Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pompon

lordoza

Polecane posty

Dodam jeszcze,że jest to lordoza lędźwiowa. Przeszłam operację kręgosłupa (skrzywienie), ogólna wada kręgosłupa jest powodem powstania lordozy, jednak czy dysplazja biodra może ją pogłębiać?

Gość Maciekolkusz
Oto opis z mojego zdjecia. Nierówności blaszki granicznej dolnej C2 i blaszki granicznej górnej C3, zaostrzenie krawędzi gónej wewnętrznej trzonu C3/penetruje do otworu międzykręgowego.

Gość Maciekolkusz
Prosiłbym o wytłumaczenie o co w tym chodzi i czy jest to groźne bardzo tak aby od razu cisnąć do lekarza. Dostałem skierowanie do neurologa jednak miesieczny termin mnie odstraszył narazie. Jak trzeba jednak bedzie udam sie do prywatnej poradni.

Mam pytanie, od maja narzekam na ból w okolicach lewego barku, ramienia, leczono mnie różnymi sposobami. Po 3 miesiącach przypomniałam sobie, że ten obojczyk miałam złamany lecz 24lata temu, dr. kazała zrobić RTG, nie dostałam opisku tylko kazano zrobić prześwietlenie osiowe obu stawów barkowych. Po co robi się to prześwietlenie, co podejrzewają, bardzo się boję. Proszę o odpowiedź i pomoc w nie wiedzy

Gość graza69
Do jacekpb Dzień dobry panie Jacku! 31 maja 2010 r. miałam bardzo silny uraz głowy w wyniku zderzenia się. Wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem wstrząśnięcia mózgu i bólu kręgosłupa szyjnego. KT kręgosłupa C poza zmianami zwyrodnieniowo -przeciążeniowymi nie wykazało odchyleń od normy. KT głowy 3-krotne w różnych odstępach czasu nie wykazało zmian pourazowych. Od 4 miesięcy ciągle boli mnie z tyłu głowa i szyja, a lekarz chciał mnie wysłać do psychiatry, gdyż uważa, że ma to podłoże psychiczne. Wyprosiłam, aby dał mi skierowanie na rtg kręgosłupa szyjnego. Odebrałam dziś wynik, który brzmi: spłycona lordoza szyjna. Czy mogło to zrobić mi się po zderzeniu głową i od tego może mi ciągle boleć głowa i czy mogą być zawroty? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź i poradę.

Gość Wojtek1978
Witam Mam 32 lata i od jakiegoś miesiąca nasiliły mi się bóle karku, szyji i pojawił się bół głowy. Zrobiłem RTG szyi. Wynik RTG : "Spłycenie lordozy szyjnej. Szczeliny m-k szerokości w normie. Drobne zmiany zwyrodnieniowe w trzonach kręgowych. Zwapnienie w więzadle podłużnym na wysokości C6-7." Dodam, iż od niedawna boli mnie głowa, miałem kilka razy lekkie zachwianie równowagi oraz czuje się od jakiegoś czasu zmęczony. Odczuwam bóle szyi szczególnie bliżej barków. Boli mnie również lewy bark w jednym konkretnym miejscu, które jestem w stanie z dużą dokładnością wskazać palcem. Dodatkowo informuję, iż lubię uprawiać sporty : tenis ziemny oraz pływanie. Serdecznie proszę o informację co dalej badać, w czym jest problem i jak da się leczyć moją dolegliwość. Ewentualnie wskazać jakieś polecone gabinety z Wrocławia czy okolic. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam Wojtek

Gość biedny_kregoslup11122
Przegladam te komenty i widze tylko interpretacje badan. Czy jest ktos kto wykonuje/wykonywal cwiczenia i przyniosly one jakies wymierne skutki. Mowa tu oczywiscie o hiperlordozie. Bo ja juz "walcze" z tym prawie rok i zadnych wymiernych efektow.

