Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

atrida

Dwudziestoparoletnie mamusie-jesteście tu? Zapraszam do rozmowy...

Polecane posty

aha i proszę powiedzcie mi dziewczyny jakie to uczucie jak maluszek kopie w brzuszku i się rusza ? czy to boli ? czy może robić się wtedy nie dobrze ? Jestem bardzo ciekawa :) A tak poza tym jak minął Wam dzionek ?

Kiara jak dla mnie to kopanie maluszka było bardzo ekscytującym przeżyciem, chociaż on wybierał sobie do tego najdziwniejsze pory, czasami ja juz sioe kladlam spac a on wtedy zaczynal wariowac. Jak byl u mnie w brzuszku to bardzo czesto dostawal czkawki, czasami byla tak mocna ze caly brzuch mi podskakiwal.

trzydniowk ato jest takie cos co trwa trzy dnii przez te dni wystepuje wyzsza niz zawsze temperatura i dlate tak sie to nazywa przechodza ja niemowletapodobno do roku zycia powinny ja przejsc wszytskie dzieci

a co do ruchow malego to ja mialamtakie wykopy ze czasami to sie zwijalam zbolu bo synus byl duzy a brzuch malutki i malo miejsca mial a terazmi tego strasznie brakuje a poporodzie to nawet mi lezki polecialy ze juz nie bede go czuc od srodk abo fajnie tak bylo a i jak wszyscy mowili ze dziecko spi po 20 godzin dziennie w lonie matki to moj mial bezsennosc bo kopal calyymi dniami i nocami normalnie szok al eto bylo superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr uczucie i juz nie moge sie doczekac kiedy znowu je bede czuc mam nadzieje ze tak jescze kiedys bedzie.....:) a dzien namminalspokojnie do popoludni asiedzielismy wdomku apozniej pojechalismy n awies nagrilkai dopiero wrocilismy oki lece do jutra:) kolorowych snow

Gość to tylko ja....
witam wszystkie mamy;) ja znowu w pracy, znowu na rano i Bogu dzieki, ze tylko do 12. ale tak czy siak, nie mam ciezkiej pracy, wiec powinnam byc zadowolona;) wczoraj moje maluchy w ogole nie chcialy spac w dzien. zasneli rano, gdy ja bylam w pracy. ok. 13 wrocilam do domu i od tej pory maluchy mawet nie przymknely oczek. ehhh ta pogoda... raz cieplo, raz chlodno i te dziwne cisnienie atmosferyczne... w koncu po wielkich przejsciach przed 22 maluszki usnelu, ale za to przed 5 Kubus wyladowal u nas w lozku. dobrze, ze jeszcze zasnal i to az do 7, bo pogoda dzisiaj u nas taka niewyrazna i zmulilo go. pod koniec ciazy lezalam 2 tygodnie w szpitalu, w sumie nic sie nie dzialo, ale w czasie ciazy chodzilam prywatnie do ordynatora jednego z elblaskich szpitali na wizyty i w pewnym momencie stwierdzil, ze mnie u siebie polozy, zeby porobic badania itp. przed porodem mialam w pasie rowny metr w wazylam 69 kg. maluszki strasznie kopaly i to najczesciej w porach wieczornych, kiedy juz lezalam w lozku. najfajniejsze jest to, ze potrafilam odroznic, ktory w danym momencie spi, a ktory kopie;) teraz juz koncze, trzeba popracowac;) bede tu zagladac do 12;) 3majcie sie mamuski;)

Gość to tylko ja....
mamuski, gdzie sie podzialyscie? ;)

Witajcie dziewczyny:) Dzisiaj znowu upalny dzień, Dominika od rana marudna. Jeszcze dziś szczepienie, mam nadzieje że zniesie je dzielnie. Pozdrowienia dla Was dziewczyny.

to tylko ja.... jak Twoje dzieci znoszą te upały? bo moja dziewczyny to różnie dziś maruda straszna.

