Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nie no nie

pamiętnik nienarodzonego dziecka.

Polecane posty

zanim wkleję, prosze moderię o niekasowanie tego topiku- to jest fragment literatury i ja licze jedynie na dyskusję, a nie na bluzganie i zamartwianie się od kiedy dziecko to dziecko. dziękuję z góry. 5 października Od dzisiaj żyję. Rodzice, jeszcze o tym nie wiedzą, ale już jestem. Mam być dziewczynką- blondynką o niebieskich oczach. Wszystko to już jest ustalone, nawet to, że będę kochać kwiaty. 19 października Niektórzy twierdzą, że jeszcze wcale nie jestem osobą i że tylko moja mama istnieje. Ale przecież ja jestem prawdziwą osobą, tak samo jak okruszynka chleba jest chlebem. Mama istnieje i ja też istnieje. 23 października Już zaczynam otwierać usta. Pomyślcie tylko, że mniej wiecej za rok będę się śmiać, a potem mówić. Wiem, że moim pierwszym słowem będzie: MAMUSIA 25 października Dziś zaczęło bić moje serduszko. Odtąd będzie bez chwili odpoczynku bić przez całe moje życie. Po wielu latach zmęczy się ustanie, i wtedy umrę. 2 listopada Codziennie jestem troszkę większa. Zaczynają się kształtować moje rączki i nóżki. Ale będę musiała długo czekać, zanim zdołam stanąć na tych nóżkach i pobiec w ramiona mamy, albo zanim te małe rączki potrafią narwać kwiatów i objąć tatusia. 12 listopada Na rączkach zaczynają mi się tworzyć paluszki. Jakież są śmiesznie małe! Będę nimi mogła głaskać mamę po włosach. 20 listopada Dopiero dzisiaj mama dowiedziała się od lekarza, że żyję tutaj, pod jej sercem. Ach, jakże musi być szczęśliwa! Cieszysz się mamusiu? 25 listopada Mamusia i tatuś chyba już myślą o tym, jakie mi dać imię. Ale przecież nie wiedzą, że jestem dziewczynką. Chciałabym mieć na imię Kasia. Robie się już taka duża. 10 grudnia Rosną mi włoski. Są miękkie i błyszczące. Ciekawe jakie włosy ma mamusia? 13 grudnia Już niedługo będę widzieć. Wokół mnie jest ciemno. Gdy mamusia wyda mnie na świat, będzie tam pełno słońca i kwiatów. Ale najbardziej chciałabym zobaczyć mamusie. Jak wygladasz mamusiu? 24 grudnia Ciekawe, czy mama słyszy szmer mojego serduszka? Niektóre dzieci rodzą się chorowite. Ale moje serce jest silne i zdrowe. Bije tak równo: puk-puk, puk-puk. Bedziesz mieć zdrową córeczkę mamusiu! 28 grudnia Dzisiaj moja mamusia mnie zabiła.

Nic. Jak ktoś jest zdecydowany usunąć ciążę to i tak to zrobi. Jesli liczysz, ze wzbudzisz w takim człowieku litość tym \"pamiętnikiem\" to się mylisz :O

Gość nie przedstawie sie
i wiecej nic nie napisze na ten teamt ja zrobiłam to samo:(

Gość JTDHCMJ
wszyscy wszystko wiedza, a skrobanki jak byly zawsze, tak zawsze beda i nic tego nie zmieni

Jakim cudem miesięczne dziecko ma wykształcone włosy i oczy?? Poza tym po śmierci już nie myśli prawda. Zarodek usuwany podczas zabiegu aborcji nie ma wykształconego mózgu, w ogóle go nie posiada. Więc aspekt medyczny mamy z głowy, nad moralnościądrugiego człowieka nie mamy pieczy.

