut a 2 lat 20 gdzie z bolami na wozku wwiezli ja na porodowke winda.. a zanim jej maz wszedl pieszo na 3 pietro dziecko juz bylo na swiecie... Oznacza to tylko 1 im mlodsz kobieta tym lepiej sie jej rodzi...

Gość i takie wnioski
wyciagnelas na podstawie tych dwoch porodow :O:O:O

Gość a ja mysle i juzzz
za młode...te 20 maja wiele problemow z donoszeniem ciazy itp, miednica, biodra nie sa gotowe,,,wiele z 20 latek ma figure dziewczynki a nie kobiety... kolo 25 lat :)

Gość mloda jeszcze
hm... tak wlasnie myslalam. bo bardzo chce dziecko [dzieci :-)] ale nie wczesniej niz w wieku 27 - 28 lat

Gość bzdura bzdura
w wieku 30 urodziłam błyskawicznie, drugie dziecko po 3 latach tak samo. ciąże bez problemów

Gość miłkaa
Najlepszy wiek biologiczny na pierwsza ciążę to 20 28 lat. Nie jest prawdą, że wcześnie jest bardzo dobrze, wbrew pozorom jak dziewczyna dostaje miesiączke nie oznacza ca łkowitej dojrzałości biologicznej, to może jeszcze potrwać i taka wczesna ciąza wcale nie jest dobra. Dla przykładu , żeby wykonac operacje oczu trzeba mieć skonczone 21 lat ,bo wtedy zajonczony jest proces rozwojowy. Moja sąsiądka rodziła drugie dziecko w wieku 36 lat, mąż sie śmiał, że dobrze ze zaczeło sie w nocy bo e dzień przy korkach nie miałby szans dowiezc jej do szpitala urodziłaby w samochodzie.Między dziećmi jest 12 lat różnicy więc w zasadzie ten pierwszy poród nie miał wpływu, ale tez trudny podpobno nie był. Wszystko zależy od budowy kobiety, póżniej dopiero wiek.A dojrzałość psychiczna tez jak najbardziej sie przydaje, więć nie ma co sie spieszyć.

Gość magisterka helka
kolo 25 przed 30, ale ja mialam 21 i nie narzekam, byle dzieciak mial oboje rodzicow;)

Gość a według ostatnich badań
najzdrowsze dzieci rodzą kobiety zaraz przed i zaraz po 30. Wynika to głównie z ich świadomego przygotowywania się do ciąży i macierzyństwa. Ale co innego urodzić, a co innego zajść w ciążę. Pewnie , ze łatwiej jest zajść przed 30...

Ja pierwsze dziecko urodzilam w wieku 25 lat ateraz ma 27 i za3 mies urodze drugie. Ale nie tylko od wieku zalerzy czy kobieta urodzi zdrowe dziecko i jak bedzie przebiegac ciaza i porod ,tylko przedewszystkim od stanu zdrowia kobiety , zdrowe dzieci rodza zdrowe kobiety ktore dbaja o siebie nie tylko w ciazy ale i przed ciaza przez cale zycie.

ja od znajomej poloznej slyszalam ze biologicznie najlepszy wiek to 20-24 lata, ale do 28 roku zycia jest dobrze urodzic pierwsze dziecko. ile osob tyle opinii... Np. ja rodzilam w wieku 22 lat :-) i na dzisiejsze normy zeby na dziecko sie decydowec po 30-ce bylam smarkula, hehe