Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuza1

Kto mieszka w TBS?

Polecane posty

Gość Zuza1

Witam! Jak Wam się mieszka? Czy kasę jaką trzeba wpłacić (30%) wartości mieszkania? Słyszałam, że mozna to rozłożyć na raty, zastanawiam sięna ile rat itp.?

Gość Zuza1
?

Gość podobno czynsz w TBS
jest wysoki. A wogóle tak się zastanawiam z jakiej racji płaci się te 30% jeśli tylko wynajmuje się to mieszkanie?

Gość ELA B NB.
Na prawde

Gość TBSy są OK
moi znajomi mieszkają i są bardzo zadowoleni a ja dostanę swój TBSik późnym latem. Zasady są nieco inne w każdym mieście. Generalnie- wpłacasz ok. 20-30% wartości mieszkania i... mieszkasz. Reszta w czynszu. Mieszkania mają wysoki standard, niektóre są dwupoziomowe. Wykończenie, kolorystyka wg życzenia. Indywidualne sterowanie ogrzewaniem dla każdego mieszkania. Mieszkanko wynajmuje się, czyli nigdy nie będzie Twją własnością, jednak w zasadzie w ogóle nie ma to znaczenia w praktyce (poza tym że nie możesz np. wziąć kredytu pod hipotekę). Mieszkania podlegają dziedziczeniu. Czynsz niewiele większy niż w przypadku normalnego mieszkania, więc przy nieporównywalnie niższej cenie samego lokalu takie rozwiązanie się opłaca. Po szczegóły zwróć się do TBSu w Twoim mieście. Zaklep mieszkanie jak najwcześniej bo są ogromne kolejki chętnych.

Gość TBSy są OK
płaci się bo TBS zaciąga potężny kredyt na budowę a czynsz wcale nie jest aż taki wysoki i jakoś musi się firmie zwrócić. Poza tym oczywiście nie robią tego charytatywnie tylko chcą zarobić. A Ty mieszkasz jak w swoim, bez różnicy. W końcu za spółdzielcze też się płaci, nie?

Gość ZUZIA 2
moja siostra mieszka w Poz.w TBS od 1,5 roku za nowe 3 pokojowe placili +/- 50 tys, teraz chyba z 800-900mies z oplatami, nie wiem dobrze bo mnie to az tak bardzo nie interesuje

Gość kamina
a ile twoja siostra cekla na to mieszka nie w poznaiu jesli mozna wiedziec?

Gość kamina
mialo byc czekala :) od chwili zapisania sie? tez mam zamiar kupic i nie wiem czy to nie lepsze wyjscie

Gość TBSy są OK
50 tys za 3 pokoje w dużym mieście to przecież niedużo.

Gość kamina
to bardzo malo tylko zastanawiam sie ile sie czeka na takie mieszkanie

Gość TBSy są OK
ale w małym mieście 3 pokoje można mieć za 24 tys. a czynsz wynosi 280zł :)

szkoda ze nie mozna ich wykupic na wlasnosc...

Gość TBSy są OK
czeka się do dwóch lat, zależy gdzie ale niektórzy się zrzekają lub zamieniają na większe i można wtedy uzyskać mieszkanie wcześniej. Zapisz się na listę, to koszt kilkadziesiąt zł i ogłaszaj się że poszukujesz, może ktoś się odezwie.

Gość elelllla
a jakie sa minusy mieszkan z tbsow?

Gość weronkha
w mniejszym miescie to widac ze sie nie oplaca bo za taka kase to sobie od reki kupisz i nie czekasz w kolejce. a nawet w duzym bierzesz kredyt i mieszkasz od razu.

Gość szkoda ze sie tyle czeka

Gość TBSy są OK
minusy to trochę wyższy czynsz i to że mieszkanie nie jest Twoją własnością. Ale jak wcześniej pisałam, mieszka się jak we własnym, nie ma żadnej różnicy! Można dziedziczyć. Można przemalować, zmienić glazurę, terakotę. Nie zapłaciłabym kilka razy więcej tylko po to, żeby móc powiedzieć że to moje mieszkanie. Właściwie to ono i tak jest moje.

Z tego co wiem w niektórych miastach istnieje juz mozliwośc wykupu tych mieszkań na własność. Słyszałam że cos takiego miało miejsce w Stargardzie Szczecińskim. Można je z czasem wykupic gdy spłacisz cały kredyt. Nie mam jednak pewności w 100%. Mieszkam w Szczecinie i takie słuchy u nas chodziły. Pozdrawiam

Gość TBSy są OK
weronkha - nie kupisz za tyle, nie ma mowy. Zwłaszcza nowego.TBS zawsze jest ok. 3 razy tańszy niż mieszkanie z rynku. Jeśli u Ciebie mieszkania są tańsze to i TSBy są tam tańsze. Lub nie ma ich wcale.

Gość Do Młaaaa
jaki kredyt? W TBS nie ma żadnych kredytów.... Płacisz zaliczkę a potem już tylko czynsz...

Gość Tamtaramtam
a ja mieszkam w Warszawie w pięknym dwupoziomowym apartamencie z TBSu :) Normalnie w życiu nie byłoby mnie na takie stać. Jest super.

Gość japanka
ja teraz kupuje kawalerke w szczecine ,kosztuje tyle ze jeszcze da sie zniesc ale gdybym chciala wieksze to wtedy nie mialabym innego wyjscia jak tbsy albo cos podobnego bo ceny sa niebotyczne

Gość japanka
do Tamtaramtam a ile musialas wplacic za to mieszkanie jezeli moge zapytac.?

Gość Tamtaramtam
65 tysiaków, normalnie za 300 nie wiem czy bym kupiła

Gość japanka
to rzeczywiscie nie duzo.ja za tyle nawet kawalerki nie kupie a ile musialas czekac?

Gość Tamtaramtam
Polecam stronkę dla orienacji. Ludzie z mniejszych miast - nie dostańcie palpitacji bo ceny są dla Wawy. W mniejszych miastach nawet o połowę niższe. http://warszawa.tbs.org.pl/

Gość Tamtaramtam
odkupiłam od kogoś kto wyjeżdżał za granicę więc nie czekałam. On dostał 5 tys za to że wybrał mnie wśród chętnych.

Gość Zuzia 2
napisze do siostry eska i zaraz odpisze co i jak