Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulka8787

odparzona dupcia niemowlaka pomocy!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość Aguska23
ja również uzywam od urodzenia orginalnych pampersow a chusteczki sporadycznie raczej woda i plyn..ale pupcia jako pupcia nie jest odpazona tylko z faldkami mamy problem bo ani nie da sie ich wietrzyc zanadto ani nic:(( strasznie mnie to meczy prosze o pomoc jesli ktoras z mam miala takie problemy i udalo sie zaradzic

Gość babcine sposoby
przecierać pupcię dzidziusia mlekiem matki, i nie tylko pupę, wszelkie wypryski również

Gość pacccynka
KOCHANA BYLAM Z MOIM 17MIESICZNYM SYNKIEM W SZPITALU NA ZAPALENIE PLUC I WTEDY TEZ MIAL TYLEK ODPARZONY PIELRGNIARAKA KAZLA PRZESTAC SMAROWAC JAKIMIS KREMAMI DZIECINNYMI TYLKO DALA MI TORMANTIOL I GRUBO POSMAROWAC NO I POMOGLO GDY TYLKO WIDZE ZE ZACZYNA MU SIE CZERWIECIC SMARUJE I PO SPRAWIE

Gość Aguska23
smaruje od wczoraj tomantiolem narazie nie widze poprawy i boje sie ciagle zeby sie nie pogorszylo..pozniej jedziemy do innej doktorki zobaczymy co powie..dziekuje za odpowiedz:)

Mojemu 2m-ce synkowi pomógł tormentiol porawa była już po kilku godzinach.Strasznę bomblę i schodząca skórka zamieniły sie w śliczną pupkę niemowlaczka.polecam

jak moje dziecko było malutkie to na codzień stosowałam "Sudocrem" pod pampersa, a jak pupa była odparzona to wtedy smarowałam maścią "Tormentiol". Jest bardzo dobra i skuteczna, ma tylko jedną wadę: brudzi na jasno-brązowo i nie da się tego sprać, ale jak się stosuje pod pampersa i uważa, żeby nic nie pobrudzić to jest ok.

i wlasnie co do grubej warstwy sudocremu.. nie wolno smarowac grubo bo wlasnie wtedy skóra sie "namacza"..no nie wiem jak to nazwać. i od tego są odparzenia. lekko posmarowac

Gość kaska1991
kup w aptece zwykla masc TORMENTIOL lub TORMENTIOL FORTE naloz grybsza warstwe za kazdym razem kiedy bedziesz prebierac najpozniej jutro wieczorem nie bedzie prawie sladu po odparzeniu tylko kup z 3 opakowania bo to duze nie jest a malo kosztyje bo 6zl

ja dodałabym jeszcze przy kąpieli krochmal i przemywanie odparzonych fałdek. U nas krochmal pięnie przysuszał wszelkie ranki na ciałku.

hmmm ja od noworodka malego smarowalam sudocremem, ale ilosc masci nakladanej byla MALA, moja mamuska jak zatopila palca(chyba z troski;)) w sudocremie to mi oczyy na wierzch wychodzily, wystarczy rozmasowac cienka warstwe po zmianie pieluszki i juz....a tormentiol tez polecily mi pielegniarki ze szpitala i kazaly smarowac gruba warstwa jesli bardzo sie pupka odparzy tyle ze do tego nie doszlo bo jak bylo zaczerwienienie i nie schodzilo myciem, ani sudocrem(a jakis zasypek itp. nie stosowalam bo widzialam pogorszenie) temu nie zapobiegl to bralam tormentiol i zaraz byl spokoj;) takze sudocrem zapobioegawczo ale w rozsadnej ilosci:O a w razie zaczerwienienia Tormentiol ktory napewno zapobiegnie dalszemu pogorszeniu sprawy;)(mimo stosowania innych srodkow)

hmmm ja od noworodka malego smarowalam sudocremem, ale ilosc masci nakladanej byla MALA, moja mamuska jak zatopila palca(chyba z troski;)) w sudocremie to mi oczyy na wierzch wychodzily, wystarczy rozmasowac cienka warstwe po zmianie pieluszki i juz....a tormentiol tez polecily mi pielegniarki ze szpitala i kazaly smarowac gruba warstwa jesli bardzo sie pupka odparzy tyle ze do tego nie doszlo bo jak bylo zaczerwienienie i nie schodzilo myciem, ani sudocrem(a jakis zasypek itp. nie stosowalam bo widzialam pogorszenie) temu nie zapobiegl to bralam tormentiol i zaraz byl spokoj;) takze sudocrem zapobioegawczo ale w rozsadnej ilosci:O a w razie zaczerwienienia Tormentiol ktory napewno zapobiegnie dalszemu pogorszeniu sprawy;)(mimo stosowania innych srodkow)

krochmal tez stosowalam do kapieli, moja malec byl pulpecikiem z mnoostwem faldek i nie mial nigdy odparzen w tych faldkach...ale to chyba tez od skory dziecka zalezy

ja polecam wlasnie cudokrem albo linomag aba sa dobre mam synka ktory ma 4 miesiace i raz mial odparzona pupcie posmarowalam mu sudokremem i odrazu widzialam efekt

Gość Laziza
U mnie ani sudokrem, ani linomag, ani mąka zmieniaczana nie pomogły - dopiero gencjana na wodzie i tormentiol - poprawa widoczna była już po pierszej aplikacji na małą czerwoną dupcię :0) Teraz jest już dużo lepiej i na pewno będę się stosowała do rad Pani Doktor, która poleciła własnie te specyfiki.

