Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sisi1111

MATKI POLKI W WIELKIEJ BRYTANII

Polecane posty

Malgorzatko, uuuhhh ooohhh zabki! jestes zarejestrowana u dentysty? Jak nie to sprawdz tez wydzial w szpitalu, w kazdym badz razie moze nie trzeba bedzie chirurgicznie tego robic - to jeden z nastepnych przykladow odmiennosci zycia w Anglii, tu zeby leczy sie troszke inaczej, mam przyklad z zebami madrosci: we Wloszech wyrywalam jeden na raz ze znieczuleniem a ty wiela afere robia i chirurgicznie pod generalna narkoza.... ale nie zazrdoszcze Malgorzatko :( Szanta, Maya pelza? Az to aparatka! nigdy nie slyszalam o 3 tygodniowych pelzaczach, sloneczko 😘 Flyfly - nowy rok stare nawyki ;) mowisz dobranoc i dzien dobry... postaramy sie poprawic ;) ale teraz juz znikam bo zaczyna sie ocean 12

Malgorzatka - wspolczuje zeba :( Nie mam pojecia jak sie ma znieczulenie do karmienia, ale mysle ze jak miejscowe, to jak bedzie zaraz po karmieniu nie powinno byc problemu, zdazy sie zneutralizowac, ale to czyste domniemania, wiec lepiej spytaj np health visitor? Co do kubka niekapka - Mieszko jak pisalam nie zaakceptowal, mimo tego ze z butla nie bylo problemu, nauczyl sie od razu pic ze zwyklego kubka. Ale moze sprobuj lyzeczka? Albo przez slomke? Serio, serio, brzmi glupio, ale u nas slomka zadzialala. A lyzeczka poilam jak maly mial pare tygodni, i wierzylam w to, ze butelka zniszczy karmienie piersia... Kupilismy lezaczek, i palak z zabawkami, Maya zachwycona :D OK, koncze, Flyfly obiecuje, jutro przynajmniej odpowiem Ci dzien dobry :)

Mama E - no pelza, serio, wlasnym oczom nie wierzylam! Tzn teraz juz sporo mniej, bo nabrala ciala i nie jest juz taka leciutka, ale nie mozna jej z oka spuscic na przewijaku, bo potrafi sie przewrocic na bok! Pewnie jeszcze z tydzien i znieruchomieje :) Ja podobno tez bylam ruchliwa jak owsik, jak to zgrabnie ujmuje moja mama, i tez dlatego ze bylam malutka...

Szanta, serduszka jestescie! Malgorzatka, z tym znieczuleniem, mam pomysl, jak cos to sciagaj mleko przez kilka dni przed zabiegiem to bedziesz miala zapas w razie czego. No i mam nadzieje ze Julcia powroci do dobrych manier i zacznie ssac takze z butelki :) no to juz naprawde zmykam, ocean 12 yuk

hey, dobrze slyszec ze u ciebie wszystko coraz lewpiej Sztefciu!!!! to swedzenie na pewno meczace ale przetrzymasz - oby tylko tak do konca!!! Flyfly - widzisz jak sie staramy zebys tu nie byla sama??? :) A mnie katarzysko bierze! :( chyba mala mnie zarazila ;)

Witamy! My wczoraj po wyprawie do konsulatu wrocilismy po 19 do domu (mielismy spotkanie na 13). Malgorzatko - mialas racje - bylo bardzo milo i sprawnie:) Jedyny minus,ze nie bylo jak przewinac malej - taka tam klita... Paszport bedzie na 16.02 - ale niestety maz bedzie musial po niego pojechac, bo mieszkamy za blisko zeby nam wyslali :( Nie aplikowalismy o paszport 5-letni bo potrzeba do tego Pesel i 4 miesiace czasu:) - a my juz 24 marca jedziemy do Polski:) A swoja droga - w jaki sposob poradzilyscie sobie z zalatwieniem pesela - bo tam potrzebny jest adres zameldowania dziecka na stale w polsce - a my takiego nie mamy.