Cześć Dziewczyny👄 chyba nawet dzisiaj sie wyspałam:). Odnosnie kopania to ja tez byłam strasznie ciekawa kidy poczuje ruchy mojego malucha i jak to będzie. Na początku to nawet nie wiedziałam że to mały sie ruszał tylko po jakims czasie do tego doszłam że to własnie to (to były takie pirwsze ruchy jakby co s mnie od srodka rozciagało w dole brzuszka). Tak naprawdę to jak pierwszy raz mnie kopnął w brzuch to az krzyknełam hehehe. Niewygodnie mu sie zrobiło :) bo zgieta była . Byłam wtedy w pracy. Dziewczyny sie wystraszyły że cos mi sie stało tak głosno krzyknełam:). Mój synuś był baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ruchliwym dzieckiem w brzuszku czasami jak juz sie położyłam do łożeczka to tak mocno kopał że aż kołdra skakała:-D. Też miałam nieduzy brzuszek i kazdy najmniejszy ruch czułam. Czasami tak sie pupą wypchnał że aż mnie bolało i musiałam go delikatnie przesunąć. Ogulnie to był baaaardzo wysoko połozony bo pod samymi żebrami. Najpierw głowa była pod żebrami a potem nogami mnie kopał. Straszną tez przez to miałam zgage:( i co najgorsze nic na nia nie pomagało. W ciaży mówiłam na synka bombelek nie wiedziałam ze to synek bo nie chciał sie ujawnić. Ale popatrzice jaka podswiadomość przeciez bombelek to rodzaj meski:). W zasadzie to jak synek zaczął mnie kopac to poczułam że jestem w ciaży:). A jak było z wami dziewczyny??:). Wiedziałyscie czy to chłopiec czy dziewczynka. Jak mówiłyscie do swoich brzuszków??:).

Gość to tylko ja....
moje maluchy zle znosza upaly. sa marudne, malo spia, jedza tez nieciekawie: mniej, ale częściej. w sumie dopiero pod wieczor zaczyna im dopisywac apetyt. bardzo duzo pija i to mnie cieszy, bo przeciez tego potrzebuja. ale teraz nie ma u nas w Elblągu wielkich upalow. wczoraj sie zapowiadalo, ale popoludniu sie ochlodzilo. dzisiaj jest cieplo, ale sa chmurki i wiatr, wiec nie jest zle.

Gość to tylko ja....
Mamka, na moja zgage tez nic nie pomagalo. do konca ciazy meczyla mnie tak strasznie, ze ciagle wymiotowalam.( nawet podczas cesarki) Jezeli chodzi o plec maluchow, to w okolicy piatego miesiaca lekarz powiedzial, ze to bedzie dwoch chlopcow. wymyslilismy wiec z mezem imiona i tak sie do nich zwracalismy. potem , jakies 2 miesiace pozniej lekarz powiedzial, ze jeden maluch to chlopiec, a drugi dziewczynka. mial byc kubus i malgosia i tak do nich mowilam. " malgosia" byla po lewej stronie brzuszka, a kubus po prawej. no, a podczas cesarki okazalo sie, ze malgosia to chlopiec i zostal michalek i jakubek;) ale rozczarowana nie bylam, tylko baaaaaaaaaardzo wzruszona. a kopali mnie tak, ze gdy polozylam na brzuch talerz z obiadem( co czasem robilam, gdy nie byl za goracy), to ruszal sie jak szalony albo spadal i musialam go lapac;)

W końcu mój synek robi postępy w leżeniu na brzuszku :)już nawet jak mu pomoge troszeczke to odpycha się rączkami:). Troche sie jeszcze złości ale nie tak jak na początku. Charakterny ten mój synek ciekawe po kim :-D. To tylko ja mnie nawet sisostra ze stanów przysłała specjalne środki na zgage i też nic:(. Ta zgaga to była normalnie najgorsza. Nic słodkiego tłustego ostrego nie moglam zjeść. Nawet nie mogłam się łapczywie napić obłęd :(. Juz nie mówić o spaniu bo to robiłam prawie na siedząco. To tylo ja no to dawały Ci czadu twoje maluchy:). Ja bardzo chciałam mieć córeczkę. Jak urodziłam okazało się że jest chłopak i kocham go ponad wszystko❤️ . Taki maly szkrab a całe zycie przewraca do góry nogami. A na córcie może kiedyś przyjdzie czas. Tylko troche sie boję. Bo źle znosiłam ciaże i cc też źle baardzo zniosłam i źel ją wspominam mimo że uratowala życie mojemu dziecku. To tylko ja a sa u ciebie w rodzinie bliźniki??. Byliscie zaskoczeni ?? Pytam bo zazwyczaj jedno dziecko jest zaskoczeniem a co dopiero parka:). Mam nadzieje że nie zadałam zbyt osobistego pytania:). Dziewczyny gdzie się podzieacie???