Gość mala76
Witam W wieku 2,5 stwierdzono u mnie wadę wrodzoną kręgosłupa: skrzywienie w odcinku szyjno piersiowym w lewo, w piersiowym w prawo, torsję żeber, półkręgi, lordoza lędźwiowa, skrzywienie określano jako twarde. Obecnie mam 34 lata, od 2 miesiecy mam sztywny kręgosłup, a od miesiącą starszne bóle kręgosłupa lędźwiowego podczas siedzenia i leżenia. Ostatnio bóle głowy i ucisk w klatce piersiowej jak szybciej chodzę. Miałam robiony rtg tylko kręgosłupa szyjnego AP i boczne i o to opis: "wrodzone boczne skrzywienie na pograniczu odcinka szyjno-piersiowego kręgosłupa. odcinek szyjny skrzywiony w prawą stronę. Warianty rozwojowe- półkręgi,kręgi motyle dot. głównie odcinka piersiowego kręgosłupa. Wysokie ustawienie barków przesłania na zdjęciu bocznym krąg C7 oraz częściowo C6. Widoczne krążki między-kręgowe bez istotnych zmian" na kopecie od zdjecia rtg i opisu,napisane : wariant rozwojowy. Nie wiem co to wszystko znaczy jak to rozumiec, i czy powinnam miec zrobiony caly rtg kregoslupa i czy to powazna sprawa? Pozdrawiam

Panie Jacku prosze o pomoc!mam spłycenie lordozy szyjnej jakie ciwczenia moge robic aby ja troche poglebic? przy tym jest jeszcze dyskopatia c4,5,6, zwyrodnienia w stawacj luschi i retrolisteza c5, czy moge ciwczeniami jakos to troche skorygowac?da sie cos zrobic z retrolisteza? taki wynik wyszedl mi na rtg bolow szyji za bardzo nie odczuwam tylko bole glowy czy jest mozliwy a ztak zly wynik?

Do Pana Jacka Panie Jacku prosze o pomoc!mam spłycenie lordozy szyjnej jakie ciwczenia moge robic aby ja troche poglebic? przy tym jest jeszcze dyskopatia c4,5,6, zwyrodnienia w stawacj luschi i retrolisteza c5, czy moge ciwczeniami jakos to troche skorygowac?da sie cos zrobic z retrolisteza? taki wynik wyszedl mi na rtg bolow szyji jakis mocnych nie odczuwam tylko mam bole glowy ale od jakiegos roku wczesniej mnic mi nie dolegalo czy jest mozliwy az tak zly wynik?

Gość terenia8787
mam 39 lat ,a oto zdj.rtg kręgosłupa lędżwiowego. Przewężenie szpary m-kręgowej pomiędzy trzonami kręgów L-3/4 od strony lewej ze skrzywieniem osi kręgosłupa na tej wysokości /dyskopatia/.dostałam od pani neurolog tabletki przeciwbólowe ,a ja mam nerwy co dalej ze mną .Proszę o pomoc.Pozdrawiam

Gość JPH2
Od samegp poczatku istnienia tego forum przewijaja sie rady i porady czy jak kto woli zalecenia co nalezy robić jak są problemy z kręgoslupem. Trzeba to wszystko przeczytać a znajdzie się odp na swój własny problem. Pan Jacek zawsze wyczerpująco udzielał odpowiedzi na zadawane pytania.

Gość bracka66
Jeśli chodzi o materace Perfect Harmony to ja byłem na takim spotkaniu we Wrocławiu. Fajna luźna atmosfera przy kawie.Od kiedy używam materaca magnetycznego mam dużo więcej energii. Kupiłem też ten ich drugi produkt magnetouch też działa i co najważniejsze bardzo poręczne, bo mogę go wziąć wszędzie ze sobą.Dla zainteresowanych ciekawy artykuł www.pwsz.pila.pl/746/aktualnosci,o-medycynie-fizykalnej-na-miedzynarodowym-sympozjum.html

