Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Go艣膰 soczewkomanka

hej, jako uzytkowniczka soczewek kontaktowych chcia艂abym rozpocz膮膰 topik, w kt贸rym b臋dziemy wpisywac wszystkie uwagi, mity, prawdy o soczewkach kontaktowych!!! Ja sobie bardzo chwal臋 t臋 metod臋 korekcji wady wzroku i na pewno nie por贸ci艂abym na sta艂e do okular贸w. co do laserowej korekcji wzroku - jeszcze chyba nie jestem na to przygotowana :) ale soczewki wystarczaj膮 mi w zupe艂o艣膰i, nosz膮c je te偶 potrafie zapomnie膰 o wadzie wiec jest ok. Nosz臋 aktualnie soczewy oddychaj膮ce O2optix, jestem zadowolona, co do powszechnie g艂oszonej du偶ej przepuszczalno艣膰i tlenu tych soczewek - faktycznie prawda, dotleniaj膮 oko, mo偶na w nich spa膰 - sama przetestowa艂am i mam jeszcze oczy ;) Co do d艂ygo艣膰i noszenia - 16 godzin wytrzyma艂am dotychczas najd艂u偶ej .

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alureee
-o2optix(a takze pure vision, acuvue advance) to soczewki silikonowo-hydro偶elowe, dotychczasowe byly tylko hydro偶elowe, silikon sprawia ze soczewka przepuszcza tlen i oko "oddycha" -o2optix maja najwiekszy wspolczynnik dk/t ze wszystkich innych w tym przedziale cenowym (night&day maja najwiekszy, cene tez maja naj) -Nie s膮 jakie艣 specjalnie drogie 140 z艂 za opakowanie 6 sztuk, przy czym powinnismy dosta膰 na pocz膮tku blister soczewek gratis. -Dosy膰 cz臋sto robi膮 na nie promocj臋, dzi臋ki czemu mo偶na jako艣 taniej je wyhaczy膰, albo dosta膰 co艣 gratis. Tyle moich spostrze偶e艅 na temat tych soczewek :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mallinka
Alureee, piszesz 偶e 140 z艂 za 6 sztuk soczewek. A ile czasu mo偶na nosi膰 jedn膮 par臋? Ja nosz臋 takie 3-miesi臋czne, ale chcia艂abym zmieni膰 na takie "oddychaj膮ce"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tinu艣123
A ja si臋 zastanawiam , czy soczewki mo偶na nosi膰 do "upad艂ego" jak to okreslij m贸j kolega tzn. wyjmuje soczewk臋 dopiero wtedy, kiedy ju偶 naprawd臋 doskwiera mi w oku? M贸j znajomy tak robi, ale nie popieram tego. Ja zawsze wyjmyj臋 soczewki po 8 godzinach i daje oczom odetchn膮膰. Czy taki patent nie uszkodzi oczu albo co艣 w tym stylu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alureee
Nie wiem dok艂adnie czy chodzi Ci o dzienny czas noszenia soczewek czy miesi臋czny? Je偶eli dzienny, to spokojnie mo偶esz nosi膰 po kilkana艣cie godzin, tak jak soczewkomanka napisa艂a, je艣li chdzi o tryb miesi臋czny to do max tygodnia mo偶esz w nich lata膰 i spa膰 bez 偶adnego ryzyka dla Twoich oczu, musisz pami臋ta膰 偶e do ci膮g艂ego noszenia przez miesi膮c s艂u偶膮 soczewki Night and Day i Pure Vision z tego co wiem :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mallinka
chodzi艂o mi o miesi臋czny. W ci膮gu dnia stram si臋 po przyj艣ciu z pracy zdejmowa膰. Czyli 6 par soczewek=3 tygodnie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
Widz臋 偶e jako艣 si臋 topik rozkr臋ca powoli :) Mo偶e wpiszmy swoje metody zak艂adania soczewek, bo to te偶 sprawia niekiedy trudno艣ci, szczeg贸lnie na poczatku :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sylwik_s
HEJ - to ja mam pytanie raczej o zdejmowanie ni偶 o zak艂adanie - je艣li chodzi o zak艂adanie to najlepiej trzymaj膮c odchylon膮 lekko doln膮 powiek臋 przy艂o偶y膰 soczewk臋 do bia艂ej cz臋艣ci oka patrz膮c do g贸ry (trzeba pochyli膰 g艂ow臋 przylustrze) a nast臋pnie leciutko j膮 nasun膮膰 na t臋cz贸wk臋, pu艣ci膰 doln膮 powiek臋 popatrze膰 w d贸艂, na boki, zamkn膮膰 oko, lekko podotyka膰 soczewk臋 przez zakmni臋t膮 powiek臋 i b臋dzie ok! Ale nie umiem zdjemowa膰 :( Nie mam problem贸w z odsuni臋ciem soczewki, ale potem nie umiem jej z艂apa膰 偶eby j膮 wyj膮膰, zawsze si臋 strasznie z tym m臋cz臋. Nosz臋 Dailies - s膮 艣liskie :DDDDD

