Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pompon

lordoza

Polecane posty

Proszę o ciut pomocy po dwóch latach usiłowania leczenia -jak do tej pory same przeciwbólowe- dostałam taki oto opis do zdjęcia\"zwężenie przestrzeni międzykręgowej pomiędzy trzonami L3-L4, odcinkowe wapnienie wiązadeł podłużnych kręgosłupa lędzwiowego na poziomie L3-L4 z tworzeniem mostów kostnych\". Zaczęło się to po urodzeniu pierwszej córci która nie bardzo się wybierała na ten świat i lekarz za wszelką cenę jej pomagał, gniótł ile sił natura dała brrr na samo wspomnienie. Od tej pory nie mogę prawie chodzić, myslałam ze to biodro uszkodzone z lewej strony czasem coś przeskakuje i wtedy ide w powietrze z bólu a tu podobno lędzwie. Mam dwie kobietki małe w domu i nawet na spacer z nimi nie moge iść bo po 10 min muszę usiąść taki ból. Mam 35 lat i chyba za wcześnie na odpuszczenie zdrowia z powodu starości. Za kilka dni mam wizytę u chirurga ortopedy i już nie dam się zbyć tylko nie wiem co jeszcze można sprawdzić czy rezonans mi powinien kazać zrobić. Czarne myśli mnie nachodzą ze to jakiś guz albo coś gorszego. BŁAGAM O PORADĘ!!!

Gość Bogda
Ja dziś po półrocznej walce z bólem podobno RWA KULSZOWA odebrałam wynik zdjęcia kręgosłupa i... opis : na wykonanym zdjęciu rtg L-S stwierdza się lewoboczne skrzywienie bez rotacji. Przestrzeń międzykręgowa L5-S1 zwężona, pozostałe o prawidłowej szerokości. Lordoza zachowana . Niby nic a ból nie samego kręgosłupa a prawego posladka , uda i łydki okrutny tabletki , zastrzyki ( VIT B12 olffenn) nie pomogły zaczełam masaże ( 8) ale jak do tej pory nic nie pomogło. juz nie wiem co dalej Pozdrawiam Wszystkich i czekam na pomoc

Gość ninka351
Pozdrawiam i podziwiam Pana Jacka za wiedzę i mam pytanie : moja praca wymaga siedzenia i utrzymywania ręki na wysokości dolnej 1/3 mojego uda. Zaczęłam przychylać się w biodrach w przód i opierać się łokciami na kolanach, aby odciążyć kręgosłup. Co pan Jacek myśli o takiej pozycji? Jaka pozycja będzie lepsza? Stanowiska pracy nie da się podnieść.

Gość ninka351
Po przeczytaniu tego forum postanowiłam nauczyć się oszczędzania kręgosłupa. Bardzo proszę Pana Jacka o podanie mi bibliografii (książki i strony) wartej przeczytania. Medyczny żargon mi nie straszny. Nawet czarnej magii można się nauczyć.

Gość jacekpb
ja rozumiem opisaną czynność jako podobną w sensie przyjętej pozycji do tej jaką przyjmuje się obierając ziemniaki.Opisany sposób rzeczywiście pomaga odciążyć kręgosłup lędźwiowy i jest zupełnie do zaakceptowania.Zresztą podczas wstawania można pomagać sobie opierając się o krzesło, stolik a jeżeli nie ma nic w okolicy to można oprzeć się o własna nogę.Co do bibliografii w ksiązkach ,które ja posiadam nie ma rozdziałów pt.co robic aby nie szkodzić ,tylko wiadomości są rozrzucone w całej treści książki.warto jeszcze zdiagnozować ewentualną chorobę i aby było wiadomo jak sobie pomóctrzeba faktycznie zrozumieć co to znaczy np.spłaszczyć lordozę.Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem bylaby Szkoła Pleców .Pozdrawiam.