Gość spamik
czy to aby nie spamik

Gość Szumisia
Witam serdecznie.Oto moja historia. Od 7 miesięcy mam nieustanny szum w uszach, o różnym nasileniu. Zaczęło się w momencie silnego stresu - przykucnęlam żeby poradzic się o coś koleżanki w pracy i wtedy poczułam jakby w głowę kopnął mnie silny prąd ,zaczęło przerażliwie piszczeć w uszach i pojawiły się zawroty głowy. To wszystko poprzedzone było silnym bólem karku dzień przed wystąpieniem tych objawów. Od razu po wystąpieniu tych objawów zmierzono mi ciśnienie - stwierdzono,ze to nie przez to. Na drugi czy trzeci dzień miałam robione RTG odcinka szyjnego, wynik "zniesiona fizjologiczna lordoza, poza tym bez zmian". Chodziłam w ciągu tych 7 miesięcy na rehabilitacje: kriokomora 10 zabiegów, prądy tens 20 zabiegów, laser 10 zabiegów, cwiczenia z rehabiltantami w sumie 6 godzin, poza tym ćwiczę tez w domu-przyznaje jednak, ze niestety nieregularnie. Raz w tygodniu chodzę na masaż. I nic, piszczy nadal !! !Byłam juz w szpitalu na nerwicę- nie mogłam przez pierwszy miesiąc spac prawie wcale, w pracy nie mogłam się skupić (praca biurowa ), byłam rozstrzesiona, płakałam. Taki pisk to prawdziwa tortura. Wizyta u layngologa - z uszami wszystko ok,audiogram ok, neurolog -TK głowy ok - lekarka rozłozyła ręce "niestety nie mogę Pani pomóc". Brałam leki - mydocalm, betaserc,protevasc i nic nie pomogły. Bolą mnie często okolice karku (tak jakby głowa była ciężka do udźwignięcia), czuję bolesność mięśni karku (jakby były napięte) i czasami, szczególnie w nocy lub po nocy drętwieją mi ręcę lub są takie słabe . Kupiłam materac gryczano-gorczycowy, poduszkę z gryki i nie pomaga :(. Myślę nad wykonaniem rezonansu odcinka szyjnego, ale nie wiem czy jest on konieczny skoro na rtg wyszło" poza tym bez zmian". Może jezeli będę regularnie ćwiczyc to da się tę lordozę wykształcic, podobno to jest możliwe, ale jak to zrobić??? Znacie jakieś ćwiczenia, komuś się udało tego dokonać ?? Doradźcie mi Kochani Internauci , proszę. Pozdrawiam serdecznie i dużo, dużo zdrówka życzę.

Gość Szumisia
Może jeszcze tylko dodam dwie rzeczy- że mam 32 lata i że mam takie ,niestety już zauważalne, uwypuklenie na plecach, trochę poniżej karku. Jedna lekarka - rehabiltantka powiedziała "o już Pani sobie coś tu hoduje", a lekarz ortopeda u którego byłam później i powtórzyłam mu jej słowa powiedział: " to jest normalne, nic Pani sobie nie hoduje". No i co mam o tym myślec nie wiem - to chyba nie jest normalne, obserwowałam od tego czasu wiele karków jako, że było lato to miałam dużo okazji ;) i u wielu ludzi tego nie zauważyłam. Teraz to już chyba naprawdę wszystko ;). Jeszcze raz pozdrawiam.

Gość JPH2
Z tym uwypykleniem w okolicy karku to normalka. To zależy też m.in. od typu budowy człowieka. Są osoby z odprostowaną lordozą szyjną ale faktycznie nie widać u nich tego garbka.Objawy o których Pani pisze -niestety takie są.Jeżeli jest możliwość zrobienia rezonansu -skorzystać, jest dokładniejszy.A ćwiczenia - zmobilizowac sie codziennie. Ja miałam teraz ćwiczenia- retrakcje na oddz.rehabilit -na takiej gumowej taśmie i są jeszcze takie ćwiczenia retrakcji które mozna samemu robić[tzw szuflada :) ] ale to musi pokazać rehabilitant, na poluzowanie mięsni w okolicach karku to tak jak w przedszkolu ćwiczenia- stanąć w lekkim rozkroku.wyprostowanym i lużno ręce do góry zarzucić i klasnąc na głową i BEZWŁADNIE opuscić na dół całym ciężarem i tak kilka razy a potem to samo tylko klaskać przed sobą Ważne aby to robić bez napinania mięśni.W tej samej pozycji ręce opuszczone,dłonie razem splecione przed sobą i zataczać kółka ramionami do tyłu a potem do przodu Robimy to lużno unosząc je do góry a potem całym cięzaren opadają w dół itd. Warto tez skorzystać z pomocy rehabilitanta ,który zajmuje się mobilizacją kręgosłupa.