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alureee
Oj , niedok艂anie si臋 wyrazi艂am :) Chodzi艂o mi o to,偶e je偶eli chcesz nosi膰 je w trybie miesi臋cznym to po kilkana艣cie godzin dziennie przez 30 dni jedna par臋, ale soczewki o2optix przez to 偶e maj膮 du偶膮 przepuszczalno艣膰 tlenu i mo偶na w nich spa膰, ale je偶eli zdecydujesz si臋 na to 偶eby r贸wni偶 w nich spa膰 , to wtedy do max tygodnia mozesz nosi膰 jedn膮 par臋 :) mam nadzi臋j臋 , 偶e teraz jasniej napisa艂am :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alureee
Ja zawsze na czuja wyjmuj臋 soczewki :) Mam dwa "sposoby" albo odchylam g艂ow臋 i 艂apie dwoma palcami soczewk臋 , albo pr贸buje 偶eby soczewka przyklei艂a si臋 do palucha i wtedy jak juz si臋 lekko odklei to wyci膮gam, r贸znie to bywa w praktyce, ale zazwyczaj skutkuje :)

Udost臋pnij ten post

ja nosze swoje od 2 lat.. nie wyobrazam sobie bez nich zycia :D wogole nie czuje tego ze cokolwiek ma na oku.. a co do dlugosci noszenia to zakladam je kolo 7 rano i ze zdejmowaniem roznie bywa.. ale tak kolo 20.. czasmi 17.. co do mitow to slytszalam rozne rzeczy ;] ze jak sie zasnie w nich to sie oko bardzo uszkodzi, a jak sie pare razy w nich zasnie to nawet mozna wzrok stracic :P hehe... chyba nie slyszalam nic glupszego ;] samej parokrotnie mi sie zdazylo w nich zasnac i jakos zyje ;] :P ja kupuje ACUVUE 2 Johnson&Johnson COLOR czasmi zielone czasmi e niebieskie.. i musze wam powiedziec ze sa strasznie dobre :) wczesniej na probe kupilam raz inne , ale zaraz robily sie twrdawe... nie pamietam nazwy..a nie chce przekrecic ;] jakby ktos bylby zainteresowany to kosztuja 160 zl 6 par (czyli starczaja na 3 miesiace) ja zawsze troche oszczedzam na soczekwach.. bo zmiasta 4 tygodni nosze 5.. i poniewaz obie soczewki mam tej samej mocy to trzymam je razem w jednym pojemniczku :) wcale sie nie psuja.. a plyn zmieniam co 2 dni...dzieki temu soczewki starczaja mi na dluzej a taki maly plyn nie wiem dokladnie na ile, ale na 3 miesiace na pewno :) polecam ;] nie wiem jakie moge byc jeszcze mity ;] nie wyplywaja jak sie placze :P nie wyplywaja w basenie.. hmmm.. nic mi juz nie przychodzi do glowy.. ale uwazam to za cudowny wynalazek.. noszac nie czujesz ze je masz.. a samo zakladanie zajmuje nie wiecej niz 10 sekund... :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 liczebniczka
ja nosze soczewki od 6 lat okolo, zawsze kupuje miesieczne, 20 zlotych za jedna. zdarza mi sie nosic soczewki nie miesiac,ale np 2 i jeszcze nic mi sie z oczami nie stalo,wkladam je rano jak wstaje a zdejmuje jak wroce,czasami jest to 21,a czasami jak gdzies wychodze to jest tak,ze wloze o 8 rano,a zdejme o 8 ale nastepnego dnia.kupuje nowe jak mam kase i jak odczuwam jakis dyskomfort w noszeniu. co do wyjmowania to po prostu lapie w 2 palce i wyjmuje:) duzo razy w nich spalam jak np wyjechalam gdfzies na kilka dni i zapomnialam plynu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Poszukujaca2005
