Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w korpce

kolęda - przyjmujecie czy nie?

Polecane posty

Gość w korpce

dzis mam kolede. zawsze przyjmowalam, ale w tym roku sie zastanawiam. tyle slyszy sie o ksiezach i w ogole. boga mam w sercu, nie potrzebuje zeby jakos obcy facet przychodzil mnie uswiadamiac. a jak jest u Was?

ja mam prosto - jestem ateistką, więc księdza nie przyjmuję i temat z głowy :) Ale np. kolezanka jest wierząca, ale pokłóciła sie z księdzem na wizycie, bo jak zobaczył jej 28-letnią córkę w domu, to zaczął o płodzeniu potomstwa i takich tam, od razu się wściekła i ledwo sie powstrzymała, zeby go nie wyrzucić za drzwi

Gość mimi101
ja chyba przyjmę chociaz mi się nie uśmiecha..... ale kasy naoewno nie dam :D!! A wy dajecie kopertę?

Gość fhjnfds
nie pytaj nas to twoja sprawa sama musisz wiedziec co zrobic !!!! jesteś wierząca ?? to powinnas przyjac księdza , tak samo jak starca dziecko czy kogoś innego jeśli nie chcesz przyjac księdza znaczy ze nei przyjeałabys do domu nikogo... a to już z ciebei zły człowiek...

wierze w Boga, w księdza nie wierzę wiec po co mam go wpuszczac to całe kolędowanie to jakies ze sredniowiecza ,a my o zgrozo mamy XXI wiek

Gość w korpce
meczy mnie jak przychodzi i zaczyna wypytywac sie o rozne rodzinne sytuacje. bez sensu, a co go to obchodzi? dlaczego mam zwierzac sie jakiemus obcemu mezczyznie... wiec ze nie musze ale po co pyta? jakbym chciala to sama bym do niego przyszla ;)

Gość fhjnfds
kanka masz rację mamy xxi wiek wiec wiadomo doba komputerów, zamaist ludzi przyjmowac a tym bardziej ksiedza uprawiaj w tym czasie cyber seks albo wkładaj fotki z gołą cipą na jakiś portal randkowy w celu zdradzena męża... wtedy bedxiesz wierząca w xxi wieku

Gość Do diabła
niedługo zapyta zakładając nowy topik: Chodzicie do toalety rano czy wieczorem, i jak jest lepiej ? Żenada, i nie ma innego określenia takich głupich pytań.

Gość a ja przyjmę
jestem wierząca, ale przyjmę księdza głównie z tego powodu, ze jak potrzebujesz coś w kościele załatwić np. jakieś zaświadczenie to pierwsze pytanie zawsze pada czy był ksiądz po kolędzie. Przekonałam się o tym wielokrotnie, ostatnio miałam być chrzestną więc potrzebowałam zaświadczenie.

Gość fhjnfds
a ta to juz całkiem pojebka, dla zaświadczehnia bo padnę... gdzie wy ludzie żyjecie ??? Jak dobrze ze macie tylko takie problemy. Ale z takich ludzi jak wy rodzi się w polsce debilizm.

Ja miałam kolędę w niedzielę i była całkiem miła rozmowa chociaz przyszedł proboszcz (którego wszyscy sie obawiają). Jeżeli chodzi o pieniądze to proboszcz nigdy nie brał i tym razem tak było (chociaż próbowałam dać).

Różnie to bywa, ale w tym roku przyjęłam, choć nie jestem katoliczką - bo księżulo ciągnął ze sobą trzech okropnie zmarzniętych ministrantów, takie szczękające zębami dzieciaczki z początkami kataru. Żal mi się zrobiło. Toteż zaprosiłam na herbatę, pogadaliśmy chwilę i poszli...

\"\"\"wiec wiadomo doba komputerów, zamaist ludzi przyjmowac a tym bardziej ksiedza uprawiaj w tym czasie cyber seks albo wkładaj fotki z gołą cipą na jakiś portal randkowy w celu zdradzena męża... wtedy bedxiesz wierząca w xxi wieku\"\"\"\"\" jak widzę komputery i mozliwosci ich wykorzystania to twoja działka ja o nich ani słowem nie wspomniałam ,chcesz nam opowiedizec o czyms jeszcze??

