Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mandriva

Dziewczyny, używacie Linuxa?

Polecane posty

Gość Mandriva

Jeśli tak, to jakiej dystrybucji i dlaczego?

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
linux jest ok. Mąż zainstalował. Szczegółów nie znam.

Gość Mandriva
:)

Gość tak se pisze
u mnie w pracy byl, rok na nim pracowalam, jest OK i nic szczegolnego, to jedyne spostrzezenia (ostatnio gdzies uslyszalam ze przestaje byc tak bezpiecznym systemem, ze pojawia sie wiecej wirusow robionych pod Linux ale to tyle)

A ja słyszałam, że wirusy się pojawiają, ale są zupełnie nieskuteczne :) Wg mnie Linux jest stabilniejszy, darmowy, zawsze legalny, i muszę stwierdzić (choć miałam ku temu obawy), że i same programy są lepsze, pomijając te typowe, biurowe i multimedialne, ale bardziej \"niszowe\", np QtiPlot jest o niebo lepszy niż Orygin, podobnie te do modelowania molekularnego. Pozdrawiam!

Gość Mandriva
I nikt więcej?

nie, słyszałam, że po nim nasilają się rozstępy, ponieważ zawiera znaczne ilości kofeiny tudzież innych składników niszczących kobiece pienkno :D

Gość aIfonsvanworden
ja używam mandrivy 2006 ale nie jestem kobietą;) gdyby nie pare tylko windowsowych appsów i sterowniki do mojego starego radeona to w ogóle bym wyrzucił winde

Mandriva prowadzi, ale dlaczego wybraliście właśnie ta dystrybucje? Ja sie uparlam na slackware, zeby nauczyc sie klasycznego Linuxa, ze zminimalizowanym interfejsem graficznym, flux box to i tak rozpusta :) Poza nie korzystam prawie z MC, piszę w linii poleceń, co przyspiesza prace. Ucze sie dopiero, ale widzę spore postępy ;) Ja miałam problemy z: -kartą dźwiękową (tu pomógł kolega, bo ja juz wymiekalam... karta byla \"windowsowa\", ale jakos sie to dalo obejsc), -z karta sieciowa (irq mi wychodziło po 120-140 - niemozliwe, ale powyłączałam to i owo w biosie i teraz hula ze az milo :) ) Poza tym Linux dziala na mnie uspokajająco... Jest taki posłuszny - nigdy się nie buntuje :) I nic mi sie automatycznie nie aktualizuje - grrrrr nie znosiłam tego w łindozie... A ubuntu nikt nie ma?

Gość aIfonsvanworden
to że mandriva rozpoznaje większość urządzen automatyznie i ma fajny konfigurator graficzny i interfejs nie znaczy że nie mozna sie na niej nauczyć polecen konsolowych. poza tym mandriva ma skuteczny model biznesowy co znaczy mniej więcej tyle że są małe szanse że ktoś nagle przestanie ją rozwijać bo mu się znudzi bycie wolontariuszem. ubuntu miałem ale w polowie instalacji wyskoczyl mi jakis bląd i system co prawda się zainstalował ale chyba nie wszystkie pakiety. to max wkurza że wyskakuje jakis blad bez żadnych szczegółów co poszło nie tak. poza tym nie mozna bylo na początku sobie wybrac co instalowac, tak jak w przypadku mandrivy.

:) Wiem, co to znaczy, brat kompilował przez 2 tygodnie Gentoo ze źródła :) Ja, jako laik, skorzystałam z binarek, bo bym się w życiu nie połapała o co biega w tych wszystkich opcjach, poza tym z tego co słyszałam, Slackware nie widzi kolidacji między pakietami, czegoś nie zaznaczę, to cos innego nie będzie działać :P No w każdym linuksie można przeskoczyć w tryb konsoli, znając jednak moje wygodnictwo, gdybym miala mozliwość pracy w czymś przypominającym oswojone łindołsy, to bym w tym pracowała (z lenistwa) - a tak nie mam innego wyjścia :) No i nie wiem jak w Mandrivie, ale np w Gentoo komendy i ich składnia są nieco inne niż w \"normalnym\" linuksie, np zamiast passwd jest gpasswd. Komend ze slackware\'a moze uzywac wszedzie i kazdy inny linux to zajarzy, a np brat (ten od Gentoo) w moim slackwarze tak nie bardzo sie lapie, bo on na gentoo\'wskie komenty typu gpasswd nie reaguje :)

Gość knoppiksa z płyty

Pewien czas bawiłam się DSL\"kiem, tak pocieszny i malutki...Potem, z lenistwa wróciłam na windę... A Ubuntu to mogę się wręcz podcierać, bo przesłali mi kilka razy to samo zamówienie...Nie mam gdzie tego poukładać żeby syn nie rozniósł po domu 😡 ...

Gość Mandriva
ale nie o to mi glupie chodzilo. ja uzywamalam linuxa ale teraz sie znow z always te ze skrzydelkami przeprosilam

--> tak se pisze { u mnie w pracy byl, rok na nim pracowalam, jest OK i nic szczegolnego, to jedyne spostrzezenia (ostatnio gdzies uslyszalam ze przestaje byc tak bezpiecznym systemem, ze pojawia sie wiecej wirusow robionych pod Linux ale to tyle) } No i oczywiście post wynika z kompletnej ignorancji. Wirusów się nie pojawia anie więcej ani mniej. Wirusa w linuxie możan odpalić wyłącznie przez swoja niewiedzę. Używam linuksa od 2000 roku. I ani razu żadnym wirusem się nie zaraziłem.

Gość jaaaaaaaaaaak
Czy dystrybucja to np. ububtu ? jesli tak to takiego używamy. Jest szybszy od windowsa i nie łapie wirusów.

Gość jaaaaaaaaaaak
oczywiście miało być UBUNTU!

{Czy dystrybucja to np. ububtu ?} Tak. Bodajże oparta na debianie ale to każdy może w googlach sprawdzic. :P

łapie wirusy, tak samo jak wesoła \"łinoza\", nawet więcej, bo ludzie w napadach hurra-optymizmu nie zabezpieczają swoich kompów...Na \"pingwina\" jest mnóstwo wirusów, ale nie słyszy się o nich, bo tego systemu używają pasjonaci, bo winda jest łatwiejsza w obsłudze...

Nie posądzaj mnie o niewiedzę, bo swoje wiem :)... Mogę się mylić, ale prawda jest taka, że \"lajkonicy\" jak łapią za linuxa to sądzą, że to system nie do zdobycia, a tak nie jest i tyle... Czy w tym się mylę???

Ja mam do czynienia tylko z Suse... Ponoc \"lapanie wirusow\" zalezy od dystrybucji... Bodajze Debian \"nie lapie\" a RedHat skoro ma systemy anty to znaczy, ze cos tam mu zagraza... Ale ja to sie nie znam ;)

---> MYREVIN Wydaje mi się, że wypowiedź Krwawej... jest potwierzdzeniem mojej teorii... Pozdrawiam adwersarza ... :)

--> Krwawa_Orlica Programy antywirusowe sa potrzebne na serwery, z któerych kożystają użytkownicy windowsa.

atrida ---> Nie do konca... Bo fakt, ze jestem wtornym debilem uzywajacym Windowsow nie jest potwierdzeniem faktu, ze lapie sie za Linuxy... Nie lapie sie... ;)