Gość ymca
nie no nie: co ty matke polke zgrywasz i chcesz ludzi nawracac? marne szanse :classic_cool:

Gość ale spójżcie na to
ze strony tej kobiety w ciazy. moze usunela bo ciaza zagrażala jej życiu

Gość były już
podobne teksty. Wierszyki o siostrzyczce i braciszku. I co? Do licha myślicie, że ciążę usuwają jedynie dla zabawy. To jest dramat! Ale czasami nie ma innego wyjścia! A i tak upieram się, że zygota świadomości nie ma.

Osoba, która pisała ten pamiętnik prawdopodobnie miała właśnie taki cel - wzbudzić litość w potencjalnych kobietach, które chcą usunąć ciążę poprzez pokazanie, że dziecko -nawet jako embrion zyje i myśli..

Gość ale spójżcie na to
albo matka jest panna i wie że ludzie ja "napietnuja" , a jak dziecko urosnie powiedza mu ze jest bękartem, ze matka sie puszczala itp. albo nie bedzie miala za co wykarmic

nie chodzi o litość, a wyrzuty sumienia. Ja się nie lituję, bo nie ma gorszej obrazy dla człowieka niz litość. Ale wyrzuty sumienia to co innego. Nie zgrywam Matki Polki. Osobiscie jestem przeciwna aborcji. Ale pytam co sądzicie o tym tekscie.

Gość ale spójżcie na to
głównym powodem dla którego kobiety usówaja ciaże to strach przed społeczeństwem i brak pieniedzy na wychowanie dziecka. wiec nie obwiniajmy tylko matki

nie sądzimy bo to nie ta sala:) a co to sa wyrzuty sumienia?????????

co sądzicie o aborcji widze, ale co sądzicie o tekście, nie. Tylko Hemoroida wypowiedziała się w tym temacie

Gość ale spójżcie na to
usuwają -miało byc

może nie trzeba było tego zakończenia? po co pisać coś, co jest oczywiste, lepszy byłby ten tekst bez tego anału na końcu... aborcja to nie wybryk, to się robi z konieczności i dlatego nie powinno sie tego zabraniac, może byloby mniej patologii w rodzinach... nie mówie tu, ze to sie powinno traktować na równi z prezerwatywą jako środek antykoncepcyjny, ale juz jako konieczność

Furious- podzielam zdanie a swięty Spokój, to mój ulubiony swięty... chciałam go za patrona w bierzmowaniu, ale nie pozwolili...

Gość tekst jest bez sensu
To moja odpowiedź. Szczególnie jak można pisać po własnej śmierci? :D Mądra zygotka, mądra!

Gość jasne
o własnej śmierci nikt nie napisze, ale przecież tu nie chodzi o to. Mnie tekst się podoba, jest trochę szokujący. I daje do myślenia. A takie pierdoły, jak teksty w stylu "mądra zygota" to już zenada jest... chodzi o przekaz a nie o umiejętności literackie nienarodzonego dziecka

Uwazam,ze tekst jest kiepski i ma malo wspolnego z wiedza medyczna.

Jasne- przynajmniej Ty :-) czekam na dalsze wypowiedzi. Ten tekst jest bez sensu- dzięki za szczerą wypowiedź, ale myślę, że jasne ma troche racji

Najbardziej mnie rozbawilo stwierdzenie, ze pierwszym slowem tego dziecka bedzie MAMUSIA. Pokazcie mi dziecko,ktorego pierwszym slowem jest slowo tak skomplikowane. Pierwszym slowem dziecka jest z reguly da, mama, tata,baba, dada i tym podobne jedno lub dwu sylabowe proste wyrazy. Test jest kompletnie nierealistyczny i nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. A tak na marginesie, abstrachujac od sprawy aborcji-bo na jej temat nie chce sie wypowiadac: okruszek chleba,to dla mnie okruszek chleba,a nie chleb.

Jasne-nie chodzi o umiejatnosci literackie nienarodzonego dziecka,tylko o umiejetnosci literackie tego,kto to pisal :D Sa niestety nie najwyzsze :)

Czytając ten tekst łza się w oku zakręciła. Nie jest ważny aspekt medyczny bo nie o to tu chodzi a przesłanie tego tekstu które jest jasne ale niestety niewiele ono zmieni.