Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sklep z odzieżą

Mój własny interes-BUTIK Z ODZIEŻĄ...

Polecane posty

Gość la chatton
Kochani, pilna sprawa - dzwoniła do mnie przed chwilą przyjaciółka, w takim centrum jak Ptak ma własny boks i ma sprzedaż zarówno hurtową, jak i detaliczną - ceny wiadomo hurt i detal i przyszła hurtowniczka, że chce kupić tylko 1 rzecz na manekin, kumpela mówi, że do hurtu zakup to minimum 3 rzeczy i dopiero może sprzedać po cenach hurtowych. Taką sobie zasadę stworzyła, że bez tych 3 rzeczy po cenie hurtowej nikomu nie sprzeda... no i ta hurtowniczka dosłownie z ryjem na nią, że ona jest od X lat hurtownikiem i będzie kupować ile chce i chce kupić tą jedną bluzkę i ją kupi... kumpela zaczęła się z nią wykłócać, była cała roztrzęsiona jak do mnie zadzwoniła, bo mówi, że prowadzi biznes już ładnych parę lat i pierwszy raz spotkała się z takim chamstwem i proctactwem, dlatego chciałybyśmy wiedzieć, kto ma tutaj rację? Czy kumpela, która ustaliła sobie limit dla hurtu, czy ta bezczelna hurtowniczka, która zażądała 1 rzeczy po cenie hurtowej i w ostateczności ją kupiła... bardzo prosze o pomoc.

Gość czrao_mała
Zawsze jest ten pierwszy raz, że ktoś tak chamski się znajdzie niestety. A co do hurtu, generalnie hurt to są większe ilości niż 1 sztuka, ale mi ostatnio był potrzebny 1 duży ekspozytor na pierścionki zadzwoniłam do hurtowni (mają limit od 200zł) czy mogę kupić 1 szt. za 40 zł, zgodzili się bez problemu, zapłaciłam przelewem, wystawili fakturę na firmę. Wysłali. Wszystko zależy od dobrej woli sprzedawcy. Czasami trzeba kupić 1 sztukę, czasami 5.

Gość czrao_mała
Aaa 1 rzecz na manekin, czyli 1 szt. odzieży, zdecydowanie to nie jest hurt i ja bym nie sprzedała 1 sztuki po cenie hurtowej. Chyba, że stała klientka, wtedy tak. Czasami mi się zdarzyło kupować po 1 rzeczy jeśli została 1 bluzka S na stanie z rozmiarówki. Tak jak pisałam wszystko zależy od dobrej woli sprzedawcy. Widziałam wczoraj te buty o których pisałyście, cena około 89 zł, nazwy firmy nie pamiętam. Z daleka wyglądają nieźle, z bliska też bardzo ładnie, a jak wzięłam je do ręki to mi się odechciało ich.... Może gdyby to były lata 80-te...okropne. :-)

Gość gr
Jaka hurtownia taka i hurtowniczka.Ubawiłem się tym wpisem

Gość la chatton
Ona klientką nie była...kumpela nie chciała jej sprzedać, a to babsko wyciągnęło pieniądze, położyło na stół i powiedziało, że tak czy inaczej kupi tą 1 bluzkę po cenie hurtowej, ona do niej, że może sprzedać 1 rzecz po cenie detalicznej, że chyba nie rozumie słowa hurt, a ta na to, że jest hurtowniczką X lat i może kupować co i ile sztuk chce... kumpela nie chciała się dłużej z nią wykłócać, bo podobno klientki zaczęły do niej wchodzić, więc machnęła ręką i jej sprzedała, choć nie chciała i nigdy tak nie robiła... Ja też zawsze kupuję w ilościach hurtowych, a jeśli biorę daną rzecz jednego modelu, to kupuję całą rozmiarówkę... właśnie chodzi nam o to, czy ona jako sprzedawca-hurtownik może nałozyć takie minimum 3 rzeczy do hurtu... czy jest to gdzieś prawnie zapisane jak wyglada zakup hurtowy? Może ktoś wie... będziemy wdzięczne za wszelkie info.

Gość la chatton
"gr" rozwiń proszę swoje zdanie... bo niebardzo wiadomo, dlaczego się ubawileś... chętnie poczytamy.

co do tych "melisek" to widzialam je u konkurencji w sklepie za 50zl, ale sa beznajdziejne i na pewno sama ich nie sprowawdze jednak hehe

Gość gr
Jeżeli ktoś się nazywa hurtownia to nie sprzedaje w detalu.Pani to przedstawiła tak że te Panie w tej hurtowni prawie miały się pobić.

Gość la chatton
A Ptak, Wólka itd. nie sprzedają w detalu?? Nie bądź śmieszny człowieku...

Gość la chatton
Jesli dzwoni do mnie przyjaciółka, która taki biznes prowadzi parę ładnych lat i roztrzęsionym głosem mówi o czymś takim, z czym po raz pierwszy się spotkała, to za jej prośbą piszę to na forum i jeśli ktoś nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia, albo wnosi coś nie w temacie, to niech lepiej klawiatury nie marnuje.

