Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katarzyna Ying

Prolaktyna- nie leczyc?

Polecane posty

Gość Katarzyna Ying

Czy mozna nie leczyc za wysokiej prolaktyny? Czym to grozi? Jesli ktos nie chce miec dzieci i przyzwyczail sie do objawow nadmiaru prolaktyny...

Gość myszkam79
Zdecydowanie musisz się leczyć. Nadmiar prolaktyny to z wygodnego punktu widzenia naturalna antykoncepcja, ale niestety: zbyt wysoki niefizjologiczny (czyli nie spowodowany ciążą) poziom prolaktyny utrzymujący się dłuższy czas bez leczenia powoduje przede wszystkich w przyszłości RAKA PIERSI! Sama mam hiperprolaktynemię. Mialam gruczolaka przysadki mózgowej, który wchłonął się po leczeniu Bromergonem (tabletki). Wówczas mialam poziom 3850 jednostek. Po pół roku łykania tabletek 1 szt na wieczór spadło do 374 czyli w super normie i gruczolak sam się wchłonął. Nie można tego bagatelizować!!!!

dziewczyny a jakie sa objawy wysokiej prolaktyny? Mnie od mniej wiecej 3 cykli bardzo bola piersi i to zaczynaja juz w polowie cyklu podczas owulacji i takprzez cale dwa tygodnie pozniej w trakcie okresu przestaja. Kiedys tez mialam bardzo obfite i dlugie miesiaczki 6-7 dni teraz zaledie 4-5. jakie sa objawy wysokiej prolaktyny??

do tych przyczyn można jeszcze dodać: wirusowe zapalenia wątroby, choroby tarczycy i infekcje chyba też

Kasiu, a co wg Ciebie oznacza wysoka prolaktyna? To dość istotne. Jaki miałaś wynik (przy jakiej normie - podaj, masz napisane na wyniku, to też istotne).Czy cykle są regularne (różnica najkrótszego i najdłuższego w ciągu ostatniego roku +/- 10 dni)? Czy cykle są owulacyjne?

To, czy chcesz mieć dzieci - ma znaczenie dla Ciebie samej natomiast mocno podwyższona prolaktyna (kilkakrotnie w stos. do norm) może całkowicie zaburzać cykl, zblokować wydzielanie hormonów przysadkowych i tym samym doprowadzić do innych schorzeń.Niskiego podwyższenia zazwyczaj się nie leczy, jeśli kobieta w najbliższym czasie ciąży nie planuje (przy założeniu, że nie ma problemów z cyklem, miesiączkami i innymi hormonami).

Gość Taja ja
Chce odnieść sie do wypowiedzi Myszkam-dodam że ja również mam hiperprolaktynemie. Owszem, zgadzam sie z tym ze należy leczyć ale jeżeli występują objawy kliniczne-typu zaburzenia cyklu, wyciek z piersi, niemożność zajścia w ciąże. Mysle ze skutkiem długotrwałego nadmiaru prl jaki jest bardziej prawdopodobny i powinien przemawiać do świadomości dziewczyn jest duże zagrożenie wczesnego pojawienia sie osteoporozy.

Ja tez mam hiperprolaktynemie....przeraża mnie to że mogę mieć problemy z zajściem w ciąże:( lecze sie już chyba dwa lata..biorę Luteinę50 i Bromergon..bez tych tabletek nie ma mowy o okresie...Nie mam okresu juz ponad miesiac bo wizyta u ginekolorzki przeciagla sie w terminie a skonczyly mi sie leki...Jak dlugo trzeba jesc te tabletki zeby wszystko wrocilo do normy???Naprawde jest to spowodowane stresem???Moze nie tak czesto ale boli mnie głowa,tylna dolna czesc i wtedy bez Ibupromu ani rusz...Ech ciezki ten nasz los,kobiety los...:(

Witam, Mam podwyższony poziom prolaktyny wynosi 38ng/ml Pani ginekolog przepisała mi bromergon mam brać 1/2 tabletkę dwa razy dziennie. Po miesiącu mam powtórzyć badania. Cy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania?

Gość kukuku2222
ja kiedy staralam sie o dziecko nie moglam zajsc w ciaze poniewaz mialam za wysoka prolaktyne. gin przepisala mi tabletki i trzy miesiace pozniej bylam w ciazy:) a teraz mam juz roczna coreczke:D leczcie prolaktyne bo to ona przyczynia sie do nie zachodzenia w ciaze.

Gość Beta38
Leczyć. Ja właśnie zaczynam. Miałam różne dolegliwości - nie mogłam zajść w ciążę, ciągłe zmęczenie, bóle piersi i najgorsze to włoski na brodzie, które odrastały mimo depilacji laserowej. Dziewczyny - leczcie to, a poczujecie się 100 % kobietą.

Gość gość
Leczyć jak najbardziej. Mój wynik to 30,22 ng/ml, w poniedziałek idę z tymi wynikami do mojego ginekologa. Zastanawiało nas z mężem dlaczego po tak długim czasie nam się nie udało, no i być może to jest odpowiedź na nasze problemy...