Aaaa - teraz pytanie techniczne - co do lotow: czy jak sie leci z dzieckiem to mozna wziac ze soba fotelik z wozkiem? jesli mozna obie rzeczy na raz - to czy musze je uwzglednic w swoim bagazu?:)

Felicity, mozesz mozesz brac i fotelik i wozek. Lecac Ryanair uwzglednili mi to w bagazy ale za darmo, a wozek wezma nie z bagazem tylko mozesz podjechac az pod samolot. nie mozesz natomiast brac ani wozka ani fotelika na poklad. foltelik za zwyczaj idzie z walizkami

Super mamo E - bo ja wlasnie zamierzam leciec Ryanairem:) A czy podczas zakupu biletow on-line uzwglednialas te rzeczy w swoim bagazu - czy na miejscu, na lotnisku?

no zanieobecniono mnie :( Lukasz po prostu wylaczyl komputer! No ja nie wiem... Sztefciu, wiatry juz nie takie szalejace, ale jakby co to odwolaja lot :( Felicity, nie, nie uwgledniasz kupujac bilet on line. Lece bo mala po prostu wrzeszczy!!!! Flyfly a ty gdzie dzisiaj??? 🌻🌻🌻

Widze ze obie z Flyfly sie pochwalilysmy lekko za bardzo, ze tak sie grzecznie stawimy dzis i edziemy wszystkich witac.... Sztefka - spokojnego lotu zycze! A co do swedzenia- mnie swedzialo jak cholera, mimo ze z prob watrobowych tym razem podwyzszona byla tylko fosfataza, w normie ciazowej. Pomoglo calamite lotion (Boots, 1.98) i...zmiana olejku do kapieli. Tzn przestanie uzywania jakiejkolwiek oliwki, tylko mydlo i skin therapy lotion (Boots, oczywiscie :) Felicity - jakbys sie dowiedziala czegos o tym peselu, to napisz prosze!!!!! A my jutro idziemy z Mieszkiem na goscinen wystepy, kolega knczy 3 latka i pierwsze prawdziwe dorosle urodzinowe przyjecie. No zobaczymy, jak naszemu dzikuskowi sie spodoba... Lece, bo chlopaki wychodza z wanny...Czas operacje kladzenie spac zaczac...

nam nie trzeba bylo adresu zameldowania do peselu. Angielski akt urodzenia wyslalismy do Polski, przetlumaczylismy i zlozylosmy w US i oni nam pesel przeslali po jakim miesiacu. Tez ma paszport na rok bo bez peselu ale do nastepnego trzeba juz bedzie pesel

Dzien dobry. Bylam wczoraj twarda i nie wlaczylam kompa:P Spedzilismy rodzinny dzien :):) Mam wiadomosc my sie zaliczamy juz do zebatych stuka o lyzeczka jak trzeba no technicy sie doczekali:) Co do zniecz7ulenia nie ma przeciwskazan powiedz tylko dentyscie

A co do lotow . W BA mozesz wiasc nosidelko na poklad z dzieckiem jak masz wykupione dodatkowe miesjce lub jak nie ma pelnego samolotu.Wiec nie musisz trzymac dzieciatka na kolanach. Wozek jest zawsze za darmo bierzesz go ze soba bo to transport dzieciatka,zabieraja pod samolotem. No lece do chlopakow

Flyfly - gratulujemy zabkow!:) Malgorzatko - fajnie,ze masz pesel - bo my tez zalatwialismy polski akt urodzenia ale zadnego pesela nie dostalismy :( Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi w sprawie latania:)

Dzien dobry Mamuski 🌻 Sztefciu, widzisz jaka piekna pogoda? Dobrego lotu!!! Pisz jak sie czujesz prosze! Dziewczyny, toz mam dylemat - chcialabym zeby mala miala osobny paszport (jak narazie to wpisana na moj wloski) bo wtedy moglaby jezdzic tez tylko z tatusiem - bede miala nowa prace to nie wiem jaka bedzie sytuacja urlopowa na poczatku. A dylemat jest taki: wyrabiac paszport polski czy angielski. Czy do wyrobienia tego peselu wystarczy tylko obywatelstwo polskie tatusia? Chodzi o to ze my juz chyba nigdy (ale mowie chyba) nie bedziemy na stale w Polsce, czyli mala bylaby obywatelka polska ale zamieszkala tutaj... Z drugiej strony, jesli juz tu zostajemy to mysle o wyrobieniu tego indefinite leave to remain... niby wcale nie musimy bo z wloskim i polskim obyw. nikt nas stad nie przegania ale juz sama nie wiem ... co wy myslicie? Musze sie tez zapytac Babci Joli zeby jej nie bylo przykro ze mala moze nie miec obywatelstwa polskiego ... ok, ide troszke ogarnac bo chata zawalona! Oczywiscie zabawkami i ciuszkami malej!!!

