Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adaś19/20

Doradzcie nowicjuszowi starzy wyjadacze!

Polecane posty

Napisze szczerze : łamaliśmy zasady i to jest takie fajne :p no teraz aktualnie mam tabletki (diane jakby kto pytał :p ) no a jak jej nie miałam zawsze były gumeczki i co ????? !!!!! łamałam z nawet gdybyśmy \"wpadli\" to ja tak kocham mojego narzeczonego i on mnie że od 2 lat panujemy dzidziusia i co :) coś jeszcze ?? Pochodzę z rodziny bardzo dobrej i moja mama ja kmiałam 14 lat powiedziała mi już o antykoncepcji a jak miałam 17 lat mówiła o tym że jak \"wpadnę\" to nic się nie stanie :) ja też chcę być młodą mamą z takim podejściem jak moja jest położną :) :) :p

Gość gigi54
Skoro chcecie mieć OBOJE dziecko, to wszystko mi tłumaczy (w kwestii "fajności łamania zasad").

Gość martuha
nadiyah20 moze bys tak najpierw przeczytala dokladnie ULOTKE od pigulek zanim zaczniesz szerzyc zle informacje ze tabletki dzialaja od drugiego opakowania. A to ze "organizm musi sie przyzwyczaic" to Twoja wesola tworczosc raczej. Jesli pierwsze opakowanie pigulek zaczyna sie brac w pierwszym dniu miesiaczki to jest sie zabezpieczoną od poczatku. Ulotki sa po to zeby je czytac!!

niee moja mama jest położną zna tysiące opowieści wysnutych z palców i prawdziwych a jedno wiem że organiam kobiety musi sie zrównać z tabletkami a co ty myślisz że już chop siup i zaczynają ?? no to jesteś w błędzie i to dużym zapytaj swojego albo innego ginekologa :) oni są od tego :) no pozdrawiam

Gość martuha
Ja biore Mercilon i na ulotce jest napisane, ze tylko w przypadku kiedy przyjmowanie tabletek rozpocznie sie miedzy 2 a 5 dniem cyklu to nalezy zastosowac dodatkowa metode antykoncepcji (metode barierowa) przez pierwsze 7 dni przyjmowania tabletek w pierwszym cyklu. Jak sie zacznie brac pigulki prawidlowo czyli 1 dnia, to nie trzeba dodatkowych zabezpieczen. Z reszta gin tez to potwierdzi.

Gość Adaś19/20
nadiyah20 jeszcze raz dzieki za odpowiedzi i wsparcie duchowe ;) jest wszystko ok,wystarczy ze ja dzisiaj do dziewczyny zajrzalem i dzis dostala :) ale mnie zaszczyt kopnal ze to przy mnie sie stalo :))) a jszcze 30 min temu sie martwila... a teraz juz ma i jest wszystko wporzadku, DZIEKI i POZDRAWIAM :)))

adiah niewieze ze twoja mama jest połozna ,bo byś takich bzdur niegadała.biorac pierwsze opakowanie, tak jak jest na uloyce i jak poradzi lekarz to od 1 tabletki jestes zabezpieczona. lekarz ginekolog wie lrpiej od \"połoznej\", a jezeli twoja mama jest faktycznie połozna i takie rzeczy ci opowiada to niechciałabym sie znalezc w szpitalu czy przychodni gdzie pracuje.

nadiyah ja tez biore diane i wiem na 100% ze te i inne tabl. działaja od pierwszej tabletki.Wiem to od ginekologa a takze ze szkoły (wych. sex.)-dawne czasy. jeżeli masz mame połozna to masz pod nosem wspaniałe żródło inf. zapytaj mamy jak to jest z tymi tabl.(skoro jest połozna to skończyła medyk lub stud. med i napewno powie ci co wie i ze działaja od razu)

Gość facet 32
boże nadiyah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! po co piszesz o czyms o czym niemasz pojecia. niby masz matke połozna a przekazujesz podwórkowe opowiesci-własie przez takich ludzi i taki opowiesci jest potem rozpacz , bo ja niewiedziałem(łam) boze jestem w ciazy. ADAS idz ze swoja partnerka do ginka tam uzyskasz dobre, prawdziwe fakty.i lepiej przemuc wstyd niz pózniej załowac. i tylko patrzyc jak nadiyah przy swojej podwórkowej wiedzy i eksperymentachi "łamaniu zasad" bedzie w ciazy.Tylko ze ona chce a ty adamie?????

