Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
ivaa

chlamydia pneumonia

Polecane posty

Go艣膰 bjh
Dobry lekarz Wr贸ci艂em od mojego laryngologa i okazuje si臋, 偶e je偶eli chodzi o kompleksowe leczenie cpn itp. Pani Dokt贸r te偶 nie zna lepszego lekarza ni偶 wymieniony nieco wy偶ej Jacek Borowicz z Warszawy. Odno艣nie samopoczucia w ci膮gu dnia, o czym wspomnia艂 Kasjer, u mnie - w okresie nasilenia objaw贸w jest dok艂adnie tak samo - najgorzej przed po艂udniem.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kasjer
ejs strasznie ci wspulczuje bo wiem sam jak dlugo nikt mnie nie rozumial ,nawet w najblizszej rodzinie niektorzy patrzyli na mnie jak na psychicznego bo skoro lekarze mowia ze jestem zdrowy i wyniki sa dobre to znaczylo dla nich ze cos sciemniam.Malo tego ze nie wygladalem na chorego tojeszcze w okresie 5-6 miesiecy w ubjeglym roku kiedy sie najgorzej czulem i czasami pare godzin dziennie nie wychodzilem z lazienki ,to nagle w tym okresie przytylem okolo 10 kilo i dla mnie tez to juz byl prawdziwy matrix.No ale ta choroba tak ma czasami swoimi objawami potrafi wprowadzic w zadziwjenie kazdego ,a co do tych twoich operaci no coz jak mus to mus ale z tymi ciesniami nadgarstkow naprawde sie nie spiesz bo wynik watpliwy a spustoszenie w ukladzie nerwowynm nieodwracalne ,moja matka miala to na obydwu nadgarstkach robjone i efekt po 3 latach od zabiegu praktycznie zaden.Sama bez lekarz mozesz kupic sobje B-12 i brac 4 tabletki dziennie poza tym czosnek i wszystko co ma duzo kwasu omega -3 chocby tran i olej lniany,dlugotrwale i systematyczne stosowanie napewno ci nie zaszkodzi a raczej po paru miesiacach przyniesie ulge.W zaleznosci od rozwoju twojego CPN moze sie okazac ze czosnek bedzie wywolywal xerxy ale wtedy tylko sie cieszyc pozdrawjam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
na pocieszenie dodam ci tyle ze u mnie po gastro i kolano wpisali dokladnie to samo co tobje i masz racje ze te choroby to taki worek do ktorego sie wrzuca wszystko co niewyjasnione a wiaze sie z danym ukladem

Udost臋pnij ten post

Ja przyty艂am w zesz艂ym roku jak bra艂am abx-y, bo mi powiedziano, 偶e jak 偶o艂膮dek 艣wiszczy to trzeba cos przegry藕膰, 偶eby nie dosta膰 wrzod贸w ! No i tak przegryza艂am ... Ale teraz kupi艂am sobie ameryka艅ski koktajl odchudzaj膮cy na allegro, kt贸ry na dodatek dzia艂a na moje sluz贸wki jak balsam. Zebym ja to zna艂a rok wcze艣niej ... Obecnie bior臋 same suplementy diety (jak to sie teraz 艂adnie nazywa !) czyli: NAC, li艣膰 oliwny, olejek oregano i greposept. Mo偶e te moje b贸le to s膮 herxy ? Dzisiaj mnie powali艂o rano i zanim sie rozrusza艂am, up艂yn臋艂o sporo czasu. A to dlatego, 偶e od wczoraj nie bior臋 tetratio na rozlu藕nienie mi臋艣ni, bo sie boj臋 uzale偶ni膰 - tylko tego by mi brakowa艂o, 偶ebym si臋 zrobi艂a narkomank膮 lekow膮 :) B12 te偶 si臋 boj臋 bra膰, bo jacy艣 lekarze powiedzieli koledze, 偶e mo偶e mie膰 dzia艂anie rakotw贸rcze ! A do tego powoduje tycie (podobno). I jak tu si臋 leczy膰 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