Gość JPH2
Z tym uwypykleniem w okolicy karku to normalka. To zależy też m.in. od typu budowy człowieka. Są osoby z odprostowaną lordozą szyjną ale faktycznie nie widać u nich tego garbka.Objawy o których Pani pisze -niestety takie są.Jeżeli jest możliwość zrobienia rezonansu -skorzystać, jest dokładniejszy.A ćwiczenia - zmobilizowac sie codziennie. Ja miałam teraz ćwiczenia- retrakcje na oddz.rehabilit -na takiej gumowej taśmie i są jeszcze takie ćwiczenia retrakcji które mozna samemu robić[tzw szuflada :) ] ale to musi pokazać rehabilitant, na poluzowanie mięsni w okolicach karku to tak jak w przedszkolu ćwiczenia- stanąć w lekkim rozkroku.wyprostowanym i lużno ręce do góry zarzucić i klasnąc na głową i BEZWŁADNIE opuscić na dół całym ciężarem i tak kilka razy a potem to samo tylko klaskać przed sobą Ważne aby to robić bez napinania mięśni.W tej samej pozycji ręce opuszczone,dłonie razem splecione przed sobą i zataczać kółka ramionami do tyłu a potem do przodu Robimy to lużno unosząc je do góry a potem całym cięzaren opadają w dół itd.Warto skorzystać z pomocy rehabilitanta ,który zajmuje się mobilizacją kręgosłupa.

Gość Szumisia
JPH2 dziękuję bardzo za odpowiedź i propozycje ćwiczeń. Spróbuje je wykonywać, tym bardziej, że mi oprócz pisków rzecz jasna, coś rece znów drętwieją i kłuje boleśnie to tu to tam :/. Nie skierowali mnie niestety na rezonans i myślę zeby najwyżej zapłacić z własnej kieszeni tylko , że to niebagatelny jednak koszt :/, a skoro na RTG wyszło "poza tym bez zmian", wiec myslę nad jego zasadnością. Pozdrawiam!

Szumisia mam identyczne objawy jak Ty, od 3 tyg jestem na L4, najpierw tabletki przeciwbólowe, zastrzyki domięśniowo, nie pomogło, głowa boli, szumy są, ręce drętwieją, mięśnie szybko sie męczą, dłużej jak pół godziny bez oparcia głowy nie wysiedzę......poszłam do neurologa, dał dopiero skierowanie na RTG i kolejne tablety przeciwbólowe i przeciw szumom w uszach. W środę ide do neurologa z wynikiem: prawie całkowite zniesienie fizjolo. lordozy szyjnej, zaostrzenie tylno-górnych krawędzi trzonów kręgów C5-C7, nie zrosniete jądro kostnienia (chyba bo nie mogę rozczytać), zwapnienie w więzadle podłuznym przednim na poziomoe C6-C7...... Głowa boli nadal, ręka już się zmęczyła teraz przy pisaniu....też mam prace biurową i za cholerę nie mogę sie skupic na niej przez szum i ból głowy..........gdyby tego szumu i bólu głowy nie było to jakos mogło by się funkcjonować......

Gość iwolor
witam oto mój opis rtg calego kregosłupa: niewielkie skrzywienie boczne kregoslupa piersiowo-ledzwiowego wypukloscia skierowane na strone lewa. Brak spojenia łuku kregu S1.Talez biodrowy prawy polozony jest nizej o ok. 5 mm w porownaniu ze strona lewa. panewka prawego stawu biodrowego polozona jest nizej o ok. 8 mm w porownaniu ze strona lewa. Jeśli by mi ktos mógl to przetlumaczyc na prostrzy jezyk bylabym wdzieczna. czy to powazne? z gory dziekuje