Hello Ale spaliśmy z Kacperkiem, lubie te nasze popołudniowe drzemki:) Teraz Kacpi leży i się śmieje, kochany, a i mówi GU, albo EHRE. W ciąży zgage miałam wieeeeeelką, ale reni zawsze (prawie zawsze) pomagało. Donn ja stosuje u mojego szkraba szczepionkę skojarzoną, u nas kosztuje 100 zł. A pneunokoki chciałabym po pierwszym roku życia. Mafda iloe razy szczepili Filipka na pneunokoki, bo czytałam, że do pierwszego roku aż4 i za każdym razem 300zł?? Mamka to faktycznie malutki twój synuś. Ja wiedziałam od 17 tygodnia, że to będzie synuś i tak też mówiłam do brzusia, a jeszcze przed świetami wymysliliśmy Kacperka i tak już zostało. Tynka mój mały ważył 3590. Kiara ja uwielbiałam czuć ruchy maleństwa, ale potem, czasami jak kopną to aż mnie podnosiło. Gdziesz wyczytałam, że to jest tak: na początku czyjesz w brzuszku motylka, a pod koniec ciąży konia:D F-ka jak po szczepieniu?? Buziaczki dla wszystkich mam🌻

Dziewczyny proszę poradź mi coś :( Dziś od rana fatalnie się czuję :( Mam straszne mdłości ale nie tym się martwię... Jest mi strasznie słabo i mam zawroty głowy, momentami czuję że zemdleję :( Bardzo boli mnie głowa i uszy a raczej węzły chłonne ... nie wiem czy iść z tym do lekarza czy to normalne objawy ciąży :( nie chcę żeby lekarz pomyślał że panikuję. Dziś rano jak się obudziłam to bolało mnie gardło ale przestało ...

hej laseczki :D !! Kiara>> do lekarza nie zaszkodzi iść, zawsze to lepiej dmuchać na zimne .... szczególnie jeśli ci słabo.... pozdrowienia dla wszystkich mamusiek i maluszków...

Gość agacia 12345
witam fajnie ze załozyłas to forum ja mam 21lat i pol roku temu urodzilam kinge ktora teraz jest radoscia mojego zycia i moim sloncem ktore daje mi energie.ta ciaza nie byla planowana wiec gdy sie o niej dowiedzialam bylam przerazona nie wiedzialam jak sobie poradze jednak moglam zawsze liczyc na wsparcie mojego obecnego meza(wtedy jeszcze nie bylismy malzenstwem)i dlatego teraz jestem teraz szczesliwa zona i mama.

Gość agacia 12345
to jak maluszek kopie to cos wspanialego na poczatku czujesz tylko delikatne falowanie a potem on coraz mocniej daje o sobie znac moja kinga najbardziej rozrabiala wtedy gdy ja kladlam sie spac najgorzej bylo pod koniec ciazy bo wtedy rzeczywiscie bolalo jak mnie kopnela raz pamietam jak mylam naczynia a ona mi przywalila niemal sie zwinelam nie tyle z bolu co z zaskoczenia bo nie spodziewalam sie takiego kopniaka

Kasika1 Dominika zniosła szczepienie dzielnie, zuch dziewczyna:) Narazie śpi spokojnie, jest zmęczona tym upałem i jak do tej pory nie zauważyłam żeby coś się działo, raczej upał ją męczy. Mam nadzieje że tak bedzie dalej. Dziewczyny u mnie jest 30stopni w cieniu(uuuuffffff , ale gorąc) Kiara21 może bierze Cię jakaś grypa? Może jednaj warto udać się do lekarza.