Gość cinek610
ja w szpitalu dla małej dostałam clotrimazol i dzała bardzo szybko a za sudokrem dostałam opr. bo wysusza skórę.

Ja używałem maści Alantan. Super sobie poradził.

MOJA mała ma 3 miesiące i jak narazie nie miałam pproblemów z odparzona pupcią a stosuje zarowno chusteczki nawilżane jak i pampersy!!! może dlatego że mała ma pampersa (polecam te z siateczką NEW BABY) max 3 godzinki i zmieniam na nowy...I NAWET JAK NIE MA ODPARZEN ZABEZPIECZAM pupe bephantenem na zmiane z sudocremem ,kremem babmbino i alantanem

Gość oto matki polkiiiii
no jak zmienia się dwa razy dziennie pieluchę i nie myje to są skutki

Gość starodawna mamuskaaaa
ja też nie orzumiem jak mozna dopuścić do odparzenia pupy dziecka, ja używam owszem chusteczek jak jestm poza domem i nie mam bieżącej wody, a tak to kilka razy dziennie zamiast chusteczką to biorę dziecko do łazienku, pupę pod ran z bieżącą wodą i nie mam problemu, a jeszcze w takie upały to co godzina-dwie jest myta

Gość ja polecammm
SUDOCREAM , ale jesli pupcia juz odparzona to kup koniecznie w aptece ALANTAN ZASYPKE !!!! Najlepsza i leczy szybko odparzenia

Gość iLLum
A moje dziecko nigdy nie miało odparzeń. Żadne pieluchy go nie odparzały. Do 2 miesiąca zmieniałam na żądanie dziecka, a teraz skończyło 4 miesiące i całą noc potrafi przespać w jednej do rana i pupa mu się nie odparzy. Nie wiem jak to możliwe, że Dada są tak chłonne w porównaniu z oryginalnymi Pampersami. Po nocy w Dadzie pupa jest suchutka. Poza tym używam Sudocremu lub Nivea na odparzenia, ale tylko profilaktycznie smaruję. Każde dziecko jest inne i skóra też. Moje akurat nie ma skłonności do żadnych uczuleń, alergii. Po zmianie pieluchy myję pupę płatkami Dzidziuś w normalnej ciepłej wodzie z kranu. Gotowaną tylko do buzi używam, a niekiedy nawet i nie. Autorko sama musisz przetestować kosmetyki na dziecku i wtedy będziesz wiedziała co mu najlepiej pomaga na odparzenia.

Gość iLLum
A co do Sudocremu to tylko cieniutką warstwą smarować! Przy grubej krem zasycha i później trudno go zmyć i zostają takie białe, brzydkie slady na skórze i to też powoduje odparzenia. A gdy jesteś w domu to nie używaj chusteczek tylko zwykłą wodę :) Przecież sama też się chusteczkami nie czyścisz tylko myjesz wodą.

Gość ale modnisie, a woda od czego
tak samo jak z mycie rąk, owszem używam wilgotnych chusteczek jak jestem poza domen, w domu rece pod kran i to kilka razy dziennie, tak samo jak i pupę i cale ciało, dla mnie chusteczki to jest zło konieczne, bo lepsze to niż pozostawiony brud, ale nie ma to jak woda

Gość ale modnisie, a woda od czego
woda + krem i to wszystko

Gość julietta_20
Witajcie! Ja ma podobny problem, moja mała ma 8 miesięcy i do 8 -ca nie miałam żadnych problemów z odparzeniami, krostkami. Za każdym razem wietrzyłam pupę, i smarowałam przy każdej zmianie pieluszki SUDOCREMEM. Niestety od niedawna ( a dokładnie w te upały) córcia dostała strasznych zaczerwienionych krostek na pituszce, ni to odparzenie, ni uczulenie. Próbowałam wszystkiego po trochę : SUDOCREM, LINOMAG, ALANTAN, COTLIMAZORUM, MĄKA ZIEMNIACZANA, nasiadówki z RUMIANKU I SZAŁWI, KREM Z NIVEA KOJĄCY NA ODPARZENIA. Dość długo to miała ok 2 tyg, aż w końcu znikło, ale nie całkiem do końca. Aż dzisiaj znowu zauważyłam u niej czerwone krostki i to dość duże i dużo. Ręce mi już odpadają bo nie wiem co robić:(( Prawie od urodzenia używam jednych i tych samych pampersów z Kauflandu "WICKIES" i chusteczek z Biedronki DADA. Czy może to być także od pieluch i chusteczek? Za każdym razem wietrze pupę, myję pod bieżącą wodą. Jeżeli możecie to nap jakieś rady, będę bardzo wdzięczna.

myśle, że to uczulenie, może coś zjadła? te okolice są wrażliwe i jak jest trochę alergenu w tym co wydali to uczula. Przypomnij sobie też czy np. nie myłaś ostatnio wanny.