Gość gr
nie wiem jak oni sprzedają bo tam nie kupuje.tylko jak ktoś sprzedaje na szt to potem są takie konsekwencje że jakaś Pani wchodzi i robi zamieszanie.pewnie to też nie był pierwszy raz że ktoś tak się zachował.

Gość la chatton
No to jak nie kupujesz w takich miejsach jak Ptak i Wólka, to Twój komentarz jest nie na miejscu, bo tam większość boksów ma hurt i detal... ona miala taką sytuację po raz pierwszy z taką klientką. Wcześniej jak informowała, że min. 3 rzeczy do hurtu, to nikt nie robił z tego problemu, wiadomo, ludzie brali więcej, bo hurt to hurt sama nazwa mówi, a jak ktoś nie zna znaczenia tego słowa, to jego niewiedza...

Gość bobesh
Ja nie wiem czy dobrze rozumiem, ale trzy rzeczy to hurt?? Znaczy jak kupię trzy różne dajmy na to T-shirty, każdy inny model ale np. ten sam rozmiar to już dokonuję zakupu hurtowego? Mimo że wartość to będzie dajmy na to 45 PLN? No to ja się nie dziwię takim sytuacjom. I pewnie będą coraz częstsze.

Gość la chatton
Ona ma tę hurtownię w takim miejscu, że tam praktycznie wszyscy tak sprzedają, więc sprzedających tam i kupujących wcale to nie dziwi... ale wracając do tematu, jeśli jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć na to, o co prosiłam wczesniej, to ok, jesli nie, to proszę nie rozpisujcie się niepotrzebnie.

Gość eurolifestyle
no bo detaliści zawsze sa tacy chamscy i wymuszają na hurtowniach, pierwszy pytanie to ile dostane rabatu i co dostane gratis, a potem kupują trzy sztuki pfff

Gość eurolifestyle
nawet bym nie weszla do takiego sklepu co ma 3 sztuki z rodzaju i nei ma pelnej rozmiarówki w kilku egzemplarzach , zeby przymierzyc ropzne bo rozmair rozmairowi nie rowny nawet w tym samym rozmiarze

Gość bobesh
Hurt to hurt - jak sama nazwa mówi - tak piszesz. Normalne firmy nie handlujące "pod stołem", wystawaiające na wszystko faktury zakup hurtowy traktują od mniej więcej 3000 netto (niezależnie od ilości sztuk). Oczywiście Dopuszczalny jest niższy jako uzupełnienie - jak robisz z nimi obroty, a nie pojedyńcze strzały. Natomiast skoro w ptaku, wólce itd zasadą jest, że trzy sztuki to już jest zakup hurtowy to IMHO babka miała rację, jesli chciała jedną sztukę bluzki "w hurcie" :}} Bo dla koleżanki co to za róznica - sprzedać dajmy na to sweterek za 45 PLN czy trzy T-shirty za 45 PLN. Wartościowo i jedno i drugie to hurt w myśl zasad ptaka wólki itd.

Gość betka-b
witam! outlet Arena ja tez poprosze o szczegoly na maila: betka-b@gazeta.pl

( Do kawa40 ) - Podaj e-mail może w czymś mogę pomóc odnośnie sukienek.Pozdrawiam

Gość la chatton
Kurde...powiem kumpeli żeby sama na forum weszła i pisała:) Te min. 3 szt. to takie naprawdę minimum, bo jak wchodzą do niej hurtownicy, to pytają, jakie jest minimum lub, czy są jakieś ograniczenia co do ilości, bo jak jej ci hurtownicy mówili - w różnych miejsach różnie jest, bo wiadomo, że mało co opłaci się jej sprzedać 3 szt. do hurtu - dlatego tu kieruję po raz kolejny pytanie, bo chyba temat trochę zbacza z kursu - czy ona może sobie te minimum założyć, żeby hurtownikowi nie sprzedawać jednej czy dwóch rzeczy, tylko żeby jak już wziął jedną pełną rozmiarówkę i sio. Ona nie chciała sprzedawać tej kobiecie, ale jak już wspomniałam, inni klienci weszli, więc nie chciała się wykłócać z głupia babą, tylko niechętnie sprzedała tą jedną rzecz - chodzi to o zapobieganie takich sytuacji, bo wiadomo, że mając takich hurtowników poszłaby z torbami po miesiącu od założenia firmy. Ta baba uparcie chciała tą 1 rzecz na manekina w cenie hurtowej - jak zapobiec takim sytuacjom??

