Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elka98989898

CZY UZYWACIE CIEKŁEJ PARAFINY DO PUPY NIEMOWLAKA NA ODPARZENIA???????????

Polecane posty

Gość elka98989898

MACIE JAKIES DOSWIADCZENIA? CZY SKUTKUJE??????

Gość lileczka
a moze bys kupila krem w aptece na odparzenia :)

Gość elka98989898
kupiłam juz chyba dziesiątki nic nie skutkuje!!! słyszałam o parafinie wiec pytam

Parafinę można stosować profilaktycznie, ale raczej nie wyleczy odparzenia. W przypadku mojego dziecka (a odparzoną miał pupę okropnie) nie pomagał ani Sudocrem, Linomag, Alantan Plus, Bepanten, maści pośladkowe, szkodliwy Tormentiol (nie polecam), a tylko WIETRZENIE PUPY. Wystarczy kilka/kilkanaście minut podczas przewijania pieluchy, w zależności od temperatury, jaka panuje w pokoju - dziecku musi być ciepło - wtedy nie stosuj kremów ani maści, skóra w tym czasie musi oddychać, a potem przed ubraniem dziecka zasyp pupę porządnie MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ (nawet dwie pełne łyżki) do pieluchy, tak żeby dziecko siedziało w kartoflance. Pomagło bardzo szybko. Niewątpliwie jednak na każdego malucha działa co innego, musisz próbować, niektórym pomagają zwykłe kremy. Teraz, z przodu smaruję synka delikatnym kremem lub oliwką, a samą pupę posypuję właśnie mąką (mniejszą ilością). Nawrotów nie ma. Polecam gorąco! Odezwij się, czy pomogło...

ja posypywalam maka ziemniaczana cala pupe, calego siusiaka i jeszcze do pieluszki i tak za kazdym przewijaniem i pomoglo

Przy każdym przewijaniu dokładnie umyj pupę i siusiaka ciepłą wodą - żadnych chusteczek nawilżanych! - dokładnie osusz, podłóż pieluszkę i syp mąkę na siusiaka i pupę, to co co spadnie, zostanie na pieluszcze, którą zapniesz...

Aha, na czas leczenia nie oszczeędzaj pieluszek, zmieniaj je często! Dzidzia nie może mieć okładów z mokrej mąki ziemniaczanej...

Gość Mama2222
Zmieniać nawet co godzinę?

Gość a mi
A ja jestem zwolenniczka chusteczek - gdy przestalam ich uzywac zaczely pojawiac sie odpazenia pupki, pomimo, ze po myciu dokladnie pupke wycieralam i posypywalam puderkiem. Teraz znow uzywam chusteczek i niczego wiecej - pupka jest sliczna. Myta woda jest tylko raz dziennie przy okazji kapieli - a potem balsamowana. chusteczki the best !!

Gość xbnm.
często mu przewietrzaj pupę, przy przewijaniu ile się da bez pieluchy, troche swobody i dopływu powietrza dobrze robi dziecku na samopoczucie, skórze pomaga prawidłowo funkcjonować.

Gość wewa
Parafina nie pomaga, wiem bo sama też wyprubowałam na mojej czteromiesięcznej Wiki. jednak znalazłam coś co pomaga a mianowicie jest to stara maść nazywa się TORMENTIOL i naprawde skutkuje. Ważne żeby nakładać maści na osuszoną pupkę dziecka po np: chusteczkach nawilżających. TO NAPRAWDĘ DZIAŁA!!!

Gość olciaaaa
probowalam wszystkiego- tormentiolu, sudocremu, bepantenu, mydla szarego, maki ziemniaczanej, alantanu, nawet pani doktor przepisala oxycort do oczu, ktory tak jak mowila zmniejszy na chwile odparzenia ale nie zlikwiduje i tak tez bylo. W koncu polecila mi przemywac pupe w siemieniu lnianym. do kupienia w aptece robi sie wg przepisu na opakowaniu i dodaje do za kazdym razem zmienianej cieplej wody w miseczce przemywa pupe wacikiem kosmetycznym i odkrylam w aptece KREM F18. POLECAM GO GORACO NIC TAK NIE LIKWIDUJE ODPARZEN JAK TEN WLASNIE KREM W POLACZENIU Z PRZEMYWANIEM PUPY SIEMIENIEM LNIANYM. NA DODATEK JEST ON SPECJALNIE STWORZONY DLA ALERGICZNEJ SKORY, TAKZE NIE WYWOLA ZADNYCH INNYCH USZKODZEN!!!!!!!!!!!!! W koncu zadowolona mama niemeczacej sie niuni.

