Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

veraa

Czy ten ginekolog ma racje????

Polecane posty

Od dlugiego juz czasu czytam to forum. Wszystkie kobiety pisza ze biorać taletki antykoncepcyjne nalezy robic regularnie badania min.próby wątrobowe. Ja biore tabletki antykoncepcyjne - Rigevidon od 7miesiecy.Moj poprzedni ginekolog nadawal sie tylko do tego zeby iść do niego po recepte i po nic więcej.O niczym mnie nie informowal twierdzil ze nie musze robić zadnych badań. Postanowalilam iśc do drugiego ginekologa. Jestem własnie po wizycie. Gdy powiedzialam mu co mnie trapi o tych badaniach popatrzyl sie na mnie jak na idotke spytal mnie sie jakie ja chce badania wykonywać. Powiedzialam ze cytologie i próby wątrobowe.Lekarz powiedzial ze cytologie moze mi zrobić ale próby wątrobowe to się robilo 15lat temu kiedy tabletki zawierały bardzo dużą ilość hormonów a teraz to sie robi je tylko kobietom po 30stce. Ja juz nie wiem co mam myśleć. Czy ten lekarz ma racje????

Gość zuzia lalka nieduza
Jasne ze nie ma racji. Ja biore tabletki od dwoch lat, mam 26 lat. Juz dwa razy robiłam próbe wątrobową i cytologie. te badania robi sie raz w roku, a oprócz tego co 6 miesięcy chodze na takie normalne ginekologiczne badania. Wszystko robie państwowo. Olej to co mówią. Bierzesz juz 7 m-cy i za trzy miesiące idź ponownie i poproś o skierowanie na cytologie i próbe wątrobową

hmmm ja chodze do dobrego gina (jeden z najlepszych w moim miescie ) i cytologie mam robiona raz na 6 mscy bo tak sie powinno przy tabletkach a raz na rok powinno sie normalnie robic natomiast jesli o te proby watrobowe chodzi to ona ma podobne zdanie do Twojego lekarza ze owszem kiedys sie robilo ale dzisiaj nie trzeba co nie znaczy ze mi ich nie zleca tak dla spokojnosci :) p.s tez biore rigevidon :D

Gość kalineczka25
ja tez robilam juz kilka razy cytologie ale tylko cytologie...

Gość bez twarzy
ja bralam 2.5 roku i dwa razy do roku mialam robione - proby watrobowe - transaminazy - uklas krzepniecia bralam Logest

Gość margot.m
ja biore od 1,5 roku tabletki tez sie pytalam o proby watrobowe, ale moja pani ginekolog stwierdzila ze nie ma takiej potrzeby,chodze prywatnie

ja bylam w przychodni więc państwowo

Gość biorę dwa lata
i ctyto miala robione normalnie raz do roku do tego co pol roku mam robione rozne badania krwi a takze watrobe i moj gin ma umowe z NFZ

Ja powiem tak. Moja siostra bierze tabsy juz pare ladnych lat. Nigdy nie robiono jej badan. Chodzila do panstwowego. On oczywiscie uwaza, ze badania nie sa konieczne. Miesiąc temu postanowilam isc sama do lekarza po tabsy. Poszlam do mlodej lekarki-prywatnie. Powiedziala, ze badania to podstawa. To nie chodzi o nowa generacje lekow ale o to jak Twoj organizm jest przygotowany na tabletki. MOze sie okazac, ze masz problemy z watroba i jak bedziesz brala nieodpowiednie tabsy to mozesz sobie ja jeszcze bardziej rozwalic. Poza tym krzepniecie krwi to jest rowniez wazne i to nie ma znaczenie jak malo hormonow zawieraja tabletki. Siostra sama teraz pobiegla robic badania. Czesto jest tak, ze lekarze z lenistwa nie kieruja na badania. Szczegolnie panstwowi. Lepiej byc pewnym co sie bierze i swiadomie to robic. A badania nie zaszkodza a moga pomoc!!!

