Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sweetie_pie

zab madrosci - ratunku...

Polecane posty

Wyrasta mi zab madrosci ale jakos tak dziwnie bo z przerwami. Raz mnie poboli, pare dni-tygodni spokoj- i znowu. Nie wiem czy to normalne, bo za duzo miejsca ten zab tez nie ma i moze sie cos tam porobilo :( Czy ktos mial podobne doswiadczenie? Pomocy! Porady!

idz lepiej do dentysty, bo jeśli mówisz, że jest mało miejsca, to może wogóle Ci do końca nie wyrosnąć. A wtedy może zrobić się jakieś zakażenie itp. Często tak jest z zębami mądrości

Ja mam tak samo :( Juz od ponad dwóch lat się męcze. Rok temu miałam poł twarzy spuchnięte przez ok tydzien. Nie moglam nic jesc, a najgorzej bylo w nocy, bo spac nie moglam tak mnie od tego zęba głowa bolała. Potem na rok miałam spokoj a teraz znowu mnie kilka dni bolał, ale juz przeszlo. Tylko ze on nadal nie wyrósl i az sie boje ze znow mnie kiedys ten bol dopadnie. Ja plucze tego zęba rozcieńczoną woda utlenioną i chyba troche pomaga. Tak mi pradzila pani z apteki, bo dentystka powiedziala ze trzeba sie przemeczyc i zapisala mi do psiukania Tantum Verde.

Z tego co ja wiem, niewyrośnięte do końca zęby mądrości powinno się usuwać. Oprócz zakażenia to uniemożliwiają dokładne czyszczenie ostatnich zębów i z tegp powodu często rozwija się też próchnica

Gość aboabo
a czy wasze zęby mądrości są może mniejsze od innych trzonowców? mój jedyny ząb mądrości jest kurdupelkiem wielkości piątki

Wlasciwie to trudno ocenic czy moj zab madrosci ma wystarczajaco duzo miejsca, bo nie jestem specjalista ... W sumie 3/4 juz wyszlo wiec sie powinien zmiescic. A propos wielkosci, to mam juz dwa inne i tez kurdupelki :)

Gość aboabo
uf juz myślałam, że to przez odchudzanie ;] a może Twój też będzie taki trochę kurdupelek na wysokość, mój już dawno mi wyrósł i nie dosięga wysokości siódemki a czy to jest dolny czy górny? gdzieś czytałam że osemki górne mają przeważnie bardzo marne korzonki, takie stożki tylko, więc jak cię będzie dalej bolał to może idz zrób prześwietlenie niemożliwe żeby tyle czasu męczył cię bólem taki marny kurdupelek, może jest chory:( Dolne mają lepiej rozwinięte korzenie więc może ma prawo tak cię boleć

hihi-kurdupelki--super określenie ;-) mój jedyny jaki posiadam to też liliput ;-) 2 kolegów siedzi (jak narazie) cicho ale jeden, z piętra poniżej chce już zobaczyć świat ;-) ale pokraka taki z niego, że trwa to już sporo czasu, i czasami, gdy zaweźmie się i postanowi przebrnąć dalej przez mięsiwo--zaboli i spuchnie co-nieco ;-) ..pozdrawiam serdecznie wszystkich właścicieli \'wybijaczy\' :-)

Gość aboabo
sweetie_pie, no to pewnie dlatego że dolny to masz z nim takie przeboje odchudzałam się w LO, do tej pory pamiętam jak mnie skubaniec rwał na maturze, a to tylko górny byle jaki kurdupelek;))) cieszę się że osemki kurdupelki to normalka, bo zawsze mi było wstyd rozdziawiać się przed dentystą bo wydawało mi się że od razu widzi że to moja wina ze on taki beznadziejny :DDD mimo wszystko fajnie wam, że macie więcej ząbków przydadzą się na stare lata :))))))

Ja sie ladnych pare lat meczylam w ten sposob... W koncu wylądowalam u chirurga szczekowego, ale stwierdzil, ze zab niedlugo wyjdzie - i jakby go wywolal :) Wspolczuje, bo to dlugo trwalo zanim sie caly wybil,a zeby go usuwac, to tez podobno niezle meki.

Gość a ile macie
lat ? bo ja już 28 i czekam na zęby mądrości, to może ok. 40-stki przyjdzie mi ząbkować :p

25 i tylko 1 liliputkowaty ząbek mądrości ;-) hihi ;-)

Gość w gorę

Mnie wylazl jeden na gorze z prawej strony, zaczal sie psuc i bolec jak cholera. Poszlam do dentysty, usunelam i jest ok. A wyrywanie nie bolalo ani troche, trwalo jakies 20 sekund a zab mial zakrzywiony korzen, wiec teoretycznie powinno byc trudniej. Pozbadz sie skurczybyka i glowa do gory :)