Gość facet 32
niektóre rady sa ok (jak powyzsze 2 i pare innych i widac ze to osoby starsze z doswiadczeniem a nie nastolatki zaczynajace) tylko ze niedoswiadczonym trudno wiedziec co prawda a co fałsz. WIĘC IDZCIE Do LEKARZA-NIEZJE WAS!

Gość facet 32
gigi54,martucha, jasmina,gabi -ok jak sie ktos wypowiada to niech nieprzekazuje niesprawdzonych inf. no ale po to jest forum aby je dementowac.

O boze !! Ja tak prawda chce mieć dziecko ... :) a z tymi tabletkami to mi tylko chodziło o to że jak dziewczyna nigdy nie miała kontaktu z antykami to tabletki zaczną działać od tej 1 ale ta owulacja może jeszcze nastąpić ;) i ... niestety o wypadek łatwo :p No a mojej matki się nie czepiajcie bo wybrała taki zawód a nie inny jej sprawa :) ja jestem z niej dumna i tyle ... Jeszcze raz powtórzę się tabletki macie racje zaczną działać ale przy drugim opakowaniu mają już swój obieg i o jest prawidłowy jak chcecie zapytajcie u Ginekologa ... dopisze że chodziło mi o Diane i Cilest bo np Regulon działa już w pierwszym tygodniu :) Pozdrawiam wszystkie źle nastawione ;) Przecież ja chiałam dobrze i mam wiedzę o której tylko chiałam opowiedzieć nie podoba się wam nie czytajcie tego :( Nikt was nie zmusza i te podwórkowe opowieści to chyba wy snujecie i już jesteście mamusiami :p :p :p :p :p :p papa

Adasiu wiedziałam że dostanie ;) Skąd ja to znam :p :p :p A tak ode mnie jak będziecie używać na sam początek gumek to wierz mi że ona tzn Twoja dziewczyna będzie się w 80 % przypadków schiizować jak będzie miała dostać okres :( Bo tak naprawde nie ma 100 % zabezpieczenia ;( to wiedzą wszyscy :) powodzenia :) teraz się opiekuj dziewczyną pewnie bolą ją jajniki ;) nio paa

Gość jolciakarolcia
nadiyah ja biore diane, ale wczesniej dokładnie o wszystko wypytałam lekarza.(wczesniej harmonet) I LEKARZ powiedział min. że tabl.anty działaja od 1-szej tabletki. nie tak jak piszesz. więc po co to POWTARZAM skoro faktycznie masz "PODWÓRKOWE'dane. skoro twoja mama ci tak mówi, to lepiej idz po porade do lekarza. a swoja droga widziałam ze na innych topikach robiłaś zament i głupoty pisałaś.pytałaś o diane, ludzie ci odp. a ty dalej jakies pokretne pytania i argumenty. własnie tacy ludzie jak ty NIEDOINFORMOWANI, robia żle gdy przekazuja fałszywe informacje.

ADAS o to gratulacje ze jednak wszystko ok. ale idzcie teraz do ginka on wam udzieli naprawde rzetelnej inf.(tak jak pisałam i pisał facet i jeszcze pare innych osób)idzcie raem bedziecie sie mniej wstydzic i bedziecie sie wspierac. niechce zle pisac o nadiyh ale niewszystke osoby wypowiadajace sie na forach mają rzetelne informacji tylko takie\"podwórkowe\" jej sie udało (łamie zasady i taki tam) ale ktos inny moze wpasc. Nadiyah ja mam 1 dziecko ale było dokładnie zaplanowane,wczesniej gdy wiedziałam ze niechce dziecka stosowałam pigułki, potem przyszła pora na ukochany skarb(mój i meza) a teraz tez zabezp. sie pigułkami.mam 28 lat i jak słysze takie opowiesci jak twoje to sie dziwie ze w takich czasach mozna tak pisać.wez pod uwage ze jestes troche w innej syt. bo ty chcesz mieć dzidzusia, jak zajdziesz to nic, ale inni moze niechcą i po to pisza na takich forach aby zasiegnac inf choc minimum i jak ty piszesz ze mozna bez gumki i ze po pieszczotach sie niezajdzie, i ze tabl. iedziałaja od 1-szej ,to naprawde wyglada jak inf podwórkowe i mozesz komus zrobić krzywde(ktos sie posłucha i a potem będzie rozpacz.)