Gość blueber
Witam a ja mam taki problem ,mam sklep w takiej galerii handlowej mniejszej i obok mnie otworzyl sie dzisiaj sklep z podobnymi rzeczami co ja w tym samym stylu o podobnych cenach ,z jedna roznica sklep jest wiekszy ma lepiej pokazany przez to towar ,i pelna rozmiarowke nawet od 36 do 54 :[ gdzie ja mam od 36 do 40 gora z niektorych rzeczy do 44 jak walczyc z nimi cen nie oplaca mi sie obnizac bo wtedy stalam bym juz za darmo ,czy sprowadzic cos innego handlowalam takim towareem poniewaz nie bylo nigdzie w okolicy rzeczy eleganckich tylko same mlodziezowki jeansy a teraz mam centralnie za sciana sasiada z tym co ja :/ jest to sklep nowy wiec wiadomo ze bedzie cieszyl sie wiekszym zainteresowaniem klientek jak to zawsze bywa ,i mam problem bo nie wiem co zrobic nastawialam sie teraz na dobra sprzedaz wesela komunie chrzciny egzaminy a tu taki klops poradzcie jak sobie radzicie z konkurencja za sciana gdzie nie ma co ukrywac przebijaja mnie rozmiarami iloscia towaru oraz wyeksponowaniem towaru

więc jeśli sama chcę zrobić metki papierowe, by je dołączać do ubrań ,jakie muszą być na niej oznaczenia? (zakładając, ze rzeczy mają wszywki ze sposobem prania i pochodzenia) - to czy te dane i tak muszą być na papierowej etykietce? Co jeszcze? Czy mogę napisać że jest to np. firma VILA - ale nie robić podrobionej oryginalnej metki, tylko sama informacja o marce rzezy? Czy to też jest niedozwolone? JAk wy rozwiazujecie problem, jeśli jakieś rzeczy nie mają metek? Naprawdę nie wiem, jak je sprzedawać, by nie dostać żadnej kary, zależy mi na uczciwości itp....

blueber musisz rozreklamować, dawaj jakieś gratisy, obcinaj troszkę końcówki cen, bądź miła, pomocna, ale nie nachalna. reklama,reklama,reklama, innego wyjścia nie masz No i oczywiście staraj się mieć częsciej niż oni dostawy i może jednak uda ci się przywozić nowe, ciekawsze wzory, na pewno nie wszystk o macie inentyczne

Gość blueber
problem w tym że oni maja 10 sklepów ,i sami mówią ze bede przerzucac towar z jednego do drugiego bo w kazdym maja inny towar,a reklame juz robilam duzo osob wie o moim istnieniu ,problem w tym ze to doslownie boxs obok wiec jak zwołam ludzi do mnie to przyjdą tez do nich ,jedynie dobry pomysł to te gratisy czy ktos ma jeszcze jakies propozycje

taka mała dygresja na temat tej hurtowej babeczki która chciała jedną rzecz po cenie hurtowej że niby na manekina, znaczy się że co, ona manekiny ubiera w ciuchy od innych hurtowników a nie w to czym sama handluje? Pozdrawiam

Gość MQ983
Hej! Czy orientujecie się jakiej wysokości mogą być grzywne narzucone przez kontrolę skarbową w przypadku braku faktur na towar?

Gość Rodrigo
Witam wszystkich! Prowadzę od 3 m-cy sklep obuwniczy w okolicach Radomska, czy ktoś zna jakieś tanie hurtownie z butami letnimi i nie tylko? Gdzie można kupić tanio buty meliski do hurtu? Wólka Kosowska, Ptak -to znam, a inne? może jakiś producent z Polski, lub z import z zagranicy? Interesuje mnie również informacja o fajnej odziezy damskiej, może nawet bardziej męskiej niedrogo. Proszę bardzo o pomoc jestme początkującym handlowcem, liczę na wsparcie - pozdrawiam i prosze o info na @: mozill1@wp.pl

Blueber nie pozostaje ci nic innego jak zmienic zupelnie asortyment-jesli sprzedaja taki sam towar jak ty to raczej nie wrozy to nic dobrego. Nie wiem w jakim miescie masz sklep ile jest w nim mieszkancow-jakie sklepy sa w tej galerii i czego tam brakuje,ale musisz ruszyc glowa-przede wszystkim jakie mniej wiecej utrzymujesz ceny na towar- Napisz na mail-moze cos wspolnie wymyslimy ;-)

Gość NowaMa
Niedługo mam przejąc sklep.Powiedzcie mi jak zkasą fiskalna.Czy muszę ją miec odrazu jak nie to jaką kupic zeby wystawiać rachunek klientowi? Sklep ma miesięczny obrót ok 12-15 tyś.

Co do kasy zależy jaką formę opodatkowania wybierzesz w Urzędzie Skarbowym, po zarejestrowaniu działalnośći gospodarczej. Obecnie aby został nalożony obowiązek posiadania kasy fiskalnej potrzebne jest przekroczenie 20 tys obrotu. Więc jeżeli przy zakładaniu działalności wybierzesz jako formę opodatkowania ryczałt to skoro masz 15 tys obrotu to na vat przejdziesz juz po miesiącu. oczywiście o ile bedziesz uczciwie dokumentować dzienne utargi;)