Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i tak i nie

Masło czy margaryna bo już nie wiem

Polecane posty

Gość STANOWCZO MASŁO
Chocia trudno o takie prawdziwe, albo cena...Margaryna smakuje jak mydło. Za to świeży chlebek z masełkiem (taki chrupiacy grachamek), mniam!!

Gość NIE JEDZCIE MARGARYNY
zdecydowanie MASLO!!!!!!!!!!!!!!!!! babka od chemii "kategorycznie zabroniła" nam jesc margaryny (wczesniej uswiadamiajac nas co to wlasciwie jest - same sztuczne swinstwa) takze odradzam jedzenie magaryny WSZYSTKIM!!!!! szczegolnie dzieciom, mlodziezy i kobietom w ciazy.

Gość Kuzik
Chyba oszalałeś. Sztuczne świnstwa są w produktach mlecznych, bo krowy szprycowane są antybiotykami. A margaryny to produkty najwyższej jakości. Co z tego że są poddane pewnej obróbce? Wszystkie towary są.

Gość samson
Ja wolę margarynę. Smak to kwestia gustu ale zdrowie już nie bardzo. Moja mama mnie katuje ciągle, żebym jadł masło bo naturalne i zdrowsze. Tylko nie ma już naturalnych produktów, począwszy od krówek (szprycowanych różnymi wynalazkami) po samą obróbkę. Jeśli o transy chodzi to też się tego bałem i dla tego nie jem byle czego i sporo czasu mi zajęło zanim wyczytałem, że Flora, którą wsuwam, ma ich najmniej. Producent bardzo dba o skład i sposób wyrabiania tej margaryny. Nie chce na nikogo naskakiwać ale ja tam jestem zadowolony ze swojego wyboru.

Gość ani to ani to
warzywa i owoce ewentualnie oliwa z oliwek

Gość alejakto
Ani to, ani to?? To jak posmarować ulubione pieczywko? Margaryna to produkt szkodliwy chemicznie, a masło już nie jest takie jak kiedyś. Przyznam, że sam jestem mocno zamotany i choć wolę osobiście margarynę to jest ty tylko moje osobiste zdanie i gust.

Gość mmmmmmniam
Oliwa z oliwek super sprawa. Do tego jest zdrowa :), a owoce pyszne, więc trudno się z Tobą nie zgodzić :)

zdecydowanie masło - jest duuzo zdrowsze niż wszelkiego rodzaju margaryny, nawet jeśli te niby super zdrowe margaryny posiadają mnustwo witamin to są one syntetyczne, a w maśle naturalne a wiadomo dla organizmu zdrowsze jest naturalne. To jest moje zdanie Aa noi w margarynie ten przeklęty smak margaryny niedowytrzymania jak to mozna jeść???

Kuzik chyba kpisz, krowa która jest na terapi antybiotykowej nie oddaje mleka do mleczarni mówiąc w przenośni. Każda próbka mleka jest badana i nie ma prawa przejść do dalszej obróbki mleko z antybiotykami tym bardziej ze Polskie normy nie dopuszczają żadnej zawartości antybiotyków i innych specyfików w mleku. w mleku. Ty chyba nie w tym świecie żyjesz...

a i wszelkie produkty pochodzenia mlecznego są robione z mleka pasteryzowanego (ogrzewanie mleka do temp 72-85 stopni C przez 15min) a nie surowego.

Gość tylko maslo

Gość to ja Toja ma rację
miałam praktyki w mleczarni jak uczęszczalłam do technikum technologii żywności więc wiem jak przebiega obróbka mleka!Mleko z antybioty kami nie jest przyjmowane do mleczarni a więc masło można jeśćbez obaw,że zawiera jakiekolwiek antybiotyki!!Poza tym uczylam się trochę o żywności i mogę potwierdzić,że masło jest o wiele zdrowsze niż margaryna no i o wiele smaczniejsze:-)

Gość silnyroman
Smak masła mi baaaardzo nie odpowiada i juz! Margaryna za to jak najbardziej. Co do naturalności masła to jestem bardzo sceptycznie nastawiony bo jakoś nie wydaje mi się żeby to był w pełni naturalny produkt. Przecież nie robią tego w maselnicy z mleka prosto od krowy.

