Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i tak i nie

Masło czy margaryna bo już nie wiem

Polecane posty

Gość jamesmk2003
MARGARYNA MARGARYNA MARGARYNA zawiera toksyczne substancje. Substancje te sa potrzebne jako katalizatory do utworzenia margaryny. Te toksyczne substancje w ilosciach sladowych zostaja w margarynie. Potem akumuluja sie w watrobie i tkankach tluszczowych. Kraza pozniej we krwi i w mozgu powodujac zaburzenia i choroby. Jedzcie margaryne MARGARYNA JEST DOBRA. Jedzenie margaryny jest wazna dla przemyslu farmaceutycznego. Wieksza ilosc chorow to wiekszy biznes. Margaryne w D U P E tym co ja produkuja a potem kolczastym kijem. Widzialem jak sie produkuje margaryne, caly procas, myslalem ze zygne.

Gość tadełusz
Hehehehe, spokojnie... Czemu tak walczysz z margaryną? Ja tam wolę jej smak, a przecież nie muszę kupować jakiegoś tescowego paskudztwa. W telewizji pokażą jakiś naciągany materiał o produkcji margaryny (wybiorą jakąś najgorszą markę i fabrykę dla podkręcenia mocy reportażu), a potem ludzie bezkrytycznie się na tym opierają i głośno krzyczą. Moim zdaniem to trzeba spokojne dokonać sobie wyboru, poszukać odpowiedniego produktu. W dzisiejszej żywności masz tyle chemii, że naprawdę powinieneś się zacząć innymi produktami.

Gość doniczka z kwiatkiem ślicznym
co tez wszyscy tak na ta margaryne naskakuja. w kolko powtarzanie argumentow gdzies tam wyczytanych. opieraja sie pewnie na tych samych badaniach od lat. a czasy sie zmieniaja, margaryna tez :)

Gość puchatek*
A ja tam wolę masło bo jest wg mnie duuużo lepsze w smaku no i zdrowsze, w końcu to naturalny produkt. Choć przyznaję margaryna ma jedną zaletę: łatwo ją rozsmarować ;)

Rozsmarowywanie to jeden z podstawowych argumentów jak dla mnie :) Chociaż akurat masełko już nie jest od dawna naturalnym produktem więc ten argument odpada. Osobiście wolę margarynę (florę) nie straszy transami więc mogę sobie spokojnie ją wsuwać.

Skoro producentowi tej margaryny udało się wyeliminować transy, to szacunek. Z tego co wiem, niewielu o to dba . Zresztą te tłuszcze są w wielu produktach i często je pochłaniamy nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Gość jamesmk2003
Margaryna to najwieksze oszustwo stulecia. Koszt produkcji jest minimalny, uzywa sie odpadowego oleju, zeby wyprodukowac margaryne uzywa sie toksycznych substancji, krore sie pozniej filtruje ale czesc pozostaje. Maslo zawiera transfat ale jest lepiej strawne i zdrowsze. Na Filipinach uzywa sie do smazenia oleju z kokosow, ktore sa trans fat a ludzie nie maja sklerozy. Nasze cialo tez potrzebuje trans fat i produkuje go kilka razy wiecej niz go zjadamy. Najbardziej szkodliwy jest transfat z miesa i produktow przetworzonych. Kto mowi ze margaryna jest zdrowsza - jego producenci. Zjednoczenie Lekarzy Polskich juz tez sprzedalo swoje dupy przemyslowi farmaceutycznemu. Wasi pradzatkowie uzywali masla i skleroza byla malo spotykana a teraz wszyscy wpieprzaja zdowa margaryne i musza sie leczyc. Czytalem cala historie margaryny na angielskim http, cale tony informacji. Margaryna=Trucizna. Maslo jest OK w rozsadnych ilosciach. Polecam maslo ekologiczne.

A Ty ciągle prowadzisz tą swoją walkę z systemem :) Każdy potrzebuje jakiegoś zajęcia. Trochę racji Ci przyznam, ale Ty ciągle piszesz o jakimś teskowym syfie. Ja się do czegoś takiego w ogóle nie dotykam. Po to tyle czasu badałam temat żebym mogła być pewna swojego wyboru. No i jestem zadowolona ze swojej florki, i to jak :)

Gość cziko
nie no... są margaryny gorszej jakości, które można użyć np. do pieczenia i są też margaryny wysokiej jakości takie jak Flora, które zawierają potrzebne i zdrowe składniki... ja jem margarynę z wielu powodów i nikt mnie już do masła nie namówi

Gość maslanka
Tylko masło:) Moja rodzina nigdy nie używała margaryny:).Dziadkowie zyli prawie 90 lat,do konca zachowali sprawnosc umysłową. W rodzinie męża króluje margaryna,jego dziadkowie ,teraz rodzice to ksiazkowe przykłady sklerotyków