Gość gość
Witam a ja mam prolaktyne 153ng ( norma do 29 ) wiec mam 5 razy za wysoka . Nie staram sie o dziecko , jednak mialam wyciek mleka z piersi przez 2 dni a do tego od 5 miesiecy mam problemy z oczami tzw rozmazany obraz trwa to ok 2 dni potem mam ok 3 dni dobrze i nastepnie zaczyna sie od nowa. U mnie wszystko zaczelo sie od stresu ! Nie wiazalam problemow z oczami z prolaktyna bo wczesniej jej nie badalam dopiero 3 tyg temu podczas egzaminu na prawo jazdy ( ktory udalo mi sie zdac ) ze stresu dostalam mleko w piersiach , piersi byly nabrzmiale tak jak mialam jak 6 lat temu karmilam corke . Pojechalam do ginekologa zbadal piersi . Wszystko ok poza tym ze mam powiekszone gruczoly mleczne tak jak maja kobiety jak karmią ! Zlecil zrobienie rezonansu magnetycznego przysadki . Zrobilam prywatnie i nic nie wyszlo . Ale mam brac Bromokorn 2 x 1 . Jednak bylam bardzo otumaniona wiec zmienil dawke na 1 tabletke na noc . Umowilam sie rowniez z psychiatra bo podejzewaja nerwice serca lub nerwice lekowa . Jak tylko sie zdenerwuje to mam problemy z oczami ( podwojne rozmazane widzenie ) i straszne mdlosci trwajace po pare dni . Gastroskopia wykazala refluks żołądkowo- przelykowy-dwunastniczy z przepuklina przelyku . Neurolog podejzewa stwardnienie rozsiane jednak mój ginekolog mowi ze takie objawy daje rowniez wysoka prolaktyna . Mialam badama morfologie , ob, crp, zelazo ( mam wysoka anemie zelazo wynosi 21 - norma to 80 do 170 , alat , glukoza, . Jeszcze chce zrobic mineraly bo podobno niedobor magnezu tez moze dawac podobne objawy . Jestem juz bezsilna ....

Gość gość
Witam wszystkich. Ja dwa razy juz poronilam i wreszcie po 2 latach znalazlam lekatke ktora zlecila mi badania i okazalo sie ze mam za wysoki poziom prolaktyny. Niestety ja mieszkam w Holandii a lekarke mam w Polsce i wszystko zalatwiam przez mame. Jeszcze nie zaczelam brac lekow bo czekam na nie. Wiem ze mam przepisane tez sterydy. Dlatego tez czy mozecie odpowiedziec na moje pytanie:czy na bardzo zle reagowalyscie na te tabletki, oraz czy duzo sie po nic tyje?

Witam wszystkich,ja z mezem planujemy dzidziusia i bedac u ginekologa powiedzialm,ze mam nieregularne miesiaczki,to ginekolog kazal zrobic mi prolaktyne i wlasnie odebralam wyniki i niestety prolaktyna nie miesci sie w normie :( minumum to 5,18 max 26,53 a moj wynik to 44,07.Dzien wczesniej przed badaniem wspolzylismy a ponoc przed tym badaniem nie wolno wspolzyc 3 dni przed bo to tez moze podwyzszyc wynik.Jutro umowie sie na wizyte do Lekarza zapewne dostane jakies tabletki.

Gość gość
Witam. Ja mam pytanie, cy ktoś wie jaka jest norma prolaktyny dla kobiety karmiącej? U mnie 65 ng/ml (norma 4,10-28,90). Byłam u lekarza rodzinnego, on niestety nie zna norm, wysyla mnie do endokrynologa, ale są duże kolejki a ja się martwię czy mogę mieć guza przysadki mózgowej. Proszę znających temat o odpowiedź.

Gość ann123
Nie ma czegoś takiego jak norma PRL u karmiącej-oczywiście na mój stan wiedzy-choruję na hiperprolaktynemię ponad 12 lat - gruczolaka przysadki też miałam. Podczas karmienia PRL naturalnie jest wysoka ale nie zawsze. Ja np. jestem przykładem, że u mnie nie było mowy o karmieniu naturalnym dwa razy - wtedy gdy PRL miała być wysoka - u mnie się obniżyła i uniemożliwiło to laktacje-tak się dzieje w przypadku zaburzeń hormonalnych. Moim zdaniem w Twoim przypadku wierne badania trzeba wykonać 2-3 m-ce po odstawieniu karmienia- ale oczywiście skonsultuj z lekarzem bo każdy przypadek może być indywidualny medycznie-coś sama o tym wiem bo u mnie nigdy nie ma tak jak piszą w ulotce-powodzenia

Witajcie dziewczyny,tak jak przepuszczalam Doktor przepisal mi Bromergon.Pierwszy tydzien mam brac po pol tabletki na noc a pozniej jedna tabletke.W pierwsza noc jak wstalam do wc to ledwo doszlam do pokoju musialam trzymac sie scian .Naszczescie teraz juz jest wszystko ok.Mam nadzieje,ze jak bede brac po calej tabletce to zadnych dolegliwosci nie bede odczuwac.Natomias niespodziewanie dostalam dzisiaj @ a 3 stycznia skonczyla mi sie poprzednia pffff.