Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Z motyką na słońce

Jeśli ktoś budował dom, proszę o radę

Polecane posty

Gość Hop Hop Do Gory
podnosze, moze ktos chcialby cos dopisac :)

Gość leilaaaa
Dziewczyny...a taki domek do 100m2,bez piwnic i bez poddasza,w stanie surowym zamknietym da sie zbudowac za ok 150tys?chodzi mi o stan z niedrogimi oknami,najzwyklejszym centralnym,bez zadnych schodow itp...3 pokoje jedna lazienka i kuchnia razem z salonem...czy jest to wykonalne wogole?

Gość leilaaaa
oczywiscie bez glazury,paneli itp...gole sciany

Tak i powinno Ci jeszcze starczyć na tynki zwenętrzne :) ale do 100 m2 sam parter, ewntualnie z niewykończonym poddaszem. Centralne, elektryka, woda + szambo, jakieś tanie podłogi i powinnaś się wprowadzić ;)

Witam Mamy dom stan surowy, odkupilismy go, zostal zbbudowany kilka lat temu. Wszystkie okna do wymiany,drzwi wejściowe też, dach tez w fatalnym stanie. Jaki może byc koszt wykończenia. Dom ma 3 kondygnacje - parter, piętro i poddasze + piwnice. Ile może to kosztować lub chociaz wykończenie parteru?? resztę robilibyśmy juz tam mieszkając...... Proszę o odp i bardzo dziękuję :-)

Gość 123123123
Polecam ogrzewanie podłogowe,podprowadzone do centralnego ogrzewania.

Gość gośka z wa-wy
Witam serdecznie. Małymi krokami zabieram się za budowę domu. To już mój drugi.Ten pierwszy budowaliśmy wspólnie z mężem. Tym razem do dzieła zabieram się sama.Mam nadzieję, że pójdzie mi to szybko i bez większych problemów. Zaczynam na wiosnę i mam zamiar wprowadzić się przed Bożym Narodzeniem w 2008. Nie przerażają mnie papiery, wyszukiwanie i pilnowanie kolejnych ekip (poprzedni dom budowałam w 2002, więc materiały i technologie niewiele się zmieniły). Dziewczyny! Nie bójcie się. Bierzcie się do roboty.

Gość do gośki
ja też mam budować dom na woisne męża mam za granicą i na jego pomoc prawie nie ma co liczyć mam już wszystkie papiery teraz czekam na pozwolenie na budowe, ale jestem tym przerażona jak sobie dam rade..

Gość gośka z wa-wy
Przede mną są jeszcze i wszystkie dokumenty. Na razie mam podpisaną umowę wstępną na zakup działki.Czekam, aż właściciele pozbierają wszystkie dokumenty. Już niedługo.A potem mam caaaaaałą długą zimę na zebranie dokumentów, abym mogła wbić łopatę w ziemię. Głowa do góry!

Gość skałka
wydaje się, że zima to duzo czasu na wszystko, ale teraz budowanie jest inne niz nawet rok temu. chodzi głównie o materiały - ich ceny i dostepność. radze wam to sprawdzic na długo zanim przyjdzie wiosna. ceny na jesien nie spadają - jak to często było - ale utrzymuja wysoki poziom. sa juz zapowiedzi podwyżek cen drzewa na wiosne, az o 25%. myślę ze to sie sprawdzi, bo teraz Polska budowaniem stoi! :)

Gość wrzuć
jeszcze jakąś mapkę i warunki zabudowy, to coś można będzie powiedzieć. Albo chociaż napisz, z której strony świata jest wiazd na działkę, wymiary działki, czy jest płaska itp.

Gość co myślicie
wjazd jest od strony zachodniej wymiary to 30na 33 m całośc 10 arów działka płaska , ja pytam o sam dom będzie ok, mi się podoba, może coś zmienić ,może inny projekt,

Gość Mariol7
to zależy kto co lubi, jak dla mnie za duzo pomieszczeń takich rozproszonych po domu.Ja osobiście z uwagi na koszt budowy i funkcjonalność nie jestem zwolenniczką domu z dachem kopertowym . Mało miejsca na górze i nie mówię tutaj o powierzchni podłogi bo ta jest. Warto zpbaczyć inne domy polecam takie z większym kontem nachylenia dachu 2 spadowe są ok z oknami w szczytach . Co do Twojego projektu zwróć uwagę 3 kominy, okna na piętrze tylko w dachu (oglądasz niebo) i ta powierzchnia dachu .... myślę, że sporo weżnie dekarz, ale może się mylę. Murator naprawdę ma ładniejsze i tańsze propozycje w tym metrażu. Pozdrawiam Mariol