to co biezesz jest oki ale to glownie jest na wzmocnienie calego organizmu a ty glownie wymagasz wspomagaczy ukladu nerwowego .Te najgorsze samopoczucie rano i lepsze wieczorem wynika glownie od tego ze substancja ochronna na wlukna nerwowe w calym organizmie jest serotonina a CPN jak zaatakuje uklad nerwowy to masowo niszczy ja ,a skolei ta serotonina jest produkowana w organizmie podczas ruchu i wysilku,dlatego paradoksalnie trzeba sie przelamywac i pracowac fizycznie ,wtedy poprawa po dwoch trzech godzinach pracy jest naprawde widoczna oczywiscie krotkotrwala ale jest.Co do wplywu B-12 na rozwuj nowotworow to moze jakis jest ale skutki uboczne witamin to nic w porownaniu do botoxu a umowmy sie ze jak juz masz wybierac miedzy nowotworenm stwardnieniem rozsianym czy innym swinstwem i leczeniem tego to jednak mimo wszystko wole juz miec CPN i przeleczyc to z cala konsekwencja ewentualnych skutkow ubocznych,ktore w kazdym dlugotrwalym leczeniu moga wystapic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
nie leczone CPN tez prowadzi w konsekwencii do rozwoju wielu powaznych chorob i ryzyko ze tak bedzie jast wielokrotnie wjeksze niz branie witaminy b-12 wjec sama widzisz ze bilans zyskow i strat jest nieporownywalny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dialog
Moi Drodzy, We krwi wykryto u mnie IgA=55 (pozosta艂e Ig w normie). Mam od ok. roku du偶e problemy z nogami (b贸le, "ko艂kowato艣c", k艂opoty z chodzeniem). Problem w tym, 偶e nie wiem kompletnie do jakiego lekarza z tym i艣c, aby miec szanse na kompetentne leczenie. Mieszkam w Gda艅sku. "Kr贸lestwo" za rad臋 - gdzie mog臋 znale藕c fachow膮 pomoc?!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 telesfor
Dla przypomnienia bo nie wszyscy o tym wiedz膮 z chorych i lekarzy o to konkrety z fragmentu artyku艂u cytat:Badania ostatnich lat wykaza艂y mo偶liwo艣膰 indukcji reaktywnego zapalenia staw贸w po infekcji C. pneumaniae u 10% chorych z tym schorzeniem . W 1996 r. Gerard i wsp. wykazali obecno艣膰 kwas贸w nukleinowych tej bakterii w p艂ynie stawowym u chorych na reaktywne zapalenie staw贸w . W przypadku zaka偶enia t膮 bakteri膮 do obrazu klinicznego seronegatywnej spondyloartropatii do艂膮czaj膮 si臋 poprzedzaj膮ce objawy ze strony uk艂adu oddechowego cz臋sto o sk膮pej symptomatologii. ////// Wklei艂em wy偶ej opracowanie na temat Chlamydii trachomatis w celu odr贸偶nienia od Chlamydii pneumoniae w celu r贸偶nicowania infekcji i objaw贸w jakie wywo艂uj膮 te bakterie - mimo ,偶e forum jest po艣wi臋cone Chlamydii pneumoniae . Mog膮 by膰 niekiedy obie infekcje lub kt贸ra艣 z tych bakterii podtrzymuje reakcje immunologiczn膮 w organizmie . Je偶eli jest tylko jedna bakteria rozpoznana np. Chlamydia pneumoniae to wiadomo ,偶e ona indukowa艂a chorob臋 przewlek艂膮 lub reakcj臋 zapaln膮 w organizmie podatnego osobnika kt贸r膮 trzeba leczy膰 i redukowa膰 .Pytanie czy jest to bakteria czynna czy ju偶 zlikwidowana a pozosta艂y powik艂ania lub czy jest wyleczenie czy tylko remisja .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 telesfor
Wi臋kszo艣膰 chlamydiowc贸w ma usuni臋te migda艂ki lub wskazania do ich usuni臋cia a cz臋sto stan zapalny i powi臋kszenie migda艂k贸w ,anginy ,podejrzenie alergii bez typowej alergii gdy偶 testy wychodz膮 z regu艂y prawid艂owo inaczej ujemnie . Niekt贸rzy z problemami zatok nawet punkcj臋 zatok w wyniku prze艂adowania wydzielin膮 lub zaostrzenia zapalenia zatok w tym ropne. B贸le uszu , problemy z dzi膮s艂ami i z臋bami . Cz臋艣ciej maj膮 wskazania do wymiany protez biodrowych lub kolanowych lub problemy ze stawami stan zapalny lub degeneracja .Problemy jelitowe ,zaparcia lub na przemian z biegunkami ,refluksy 偶o艂膮dkowe. Rzadko choroby neurologiczne lub cz臋艣ciej zapalenie zwoj贸w nerwowych ,niedow艂ady ,zaburzenia czucia r膮k lub n贸g ,m臋czliwo艣膰 , oczywi艣cie z powodu infekcji d艂ugotrwa艂ej .B贸le n贸g ,偶eber,b贸le mi臋艣ni , plec贸w ,parestezje ,dr臋twienie r膮k . Problemy z prostat膮 ,p臋cherzem ,nerkami .Sk艂onno艣ci do stan贸w gor膮czkowych ale niekiedy