Nosze soczewki od kilku lat. Mam wad臋 -1,5. Kiedys przypadkowo przez tydzie艅 nosilam soczewki jednodniowe (zawsze zdejmuj臋 jak przychodz臋 z pracy) i dopiero po tym czasie si臋 zorientowa艂am, 偶e to nie s膮 temiesieczne. Nic mnie nie bolalo, wszystko by艂o tak samo. I st膮d moje pytanie czy mo偶na nosi膰 soczewki jednodniowe d艂u偶ej ni偶 jeden dzie艅? Wiem, 偶e nazwa wskazuje co innego ale fakty, w moim przypadku, m贸wi膮 same za siebie. Pyta艂am o to jakiego艣 okulist臋 on line i powiedzia艂, 偶e w 偶adnym wypadku. Natomiast moj znajomy okulista powiedzial, 偶e moge tylko 偶ebym czy艣ci艂a je tak jak te miesi臋czne. Ju偶 sama nie wiem co my艣le膰. Podobno te jednodniowe s膮 mniej wytrzyma艂e i szybciej si臋 niszcz膮 i to ca艂a r贸偶nica. Tylko 偶e jednodniowe kosztuj膮 6z艂 a nie 40. Mo偶e wiecie co艣 na ten temat. Wiem 偶e okuli艣ci-optycy nie powiedz膮 偶e mo偶na nawet je艣li tak jest bo to dla nich strata. Ale jak jest naprawd臋? Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rikitiki
no widze 偶e ryzykantki tu sa=) ja raczej stosuje sie zawsze do tego co lekarze m贸wia i co pisza w tej ksiazeczce. zawsze zdejmuje soczewki na noc, stara sie d艂ugo ich nie nosic. mam miesieczne i co miesi膮c zmieniam pare (+-3 dni) p艂yn nalewam mniej wi臋cej do po艂owy wysoko艣ci pojemniczka tak aby soczewka ca艂a by艂a "utopiona" a du偶a butla starcza mi na 2-2,5 miesi膮ca. nie chce na w艂asnych oczach zabardzo eksperymentowa膰 bo mam du偶a wade i jakbym niedajbo偶e musia艂a odstawic soczewki (zapalenie spoj贸wek czy cos) to by艂by to dla mnie koszmar... pozdrawiam wszystkie zasoczewkowane

Udost臋pnij ten post

witam :) ja od tygodnia nosz臋 SoftLens Toric 66- soczewki toryczne miesi臋czne ;) zbyt tanie nie by艂y- 440z艂 za dwa opakowania po 6 sztuk,ale inaczej sie nie da艂o kupi膰 :/ mam takie pytanie- czy zdarza si臋 Wam,偶e soczewka \"wskoczy\"na oko-przy zak艂adaniiu jej-a potem,zamiast przesun膮膰 si臋 na t臋cz贸wk臋,nie przykleja si臋 do oka,tylko spada? czasem tak mam,do艣膰 to denerwuj膮ce :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szyszynka
Ja nosze w sumie krotko soczewki ale zdazylam juz kupic soczewki smieniajace kolor mam swoj naturalny zielony a kupoilam niebieskie tylko jest taki problem i wszystkich orzed tym przestrzegam soczewki maja rozmiary maly sredni i duzy. ja o tym nei wiedzialam i kupilam pani u optyka wziela mi srednie okazaloi si eze sa za duze i moja zrenica jest za mala na wypelnienie srodkowej luki i czasem widac mi dwa kolory teczowki ale ludzie mowia ze wygladam bardziej tajemniczo ale to moze byc w sumie problem natomiast nosilam juz acuve2 i baushe ale baushe sie latwo sciaga natomiast bardzo sie do siebie kleja czasem trzeba sie nameczyc zeby je poodklejac od siebie tzn jedna jak sie zlozy na pol to jest problem mam wade -4 wiec bez soczewek juz nie moge zyc hehe