Gość filipppo
Do Jacekpb. Mam taki przypadek.Mam prace siedzącą.Mam 29lat.Oprócz pracy zawsze miałem ruch.Bieganie,siłownia,piłka nożna,czasami basen.2 lata temu upadłem z kilku metrów.NIc mi się nie stało poza skręceniem kostki w prawej nodze. 4 miesiące temu dopadł mnie w pracy ostry ból pleców. Nie mogłem dłużej znieść tego bólu więc pojechałem do kręglarza.Nastawił mnie i kilku dniach bóle puściły.Muślałem że jestem już zdrowy i pojechałem pograć w piłkę.Pod koniec meczu(po75monutach)bóle wróciły na tyle ,że ledwo na koniec zszedłem o własnych siłach z boiska. Wtedy udałem się do lekaża I kontaktu.Przepisał Olfen. Bóle na czas brania zastrzyków puściły ale dostałem nowych dolegliwości. Ogromny ból w pośladkach i pozycja jakbym zbierał muszle na plaży.Udałem się do neurologa wraz ze zdjęciem i ten stwierdził że mam przepukline kręgosłupa na odcinku L1-L5 i coś z dyskami. Zalecił lekarz ćwiczenia wg metody M'cenziego. Pozycja przygarbienia pozostała.Ból z prawego pośladka wyszedł ale pozostał w lewym i zszedł od posladka do kolana. Nakazano zmienić ćwiczenia na drugą stronę lecz to nie pomogło. Miesiąc temu udałem się do bioenergoterapety. Byłem masowany i miałem odblokowywane czakramy(metoda Tybetańska).Polepszyło mi się. Bóle z pośladków i spod kolana ustąpiły.Jednak w dalszym ciągu nie mogę normalnie się wyprostować.Rano po spaniu jest ok ok.Ale w ciągu dnia zgarbienie przychodzi samo. Dostałem również 5ćwiczeń tybetańskich,ćwiczę,jest lepiej z dnia na dzień ale moja pozycja jest taka sama.Pani zauważyła ,że kąt miednicy jest niewłaściwy przez co moje pośladki nie są do tyłu tylko tak jabky obwisłe.Tak jakbym chciał schować ogon pod siebie.Jak ogladam swój kręgosłup to na odcinku lędźwiowo-krzyżowym widzę swoje kręgi.Nie mam tego dołka,który powinien być.Proszę o poradę.Czy stan w jakim jestem jest do stabilizacji i wyleczenia czy tylko pozostaje skalpel.

Gość filipppo
do jacekpb. czy muszę wykonać rezonans magnetyczny?nie napisałem jeszcze o tym ,że na koniec dnia moje mięśnie po obu stronach kręgosłupa są twarde jak skała.a tuż nad pośladkami pojawiają mi się jakby boczki

Gość jacekpb
Dla filipoo.Przepuklina na poziomie L1 L5 oznacza ze ma Pan wielopoziomową przepuklinę czyli że jest ich dokładnie cztery a to coś z dyskami oznacza również przepuklinę lub wypuklinę.Czy oby na pewno dokładnie przytoczył Pan opis rtg lub słowa lekarza.Przyjmowana zgarbiona pozycja jest typową pozycją przeciwbólową a ból mięsniowy powstaje w następstwie napięcia ochronnego i będzie Panu towarzyszył dopóki nie zlikwiduje się przyczyny bólu.Przykład:gdybym chciał uderzyć Pana kijem to albo pan będzie szybszy i mnie uderzy pierwszy albo odruchowo zasłoni się Pan ręką napnie mięśnie aby ochronić np.głowę.Ten drugi wariant występuje w pańskim aparacie ruchu .Organizm broniąc się przed poważniejszymi konsekwencjami wytwarza mechanizm obronny.Czasem ból pochodzący z obronnie napiętych mięśni jest większy niż z prawdziwego źródla choroby.Jeszcze jedno.Wizyta u kręgarza ,czyli z całym szacunkiem wiejskiego znachora który wszystkich traktuje szablonowo bo nie potrafi zdiagnozować ubytków neurologicznych była dość odważna .Proszę pamiętać że ubytki neurologiczne są przeciwwskazaniem do stosowania tego rodzaju terapii.oczywiście gdy występuje zablokowanie stawu na jakimś poziomie a np.przepuklina na innym to można na zablokowanym poziomie zastosować tzw.manipulację(takie chrupnięcie)ale trzeba odpowiednio zabezpieczyć pozostały kręgosłup.Można to porównać do wymiany wdliwej cegły w murze.Nie burzymy całego muru,tylko odpowiednio go zabezpieczamy i precyzyjnym uderzeniem usuwamy ,naprawiamy to co trzeba.Nie zawsze trzeba przeprowadzać operację a ta nie nie jest "wyrokiem".Po ewentualnym zabiegu i tak będzie potrzebna mądra rehabilitacja.Na pewno potrzebna jest dokładna diagnoza bo coś z dyskami to dość szerokie pojęcie.To tak ja ktoś ma coś z tarczycą ,ale niedoczynność czy nadczynność a to przeciwwstawne choroby.Pozdrawiam.