Gość facet 32
nadiah po co sie powtarzasz ,skoro pleciesz bzdury. udajesz taka doinformowaną a NIE JESTEŚ.robisz takie błędy ze chyba nimasz tyc 20 lat a piszesz informacje jakbys miała 13. tezbyłem na innych forach i czytałem jak zadajesz pytania a potem odwracasz kota ogonem aby ludzie przyznali ci racje. dziewczyno ile ty masz lat, chyba niejestes chowaa w ciemnogrodzie?

Gość wiecie kto
Tacy z was ginekolodzy no popatrzcie !! nie uważam się za super extra doinformowaną :/ nie nie wręcz przeciwnie moja mama pracując z panią ginekolgo zna i wie i naprawde wie od 1 źródła od kiedy i KURNA ZAZNACZĘ JESZCZE RAZ U DZIEWCZYNY 1 TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE JAKIE DOPIERO ZACZYNA W SWOIM ŹYCIU STOSOWAĆ MUSZĄ ZACZĄĆ "DZIAŁAĆ " ZGODNIE Z ICH WSKAZANIEM . NIE JEST TO OD 1 TABLETKI BO UDUWODNIŁABYM KEŻDEMU ŻE ROBIĄC TAKI EKSPERYMENT TO SPOŚRÓD 1000 KOBIET KTÓRE PO RAZ 1 MAJĄ TABLETKI I KOCHAŁY BY SIĘ Z MĘŻCZYZNĄ E TYM PIERWSZYM TYGODNIU BRANIA TABLETEK ZASZŁO BY W CIĄŻE ZGADNIJCIE ILE ?? 999 !!!!!!!!!! A WIECIE DLACZEGO ???????????????? BO TE KOBIETY PO RAZ PIERWSZY STOSUJĄ TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE I ONE MUSZĄ NADAĆ PRAWIDŁWY MECHANIZM TZN DZIAŁANIE TZN OBIEG W ŚRODKU CIAŁA KOBIETY . Nie pisze już więcej nie rozumiecie i tak tego :/ wiem jedno nie jesteście diktorami ginekologami i profesorami z różnymi tytułami a chcecie zrównywać każdą kobietę na topikach !!!!!!!!!!!!!!!!! Aha i jeszcze jedno ty : jassmina do Ciebie łamać zasady mogę i moja sprawa i chój ci do tego a tak poza tym prześlij mi wiadomość w której niby napisałam że czekaj zacytuję "ze po pieszczotach sie niezajdzie, " gdzie ja takie coś kuwa napisałam ?? dziweczyno spadłaś z konia i uderzyłaś się w szafke nocną ?? Czy co ??

buehehe dobre ma komentarze ta nadiyah tzn szkoda mi jej posiada jakas wiedze a niszcza ja kto jak kto ale te co powinny sie trzymac razem czyli kobiety ... ps a ta wiecie kto to tez chyba nadiyah ... dobrze powiedzialas jej .

Gość łona
Hej . Nie przepadam za "nadiyah" ale powiem jedno miała racje z tym przykładem że na 1000 zaszło by 999 w takim przypadku jak ona napisała . Powiem tak mam w mojej rodzińce lekarza ginekologa. Pytałam i uzyskałam wielu odpowiedzi :) już piszę, a więc : po pierwsze nadiyah miała rację : kibiety które po raz 1 stosują tabletki tzn które po raz pierwszy ginekolog im przepisal tabletki w pierwszych dniach nie są zabezpieczone :( ( i chodzi tu o te dziewczyny które wcześniej nie stosowały tabletek !! ) i to prawda święta prawda ! A wy na nadiyah najeżdzacie i co ?? a nie macie racji ! czytajcie uważniej bo pewnie wam chodziło o przechodzenie z tabletek na inne tabletki i wtedy antykoncepcja jest od 1 tabletki już pewna. A jak w przypadku o którym pisała nadiyah jest dużo prawdy. :) paa to byłam jaa łona

Gość facet 32
wiecie kto - to oczywiscie Nadiah-myślałem ze jestes madrzejsza tobie chodzi tylko o wyzwiska i kłótnie, załuje ze stanołem po twojej stronie na innym forum.Teraz tobie skończyły sie argumenty i zaczynasz bluzgać. a na innym topiku naskakiwałas na dziewczyne co pisała niegrzecznie. acha a yogi beer to tez ty (1wypowiedz i jedyna na kafeterii)- wysłana z tego samego kompa.(sa osoby co moga to sprawdzić)- taka postawa udowadniasz tylko ze nic niewiesz i masz pusto w głowie,chodzisz po topikach i robisz awantury.