Udost臋pnij ten post

ja mam -5,5 ;) i to jeszcze z cylindrami :P ale masz racj臋, bauschy si臋 bardzo 艂atwo 艣ci膮ga :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
Hej dziewczyny, Co do jednodniowych i noszenia wi臋cej ni偶 jeden dzie艅 -- mi si臋 wydaje 偶e jest to mo偶liwe pod warunkiem , 偶e przeczy艣cisz je p艂ynem pil臋gnacyjnym. Ja nosi艂am swego czasu Focus Dailies - w艂a艣nie jednodniowe, i zdarza艂o mi si臋 niekiedy 偶e soczewka zostawa艂a na noc w oku, albo wsadzalam j膮 do pojemniczka z p艂ynem i zak艂ada艂am na drugi dzie艅, ale juz tylko na par臋 godzin :) W ka偶dym razie 艣lepa nie jestem poza tym dailiesy maja jeszcze funkcj臋 nawil偶aj膮c膮 oko i mo偶e dlatego tak dobrze si臋 spisa艂y. Natomiast nie pr贸bujcie zostawia膰 soczewkek jednodniowych w tym p艂ynie , w kt贸rym s膮 pakowane - tak te偶 zrobi艂am no i niestety soczewka by艂a do wywalenia, bo zwyczajnie zasch艂a :/

Udost臋pnij ten post

Witam! A nosi艂 mo偶e kto艣 z Was soczewki I-wear? Ja nosz臋 je od ponad 3 tygodni ( bo w艂a艣nie wtedy zacz臋艂am w og贸le nosi膰 kontakty). Jestem z nich zadowolona, ale nie mam por贸wnania, wi臋c jestem ciekawa czy kto艣 nosi艂 te i jaki艣 inne. Ja staram si臋 stosowa膰 do zalece艅 lekarza, tzn. nie nosz臋 soczewek d艂u偶ej ni偶 potrzebuj臋, codziennie wymieniam p艂yn i zamierzam wyrzuca膰 miesi臋czne po miesi臋cznych stosowaniu (+ te dni kiedy ich nie nosz臋, np. niedziele) :) Czekam na opinie dotycz膮ce I-wear贸w!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
Ja takich nie pr贸bowa艂am :) a jaka jest cena?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szyszynka
I-wear nie nosilam a co to sa za soczewki Co do noszenia soczewek wiecej niz potrzeba to mam mala historie ku przestrodze moja kolezanka nosila soczewki miesieczne ponad dwa miesiace i jej si eprzykleily tzn tak mocno wyschly ze nie mogla ich sciagnac i zamiast wybrac sie do okulisty zakroplila je plynem i przenosila jeszcze ze dwa dni az zaczely jej doskwierac przez co lekarz musial sciagac je chirurgicznie to musial byc bol nie polecam przenoszenia bo i po co ja osobiscie stosuje sie do zalecen codziennie zmieniam plyn i wyciagam szkla na noc po co psuc sobie oczy wkoncu mamy je do konca zycia jak i zabki :)))))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 shimmery
Nosz臋 soczewki od kilku lat-AUCUVE 2 miesi臋czne,ale zawsze nosze je oko艂o 2 miesi臋cy(kiedy艣 3 m.).Codziennie wk艂adam je do pojemniczk贸w(chocia偶 czasami zostawia艂am na noc) i nigdy nic mi nie by艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja nosz臋 surevue johnosona
ale zamirzam je zmienic, bo nie odpowiadaja mi zupe艂艂nie, g艂贸wnie ze wzgo臋du na wiecznie podra偶nione oczy, jak wymawia sie 'O2optix'?? bo moze sie na nie skusze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dorotkaaa
I-Wear to chyba marka Vision Express? Bo u nich w sklapach zawsze s膮. Pewnie dobre s膮. Ja nie pr贸bowa艂am bo mi moja okulistka bardzo du偶o naopowiada艂a w艂a艣nie o o2optix, 偶e s膮 najlepsze wi臋c nosz臋 te i nie zmieniam. NIe wiem jak to si臋 wymawia :))) ja wymawiam jak tlen czy "o-dwa-optix" :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
A no faktycznie mo偶e i to Vision Express, teraz sobie przypomnia艂am 偶e kiedy艣 mia艂am tej firmy p艂yn do soczewek, ale samych soczewek nie testowa艂am :) Ja miesi臋cznych soczewek te偶 nie przed艂u偶am , zwykle nosz臋 je 30 dni, czasami zdarzy si臋 wi臋cej , ale to tylko dwa - trzy dni ,nie d艂u偶ej. Zastanawiam si臋 teraz nad zakupem jaki艣 jednodniowych, bo wyje偶dzam na narty i jako艣 nie chce tych p艂yn贸w wozi膰, bo i tak kosmetyczka b臋dzie wypchana :) Nie wiem tylko na jakie, z jednodniowych to tylko te Dailies kojarze.