Gość sylwinka1973
PANIE JACKU! co Pan na to: zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5-S1 z obecnościa zmian zwyrodnieniowych w trzonach przylegajacych kręgow. Cechy dehydratacji krążka międzykregowego L5-S1 z obecnością centralno-prawobocznej wypukliny na ok.7mm do kanalu kregowego - cechy modelowania worka oponowego, poza tym zmian nie wykazano. Obraz stożka rdzenia w normie. Dziekuje z góry za interpretacje badania MR. Pozdrawiam!

Gość jacekpb
Na wcześniejszych stronach forum jest interpretacja takiego opisu MR.Pozdrawiam.

Gość filipppo
do jacekpb.opisze dokładniej opis zdjecia rtg w nastepnej odpowiedzi.byc może pokręciłem.pisałem z pamięci.z góry dziękuję

Gość sylwinka1973
oj ! nie mogę znaleźć :( no nic, dzięki,pa pa

Gość HIPERKA
Witam ! Panie JACKU gdzie można zdobyć zestaw ćwiczeń do ćwiczeń w domu na zniesioną lordozę szyjną i hiperlordozę lędźwiową ? Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam

Gość jateczka
Witam. Mam dosyć ostrą lordoze lędźwiową, próbuję we własnym zakresie robić ćwiczenia, np. mięśni brzucha. Słyszałam także, że bardzo dobrze na ten problem wpływa pływanie. Dlatego więc jakieś dwa lata temu postanowiłam w końcu nauczyć się pływać. I tu jest problem. Podczas gdy z pływaniem na plecach jakoś dawałam sobie radę, na brzuchu nie umiałam nauczyć sie pływać za Chiny!! Nawet z deseczką. Nie byłam w stanie utrzymac "poziomej" postawy, tyłek cały czas szedł mi na dno. Po przepłynięciu paru metrów strasznie bolały mnie plecy w odcinku lędźwiowym. Od tego czasu nie nauczylam się pływać. I moje pytanie brzmi: czy lordoza moze być przyczyną niemożności pływania na brzuchu??

Witam Panie Jacku - kieruje ten post do Pana, ponieważ widzę na forum, że jest Pan dość zorientowany w problematyce - nie wiem czy jest Pan lekarzem czy fizjoterapeutą. Proszę o pomoc i wyjaśnienie pewnych kwestii. W marcu miałam wypadek samochodowy, właściwie stłuczkę. Jadąc najechał mi na tył inny samochód i wepchnął na samochód z przodu. Lekarz powiedział, że to było tzw. zatrzymanie w ruchu. Miałam wykonanych kilka badań, z których wyszło, że mam zmiany w kręgosłupie szyjnym (raczej nie z powodu wypadku – miałam je wcześniej) i stenoza kanału kręgowego 7mm z zachowanym sygnałem z rdzenia ale obniżonymi sygnałami z c2-c6. Jednak coś było od wypadku bo obecnie bole głowy, drętwienie dłoni (choć neurolog twierdzi ze to od nadgarstków – (zespół nadgarstka czy coś), ramiona i ręce słabe i obolałe, szumy w uszach i problemy z gardłem – ostatnio często się zachłystuje, często odczuwam gardło jak po znieczuleniu. Jednak nie to jest moim problemem, myślę że już tak zostanie a cieszy mnie fakt ze nie jest już gorzej, biorę leki i się nie pogarsza choć nie jest lepiej ot stabilizacja.. Po tygodniu od wypadku (6tyg. kołnierz) zaczęły mi drętwieć nogi, tak od kolan w dół, kilka razy się zdarzyło, że w nocy (najczęściej w pozycji leżącej drętwieją choć nie tylko) obudziło mnie uczycie, ze nie mam od kolan nóg – trauma brrrrrrr. Lekarz rodzinny twierdził, że to nie możliwe od szyjnego kręgosłupa, od kołnierza też zrobiłam zdjęcie rtg l-k – rtg bez zmian, nic tylko wariant rozwojowy w postaci 6 kręgów lędźwiowych. Przy okazji wizyty u neurologa pokazałam mu zdjęcie, stwierdził, że to właściwie niewielki rozszczep kręgosłupa a radiolog opisał jako dodatkowy kr. lędźwiowy. Mija jakiś czas drętwienie nóg nie mija 9pomimo brania leków na drętwienie rąk, bóle w kr. Szyjnym od neurologa) a wręcz jest gorzej zaczyna mnie bardzo boleć lewa noga jak chodzę do tego stopnia, ze muszę stanąć i się oprzeć, bo ból tak silny, że nie do zniesienia aż osłabiający. Niedawno doszedł problem trzymania zwieraczy. Bardzo cierpną mi dolne plecy właściwie krzyże. Lekarz rodzinny skierował mnie na MR tego odcinka. Nic specjalnego nie wyszło. Cyt.” W obrazach t2 zależnych umiarkowane obniżenie sygnału z tarczy międzykręgowej L5/S1 z obniżeniem wysokości. Na poziomie L5/S1 uwypuklenie tylnej krawędzi tarczy bez cech ucisku na worek oponowy.” Pozostałe elementy jak kanał kręgowy czy ogon koński bez zmian. Zapomniałam dodać, ze byłam u naczyniowa i zmian naczyniowych nie stwierdził, bylam u ginekologa tez wszystko ok. Proszę powiedzieć, czy tak niewielkie zmiany w K-L mogą dawać aż takie objawy, czy może to moja głowa jest chora, przecież cały czas biorę, od marca aminotryptylinę 2 tab, sirdalud 2tab, oprócz tego ibuprom, apap i alev . Obecnie już 100m nie mogę przejść, siedząc nawet mi krzyże cierpną. I jeszcze jedno co się stało z tym 6 kręgiem lędźwiowym na zdjęciu rtg radiolog opisał w MR nie ma o nim wzmianki, opisana jest przestrzeń pomiędzy L5/S1 a nie L6/S1. Dziekuje i czekam