Gość Mariol7
Może zainteresuje Cię ten projekt moim zdaniem dużo ładniejszy i bardziej funkcjonalny, ale proszę oceń sama /sam .http://www.extradom.pl/WRH1034.html Zachecam do zapoznania się z projektami extradomu ponieważ jest duży wybór. Kilkadziesiąt pracowni projektowych. Czekam na opinie na temat tego projektu. Ja osobiście poszukuję czegoś prostego w granicach 100-115 m2 taniego w budowie i w późniejszym utrzymaniu.

Gość 6547398-
do co myślicie - a mi sie podoba ten projekt, niby mały a duży a pałacyki niech sobie snoby budują , taki domek bedzie dobrze wyglądał nawet za 30 lat- prostota zawsze na czasie

Gość blizej slonca
nie pojdzie nie zobaczycie:(

Gość blizej slonca
jest w tym ostatnim linku

Gość Mariol7
Zastanów się jeszcze nad tym projektem. Chcesz mieć pokoje 7m2 ??? Projekty na tej stronie są ok, ale naprawdę ten chyba nie trafiony. Jeśli nawet dół do przyjęcia to nie taki plan poddasza KOSZMAR.

Gość blizej slonca
akurat z tego 7metrowego pokoju i z tego pokoju obok chcemy zrobic sypialnie i garderobe tak wiec nie ma problemu z tym pokojem bo go nie bedzie niepotrzebne mi sa ogromne pokoje mamy jedno dziecko tak wiec wybierze sobie ktory bedzie chciala my juz mamy postanowione i decyzji nie zmienimy

Gość Mariol7
Z takimi zmianami ten projekt staje się bardziej funkcjonalny. Co do decyzji to ja tylko mogę na coś zwrócić uwagę i podpowiedzieć , ale wybór należy do Was. Sama poszukuję projektu dla swojej rodziny (2+1) i takich pewniaków miałam już kilka. Po głębszej analizie rezygnowaliśmy jednak, tak więc na dzień dzisiejszy jeszcze nie mamy projektu. Proponuję z takim "gotowcem" wybrać się po poradę do dobrego architekta. Pozdrawiam i dopinguje wszystkich budujących i myślących o własnym domku.Mariol

Dziewczyny jesli mozna wiedziec to w jaki sposob finansujecie budowe swoich przyszlych domow? Macie jakies oszczednosci czy bierzecie kredyt? Sama marze o domku, i nie mam pojecia czy zbierac i odkladac xx lat kase na jego wybudowanie czy raczej wziasc kredyt na xx lat i sie szybko wybudowac.

Gość Mariol7
Ja jestem jeszcze na etabie "bardzo chce mieszkać we własnym domu". jeżeli chodzi o środki na budowę to w naszym przypadku nie wchodzą w grę oszczędności bo ich nie mamy. Spłacamy kredyt zaciągnięty na mieszkanie 7 lat temu i już zostało nam jego niewiele. Planujemy po spłaceniu kredytu mieszkaniowego zaciągnięcie kolejnego na budowę ( mamy super historię w banku - zero spóźnień) do stanu surowego zamkniętego, a później sprzedaż mieszkania i mamy na wykończenie. Do tego czasu trzeba będzie gdzieś kontem zamieszkać, ale czego się nie robi dla marzeń

Gość edytaimarek
hej jeśli chcesz wziąć kredyt na wybudowanie domu 120tyś to nie polecam,postawisz dom w stanie surowym...i co dalej?ja chcę teraz wziąć kredyt na wykonczenie i 100tyś to jest absolutne minimum bez rewelacji.Do tej pory byłam optymistką,ale chcąc mieć kuchnię,łazienkę w sensownym standardzie już i ucieka 40tyś.Sama jestem załamana:((dobry piec to inwestycja ok 12tyś,a gdzie grzejniki?? A reszta???

Gość dommarzeń
Wybrałam sobie dom marzeń piękny,uparłam sie na dośc skomplikowany dach...odradzam każemu wszelkie jaskólki i inne takie..pięknie wygłada ale cena takiego dachu to min 40% inwestycji,na poczatek a itak cału czas sie odbija czkawką bo teraz podbitka drożśza bo skomplikowany dach,ocieplenie wełną droższe bo ...(wiadomo)regipsy..itd