Malgorzatka - dzieki za info :) Mama E - pochwal sie, juz masz nagrana nowa prace? jest czego gratulowac? Co do obywatelstwa w Waszej sytuacji - trudna sprawa...Najlepiej by bylo miec paszport europejski, bez deklarowania konkretnego kraju - tylko ze takich nie ma :( A jak widac w Europie bez granic przydaloby sie oj przydalo. A Wy zamierzacie sie ubiegac o obywatelstwo angielskie? Jak tak, to bym chyba nie zawracala sobie polskim paszportem glowy - jak nie - kurcze, chyba najlepiej rzucic moneta...Albo zdac sie na zdanie Babci :) Sztefcia - jak tam w Polsce? Pogoda ponoc jak na wyspie... Co do wyprawki - z rzeczy nieosiagalnych tutaj, a do zdobycia w Polsce - kaftaniki zapinane z przodu - zamiast body - ja je bardzo polecam, po pierwsze nie trzeba si emartwic o zakladanie przez glowe, po drugie sa zapiete wysoko pod szyja, a body sa z reguly rozchelstane, wlasnie po to zeby latwiej glowke wkladac, po trzecie - pry zmianie pieluszki nie ma przedzierania sie przez kolejna warstwe. Ale jak wlisz body, w Polscemozna tez kupic takie zapinane z boku - zamiast wkladac przez glowe wklada sie jak kaftanik i potem zapina miedzy nozkami. I rozek- tez fajna sprawa, przy Mieszku duzo uzywalam, przy Mai sluzy jako kolderka- w Polsce sa bardzo popularne, tu sie raczej owija dzidziusie w kocyki... To tyle tak z glowy, pewnie inne mamy cos jeszcze podrzuca :) A!!!! Czopki paracetamol 50mg - jak Ci niemowlak nie daj boze zagoraczkuje, nie wyobrazam soebi podawac Calpolu - a czopek mozna od pierwzych dni zycia. Flyfly - gratulacje zebala! To teraz pewnie bedzie najbardziej zadbany zabek w UK :)

no i zapomnialam pogratulowac Adasiowi!!! Masz czym teraz gryzc tesciowa, zieciu!!!! ❤️

Dobry wieczor. Asia my ubiegamy sie o obywatelstwo czekamy na papiery z Home Office ,dodam dlugo czekamy.Potem wyrabiamy Adasiowi paszport angielski narazie ma polski .Wyrabialismy mu tymczasowy gdzie nie trzeba peslu. W waszym przypadku nie wiem co radziec musicie to dobrze przemyslec:):):) Adasiowi przekazalam jak gryzc tesciowa to ma pamietac dlugo :):)Narazie nie da sobie zajrzec do paszczeki tylko przy karmieniu slyszymy brzdek co go bardzo smieszy:):) Jejku utro poniedzialek maz do pracy ,a tak fajnie jak jest w domu. Hmmmm za tydzien niby ja wracam do pracy ,ale w domu tak ,ze obowiazkow przybedzie ,ale cztery sciany te same. Za tydzien dziadek przylatuje:):)Hmmmmm to go wykorzystam:):) 🖐️