Gość Jagodakm
Panie doktorze - proszę o wyjaśnienie mi rozpoznania rtg: Obniżenie tarczy międzykręgowej L5-S1, wyprostowanie lordozy lędźwiowej. Mam 58 lat. Kręgosłup " starszy ode mnie", jak wyraził się diagnosta po rtg sprzed kilkunastu lat, kłopoty z " korzonkami" po próbie dźwignięcia lodówki obiema rękami. Mam osteoporozę. Od kilku miesięcy bolą mnie uda po zewnętrznych - bocznych stronach, z trudnością wstaję z krzesła, muszę podpierać się, odczuwam drętwienie w okolicy pleców od pasa w dół. Doztałam od lekarza rodzinnego lek przeciwzapalny i skierowanie na rtg, ww. Szczerze mówiąc jak to piszę. po lekturze całej korespondencji do Pana, niedobrze mi się robi, boję się bólu i9 niemocy. Przyznam, że bardzo nie szanuję swojego kręgosłupa. Owszem robię to, ale kiedy boli a jak przestanie, to jestem tytanem pracy fizycznej, choć dzieje się tak tylko w domu bo w pracy " odpoczywam". Proszę potraktować mnie indywidualnie, nie odsyłać z powodu wcześniejszych wyjaśnień na zbliżony temat. Dziękuję.

Gość Renatab
Witam! Panie Jacku ostatnio odebrałam wynik badania: Tomografia kręgosłupa lędźwiowego bez kontrastu i chciałam prosić o zanalizowanie jego. Kyfoza na przejściu piersiowo-lędźwiowym, niewielka lewostronna skolioza w dolnym odcinku. Niespojony łuk S1. L2/L3: Krążek międzykręgowy obniżony, płytki graniczne sklerotyczne z osteofytozą okrężną krawędzi trzonów - osteochondrosis. Niewielka centralna, częściowo uwapniona przepuklina jadra miażdżystego. Impresja worka oponowego wskutek PJM i osteofytozy dokanałowej. Nn. rdzeniowe wolne. L3/L4: Krążek międzykręgowy niższy, płytki graniczne sklerotyczne z niewielką osteofytozą przednich krawędzi trzonów - osteochondrosis. L4/L5: Okrężna wypuklina krążka międzykręgowego z zaznaczoną impresją worka oponowego, nn. rdzeniowe wolne. L5/S1: Centralna przepuklina jądra miażdżystego z impresją worka oponowego. Nn. rdzeniowe wolne. Chciałam dodać, że nagły ból złapał mnie po wstaniu z taboretu ponad miesiąc temu. Przez ten czas zdążyłam wybrać trzy serie zatrzyków tj. 24, leki przeciwbólowe i zwiotczające mieśnie miała już 10 zabiegów rehabilitacyjnych a ból jest i nie jestem w stanie ani chodzić ani siedzieć ani leżeć. Do lekarza mam wizytę umówioną dopiero za dwa tygodnie. Proszę wytłumaczenie tego opisu i radę co robić z tym dalej. Pozdrawiam