Nadiah ty jesteś naprawde pokrecona-przy porodzie klepneli cie w głowe zamiast w pupe. z toba niemozna dyskutowac i prowadzic kulturalnej wymiany zdań tu i na innych topikach. idzsie leczyc. najpierw mamusia połozna a teraz tylko pracuje z pania ginekolog.(z ginekologiemw gabinecie moze pracowac zwykła pielegniarka lub nawet nie) same oszustwa! taksamo jak z ta brataica urodzona przez kolezanke.

Gość heheheheheheheheh
po co dyskutujecie z ta głupia picza jaj nikt juz nienawróci. ta nadiah to takie zero jedne.

fakt to nie twoje słowa:\"i jak ty piszesz ze mozna bez gumki i ze po pieszczotach sie niezajdzie, i ze \" - zdaje sie ze o tym akurat masz pojecie.chciałam uogólnic ale zle to wyszło. tylko o tych tabl. ty mówiłas. ale po twojej ostatniej wypowiedzi uwazam ze jednak jestes pusta i niebede sie z toba wdawać w zadne utarczki słowne.

Gość gabi30
ty naprawde jestes stuknieta nadiah- mamusia cie niekocha????????????????

Gość facet 32
Nadiah tu cos dla ciebie i dla łony(choc podejrzewam ze to takze ty) a oczywiscie lepiej by było gdybys poszła do lekarza , bo naprawde niemasz racji i sie niepotrzebnie kłócisz i niewypisuj ze twoja mama pracuje z gin. czy ze jest połozna bo by ci tak niepowiedziała. Sposób przyjmowania tabletki. Tabletki przyjmuje się codziennie, przez 21 dni, o stałej porze dnia. Pierwszą tabletkę powinnaś przyjąć pierwszego dnia miesiączki. To spowoduje skrócenie cyklu, ale zabezpieczy Cię przed ciążą już od pierwszego dnia przyjmowania tabletki antykoncepcyjnej. Po skończeniu opakowania zrób 7-dniową przerwę. Kolejne opakowanie rozpocznij po upływie siedmiu dni (na przykład: jeżeli ostatnią tabletkę przyjęłaś w środę wieczorem, to pierwszą tabletkę z nowego opakowania powinnaś przyjąć po 7 dniach, w czwartek wieczorem). Podczas siedmiodniowej przerwy z reguły występuje krwawienie. Jest to, tzw. krwawienie z odstawienia podobne do krwawienia miesiączkowego. Czasami do krwawienia nie dochodzi, ponieważ organizm każdej kobiety reaguje inaczej. Niezależnie od wystąpienia krwawienia lub jego braku, po upływie siedmiu dni zacznij kolejne opakowanie tabletek. Działanie antykoncepcyjne utrzymuje się również podczas 7-dniowej przerwy w przyjmowaniu tabletek. Zatem możesz współżyć bezpiecznie. Powrót płodności następuje w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletki. wiecej: http://www.kobiety.org/rozdzial_3_6.html

Gość faceci
Facet jest jak kawa: najlepszy jest silny, gorący, pełen subtelnego smaku i nie pozwoli ci zasnąć przez całą noc. Facet jest jak cement: po położeniu trzeba dużo czasu żeby stwardniał. Facet jest jak batonik czekoladowy: słodki i pierwsze co robi to dobiera ci się do bioder. Facet jest jak śrubowkręt: potrzebujesz, ale właściwie nie wiesz do czego. Facet jest jak torba turystyczna: zapakuj piwem i już możesz zabrać wszędzie. Facet jest jak ksero: służy do powielania, i nic poza tym. Facet jest jak lokówka: zawsze jak jest gorący to dobiera ci się do włosów. Facet jest jak obligacje rządowe: tak długo zajmuje żeby odpowiednio dojrzał. Facet jest jak horoskop: codziennie dyktuje ci co masz zrobić i zawsze się myli