Witam wszystkich Ja w ciazy czulam sie raczej dobrze, ale pare razy zdarzylo mi sie ze prawie zemdlalam, zwlaszcza jak przebywalam w malych i dusznych pomieszczeniach , robilo mi sie slabo i pojawialy mi sie mroczki przed oczami. Potem okazalo sie ze mam tez zaburzenia rytmu serca, ale mialam robione echo serca i bylam u kardiologa i okazalo sie ze wszystko jest w porzadku, serce mam zdrowe, a poprostu takie rzeczy moga sie przydazyc w ciazy, bo pompka musi pracowac z wieksza wydajnoscia. Kiara nie zaszkodzi pojsc do lekarza, ale musisz brac pod uwage to ze pierwszy trymestr jest najgorszy, bo w organizmie docho0dzi do burzy hormonalnej i w dodatku ta pogoda tez daje w kosc.

Ja ciąże przeszłam łagodnie jeśli chodzi o jakieś dolegliwości. Na początku mdłości ale przez kkótki okres, potem boleści pleców w końcowym etapie. To chyba wszystko.Jeśli chodzi o inne dolegliwości to brak. Moja córeczka w brzuszku dawała mi popalić, oj ruchliwa była. Czasami to moje żeberka, a szczególnie prawe to nieźle obrywało.

ja w zasadzie tez czulam sie dobrze, pracowalam do konca 8 miesiaca. Mdlosci prawie nie mialam wcale, tylko jadlam i jadlam i uzbieralo mi sie az 27 kilo i pod koniec to juz mi bylo ciezko wytrzymac, nogi mi puchly. Ja wczesniej spalam tylko na brzuchu i ciezko mi bylo znalezc wygodna pozycje do snu zwlaszcza jak brzuch sie robil coraz to wiekszy.

Jutro na pewno wybiorę się do lekarza :( Dziś nawet mój kierownik widział jak ja wyglądam i kazał mi iśc do domu wcześniej... Jak tylko weszłam do mieszkania to od razu poszłam spac i właśnie wstałam ale ... czuję się jeszcze gorzej :( Słabo mi przeokropnie, gardło też boli no i te węzły chłonne za uszami :(

CZesć dziewczyny🌼 Kiara szybciutko do lekarza. Napisz jak sie czujesz, no i czy byłas u lekarza?? F-ka mój synek tez obijał mi niexle żebra i to prawe:) Tynka tez spalam wczesniej na brzuszku, a potem to niestety nie moglam znaleźć sobie dobrej pozycji

Hej dziewczyny! Kiara21 napisz jak się czujesz? Czy wybrałaś się do lekarza? Nie ma co lekceważyć, jeśli tak Cię bierze. to tylko ja.... jak Ci minął wczorajszy dzień? Donn jak się dziś czujemy? dziewczyny miłego dnia Wam życze:)

cześć dziewczyny!!! f-ka>> ja przez ostatnie trzy dni strasznie senna jestem, dzisiaj też dopiero wstałam.... Kiara >> byłaś u lekarza?? dziewczyny dzięki za odpowiedzi o szczepionkach ja też wybiore te co wy :) agacia>> witaj !!!

do tej pory bylo 3 daki szczepienia a4 bedzie po 18 mieisacu pozdrowienia dl awszystkich :)

Cześć Kacpi ma złą morfologie:( :( :( Idę za 2 godziony do lekarza, boję się, że zostawi nas w szpitalu, bo ta anemia trwa już za długo. Pozdrawiam

Gość agacia12345
czy ma ktoras problem z powrotem do wagi sprzed ciazy ja mam 10kilo do zrzucenia przez pierwszy miesiac po porodzie stracilam duzo ale stanelo mi w miejscu i nie moge schudnac mimo ze karmie caly czas piersia juz nawet ograniczylam jedzenie!!!!znacie sposb na cudowna diete

Cześć Kasika ale co żelazo źle wyszło kacperkowi:(?? Nie denerwuj się może zrobia dodatkowe badania i będzie dobrze. Napisałaś że za długo trwa anemia tzn od kiedy??. A dajesz mu jakies witaminki??. Buziaki dla ciebie i dla Kacperka😘. jak wrócisz napisz co i jak. agacia ja nie wróciłam do swojej wagi zostało mi tu i tam (szczególnie w biodrach no i schabiki) ale dokładnie nie wiem ile bo nie mam w domu wagi.Na dodatek nie wiem czy nie przytyłam o zgrozo:( a mleka coraz mniej . W nic z zeszłego latat sie nie mieszcze:(. Nie znam zadnej cud diety niestety.