Witam! Widzę tu sporo wypowiedzi na temat lordozy lub innych schorzeń kręgosłupa. Ja mam problem praktycznie od początku ciąży, zaczęła mnie boleć lewa dolna strona kręgosłupa, na początku lekko, później ból narastał, aż pod koniec ciąży nie mogłam sama wstać z łóżka, tak mnie bolał kręgosłup. W ciąży nic nie robiłam wspominałam ginekolog ale mówiła, że często zdarza się to w ciąży i po ciąży mija. Więc czekałam cierpliwie, zwłaszcza, zę nie można żadnych prześwietleń robić i wolałam zbytnio nie ingerować ćwicząc. Po ciąży troszkę mi przeszło jednak cały czas zajął mi moj synek, ból narastał ponownie wraz ze wzrostem masy ciałka maluszka. W 6 miesiącu, kiedy to malec się troszkę usamodzielnił i ja zaczęłam zwracać uwagę jeszcze na inne ważne sprawy poza moim maluszkiem, dostałam skierowanie na prześwietlenie, wyszło mi, że mam między innymi lordozę pogłębioną i rozpoczynające się zmiany zwyrodnieniowe dolnej i górnej części kręgosłupa. Dostałam skierowanie do ortopedy i bardzo chciałabym mieć rehabilitację, czy jest szansa, że mnie wyśle, jaka jest procedura leczenia takich schorzeń, z góry dziękuję za wypowiedzi....

Gość ZimnyG.
Siema! Ja mam problem z lordoza lędzwiowa poglebiona. Czy ma ona wplyw na chud? A jak tak, to czy moglo wywolac to kulturystyka? bo mialem ta wade wykryta w sanatorium zanim zaczolem trenowac.

ĆWICZENIA W STENOZIE KRĘGOSŁUPA !!! moja babcia jest właśnie po operacji cementowania kręgosłupa proszę o pomoc. Jakie ćwiczenia powinna robić ? jest już po badaniu rezonansu magnetycznego oto rozpoznanie: M47.8 Stenoza kanału kręgowego L4- L5- S1 u pacjentki z lewostronnym zespołem bólowym korzeniowym L5. Mam także opis badania: badanie wykonano w sekwencjach SE/TSE w obrazach T1, T2 - zależnych. Niewielkie przesuniecie linii statycznego obciążenia kręgosłupa ku przodowi. Odwodnienie krążków m-k. Osteofity krawędzi trzonów kręgów. W odcinku L1-L5 są widoczne duże zmiany zwyrodnieniowe wytwórcze stawów m-k, przewężające otwory m-k i uciskające tylno - boczne zarysy worka oponowego - z największym uciskiem na poziomie L3 /L4, gdzie ucisk prowadzi do zwężenia worka oponowego z zagęszczeniem nerwów ogona końskiego. Znaczne zwężenie - i częściowe zwapnienie ? - i niewielka tylna centralna wypuklina krążka m-k L5/S1, modelująca worek oponowy. Poza powyższym kręgosłup w zakresie badania w normie. Stożek rdzenia kręgowego w normie. Proszę o pomoc w tej sprawie !!!!!

Gość jacekpb
Niestety z powodu braku czasu nie nie będę odpowiadał na posty ani meile.Życzę zdrowia.