zbyt nisk膮 temperatur臋 . Czasami pocenie w 艂贸偶ku a偶 do mokrego prze艣cierad艂a . Stany apatii,os艂abienia b膮d藕 pobudzenia , niekiedy agresji ,problemy z koncentracj膮 ,sk艂onno艣ci do omdle艅 ,dermografizm . U niekt贸rych powi臋kszenia w臋z艂贸w ch艂onnych. Ro偶ne dolegliwo艣ci sk贸rne 艣wi膮d, pokrzywka , wysypki ,艂upie偶 ,nadwra偶liwo艣膰 na s艂o艅ce , kosmetyki , z zapaleniami i odczyny sk贸rne mylone z alergi膮 i ze schorzeniami typowo dermatologicznymi .Uci膮偶liwo艣膰 objaw贸w od lekkich do ci臋偶kich ,powik艂ania cho膰 wzrokowo wizualnie choroby nie wida膰 . Badania lekarskie i wyniki laboratoryjne wychodz膮 w granicach normy u wi臋kszo艣ci przez d艂ugi czas mimo trwania infekcji i poczucia ,偶e jest si臋 chorym i ma si臋 objawy nawet uci膮偶liwe .Chyba ,偶e s膮 powik艂ania, rozpoznawalne objawy i wyniki nieprawid艂owe ale nie zawsze dopasowane przez lekarza do tej typu infekcji . OB -jest u wi臋kszo艣ci chorych prawid艂owe ale s膮 niekiedy odchylenia w rozmazie z krwi . Wizyty u lekarza i konsultacje nie wykazuj膮 choroby gdy偶 brak jest odchyle艅 w badaniach i wynikach i z艂ej interpretacji wynik贸w nie prawid艂owych. Lekarz do艣wiadczony ,kompetentny lub zdecydowanie i w pe艂ni diagnozuj膮cy w tym dok艂adny wywiad ,objawy + badania , znajomo艣膰 interpretacji poziomu przeciwcia艂 lub wymazy jest w stanie rozpozna膰 chlamydioz臋 z objawami bez znaczenia ci臋偶ko艣ci i zaawansowania choroby ,odrzuci膰 kr贸tkie leczenie ch臋tnie stosowane przez mniej 艣wiat艂ych medyk贸w - ale niestety takich lekarzy jest ma艂o .Wi臋kszo艣ci s膮 to lekarze kt贸rzy wol膮 leczy膰 艂atwo , szybko i kr贸tko ,rutynowo wg ksi膮偶ki w gabinecie ale nie zawsze daje to efekty takie jak by艣my chcieli gdy偶 chorzy s膮 nadal chorzy .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 telesfor
Napisa艂em tak ; Wizyty u lekarza i konsultacje nie wykazuj膮 choroby a powinno by膰 tak napisane : wizyty u lekarza i konsultacje zbyt cz臋sto nie doprowadzaj膮 do rozpoznania w艂a艣ciwej przyczyny choroby. Wniosek - s膮 chorzy kt贸rzy przez wiele lat uskar偶aj膮 si臋 na swoje dolegliwo艣ci i objawy maj膮c infekcj臋 np. Chlamydii pneumoniae a tak偶e s膮 lekcewa偶eni ,藕le leczeni i diagnozowani . Przykro mi powiedzie膰 ,偶e s膮 lekarze kt贸rzy uto偶samiaj膮 infekcj臋 chlamydi膮 z zapaleniem p艂uc i je偶eli zapalenia nie ma to nie ma infekcji a to jest b艂膮d . Bo mo偶na by膰 chorym maj膮c wiele objaw贸w b艂ahych suma summarum uci膮偶liwych, kt贸re mog膮 sko艅czy膰 si臋 powik艂aniami i mo偶e to by膰 nawet infekcja uk艂adowa a pacjent mo偶e by膰 sprawny ale sprawny i wzrokowo zdrowy to nie znaczy ,偶e niechory .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 telesfor
Dialog pisa艂 ;Mam od ok. roku du偶e problemy z nogami (b贸le, "ko艂kowato艣c", k艂opoty z chodzeniem).Ja mia艂em kiedy艣 przez wiele lat i nie by艂em leczony problemy z chodzeniem tzn. przy d艂u偶szym marszu b贸le n贸g szczeg贸lnie mi臋艣ni dolnych i stopy - zmuszaj膮ce mnie do zatrzymania lub b. wolnego chodzenia i niekiedy b贸le plec贸w . Mia艂em wra偶enie w czasie d艂u偶szego chodzenia nawet do 500 metr贸w szybszego marszu - chodzenia tak jakby na ko艂kach a nie na nogach . Mam problemy z d艂u偶szym utrzymaniem narz臋dzia w r臋ce ,wykonaniem d艂u偶szej czynno艣ci np. za pomoc膮 klucza ,艣rubokr臋ta a nawet d艂ugopis mi臋dzy palcami sprawia艂 mi b贸l tzw.zm臋czenie i b贸l mi臋艣ni d艂oni .Musia艂em zrezygnowa膰 ze sportu mimo ,偶e dobrze zapowiada艂em si臋 ale d艂u偶szy wysi艂ek i praca r膮k i n贸g w ringu lub w czasie 膰wicze艅 na sali sprawia艂y mi b贸l .Technika b. dobra ale b贸le n贸g sprawia艂y problemy sportowe a brak kondycji by艂 istotny . Przez pierwsze trzy minuty robi艂em co chcia艂em ze sparingpartnerami a p贸藕niej nogi odmawia艂y pos艂usze艅stwa i sytuacja by艂a odwrotna ku zdziwieniu trenera kt贸ry dar艂 si臋 walcz a ja nie mog艂em ,wi臋c po roku wycofa艂em sie z uprawiania sportu . Zg艂asza艂em to lekarzom ale konsultacje i badania nic nie wykaza艂y co by艂o przyczyn膮 b贸lu n贸g i r膮k wysi艂kow膮 . Czy to co pisz臋 masz to samo z nogami i r臋kami napisz ? Czy masz problemy z oczami np. przewlek艂e zapalenie spoj贸wek ?Wydaje mi si臋 ,偶e te objawy mamy od stanu zapalnego kr臋gos艂upa i zapalenia nerw贸w z powodu reakcji immunologicznej w organizmie indukowanej Chlamydi膮 pneumoniae. .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 telesfor
Przebieg zaka偶enia i cykl rozwojowy Chlamydophila pneumoniae Chlamydophila pneumoniae wywo艂uje zaka偶enia wy艂膮cznie u ludzi. Nie stwierdzono dot膮d zwierz臋cych rezerwuar贸w tego zarazka. W warunkach naturalnych zaka偶enie przenosi si臋 z cz艂owieka na cz艂owieka drog膮 kropelkow膮. Formami zaka偶aj膮cymi s膮 cia艂ka elementarne. Chlamydophila pneumonie wykazuje wyra藕ne powinowactwo do kom贸rek nab艂onka dr贸g oddechowych (Andersen 1998). Niewielkie rozmiary cia艂ek elementarnych (ich 艣rednica waha si臋 pomi臋dzy 0,2 a 0,5 μm) oraz zdolno艣膰 przylegania do powierzchni kom贸rek docelowych u艂atwiaj膮 penetracj臋 do wn臋trza kom贸rek, kt贸ra nast臋puje przez endocytoz臋. Nieznane mechanizmy hamuj膮 fuzj臋 lizosomu z p臋cherzykiem zawieraj膮cym cia艂ko elementarne. W jego wn臋trzu cia艂ka elementarne przekszta艂caj膮 si臋 w wi臋ksze cia艂ka retikulocytarne (siateczkowate), przechodz膮 wielokrotne podzia艂y i daj膮 pocz膮tek nowym cia艂kom elementarnym. Wydostaj膮 si臋 one do przestrzeni pozakom贸rkowej, czemu najcz臋艣ciej towarzyszy 艣mier膰 zaka偶onej kom贸rki. Uwolnione cia艂ka elementarne mog膮 zaka偶a膰 kolejne kom贸rki. W warunkach in vitro pe艂ny cykl rozwojowy trwa oko艂o 72 godzin. Powstaj膮ce nowe cz膮stki elementarne mog膮 zaka偶a膰 kolejne kom贸rki nab艂onkowe, ale tak偶e przedostawa膰 si臋 do wn臋trza innych, jak np. monocyty krwi obwodowej. Te ostatnie stanowi膮 dla drobnoustroj贸w rodzaj uk艂adu transportuj膮cego, umo偶liwiaj膮cego penetracj臋 do innych narz膮d贸w. Uwa偶a si臋, 偶e lokalizacja wewn膮trz monocyt贸w u艂atwia przenikanie chlamydii do o艣rodkowego uk艂adu nerwowego. Charakterystyczn膮 cech膮 gatunku C. pneumoniae jest zdolno艣膰 mno偶enia si臋 w r贸偶nych rodzajach kom贸rek. Proces ten mo偶e odbywa膰 si臋 np. w makrofagach czy kom贸rkach mi臋艣ni g艂adkich 艣cian naczy艅 (Andersen 1998). W niekt贸rych przypadkach cia艂ka elementarne mog膮 we wn臋trzu kom贸rki przekszta艂ca膰 si臋 w znacznie od nich wi臋ksze cia艂ka przetrwa艂e. Te ostatnie cechuj膮 si臋 zdolno艣ci膮 d艂ugotrwa艂ego przebywania w kom贸rce gospodarza i prawdopodobnie s膮 odpowiedzialne za przypadki zaka偶e艅 przewlek艂ych. Czynniki decyduj膮ce o powstawaniu cia艂ek przetrwa艂ych nie zosta艂y dotychczas poznane. Przewlek艂e zaka偶enia bakteriami Chlamydophila pneumoniae odgrywaj膮 prawdopodobnie rol臋 w patogenezie schorze艅 przewlek艂ych, rozwijaj膮cych si臋 w r贸偶nych narz膮dach i uk艂adach. Nale偶膮 do nich: mia偶d偶yca naczy艅, astma oskrzelowa, choroby zapalne i nowotworowe (Krenke 2002, Laurila i in. 1997).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bjh
Do :Telesfor (w sprawie staw贸w) Ja nie mam w膮tpliwo艣ci, 偶e cpn albo myco- atakuje stawy/wywo艂uje autoagresj臋 organizmu skierowan膮 na stawy, bo przed 6 laty antybiotyk wyleczy艂 mnie nie tylko z objaw贸w gard艂owo-zatokowo-oskrzelowych, ale usun膮艂 te偶 na d艂ugo objawy stawowe. Z czystej ciekawo艣ci, bo w zasadzie pacjentowi wszystko jedno, dlaczego antybiotyk mo偶e pom贸c: Czy to nie mo偶e by膰 tak, 偶e antybiotyk zmniejszaj膮c liczb臋 bakterii, redukuje tym samym intensywno艣膰 reakcji obronnej organizmu i dlatego "korzy艣ci stawowe" s膮 podw贸jne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 telesfor