Gość asdaaafsd
wszyscy lekarze na akademi medycznej ucza by jesc tylko maslo, wykluczyc calkowicie margaryne, nawet benecol co tak na prawde nic nie daje, a ludziom wciaz w reklamach kity wciskaja i pozniej mysla ze margaryna jest najlepsza. a wystarczyloby zeby kazdy przeczytal sobie chociazby o procesie utwardzania, to juz wiele mowi.. pomijam juz skladniki odzywcze ktore sa obecne w masle a w margarynie ich brak. i nie gadajcie ze to krowki szprycowane itp. jak wezmiecie pod uwage ile chemii dziennie jecie to te krowki wam nic nie zrobia, a wrecz przeciwnie jeszcze wam to na plus wyjdzie. ja uwazam- maslo, w nie przesadzonych ilosciach. i jedna taka rada: nigdy dziecku do 3r.z. nie dawajcie margaryny, ani kobiety ktore sa w ciazy niech jej nie jedza.

tak tak bo robienie masła z mleka prosto od krowy jest zabronione - robi sie z mleka pasteryzowanego zresztą wszystkie produkty nabiałowe są robione z mleka pasteryzowanego. A masło samo w sobie to 82-85% tłuszczu mlekowego i 18-15% wody, natomiast margaryna to 80%tłuszczu i 20% wody gdzie 80%tłuszczu to mieszanina tłuszczu zwierzęcego i olei roślinnych + substancje dodatkowego

Gość henrykgitara
Z tego co wiem to mleko pasteryzowane ma niewiele wspólnego z tym prawdziwym, tak więc nadal nie czuję się przekonany do masełka.

to mało wiesz, pisałam już o mleku pasteryzowanym. Ma to na celu zwiekszenie przydatności do spożycia, poprostu jest w nim mniej bakterii mlekowych niż w surowym. Jeśli juz to UHTe jest najgorsze bo wzasadzie nie ma tam bakterii mlekowych.

Gość henrykgitara
No ale włanie chodzi o to, że martwe bakterie nadal znajdują się w mleku, rozkładają się, są pożywką dla tych co przetrwały, nie mówiąc już o tym, że powodują alergie. Do tego wartości najkorzystniejsze dla człowieka też zostają zniszczone podczas pasteryzacji. Co do UHT to w pełni się zgadzam - masakra.

henry z tą pożywką to nie tak ... Ale biorąc pod uwagę ten aspekt i całą sztuczność margaryny, w której też jest to masło i te niby bakterie które zjada siebie :P:P a na dodatek sa oleje roślinne oraz jakieś dodatki utrwalające i sztuczne witaminy. To MASŁO i tak jest zdrowsze. Ale każdy je to co woli... Pozdrawiam

henry to może sobie krowe kup, będziesz miał mleko prosto od krowy, masełko takie jak babcie robiły serek biały... mniam.

Gość henrykgitara
hehehehe, krowę bym sobie kupił, nie powiem. Tylko gdzie ja ją bedę trzymał? na balkonie? Chociaż w sumie teraz moi rodzice na wakacje wyjechali to mógłbym u nich w pokoju :) No i jak widać każdy ma swoje racje. Ja ciągle stawiam na margarynę, smakuje mi, a do tego jestem wygodnicki i nie lubię dziórawych kanapek (tak się w moim przypadku kończą próby smarowania skostniałym masłem :))

albo koze mniejsza to i sie na balkonie zmieści, tylko musiałbyś tam jakąś trawke zasadzić :P:P

Gość tylko i wyłącznie
margaryna "Rama"

Gość henrykgitara
hehehehe, trawke... nie kuś mnie, oj nie kuś :)

Gość margaryniarz
Aaaaaaaaaa tam marudzicie. Margarynka jest najlepsza, najsmaczniejsza i w ogóle najzdrowsza. Ja tam sobie nie wyobrażam posmarowania chlebka czymś innym niż moją Florą. Ja tam wiem swoje i już!!

Nie tylko chleb możesz sobie nią smarować. Ziemniaczki z koperkiem, rybkę z patelni czy też z piekarnika, drożdżówkę jakąś i inne słodkie bułki.

Jak ktoś lubi jej smak (na przykład ja) to sobie może maaaaaasę rzeczy posmarować. Ja to mam fioła i czasem tylko chlebek z tą margarynką jem. Ale każdy ma swój fetysz :)