Gość awkf2
Do jacekpb Panie Jacku, nieczęsto spotyka się takich fachowców, jak Pan. Ja równiez proszę o radę, jak się rehabilitować i na co zwrócic uwagę. Wynik mojego rezonansu to : zmiany zwyrodnieniowe wszystkich krążków międzykręgowych z obniżeniem wysokości L1-L2 i L5-S1. częściowe zwapnienie L5-S1. L1-L2 retrolisteza i wypuklina z uciskiem na worek oponowy i zwężeniem otworów, L2-L3i L3-L4 wypukliny bez cech ucisku, L4-L5 centralno- lewoboczna wypuklina uciskająca nieco worek i stykajaca się z lewym korzeniem L5. Na poziomie L5-S1 stara , prawdopodobnie uwapniona przepuklina jądra miażdzystego krążka skierowana caudalnie oraz osteofitoza krawędziowa i zmiany przerostowe w stawach międzykręgowych za zwężeniem otworów i możliwym drażnieniem korzeni L5.Uogólnione zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na krawędziach sąsiadujących trzonów i w stawach międzykręgowych. Zmiany zwyrodnieniowe blaszek granicznych trzonów kręgów na wielu poziomach z ich nierównymi zarysami. Naczyniak trzonu kręgu L2. Dyskretna skolioza lewowypukła. Serdecznie proszę o Pana komentarz, jeśli znajdzie Pan wolną chwilę. z góry dziękuję

Gość anna81
Witam , ze zdjęcia RTG odcinka lędżwiowo-krzyżowego które wykonałam wykazuje pogłębienie fizjologicznej lordozy , prawie poziome ustawienie kości krzyżowej , niecałkowite spojenie łuku S1. Czy powinnam się poddać jakiemuś zabiegowi czy wystarczy pomoc masażysty?

Gość Cobraa
Jestem po dwóch operacjach kręgosłupa odcinka lędźwiowego ostatnia operacja odbyła się dwa miesiące temu miałam usunięte resztkę dysku i wypukline jak i za równo zbliznowacenia niestety po tej drugiej operacji jest bez zmian. Ból w prawej nodze nadal się utrzymuje idzie do dolnej części nogi a konkretnie cały ból utrzymuje się w kostce przy stopie natomiast kolejny ból w stawie krzyżowo -biodrowym i idzie z boku uda. Jestem już po blokadach niestety bez rezultatu.Dlaczego ból się utrzymuje i tak strasznie drętwieje noga. Proszę o pilną odpowiedz..

Witam wszystkich serdecznie. Czytam wypowiedzi pana jacka i jestem zdumiona Jego wiedzą i życzliwością. Cieszę sie,ze znalazłam taki watek, bo też mam problem dotyczący kregosłupa. Mam 39 lat , odkąd pamiętam cierpię na bóle głowy, które wciąż zrzucałam na migrenę. Zachwiania równowagi , przez które wyglądam jak ofiara przemocy w rodzinie ( wszędzie siniaki) przypisywałam hipotonii ortostatycznej, którą stwierdzono u mnie już b.dawno. Ale gdy niedawno złapał mnie kurcz szyjny, zaczęła drętwieć prawa ręka i zaczęłam tracić w niej czucie , bóle głowy są praktycznie non stop (kładę się spać z bólem, łykam Ketonal forte, w nocy jest OK, a rano wstaję z bólem...) w końcu poszłam do lekarza. I dostałam skierowanie do szpitala z podejrzeniem guza móżdżku! Nie muszę opisywać swojego strachu... Po tomografii , której wyniku nie potwierdziły podejrzeń (na szczęście ), zrobiłam rtg a po nim rezonans i i takie mam wyniki : " Zniesienie lordozy szyjnej. Na poziomach C3/C4, C4/C5, C5/C6, C6/C7 - okrężne wypukliny krążków oraz osteofitoza na krawedziach trzonów zwężajace przestrzeń płynową przerdzeniową. Na poziomie C5/C6 zwężenie prawego otworu międzykręgowego, na poziomie C6/C7 zwężenie światła obu otworów międzykręgowych. na tych poziomach dyskretne modelowanie rdzenia. Objęty badaniem odc. rdzenia bez zmian ogniskowych." Kręgosłup lędzw.: "Pogłębienie lordozy lędzwiowej w odcinku dolnym. Na poziomie Th12/L1 niewielka tylna wypuklina krążka zwężająca przestrzeń płynową przerdzeniową. Na poziomach L4/L5 i L5/S1 - okrężne wypukliny krążków z impresją worka oponowego i niewielkim zwężaniem obu otworów międzykręgowych ale ez ucisku struktur korzeniowych. Podchrzęstna sklerotyzacja blaszek granicznych trzonów na tych poziomach. Objęty badaniem odc. rdzenia bez zmian ogniskowych." Panie Jacku, bardzo pana proszę, jeśli znalazłby pan chwilę czasu ,żeby opisać mi o co chodzi w tych wynikach- byłabym Panu ogromnie wdzięczna. Cóż to są te wypukliny? itd... Do wizyty u lekarza jeszcze daleko... :( Serdecznie pozdrawiam wszystkich . Pana Jacka szczególnie :)

Gość magdaaaaaaaaa
odebrałam wyniki rtg z opisem wyrównana lordoza lędźwiowa z poziomym ustawieniem kości krzyzowej. Dyskopatia L4/L5. Niewielkie zmiany wytworcze na krawedziach wyżej wymienionych trzonów lędźwiowych> proszę napisać czy te wyniki sa niepokojace?