Gość fhjnfds
Nie. Skoro ty postrzegasz księdza jako średniowiecze to myslałam że tak postrzegasz XXI wiek. Ktoś w końcu te cipki tam wkłada.... chyba nie te co wierzą do kościoła chodza i księży przyjmują.... - no bo to by znaczyło ze sa w średniowieczu a tam nie ma komputerów

ehehheeh ja napisałąm ze to całe KOLĘDOWANIE TO ŚREDNIOWIECZE a nie ksiadz spoko naucz sie czytac

Gość fhjnfds
to samo ... bo kolędowanei to ksiądz.... Britney i John Lennon przeciez po kolędzie nei chodzą... wiadomo ze ksiaz....

ja miałam w zeszłym tygodniu..żenada..i nigdy więcej... ksiądz bredził cos o hipermarketach otwartych w niedziele i o tym, że ludzie są tacy, że kupują w ten święty dzień, więc bezwzględnie trzeba zamknąć, bo ludzi nie da się nauczyć..dżizusssssssssss..

to ze cos ujełąm w jednym zdaniu nie znaczy ze odnosi sie do tego samego poczytaj sobie Miodka\" rozmyslajcie nad polszczyzną\"

Gość saneczki
zgadzam sie z KAnką np. zdanie "Jest rosjaninem, ale nie jest pijakiem" wcale nie oznacza ze sugeruje, iz wszyscy Rosjanie to pijacy to są jak gdyby dwa rozdzielne zdania :)

Ja miałam w niedziele. Generalnie wolałabym tego uniknąć, bo tak jak pisała autorka topiku Boga mam w sercu, a o księżach mam własne zdanie. Ale dla świetego spokoju przyjełam ponieważ mój mąż jest wychowany w rodzinie bardzo katolickiej i ciężko mu sie od tego odciąć. I pozatym ta jego rodzinka mieszka pietro wyżej... Ale kasy nie dałam.

Gość mimi101
koralik, to chwalic takich księży... twój nalezy do tych porządnych... ja się jeszcze z tym nie spotkałam żeby kasy nie wziął :p... a w ty roku nie dam kasy na bank. Przyjme go, pogadamy troche i to wszystko. Ale fakt faktem, wielu o gupotach mówi na tych wizytach, przyznacie!' rok temu jak był u nas to spytał kiedy w tym domu będzie dziecko i CHRZEST, a ja na to "jak Bóg da" ! i zamknął usta !

A my przyjmujemy, jestem ateistką, ale mój mąż wierzy i taki zwyczaj. Mi się krzywda nie stanie, a jemu bedzie przyjemnie. No chyba, że nas nie będzie w domu.... Zresztą jakoś trudno i dziwnie byłoby markować to, że nas nie ma w domu:P

Ja uwielbiam przyjmowac gości, a jeszcze bardziej się cieszę jak ktoś chce mnie odwiedzić. JA w tym roku nie mam kolędy i bardzo tego żałuje ;((((( Cudownie móc gościć kogoś w domu :))

Gość pracodawca
najlepiej maja te co romansuja z ksiezami, nie maja dylematu przyjac czy nie przyjac... numerek na legalu

Gość stracciatella bez czekolady
u nas jest to " maraton"(jak powiedziala panna marianna) ksiadz poswieca 5 min na mieszkanie.w sam raz na szybka modlitwe i szybkie "Bog zaplac" za koperte:)

Gość Do diabła
do tej co w korpce jest. No i co, wiesz już ? przyjąć czy nie ? Pomogło ?

Wizyta ksiedza jak w latach poprzednich. wejście, modlitwa, sprawdzenie obecności domowników. po 1 pytaniu do dzieci. Do nas pytanie, czy praujemy. w międzyczasie ksiądz notuje (odhacza) nasz adres. wstaje, kropi nas i mieszkanie. \"Zostańie z Bogiem\"--- tymi słowami kpończy wizyte, łapie kopertę i wychodzi. Wizyta trwa 5minut. I mam wrazenie, ze to wizyta po koperte. W tym roku nie dałam, bo i za co??? Za odwalenie wizyty duszpasterskiej???

PO prostu nie \'wizyta duszpasterska\', ale \'wizytacja duszpasterska\'. A juz zupełnie rozwalają mnie teksty że kiedy ślub, dzieci trzeba rodzić, jak z pracą itd. To nie jego sprawa.

mimi101> W mojej parafii to tylko proboszcz nie bierze (i nigdy nie brał ) pieniędzy inni księża niestety tak. U moich rodziców był ksiądz który bardzo narzekał, że ma niską emeryturę (500zł) i bez najmniejszego zająknięcia wziął kopertę.

Gość ironka
mnie też, jak słyszę, że pora na dzieci:) to mówię, a kto je utrzyma:P i wali mnie jego zdanie nie lubie takich wizytacji ale wiem, ze rozne sa zwyczaje po koledzie u mojego wujka chodzi proboszcz i zawsze jest fajnie, fajnie sie gada i nie ma jakis glupich gatek o rozrodczosci narodu