flyfly, ciesz sie kazda minuta tego ostatniego tygodnia w domu s Adasiem. Musze sie przyznac ze ja jakos lubie byc w pracy i zdawac egzamin zycia w kregu doroslych ;) i jak juz wroce do domu to i czas z mala lepiej spedzam bo jestem steskniona i te dwie, trzy godziny przed polozeniem jej spac to tak jakos malo - weekendy sa przewspaniale bo mam ja caly czas dla siebie!!! A jaka madra juz sie robi ;) moja najukochansza! u nas zebow nie widac i nie slychac ale moze to i dlatego ze nadal karmie plastykowymi lyzeczkami a do buzi nie da sobie zajzec. Ale jeszcze si nie martwie. Dzisiaj byl juz piaty dzien jak dawalismy jej calpol, od jutra koniec i zobaczymy czy ten kaszel (teraz juz kaszelek) jeszcze ja bedzie meczyl. najgorszy to ten katar..... Za tydzien mala bedzie miala 8 miesiecy - mowia ze w ciazy tyje sie przez 9 i potem zrzuca sie przez tyle samo.... no to ja mam 10 kilo do zrzucenia w ciagu 5 tyg!!! rany rany!!!! normalnie depresja mnie bierze! z tym paszportem to rzeczywiscie sprawa do powaznego przemyslenia. Kasiu, a od ilu juz lat tu jestescie? Na pewno juz pisalas ale mi \'wyskoczylo\' z glowy ;)

Szanta, rozmowy kwalifikacyjne jutro rano..... :o ide sie przygotowac, ale po moim ulubionym serialu Medium :) opowiem Wam jutro. O rozmowach, nie serialu ;) 😴 🖐️

Hej dziewczyny:) Powodzenia na rozmowie, mamo E:) Ja mam nie lada problem...z polskim urzedem - otoz zazadali,zebym zmienila dowod osobisty w ciagu 7 dni - inaczej grozi mi wiezienie! Chodzi o to,ze mam dokumenty na nazwisko panienskie (a slub bralam popl roku temu). W kazdym razie mam problem...bo moge pojechac dopiero jak mala dostanie paszport - czyli za 4 tygodnie...Ale nie to jest problemem - mam pytanie do mam dzieciaczkow, ktore maja juz taki paszport tymczasowy - otoz, czy jest w nim napisane nazwisko panienskie matki? Bo jesli nie, to mnie nie wypuszcza z dzieckiem samej:) Please...odpowiedzcie

Dzien dobry. Asiula powodzenia dzisiaj trzymam kciuki:):):) My jestesmy w Anglii ponad 8 lat ,kurcze teraz dopiero sobie zdalam sprawe ilt to juz czasu.Kurcze leci jak nie wiem. Wiecie co jak ja widze usmiech na tej buzince widac ,ze mu tyle ulgi przynioslo ,a nie ten placz w piatek i zero zainteresowania niczym.Teraz wszytsko od soboty go cieszy:):)pewnie do nastepnego zebola. No wlasnie Adas sie gdzies wybiera tylko gdzie???/??Dzisiaj znalazlam go przy drzwiach w sypialni tak mu bylo spieszno do butelki nie nadzarzam.Chyba bedziemy szukac bramek na schody bo jak sie slizga to mu idzie coraz szybciej.Do raczkowania zaprzeproszeniem tylek za ciezki.Teraz pelny slizg w tyl na brzuchu.jjjjjjjjejkuuuuu dalej gdzies szoruje. Asia mam nadzieje ,ze zebole jakies beda w krotce.Kater tez niech juz sobie idzie:):) Malgorzatka jak tam u Ciebie ?????????Tesciowa daleko mozna zyc:):):P Szanta powiedz mi jak Mieszko na Maye mam nadzieje ,ze zafascynowany:):) Ide na kawke dzisiaj ja stawiam:)Ciacha nie bedzie Asia ze wzgledu na twoje ..........nie ma tak zle.

Felicity sprawdzilam . Jest imie nazwisko dziecka miesjce urodzenia data urodzenia i termin waznosci. Nie ma zadnych informacji na temat nazwiska mamy . Kurcze nie wiem co Ci doradzic. Wyrobienia dowodu w Polsce tez trwa