Udost臋pnij ten post

ja uzywam Focus Dailies, jak dla mnie sprawdzaja sie calkowicie :) nie mam z nimi zadnych problemow, i u mnie przezywaja nawet w sktremalnych warunkach, tzn zdarzylo mi sie caly sylwester w nich przebyc, czyli ponad 24h i wszystko bylo ok :P a co do I-wear, tych z vision express... kiedys musialam kupic na gwalt soczewki bo moje dailies pies porwal..:P :P wiec kupilam i-weary... trudnosci juz mialam z wlozeniem ich rano.. gdyz poprostu nie trzymaly mi sie oka.. (soczewki nosze od siedmiu lat) ale wkoncu jakos na chama sie tam wcisnely... nastepnie w ciagu dnia po trzech godzinach noszenia, rozkruszyla mi sie jedna soczewka na oku...:/ wiec szybko do okulisty by pozdejmowal te kawalki soczewki z oka... dla mnie osobiscie to bubel straszny... predzej zaloze okulary niz wloze i-weary jeszcze raz... moimi znajomi tez nie zachwali ich.. heh, ktos uzywal? moze poprostu mialam jakies wadliwe? nie wiem sama...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 liczebniczka
ja uzwam softlenses bausch&lomb i nigdy nie probowalam innych,czy zeby zobaczyc jkies inne trzeba isc najpierw do okulisty,czy mozna pokazac papierek z rozmiaami po tych softlensach? chociaz w sumie nie wiem,czy oplaci mi sie zmieniac, bo mowicie tu o strasznie wysokich cenach,jakies 140 zl itd:P a ja place 40 na miesi膮c (tzn na d艂u偶ej)

Udost臋pnij ten post

hej :) mam na 7 30 do szko艂y, i wsta艂am nieco :P wcze艣niej,偶eby za艂o偶y膰 soczewki ;) liczebniczka---> czy to soczewki toryczne? mam takie same (toryczne) ,nie wiedzialam ze Softlens mog膮 te偶 by膰 sferyczne ;) a ta艅szych torycznych chyba nie ma?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 soczewkomanka
No nie偶le o 5.30 post :) hihii A co my艣licie o kolorowych soczewkach? Ja mia艂am tylko raz takie, z tego co pami臋tam to Freshlooki tylko nie pamietam jakie , bo ich jest od groma i ciut ciut :) Kolor mia艂y smieszny - niby zielony, troch臋 morski, wygl膮da艂y spoko, niestety z tego co sie orientuje Freshlooki dost臋pne s膮 tylko w jednej krzywi藕nie, chyba 8.6 .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 liczebniczka
Tula ---> nie rozumiem co do mnie m贸wisz? nie wiem co to sa toryczne i sferyczne:D :D

Udost臋pnij ten post