Kr贸tko ale s艂usznie uj膮艂e艣 sedno sprawy , gdy偶 zgadza si臋 to co piszesz, tylko dodam 偶ycz膮c ka偶demu - aby to by艂 efekt leczniczy trwa艂y i z jak najmniejsz膮 ilo艣ci膮 lub lekk膮 powik艂a艅 .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 afb1wp.pl
Trafi艂em na to forum bo kilka dni temu zdiagnozowano u mnie te bakteri臋. Czesto na tym forum pada pytanie gdzie zrobic warygodne badania? Ze swojego kilkuletniego doswiadczenia powiem tylko tyle ze uznane Krakowskie praocownie: Na czystej, Na S艂awkowskiej i Daszynskiegi mimo wielokrotnego pobierania materia艂u do badan chlamydii nie wychodowa艂y. Nie wykry艂 mi tez jej zaden test z krwi. Dopiero badanie kodu DNA tego paskudztwa w labolatorium REX ww Wroc艂awiu potwierdzi艂o na 100% ze mam chlamydie, a kt贸r膮 zdaniem lekarzy moglem miec ze wzgledu na moje objawy , a ktorej nie leczono przez ca艂e lata, bo brak by艂o potwierdzajacego ten fakt wyniku laboratoryjnego (badanie wykonuje sie prosto bo przesy艂kami pocztowymi - szeroki pakiet badan kosztuje ok 350 z艂 ). Wybieram sie teraz do lekarza ktory ma mnie leczyc przez 3 miesiace antybiotykami dobranymi na podstawie kodu DNA tej bakterii. O efektach poinformuje po leczeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tawia
Czy ten lekarz u kt贸rego b臋dziesz sie leczy艂 jest z Krakowa?

Udost臋pnij ten post

A mnie w艂a艣nie nowy lekarz powiedzia艂, 偶e u doros艂ych nie leczy si臋 chlamydii pneumoni, bo nie wywo艂uje ona objaw贸w chorobotw贸rczych a choruj膮 tylko dzieci ! No po prostu cymba艂 nie lekarz ....

Udost臋pnij ten post

Czy jest tu kto艣 kto ma jak膮kolwiek popraw臋?? i czy jest kto艣 kto leczy si臋 metodami alternatywnymi??czy kto艣 si臋 wyleczy艂 z tego??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰 512
Do ejs Jesli chodzi o lekarza to potwierdzam ,ze to cymba艂, debil, ignorant i nier贸b a za taka postawe i nier贸bstwo, nie powienien dosta膰 zlamanego centa. Taki si臋 w og贸le nie powinien zajmowac leczeniem ludzi bo jego wiedza tkwi w latach 70-80. A moze po prostu jego m贸zg juz wi臋cej wiedzy nie przymuje. Jeddnym s艂owem szkodliwe bydle. Szlag mnie trafia jak takie debilstwo pr贸buje leczyc ludzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰 512
Do hall Ja po 4 miesiecznej kuracji antybiotykami pozby艂em si臋 wielu dolegliwosci. Prawde mwi膮c idelanie nie jest bo ci膮gle mam jeszce dolegliwosci w zasadzie ograniczone tylko do staw贸w szceg贸lnie pasa biodrowego kolan i czuje troch臋 os艂abienie miesi ale to za spraw膮 pora偶anego ci膮gle uk艂adu nerw.poza tym te偶 os艂abienie. Ale tez wiele innych dolegliwosci ust膮pi艂o i nie wraca Uwa偶am tez 偶e leczenie abx przez d艂u偶szy okres czasu, sa przypadki ,ze ponad rok to troch臋 bez sensu. To co jest dost臋pne dla abx w ci膮gu g贸ra kilku miesiecy zostanie wytluczone a co nie jest dostepne, ( blizny , bariery uk艂膮dowe) nie zoatanie wyt艂uczone nawet przez kilka lat. Teraz juz tylko dobra dieta i suplementy . Genarlne nie jest 藕le a i jest znacznie lepiej niz by艂o . Dolegliwosci przed za偶ywanie abx i to spore ze wszystkich uka艂d贸w mia艂em z 8-9 lat. Zoabaczymy co dalej czas poka偶e

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