Gość wklejam cos co juz bylo
18:05 evve piszesz niestety jedna wielka bzdure.twoj organizm musi sie przyzyczaic do tabletek i zwykle trwa to jakis czas.mowi sie ze najdluzej moze to trwac do 3 mcy ale zwykle po m-cu mozesz juz nie stosowac zabvezpieczenia dodatkowego p.s to dla facet 32 zeby nie bylo ze tylko ja pytam a tak poza tym to ze pytam to dobrze ktopyta nie bladzi !! :/

Gość facet 32
jest to jakis fragment wyrwany z kontekstu-moze blizej skad to? i jesli jest to jakas wypowiedz kogos z forum to nie znaczy ze jest prawda i nie sa to teorie podwórkowe. nigdy nie negowałem ze ktos pyta i popieram ze kto pyta nie bładzi !

Podstawowym mechanizmem działania pigułki jest zahamowanie dojrzewania i uwalniania komórki jajowej. Ale to nie wszystko. Hormony wpływają też na śluz, który znajduje się w kanale szyjki macicy w ten sposób, że staje się on nieprzepuszczalny dla plemników. Spowalnia się też szybkość, z jaką komórka wędruje przez jajowód. Jednocześnie śluzówka, którą wyścielona jest wnętrze macicy zmienia się tak, że uniemożliwia wszczepienie się zapłodnionej komórki jajowej. W efekcie pigułka - czy szerzej mówiąc hormonalne środki antykoncepcyjne - należą do najskuteczniejszych metod zapobiegania ciąży. Ich wielorakie działanie nie kończy się na antykoncepcji. Podobnie jak hormony wytwarzane przez organizm każdej kobiety są odpowiedzialne za znacznie więcej niż tylko regulowanie płodności, tak i pigułka działa znacznie szerzej. Ogólnie rzecz biorąc pigułka działa tak, by wyłączyć normalny fizjologiczny cykl. Pod wpływem tabletki jajniki przestają produkować własne hormony. Pigułka zawiera hormony podobne do tych, które organizm kobiety normalnie wytwarza w drugiej połowie cyklu. Można więc powiedzieć, że w efekcie używania doustnej antykoncepcji kobieta jak gdyby znajduje się nieustannie w drugiej, poowulacyjnej fazie cyklu. Tak też się czuje. Stąd biorą się właśnie niektóre, niestety niemiłe objawy, które pojawiają się u wielu kobiet na początku stosowania doustnej antykoncepcji. Należą do nich nudności, bóle głowy, plamienia, obrzęk i ból piersi. Dodać od razu należy, że z reguły objawy te mijają po pierwszych 2-3 miesiącach korzystania z pigułki. Organizm przyzwyczaja się bowiem do nowej sytuacji. nadiah przeczytaj to dokładnie.Pigułka działa od 1-szej tabletki a po 2-3 miechach MIJAJ NIEMIŁE OBJAWY(bóle głowy,piersi itp.)

Gość plumek
nadia ty ciemnoto to dla ciebie" Złożone preparaty doustne są to syntetyczne związki steroidowe, zawierające ethynyloestradiol (EE) w dawce 20-50 mcg/tabletkę oraz progestageny (pochodne 19-nortestosteronu). Głównym mechanizmem działania tabletki złożonej jest efekt centralnego hamowania podwzgórzowych czynników uwalniających oraz gonadotropin przysadkowych (LH, FSH) w wyniku utrzymywania się stałych stężeń hormonów sterydowych w surowicy krwi - brak ujemnego sprzężenia zwrotnego.W jajnikach nie dojrzewają pęcherzyki Graaf’a i nie dochodzi do ich uwolnienia (owulacji). Dodatkowo progestagen obecny w pigułce od początku cyklu stosowania działa na endometrium przyspieszając jego transformację sekrecyjną (niska błona śluzowa macicy, gruczoły endometrium drobne, zniekształcone, nie zdolne do produkcji odpowiednich ilości śluzu - brak warunków do zagnieżdzenia blastocysty). Pod tym wpływem również śluz szyjkowy staję się bardzo zbity, gęsty, nie przepuszczalny dla plemników, które dodatkowo nie mają zdolności do kapacytacji - nie wytwarzają akrolizyny, enzymu niezbędnego do rozpuszczenia otoczki komórki jajowej.Tak wiec tabletki chronią przed ciazą juz pierwszego dia po zazyciu pierwszej tabletki. i co głupio ci ciemnoto co zasłania sie mamusia połozna.