Gość a ja nie jem ani tego ani tego
:-P

Gość tomekg.
nie jadam masła bo jest tłuste i ma cholesterol. proste. smaruję chleb florą proaktiv , ta przynajmniej nie ma tych kwasów trans i w ogóle łatwiej niż masłem smaruje sie chleb

Gość samoZDROWIE
Masło jest zalecane dla kobiet w ciazy, kobiet karmiacych i malych dzieci, jako wazny skladnik diety. Czy lekarze polecaliby cos niezdrowego? Oczywiscie, ze nie. Ja uzywam masła i jestem okazem zdrowia, teraz w lodowce mam Kerrygold i powiem, ze jest naprawde bardzo smaczne

Gość mata_hari
zgadzam sie, ze nie nalezy demonizowac masla jako absolutnego zla :) z drugiej strony mnostwo osob zagrozonych chorobami serca, cierpiacych na podwyzszony poziom cholesterolu, osoby z wysokim cisnieniem po prostu nie powinny stosowac w nadmiarze tluszczow zwierzecych. dla nich najlepszym wyjsciem sa wysokogatunkowe margaryny. po prostu nie dla wszystkich wszystko jest zdrowe. jesli chodzi o zdrowe serce to margaryny sa na pewno duzo lepszym rozwiazaniem.

Gość grizzly7
na pewno, zwlaszcza ze taka flore poleca Polskie towarzystwo badan nad miazdzyca. badania ponad wszelka watpliwosc wykazaly, ze sterole roslinne zawarte w tych margarynach, maja wplyw na obnizenie poziomu "zlego" cholesterolu. dlatego jesli dbamy o serca lub mamy z nim problem - tylko margaryny bez transow i ze sterolami!

Gość guru of love
Owszem dla osob, ktore maja problemy z cholesterolem mozna sklonic sie ku margarynie,ale zdrowym ludziom masło tylko pomoże, z pewnoscia nie zaszkodzi. Moja mama ma 74 lata cale zycie jadla maslo i jest okazem zdrowia. A co to za maslo kerrygold, nie slyszalam?

Gość ja Was pogodzę
polecam masło ze względu na wzrok, margarynę ze względu na miażdżycę. Więc, najlepszym produktem, który zawiera i to i to, jest Masmix. Ale ponieważ boimy się cholesterolu powodującego miażdżycę i sklerozę, to na sprawy zdrowia należy spojrzeć holistycznie i okaże się, że cholesterol też jest dobry/ potrzebny. Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość migota ma kota
Niestety nie moge sie zgodzic z powyzsza wypowiedzia bo miedzy czyms co jest maslopodobne a samym maslem jest wielka roznica.

Gość lalamidomilado
Guru of love- kerrygold to irlandzkie smaczne masło, w sumie nowe na naszym rynku bo jeszcze nie wszędzie można je dostać, ale w sumie warto spróbować. Ja też jem masło od urodzenia, mam 35 lat, jestem facetem i pracuję na siedząco, średnio mam czas na sport, i ani gruby nie jestem, ani złych badań nie mam- w sensie zbyt wysokiego cholesterolu. I nie znoszę smaku margaryny, takie życie ot i tyle;)

Gość kolimer
Nie od dzis wiadomo, ze im mniej jest cos przetworzone tym zdrowsze. Oczywiscie wybieram maslo

Gość lornaxt
Ja wole masło, jakos swiezy chleb posmarowany margaryna nie smakuje tak jak powinien.

Gość Imogean
Dla mnie zawsze lepsze i smaczniejsze było masło, wypieki na margarynie są do kitu. szkoda tylko, że coraz więcej masła w ogóle go nie przypomina, bo np zawiera 45% wody (sic!) Dlatego przerzuciłam się na irlandzkie kerrygold z solą, bo i ładnie się rozsmarowuje i to jest już faktycznie masło, a nie maślana woda.

Gość takakarma
Widziałam to kerrygold w Carrefourze ostatnio moze wyprobuje. Co

Gość mmmmmrauuuuuu
Jasne, ze maselko, nie lubie smaku margaryny

Gość americana ricana
Jasne ze masło, tylko trzeba zwraca uwage na jego jakosc, to irlandzkie, jest bardzo dobre.

Gość Nigeria5
Masło do wszystkiego- do kanapek, pieczeni i ciast- najlepsze

Gość sama prawdax
Po modzie na margaryny ludzie wreszcie zrozumieli, że czasami trzeba ufac swojej intuicji. Ja zawsze będę obstawała za czymś bardziej naturalnym- w tym przypadku = za masłem

Gość goldeneyye
Dokladnie. Ja sama jestem dietetykiem i obserwowałam kilka lat temu to całe zamieszanie zwiazane z rezygnacja z masła. Nie trzeba wierzyc we wszystko co mówia, bo często nowe teorie na temat żywienia okazują sie fikcją. Masło polecam każdemu, a zwłaszcza dzieciom