Gość szumisia
Witam wszystkich. Do Margaretka30, jak się czujesz? Czy leki pomogły coś ? Co Ci powiedział neurolog? Jak u Ciebie się to zaczęło - gwałtownie, powoli ? Dokładnie te same objawy mamy :/ i się zgodze z Tobą -gdyby nie te szumy i , u mnie, zawroty głowy jakoś by się żyło. No i te mięśnie często spięte tak, ze az bolą :/. I tak już mam prawie 8 miesięcy, makabra, a tu do pracy trzeba chodzic i się na niej skupiac kiedy człowiek się okropnie meczy, bo słyszy ten dźwięk i wiruje mu w głowie . Nie wiem jak mam z tym walczyc zeby było to w końcu skuteczne - teraz wymysliłam sobie Pilates - podobno rewelacja na problemy z kręgosłupem. Dam znac jak już coś w końcu naprawdę pomoże. Odezwij się Margaretka30 ! Pozdrawiam

Gość JPH2
www.drkregoslup.pl -poczytajcie sobie, warto

Gość Dori42
Witam wszystkich czytających mój wpisa. Bardzo proszę o zinterpretwanie mojego wyniku z rezonansu odcinka lędźwiowego. Zachowana fizjologiczna lordoza w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Uwypuklina centralnoprawoboczna krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5 z uciskiem worka opony twardej. Tendencja do uwypuklania się krążka międzykręgowego na poziomie L3/L4. Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych na poziomach: L4/L5, L5/S1 z obniżeniem wysokości krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5. Zmiany odczynowe w trzonach kręgów: L4 i L5. Zmniejszona objętość trzonu kręgu L5- hipoplazja. Nie spostrzega się zmian ogniskowych w obrębie worka oponowego i końcowego odcinka rdzenia kręgowego. Czekaja mnie jeszcze badania kolejnych odcinków kregosłupa. Wiem ze mam rozwniez zwyrodnienia w kregosłupie piersiowym i szyjnym i dolegliwosci bólowe rąk mimo systematycznych ćwiczeń.Czy jestem już kaleką? Czy tez jest odrobina nadziei na dalsze życie? Bede wdzieczna za szczere odpowiedzi.

A mozesz podać swój wiek? Mogę ci nieco pomóc w interpretacji tego wyniku badania, ale aż tak dobrze jak lekarz się na tym nie znam... on by ci to lepiej wytłumaczył.. "Uwypuklina centralnoprawoboczna krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5 z uciskiem worka opony twardej." - to znaczy, że krążek międzykręgowy (tzw. dysk) wysunął się nieco w kierunku kanału rdzenia kręgowego... i może uciskać częściowo na nerw (kulszowy). Czy masz dolegliwości bólowe tego odcinka? i czy one promieniują może do którejś nogi? (prawdopodobnie do prawej). "Tendencja do uwypuklania się krążka międzykręgowego na poziomie L3/L4" - podobnie jak wyżej, tylko zmiana jest niewielka... i dotyczy wyzszego poziomu kręgosłupa. "Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych na poziomach: L4/L5, L5/S1" - dehydratacja, czyli odwodnienie... Aby krążek międzykręgowy spełaniał dobrze swoją funkcję musi być uwodniony. "z obniżeniem wysokości krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5." - odwodnienie jest już znaczne i trzony kręgów się do siebie zbliżają, podejrzewam, że w tym odcinku kręgosłupa ruchomość jest znacznie obniżona.. Ale trzeba by to sprawdzić badaniem czynnościowym. "Zmiany odczynowe w trzonach kręgów: L4 i L5." - zmiany zapalne? (tego nie do końca rozumiem) "Zmniejszona objętość trzonu kręgu L5- hipoplazja." - mniejszy trzon kręgu L5 niż pozostałych... ale czy tam się coś dzieje czy to taka twoja uroda to nie wiem.. Nie wiem, czy ci coś pomogłam... Lepiej bym zrozumiała, gdybym zdjęcie zobaczyła. Pozdrawiam :)