Felicity dowod z tego co wiem mozna wyrobic w konsulacie w Londynie, bo w Polsce czeka sie miesiac... co do podrozy z dzieckiem, wez po prostu akt urodzenia i swoj akt slubu , jakby sie ktos pytal to beda widoczne koneksje moje dziecko ma nazwisko swojego ojca a ja drugiego meza - mam zawsze akt urodzenia przy sobie - nikt sie nie pytal jeszcze o niego ale za to pare razy zapytano mala z kim podrozuje:) mam nadzieje ze pomoglam:)

mamaE co do dylematow paszportowych mozna zawsze miec oba paszporty:) ja tak zrobie mojemu nienarodzonemu jeszcze maluszkowi, ktory po tacie bedzie szkotem(ka) a po mamie polakiem(ka). znam kilkoro takich dzieci - maja podwojne obywatelstwo. jednak to czy twoja Ewelinka moze miec polskie obywatelstwo nie jest takie oczywiste dla mnie bo wg prawa polskiego obywatelstwo dziedziczy sie po matce ale moge sie mylic:) mysle ze w konsulacie beda mogli ci udzielic takich informacji bo nie chcialabym wprowadzac w blad pozdrowionka dla wszystkich

jednak nie mialam racji Mamo E tutaj przepisy dot obyw polskiego http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2000/0353.htm jesli jedno z rodzicow jest polakiem to ok; dziwne jest tylko ze mojej kolezanki corka ma oba obywatelstwa -polskie i angielskie i oba paszporty a wg tych przepisow to niemozliwe musze ja zapytac jak to zrobila:)

Gość hanusiaaaa
Czy jest tu jakaś mloda mama z Bristolu? Staramy sie o dziecko ale nie mam pojecia gdzie sie udac na badania. Prosze o kontakt na mojego maila.

felicity wiezieniem cie strasza?? ja mam juz dowod na nowe nazwisko, choc tez zwlekalam z tym pewnie wiecej niz pol roku, ale paszport nadal mam na panienskie. W paszporcie maluszka nie ma danych rodzicow. Ostatnio kupilam sobie bilet i chcialam leciec na dowodzie, ale musielismy wyslac nasze dowody do Home Office bo staramy sie o rezydencje no i przez pol roku nawet moga nam nie odeslac. Dowod to moj jedyny dokument na nowe nazwisko. Musialam dzwonic do linii lotniczych i zmieniac nazwisko. wiec jak lecielismy na rozne nazwiska z Julka, ale nikt sie nie czepial, tylko w Krakowie pytali czy to moja corka i o jej date urodzenia. Pytalam sie w konsulacie przy okazji czy moge uzywac mojego paszportu i powiedzieli ze nie mam problemu. Mozesz tez miec ze soba akt slubu i pokazac jak sie beda czepiac.

Czesc Dziewczyny! Mama E - juz pewnie po rozmowie, napisz koniecnzie jak bylo, a ja na wszelki wypadek ciagle trzymam kciuki!!!! To widze ze moje starania o rezydenture tu sie odwleka, bo jak zgubilam paszport w zeszlym roku w lutym, tak do tej pory nowego nie wyrobilam :( Ile ciekawych i pozytecznych rzeczy napisalyscie wczoraj, normalnie niesamowite, trzeba zaczac robic notataki jak slowo daje... Siobhan - tych dwoch paszportow to tylko teoretycznie nie wolno, wystarczy nie byc do spodu szczerym i sie nie przyznac ze ma sie ten drugi...I nie poslugiwac sie w Polsce paszportem angielskim, bo tego zdaje sie nie wolno szczegolnie, jesli ma sie polski... Flyfly - 8 lat, niezle! Stary wyjadacz jestes :) Ja niby 4, ale z przerwami, a w ogole wg prawa to dopiero na powaznie od czerwca 2006 jak zaczelam porzadnie placic podatki, a nie mykac sie po studencku :) A Mieszko Maya jest zachwycony, nazywa siebie \"stasi bacisiek\", caly czas chce ja trzymac na rekach , przynosi smoczka i ciagle nas poucza czego Mala potrzebuje :) sto pociech :) Ale jestem przeszczesliwa, bo wyglada na to ze nie jest zazdrosny (uffff) Czy pogoda dzis moglay uprzejmie sie ustabilizowac??? Bo na zmiane chmury i slonce, a zimny wiatr to pewnie przez caly czas...A my sie wybieramy z malutka na spacer, i dobrze by bylo zeby nas nie wywialo calkiem....