Witam wszystkich serdecznie ,czytam ten temat i miałabym ogromną prośbę o przetłumaczenie na polski wyników rtg i rezonansu kręgosłupa . W pazdzierniku mam zacząc rehabilitację a tak do końca nie wiem czy zalecone zabiegi są bezpieczne ,miałam kilka sprzecznych opinii .Oto wyniki:RTG kręgosłup lędzwiowy : Prawowypukła rotoskolioza , niezrośnięte jądra kostnienia na przedniej , górnej krawędzi trzonu L2,możliwośc spondylolizy łuku szyjek L5. Teraz wyniki rezonansu: KRĘGOSŁUP SZYJNY:zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych na poziomach C4-5 , C5-6 , C6-7.Przepuklina centralna , nieco prawostronna jądra miażdżystego krążka C5-6 uciska worek opony twardej z modelowaniem rdzenia kręgowego.Mniejsze wypukliny krążków C4-5 i C6-7 uciskają worek opony twardej. Nie stwierdza się cech ucisku korzeni nerwowych. Rdzeń kręgowy oraz struktury kostne bez zmian ogniskowych. KRĘGOSŁUP PIERSIOWY: zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych z towarzyszącymi cechami uszkodzenia blaszek granicznych trzonów na poziomach Th9-10 , Th10-11. Wypuklina centralno-lewostronna jądra miażdżystego krążka th9-10 uciska worek opony twardej z modelowaniem rdzenia kręgowego. Niewielkie uwypuklenie krążka Rh10-11 Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. Niewielkie obniżenie trzonu Th10,bez zmian intensywności sygnału .KRĘGOSŁUP LĘDZWIOWY: Poziome ustawienie kości krzyżowej. Zmiany degeneracyjne w postaci dehydratacji i obniżenia krążka międzykręgowego na poziomie L1-2 z obecnością wypukliny tylnej pierścienia włóknistego uciskającej w niewielkim stopniu worek opony twardej Pozostałe krążki bez wypuklin.Stożek rdzenia kręgowego nie zmieniony. Guzki Schmorla na pograniczu piersiowo-lędzwiowym. Nadmienie że mam 34 lata , nigdy nie miałam żadnego wypadku a sport trenowałam tylko w szkole.Mam zlecone zabiegi:masaż limfatyczny ręczny-leczniczy , indywidualna praca z pacjentem , krioterapia miejscowa , cwiczenia czynne w odciążeniu z oporem. proszę o poradę

Gość btomas1
Mam pytanie do pana jacekpb. Czy mógłby Pan przetłumaczyć wyniki rtg: Niespojenie łuku tylego S1. Zmiany zwyrodnieniowe ma przednich i bocznych krawędziach trzonów pod postacią dziobków kostnych od L3 do L5.Dyskretny kręgozmyk pomiędzy trzonami L5 i S1. Dziobaki kostne na górnych zarysach stropów obu panewek w stawach biodrowych poza tym stawy biodrowe prawidłowe. Mam 53 lata od 10 roku życia do 24-tego czynnie uprawiałam siatkówkę. Skończyłam AWF i ogólnie orientuję się w budowie i w wadach kręgosłupa. Nadmieniam,że zdając na uczelnię miałam badany kręgosłup i żadnych wad wrodzonych nie miałam. Obecnie lekarz ortopeda stwierdził wadę wrodzoną kręgosłupa. Odczuwam ból (kłucie) w lewym biodrze i uczucie zimna w części lędźwiowo-krzyżowej. Mój lekarz domowy uznał ,że to zmiany starcze! A skierowanie do ortopedy dostałam z wpisem " na prośbę pacjenta". Ortopeda- traumatolog zalecił 10 zabiegów rehabilitacyjnych i to wszystko. Oprócz problemów z kręgosłupem dokucza mi ból w stawie łokciowym - tzw łokiec tenisisty. Dostałam zastrzyki, proszki przeciwbólowe i na tym koniec .