Z tymi abx-ami to chyba nie jest tak do konca jak pisze GOSC 512 .ja biore juz 5 miesiecy tez zaatakowany mocno uklad nerwowy i inne ,poprawa jest ale powolna pulsy zmieniam co 2 tygodnie , w gre wchodzi azitrokx rowamycine,unidox,metronidazol,cefalosporyna najnowszej generacii nazwy nie pamietam i jeszcze ze trzy inne.Ogolnie bole i samopoczucie wyraznie lepsze ale przy kazdej zmianie pulsu pojawia sie mniejszy lub wiekszy atak ktory stopniowo w miare brania leku ustepuje .Do niektorych antybiotykow wracalem juz po dwa trzy razy i przy rozpoczynaniu bylo zawsze podobnie czyli pogorszenie ,to moim zdaniem znak ze te atybiotyki caly czas dzialaja na to swinstwo i nawet jesli chlamydia po 14 dniach traci wrazliwosc na antybiotyk to po jakims czasie przy nowym pulsie odnowa na niego reaguje.Roznica zauwazalna jest taka ze po tych pieciu miesiacach ataki sa coraz krutsze 2-5 dni a na poczatku trzymalo mnie nieraz przez caly puls.Celowo nie uzywam okreslenia xerx bo te pogorszenia nieco sie roznia od typowych xerxow ale byc moze to o nich mowa

Udost臋pnij ten post

Kasjer a jakie masz objawy neurologiczne ? Bo moje chyba nie s膮 zwi膮zane z cpn ... mam trzy przepukliny w odcinku szyjnym i jedn膮 w l臋d藕wiowym i chyba z tego powodu dr臋twiej膮 mi r臋ce i noga. Zastanawiam si臋 te偶, czy uszkodzenie barku mo偶e by膰 od chlamy ? Gdzie ona by si臋 musia艂a umiejscawia膰 ? Nie mia艂am 偶adnego urazu a ortopeda m贸wi, 偶e to wygl膮da na pourazowe ! Mam oberwanie obr膮bka panewki czy co艣 takiego i stany przeci膮偶eniowe ca艂ego ramienia i 艂opatki. B贸l jak diabli, nie m贸wi膮c ju偶 o fibromialgii ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
Moje typowe neurologiczne objawy to;przed rozpoczeciem leczenia fascykulacje miesni w swoim szczycie praktycznie wszedzie nogi rece korpus wargi powieki ,strasznie to przykre uczucie i nieprzyjemne jak tak cie telepie przez pare godzin z krutkimi przerwami ,teraz ustapilo i wystepuje sporadycznie,bole miesni bardzo konkretnych wrecz ich lekki obrzek bez zmian w badaniach przedmiotowych krwi,te bole sie zmienialy tydzien dwa miesnie rak potem nog albo szyi i tak wkolko,cos bardzo podobnego do fibromialgii albo zespolu przewleklego zmeczenia CPN czesto nasladuje te dwa schorzenia,do tego czeste trwajace po kilka dni bole korzeniowe z pasa biodrowego ciagnace przez posladki az do lydek na dzien dzisiejszy tez wyraznie zelzaly ,ogolne drzenie calego ciala cos jakby sie gotowalo tuz pod skura na nogach fale goraca tak jak by ktos oblal cie ciepla woda do tego dretwienie obu dloni gluwnie w nocy no i te kolkowate nogi wrazenie jak by lydki byly caly czas na maksa spiete a nie sa wywoluje to bol i wrecz nieporadnosc zaczolem chwilami zawadzac nogami o podloze w czasie spokojnego marszu ten ostatni objaw zwiazany z kolkowatoscia utrzymuje mi sie do dzis ale tez jest lepiej,to tyle jesli chodzi o neurologje.Byc moze masz kilka schorzen istniejacych rownolegle napewno jesli badania wyraznie stwierdzaja bardzo prawdopodobna przyczyne twoich dolegliwosci i nie jest to CPN to trzeba cos z tym robic ,chodzi tylko o to zeby nie dac sie pokroic w plasterki bo lekarze szukaja poomacku ,jak masz cos czarno na bialym na papierze to zalecana konsultacja u dwoch trzech specjalistow w danej dziedzinie i jestes w domu.Ja zanim zaczolem leczyc CPN bylem u wielu lekarzy w tym u dwoch neurologow i jeden wysmial drugiego notabene jeden ordynator szpitala wojskowego drugi konsultant wojewudzki. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