A mozesz podać swój wiek? Mogę ci nieco pomóc w interpretacji tego wyniku badania, ale aż tak dobrze jak lekarz się na tym nie znam... on by ci to lepiej wytłumaczył.. "Uwypuklina centralnoprawoboczna krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5 z uciskiem worka opony twardej." - to znaczy, że krążek międzykręgowy (tzw. dysk) wysunął się nieco w kierunku kanału rdzenia kręgowego... i może uciskać częściowo na nerw (kulszowy). Czy masz dolegliwości bólowe tego odcinka? i czy one promieniują może do którejś nogi? (prawdopodobnie do prawej). "Tendencja do uwypuklania się krążka międzykręgowego na poziomie L3/L4" - podobnie jak wyżej, tylko zmiana jest niewielka... i dotyczy wyzszego poziomu kręgosłupa. "Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych na poziomach: L4/L5, L5/S1" - dehydratacja, czyli odwodnienie... Aby krążek międzykręgowy spełaniał dobrze swoją funkcję musi być uwodniony. "z obniżeniem wysokości krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5." - odwodnienie jest już znaczne i trzony kręgów się do siebie zbliżają, podejrzewam, że w tym odcinku kręgosłupa ruchomość jest znacznie obniżona.. Ale trzeba by to sprawdzić badaniem czynnościowym. "Zmiany odczynowe w trzonach kręgów: L4 i L5." - zmiany zapalne? (tego nie do końca rozumiem) "Zmniejszona objętość trzonu kręgu L5- hipoplazja." - mniejszy trzon kręgu L5 niż pozostałych... ale czy tam się coś dzieje czy to taka twoja uroda to nie wiem.. Nie wiem, czy ci coś pomogłam... Lepiej bym zrozumiała, gdybym zdjęcie zobaczyła. Pozdrawiam :)

Gość Dori42
Dziękuje serdecznie Edycia .Mam 45 lat. A czy mogę w jakis sposób nawodnić taki krążek?

Gość Dori42
Acha zapomniałam dodać ze mam straszne dolegliwości balowe zwłaszcza w pozycji statecznej, tzn kiedy leże, stoję, siedzie. Wciąż się kręcę i zmieniam pozycje. Bóle mi promieniują do nóg. Często boli mnie cala miednica a pośladki jakby się kurczyły i robiły się wklęsłe. Bolą mnie biodra i uda, Często tez mam wrażenie jakby moje przyczepy mięśni w stawach dłoni i nóg były słabe i chciały się oderwać. Zapomniałam dodać, że 7 lat temu podczas laparoskopii poprzecinano mi więzadła krzyżowo maciczne , na których były zrosty . Nie wiem czy to może mieć dodatkowy wpływ na ten stan.Nadmieniam i staram się zachować formę i mam raczej mocne mienie. To mnie chyba jeszcze tylko trzyma. Ale czuje jak z kazdym dniem jest coraz gorzej. Nie pamiętam kiedy przespałam normalnie całą noc.

a moze mi ktos doradzi jakie mam wykonywac cwiczenia na wzmocnienie miesni brzucha przy skrzywieniu piersiowo ledzwiowym 3st 9mm przepuklinie krazka miedzykregowego L4L5,ucisk worka oponowego,ucisk korzenia nerwu rdzeniowego prawego.Zmiany degeneracyjne L4S1.Naczyniak 7mm w trzonie kreguL1 osteofity krawedzi przednich i bocznych trzonów kregów L4S1 Mam 37l i brzuch jak w 7mies ciazy.Kazde cwiczenia kaoncza sie ogromnym bolem i unieruchominiem na kilka tyg.mam małe dzieci wiec to odpada i nie cwicze po prostu. Czy sa jakies bezinwazyjne cwiczenia dla mnie by wzmocnic miesnie brzucha i pozbyc sie chodz odrobine tego balona ? z góry serdecznie dziekuje za rady

Do Dori42: zalecałabym pozycje odciążające kręgosłup, tj. leżenie... Przeciwwskazane jest siedzenie, zwłaszcza kiedy uda z tułowiem tworzą kat prosty... Jeżeli juz musisz siedzieć, to wysuń nogi do przodu na podłogę. Na pewno przydałoby się wzmocnić mięśnie brzucha... I w zależności od możliwości, możesz skorzystać z usług fizjoterapeuty (najlepiej jeśli zna metodę McKenzie< ale takich osób jest tylko kilka w Polsce), specjalisty terapii manualnej (nie mylić z kręgarzem), masażysty czy szkoły pleców... Na pewno jeśli zostanie postawiona ci diagnoza, lekarz skieruje cię na rehabilitację (fizykoterapia+ćwiczenia). Życzę zdrowia :)