Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość korytko

Do anglistów hydrobiologów - pomóżcie proszę

Polecane posty

Gość tu sobie poczytaj
A bar is a submerged or exposed ridge-like accumulation of sand, gravel or other alluvial material formed in the channel where a decrease in velocity induces deposition czyli: Bar to przeszkoda na rzece, zatopiona lub widoczna nad powierzchnia akumulacja piachu, zwiru lub innych materialow osadowych, uformowanych w miejscu w ktorym zmiejszczenie predkosci (pradu wody) powoduje opadanie, osadzanie sie zanieczyszczen. Przeszkoda moze byc na srodku kanalu (point) lub z boku (side), porosnieta roslinnoscia (vegetated) lub bez (unvegetated). To takie na szybko tlumaczenie, bo czytam o tym pierwszy raz i srednio sie znam w tym temacie. Ang nie znam bardzo dobrze wiec moga byc drobne bledy merytoryczne.

Gość korytko
tak zgadza się tylko ta "przeszkoda " ma swoją nazwę i o to mi właściwie chodzi. Jak to nazwać fachowo. Dziękuje za stronkę bardzo mi się przyda. Jesteś hydrobiologiem, czy przypadkiem wpadłeś/aś na nią ??

Gość tu sobie poczytaj
umiem obslugiwac google.com a poza tym mam biologiczne wyksztalcenie, mysle ze mozesz uzyc nazwy przeszkoda, pasuje jak najbardziej, ew. poczytac fachowa literature i szukac slowa jakiego oni uzyli (w nawiasie zazwyczaj wtedy podaja ang wyraz).

może po prostu chodzi o wał przeciwpowodziowy? Dałam to dziś dziewczynom ale jakaś fala się szykowała i nie chciałam więcej przeszkadzać. Wpadnę do nich jutro i zapytam jeszcze raz. spot check- to punkt kontrolny unvegetated -to po prostu bez roślinności a tutaj znalazłam fajny rysunek do bankfull http://www.boquetriver.org/modelbankfull.html Do jutra, może coś mi się uda pomóc :)

Gość korytko
dziękuje !!!

Gość korytko
jakies nowe pomysły? :)

Gość korytko
Pariss ---udało sięTwoim kolezankom coś wymyśleś, moze rozszyfrowały ten banktop i bankfull? Byłabym wdzięczna!

Gość pełny bank hehe

Gość korytko
dalej aktualne :)

Gość a kto to wie
:)