a co do tego czy chlama moze miec wplyw na inne schorzenia potencjalnie wcale z nia nie zwiazane to moim zdaniem dlugotrwala i przewlekla jak najbardziej moze.Moze warto by bylo zebys zrobila sobje badania na ostooperoze bo np. CPN atakuje tez kosci i przewlekla prowadzi do przyspieszonej ostooperozy a co za tym idzie do zwiekszonej ilosci urazow kregoslupa stawow i tym podobnych a stad juz blisko do czesci twoich urazow ale to tylko przyklad ,wcale nie musi tak byc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
ale przedewszystkim to nic nie wiem o twoich podstawowych wynikach badan takich jak morfologia rozmaz pruby watrobowe CPK ,proteinogram zawartosc potasu magnezu zelaza i witamin B-6 I B-12, zeby cos gdybac o CPN to od tego trzeba zaczac ,bo igg i igm to juz o ile pamietam podawalas i faktycznie nie bylo ono jakies zwalajace z nog a raczej w obszarze watpliwa ze wskazaniem na plus ale to zaden argumet bo wiekszosc ludzi nosi CPN w igg a choruje tylko mala czesc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣c 512
do kasjer Co do d艂ugo艣ci brania abx to nikt jeszce nie udowodnil jaka d艂ugo艣c jest wystarczajac膮:) Wyrazi艂em swoj膮 opini臋 w kontekscie swoich do艣wiadzce艅 i wertowania r贸znych publkacji, choc w wi臋kszosci z nich pojawiaj膮 si臋 d艂u偶sze terminy niz okres przez ktory ja bra艂em t.j. 4 miesiace . Bra艂em azytromycin, doxy i metronidazol/tinidazol. Swoj膮 drog膮 raczej nie ma szans 偶eby Chlamydia si臋 uodprni艂a na zestaw kilku abx. Swopj膮 drog膮 intersuj膮ce jest to co piszesz. Moim zdaniem to ze objawy po zazywaniu r贸偶nego rodzaju abx po kilku dniach s艂abn膮 to moim zdaniem dlaetgo ,ze CPN moze przechodzi膰 z postaci metobolicznej w postac u艣pion膮 , dobrze sie chowaj膮c i wyglada tak jak by jej nie by艂o. Poza tym te偶, organizm charekteryzuje sie sam w sobie r贸znymi reakacjami na r贸zne substancje chemiczne. To ze na pocz膮tku wydaje nam si臋,偶e abx dzia艂aja (herxy) a po jakmi艣 czasie abx jakby przestaj膮 dzia艂ac to r贸wniez zas艂uga 偶e po cze艣ci orgaznizm przesatwaja sw贸j metabilozm. Ponadto abx szczeg贸lnie makrolidy maj膮 dosy膰 silne dzia艂anie p.zapalne (udowodnione badaniami) i nie wiadomo czy ust臋powanie objaw贸w to dalej unicestwianie chalmydii czy przerwanie w jakims miejscu kaskady reakcji zapalnych i st膮d poprawa stanu zdrowia. Moim zdaniem jak osi膮ga si臋 pewnego rodzaju plateau to dalej nie ma sensu brac abx. Dalej b臋dzie tak ,ze bior膮c abx b臋d膮 okresy poprawy i pogorszenia i te okresy poprawy to wcale nie musi byc juz zas艂uga abx a okresy pogorszenia wcale tez nie musz膮 oznaczac 偶e chalmydia si臋 uaktywnia. Generalnie to wszystko jest bardzo skomplikowane i dlatego trudne do udowodnienia nawet badaniami. Tak jak pisa艂em organizm posiada pamiec metaboliczn膮 i moze nie byc chalmydii a organizm b臋dzie funcjonowa艂 jakby dalej by艂a. Zajmuje tez bardzo duzo czasu zanim orgaznim wr贸ci do normy, je艣li dzia艂y sie przez d艂ugi czas jakies objawy chorobowe i stany zapalne, Cz臋sto sa to lata. Dlatego w takiej sytuacji abx nie b臋da ju偶 wiele pomaga艂y, bo chlame zredukowa艂y max jak mog艂y (偶eby b艂ya jasnosc nie zredukuj膮 do zera nawet przez 10 lat brania). Resztki objaw贸w mog膮 miec juz zupe艂nie inne 藕r贸d艂o tkwiace w艂asnie w pami臋ci metabolicznej organzimzu. Zeby to zmieni膰 trezba wzmacniac organizm czasem przez wiele lat zeby wr贸ci do niez艂ego funkcjoinalnie stanu. Takie sa moje obserwacje, aczkolwiek niekt贸rzy lecz膮 si臋 sie abx i rok , 2 i wiecej lat i pewnie nie z艂otego 艣rodka. Ja po 4 miesiacacach brania maj膮c wcz臋sniej potworne objawy 8-9 lat fibromyalgia , Zesp贸l Reitera, spondyloartropatie, ZZSK, probemy z uk艂adem moczo p艂ciowym, zawroty g艂owy (3 dni pijany) itd:)) czuje si臋 teraz znacznie lepije nie bir臋 juz abx ale stan si臋 nie pogarsza a wrecz ci膮gle sie poprawia ale ci膮gle staram si臋 dobrze od偶ywia膰 (duzo witamin) , ruch i naturalne suplementy, kt贸re tez zmieniam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