Triderm.....ale jest na recepte.Moja przy chorobie i ciagłej biegunce wygladała jak trędowata.Nic nie pomagało,bepanthen,sudokrem,maka,kapiel w krochmalu.....zero.i dopiero ta maść.Dodatkowo działa przeciwgrzybiczo.

Gość a w jaki sposob parafina
pomaga?bo szczerze mowiac nie mam pojeci! z tego co wiem to parafina sprawia ze skora jest bardziej chlonna i lepiej przyswaja wiele skladnikow np kremy nawilzające, sama parafina nawet nie nawilza

Gość Triderm
triderm jest skuteczny ale on jest na bazie sterydów, więc bałabym się z sięgać po niego zbyt często

Jeżeli nie ma wyjścia tak jak w przypadku mojej małej....to co mam zrobić.Użyła raz,efekt po pierwszym smarowaniu.na szczęście drugi raz nie było potrzeby uzywać.Jeżeli odparzenie jest tak mocne to tą maść spokojnie moge polecić.

Linomag, gruba warstwa przy każdej zmianie pieluszki, nie stosuj zasypek, bo wałkuja się w pachwinach i powodują podrażnienia i dyskomfort u dziecka. linomagiem wyleczysz wszystko. Zostaw czasem dzieciątko z gołą pupką, przynajmniej na 10 minut, tylko dobrze ja wysusz, a później linomag i pielucha. Dość często zmieniaj pieluchy dopóki odparzenie sie nie wyl;eczy.

Wszystkiego nie, to jasne, źle sie wyraziłam :) Ale mojemu synkowi naprawdę pomagał, kiedyś dość ostro się odparzył przy używaniu sudokremu i moja mama przyniosła mi linomag, wyleczyła sie pupa bez problemu, póxniej używałam go przy każdej zmianie pieluszki i synek nie miał już więcej odparzonej pupy.

Ja również stosowałam masę specyfików do pupy dla malucha ale najlepszy okazał się krem nivea przeciw odparzeniom, goi nawet te które już są. Bardzo polecam kosztuje ok 12 zł

Gość lotesia
Witam, Trafiłam na ten temat przypadkiem, ale jeżeli chodzi o odparzenia u mnie rewelacyjnie spisał się F-18. Nic już nie pomagało, krochmalan pomagał niewiele, kremy albo w ogóle albo minimalnie i użyłam właśnie F-18. Nie wierzyła, ale już po pierwszym zastosowaniu była znaczna róznica. Teraz używam go codziennie.

Gość cd nstępuje
NIE!!! żadna parafina!!! Sudocrem lub podobna z apteki!

Gość OPTYCZKA
Ja polecam KREM F18 ostatnio kupiłam zachęcona opiniami innych mam i żałuje strasznie ze wczesniej tego nie zrobiłam wszystkie problemy z pupcią mojego malca znikły w ciągu 3 dni. I pomyslec ze Przez 2 lata kupowałam dziesiatki innych kremów i nic nie skutkowało, nawet masc na recepte specjalnie robiona nie dala takich efektów. DLA MNIE REWELACJA:)

Gość cancerka
Witam właśnie leczę odparzenie u 4miesięcznej córeczki. Różne stosowałam preparaty, dziecko ma tendencje do odparzeń, pewnie wyrośnie mały alergik z AZS. Przemywam pupę tylko ciepłą wodą, wietrzę po ok.15 min przy zmianie pieluchy, 3 razy dziennie (co 8 godz.) Clotrimazol krem (bez recepty), 3-4 razy Tormentiol (bez recepty, w ulotce napisano, że nie stosować u niemowląt, ale to nic, bo kwas borny ma prawie każda maść robiona od pediatry), pozostałe zmiany pieluchy Linomag maść (zielona). Zmieniam pieluchy co 2 godz. w nocy trochę rzadziej bo zasypiam. JEST POPRAWA Ale u mojej córci to nawraca!!!

A ja polecam linomag z tlenkiem cynku i witaminą f mała jest alergikiem i wiecznie coś jej wyskakiwało a po tej maści zawsze wszystko pięknie się goiło a maść nie jest droga a to dodatkowy plus :)

Gość vicka
Linomag. Tylko i wyłącznie. Teraz własnie wyleczył odparzenie przy biegunce. Taki w tubce. A ja dla siebie i dzieci jeszcze używam go przy podrażnieniach słonecznych - znikają po 1 nocy i skóra nie schodzi.

Gość kasia1103
moj synek ma odparzenia ale bardziej na nozkach przy pupci.probowalam juz wszystkim nawet maczka ziemniaczana ale nic nie pomaga.wydaje mi sie ze to moze byc od pampersa tzn tych gumkach co w pampersach sa.co moge jeszcze zrobic bo pampersy to yez juz zmienialam.