Gość kurczaczek1983
ja co 6 miesiecy robie cytologie ale proby watrobowej nie robilam nigdy. Biore cilest od jakis 4 lat i sa to pierwsze tabletki jakie przepisala mi ginekolog trafila jednym slowem w 10 ! ps. i moj organizm dobrze je toleruje bez jakiejs proby watrobowej

Gość postronna obserwatorka
biorę cilest od 1,5 roku. cytologię, usg piersi i próby wątrobowe miałam robione przed przepisaniem pigułek, po roku miałam robioną cytologię i usg piersi. na razie nie zlecił mi ginekolog innych badań.

Gość kurczaczek1983
no zapomnialam mialam robione usg piersi i macicy no i wposmniana cyto.

Moj ginekolog mowil mi,ze takie badania nie sa konieczne. To znaczy konieczna jest cytologia i w pewnym wieku UGS piersi,ale proby watrobowe i badania hormonlane nie sa z reguly konieczne. Dlaczego? A no dlatego,ze po to lekarz przeprowadza na poczatku szczegolowy wywiad i oglada cie od stop do glow,ze zaobserwowac ewentualne objawy,no zaburzen hormonalnych. Zaburzenia hormonalne maja to do siebie,ze zawsze widac,jak cos jest nie tak: albo pacjentka ma nieregularne miesiaczki (mam tu na mysli bardzo nieregularne-co kilka miesiecy), albo ma zbyt duze owlosienie (i w dodatku w nietypowych miejscach), albo tycie mimo stosowania niskokalorycznej diety itp,itd. I dopiero jak sie obserwuje takie objawy,to zleca sie takie badania. Nie wiem,ile w tym racji,ale mysle,ze lepiej sie zna na tym ginekolog, niz ja, dlatego mu ufam.

Gość moze ktos pomoze
cytologie sie robi co pol roku ja brala tabletki w wieku 19 lat i tak bylo

Gość biore juz 2...
biore juz 2 lata diane 35 i sa to moje pierwsze tabletki u mnie rowniez ginekolog trafila w sama 10!!:)cytologie mam robiona co ok pol roku a mam dobro lekarke i rozmawialam z nia i inne badania nie sa potrzebne...:)

Gość marlena_22
mam wielka prozbe.zna ktos moze skroty literowe tych wszystkich badan.bardzo prosze o pomoc

Gość marlena_22
mam wielka prozbe.zna ktos moze skroty literowe tych wszystkich badan.bardzo prosze o pomoc

Gość rybcia 24
Sa to INR na krzepliwosc krwi oraz aspat i alat:) buzaiki

Gość sonka2
Rybcia alat i aspat to są próby wątrobowe a inr to nie wiem

mi moj gin kazał zrobic badania krw tzn m.in próby wątrobowe i jakies tam na krzepnięcie krwi no i oczywiscie cytologie. Gdy zobaczył wyniki powiedział ze dobrze ze je zrobiłam bo mam podwyzszone cos tam i przepisał mi tabletki ale powiedział ze po pół roku koniecznie musze powtorzyc badania i jesli sie pogorsza \\, bede musiała odstawic tabletki bo zle wpłyną na moje zdrowie. Tak wiec po cos te badania sie robi! i Mysle ze kazda dziewczyna przed i w trakcie brania tabletek powinna miec je zrobione! a lekaz który mowi ze cos takiego nie jest koniecznie jest zwykłym koniowałem i trzeba go jak najszybciej zmienic!

Gość Ciekawe to...
Ktos tu napisal ze ginekolog powinien dac skierowanie na cytologie, to mnie zdziwilo, bo gdzie sie ta cytologie robi?? przeciez to ginekolog robi wlasnie cytologie. A moze sie myle?????

hm.. co ma wspolnego cytologia z tabletkami? bo ja nie widze zwiazku bezposredniego.. nio chiba, ze chodzi o zwiazek posredni czyli to ze kobita \"moze szalec\" i z tym sie wiaze zwiekszone prawdopodobienstwo zarazenia HPV, co znowu powoduje raka szyjki macicy... co do badan to chociaz usg piersi, bo niestety tabletki zwiekszaja prawdopodobienstwo powstania guzow.. krzepniecie krwi bo jak szaleja hormony to rozne rzeczy sie dzieja...zamiast \"wody\" leci dobrze wykorzystany olej;) proby watrobowe, nio przepraszam kazde tabletki brane codziennie maja zly wplyw na watrobe, w koncu ona musi walczyc z tym co zremy.. w polaczeniu z tabletkami nie zawsze wytrzymuje ...