No coz zgadzam sie z toba gosciu 512 w 100 procentach,dlugosc abx-ow to indywidualna sprawa moge tylko dodac ze mam kogos w najblizszym otoczeniu kto bral przez 15 miesiecy zanim odstawil i teraz jest tak jak piszesz dalej coraz lepiej mimo ze nie bierze.Ale u niego pierwsze symptomy poprawy pojawily sie po okolo 8 miesiacach brania a i po roku jak go przyatakowalo to miewal okresy zwatpienia ale w 13-15 miesiacu poprawa byla kolosalna dlatego sam odstawil mimo ze lekarz zalecal jeszcze 3 miesiace.No i o ile wiem chlama mozna nawet po przeleczeniu sie nadkazac od innych i wtedy objawy tez beda wracaly dlatego wskazane jest co jakis czas przy pojawjeniu sie dawno niewidzianych objawow ja znow przeleczyc ze dwa miechy.A przy okazi spytam o twoje objawy neurologiczne czy mialy cos wspolnego z moimi .Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Odebra艂am dzisiaj wyniki cpn. W klasie IgG mam 113,8, czyli powr贸t do stanu sprzed leczenia abx (a by艂o ju偶 tylko 70) a IgM mam 0,27 czyli jestem zdrowa :) I w co wierzyc ? Wyniki krwi wraz z rozmazem s膮 wszystkie ok. CPK, pr贸by w膮trobowe, potas, magnez, 偶elazo ok. Jedynie cholesterol podwy偶szony. Temperatura obno偶ona 34,9-35,5. Ostatnio jak mia艂am ponad 36 kresek, to czu艂am si臋 jakbym mia艂a wysok膮 gor膮czk臋 ! Witamin nie wiem, ile mam ... Wygl膮da na to, 偶e ja te偶 mam tzw. fascykulacje, chocia偶 wcze艣niej nie zna艂am tego terminu. Dotyczy to u mnie lewej nogi i lewej powieki. Z t膮 nog膮 zacz臋艂o si臋 w 3 dni po operacji odcinka l臋d藕wiowego a podejrzewam, 偶e w szpitalu zarazili mnie chlam膮, bo na drugi dzie艅 po operacji mia艂am potworne zapalenie zatok, gard艂a, krtani i nie chcia艂am samodzielnie oddycha膰 (po wybudzeniu). Kole偶anka dentystka powiedzia艂a mi, 偶e cpn najcz臋sciej zara偶a si臋 od rurki intubacyjnej. S艂ysza艂 kto艣 o tym ? Og贸lnie, podczas za偶ywania abx mia艂am cholerne herxy (zw艂aszcza po metronidazolu) ale czu艂a si臋 lepiej, ni偶 teraz, gdy mi przerwano. Dlatego szukam doj艣cia do jakiego艣 innego "normalnego" lekarza, kt贸ry mnie zacznie leczy膰 od nowa i doprowadzi do ko艅ca - je艣li jest jakis koniec :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasjer
Fascykulacje to najprosciej ujmujac sa objawem obumierania nerwow a nerwy obumieraja kiedy je cos zaatakuje i jest takich chorob dosyc sporo ale wiekszosci nawet nie chciala bys znac.Moga wystepowac okresowo i samoistnie zanikac o ile nie sa uporczywe nic zlego nie musza oznaczac czasami na skutek zlego odzywiania miesni albo przemeczenia moga wystapic i po jakims czasie zaniknac.Problem jest wtedy jak towarzysza im inne objawy a u ciebje towarzysza,wydaje mi sie ze u ciebje siedzi jednak ta chlama i zywi sie mielina ktora ci chroni nerwy to by tlumaczylo czesc dolegliwosci neurologicznych i bolowych,brak jakich kolwiek zmian w wynikach sugeruje ze z zadnym powaznym stanem zapalnym jeszcze nie mamy do czynienia i to dobra wiadomosc,trzeba jak najszybciej wrocic moim zdaniem do botoksu i brac az zauwazysz przynajmniej wyrazna poprawe

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