Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewaewa

precz z kiczem i zakłamaniem weselnym! kto jest za?

Polecane posty

wiesz ja nie chce wchodzić w sprawy wiary... ale byćie prawdziwym katolikiem zobowiązuje to jest trudna wiara a idąc twoim tokiem skoro jest wybaczenie - zabójstwo też powinni wybaczyć?? mnie chodzi o zakłamanie, wybieramy to co dla nas wygodne - nieprawdaż??

Gość foczka wypasiona999
i Co boli, że tylko na 40 osób, stąd te frustracje?

Gość jeśli
Gdzie w Biblii pisze, że seks przedmałżeński to grzech? Kto dał ślub Adamowi i Ewie?

Gość do ewaewa
tak się składa, że jeśli morderca wyzna swój grzech i wyrazi żal za grzechy, to tak, JEST mu odpuszczone. jakim prawem ateistka rządzi się zasadami i praktykami kościoła katolickiego? ja innym religiom albo ateistom nie dyktuję, jak jest dla nich lepiej. pycha cię chyba dławi, ewaewa

nie pamiętam gdzie, bo dawno czytałam. jeśli - generalnie KK neguje to - czy mam złe źródła? chyba że teraz ludzie nie muszą się z tego już spowiadać?

Gość do ewaewa
zakłamanie? Dla mnie ślub kościelny ma wymiar przede wszystkim taki, że przysięgam komuś miłość, to swego rodzaju "przypieczętowanie" uczucia. A seks jest swego rodzaju wyrażeniem miłości, nieważne czy przed ślubem, czy po. Gdzie tu miejsce na zakłamanie? A odnośnie wybaczania - tak, morderstwo też trzeba wybaczyć, z tym że musi być za nie kara. Bo morderca wyrządził krzywdę. A komu ja wyrządzam krzywdę?

Gość do ewaewa
proszę mi nie podbierać nicka :P

Gość do ewaewa
no właśnie muszą się spowiadać, a spowiedź jest od tego aby GRZECHY ZOSTAŁY ODPUSZCZONE

naciągasz teorie do włsnych wymagań;) a chęć poprawy? czyli zrobiłaś to tylko raz i się poprawiłaś? już pisałam że kwestie wiary to inny temat.

Gość do ewaewa
"a chęć poprawy? czyli zrobiłaś to tylko raz i się poprawiłaś?" jeśli się bierze ślub to jest swego rodzaju "poprawa" bo potem to juz nie grzech :P

Gość mhvm
A ta głupia następny topik założyła!!

chęć poprawy jest przecież oczywista - ma zamiar to robić, więc bierze ślub, aby to było legalne. nie bądź taką wojującą ateistką, bo się z Ciebie robi taki sam fanatyk jak z niektórych wierzących.

Gość do ewaewa
ja nie próbuję się usprawiedliwiać. Po prostu dla mnie to bez sensu że odmawiasz prawa do ślubu kościelnego osobom dlatego, że popełniły grzech. Bo teoretycznie każdy grzech powinien wtedy być przeszkodą i nikt nie miałby prawa brać ślubu.

Gość do ewaewa
DOKŁADNIE !!!! Więc nie oceniaj innych żebyś sama nie została oceniona ;)

własnie o to chodzi, nie chodzicie do kościoła, za przeproszeniem sie stukacie a potem ślub to tylko w kościele dla mnie to zakłamamie

Gość sakramentu
małżeństwa młodzi niejako sami sobie udzielają w obecności kapłana świadkow,i kapłan w imnieniu Boga im błogosławi.To inny sakrament niz te udzielane przez Kościoł.Stokroć lepiej przyjąc ten sakrament mimo,że nie było wstrzęmięźliwości przed niż trwać nadal.To byłaby głupota i nie mamy prawa nikogo nigdy potępiać.Pan Bog sam tego nie robi to jakim prawem my...

Gość porucznikowa
Ewciu , ale chyba jednak jak ktoś chce wziąć ślub w kościele , to z wewnętrznych powodów , a nie na pokaz. Przynajmniej taki odruch widzę u mojej przyjaciółki , nie chodziła nigdy do kościoła , ale ma jakąś wewnętrzną potrzebę - wewnętrzną - żeby ślub był przed Bogiem. Zresztą nie odmaiwaj ludziom prawa do poprawy :)

Gość ktoś chyba zostaje starą panną
i panikuje :P

Gość sakramentu
coza wścieklość przez ciebie przemawia.Nie rozumiem tego.

Gość do ewaewa
o przepraszam, do kościoła chodzę, nie "stukam" się tylko kocham z facetem, którego darzę miłością i zamierzam kiedyś poślubić. Więc proszę mnie tu nie obrażać.

Gość pueIIa
typowa sfrustrowana puszczalska :P

poprawa ;) dlatego ta wiara est dla mnie nie pojęta.... ale temat nie tylko o tym. jutro zaglądne pozdrawiam

Gość dianemka
No przecież po to się włąśnie bierze ślub kościelny - żeby nie żyć w grzechu! Ja nie umiem żyć bez seksu , nie mam ślubu ale źle mi z tym i niebawem ślub wezme. A wg Ciebie nie powinnam? Czyli jakby nigdy już nie powinnam wrócić na właściwą ścieżkę mimo że chce? Bezens....

Gość do ewaewa 1
tak, ta wiara jest dla ciebie niepojęta, ale w jej ramach osądzasz, co jest własciwe, co być może, a co nie i co się komu należy. nie bądź bardziej papieska niż papiez, ATEISTKO

Dlaczego sprowadzasz kwestię wiary tylko do \"stukania\" ? Skoro jesteś zadeklarowaną ateistką , to musiałaś to chyba dokładnie sobie poukładać? Zdajesz sobie sprawę, że odrzucając istnienie Boga, odrzucasz także nadzieję na jakieś \"potem\", na większy plan w istnieniu człowieka niż tylko przedłużanie gatunku, itd.? no i zgadzasz się na sex przedmałżeński. Ale akurat to wydaje mi się naprawdę najmniej ważne. Nikt nie jest idealny, nie znajdziesz człowieka który nie popełnił grzechu. Zaletą KK jest możliwość spowiedzi - skoro grzechy zostały odpuszczone, to OK. Nie powinnaś chyba wchodzić w kompetencje księdza, który chyba lepiej wie kiedy można ślubu udzielić a kiedy nie. Wystarczy, że KK odmawia praw niesakramentalnym, mało ci jeszcze restrykcji? Zgadzam się z tobą w pozostałych punktach, tyczących cioć, wujków, kredytów. Ale to kwestia gustu. \"Więcej jest wiary w szczerym zwątpieniu niźli we wszystkich religiach świata\" - Voltaire

Gość mozesz do woli
studiować Biblię, ale zakazu udzielania ślubu osobom uprawiającym seks p[rzedmałżeński nie znajdziesz.Prawda ,jest to grzech, ale przez spowiedz moze zostac odpuszczony