Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ginkamala

najwczesniejszy wczesniak-z ktorego m-ca ciazy?i jest ok?

Polecane posty

Moja koleżanka urodziła dziewczynkę(3lata temu),w 31tyg.ciąży. Mała ważyła tylko 700g.Jak na ten tydzień to bardzo małe dziecko. Przeżyła.Teraz jest fajną,roztropną trzylatka:):):):)

Gość własnie dlaczego
ja znam dziecko ktore przyszło na swiat w 5 m-cu!!!z tym ze nie w polsce a w niemczech-fakt ze ojezdzili sie z nia po klinikach ale zyje i gdyby nie rurka w przełyku to wszystko było by ok-wazyła zaledwie 450 g!!!!!

Gość moje słonce
25 tydz. 650 g. niestety po 2 dniach dzieciatko zmarło...

Gość własnie dlaczego
a co powoduje tak wczesne porody?????przeciez 25 tydzien to szok!!!!

Gość moze zapytacie

Znajoma urodzila w 6tym mcu. Dziecinka wazyla ok 500g. Teraz lezy w inkubatorze i przybiera na wadze. :)

Natia-a coz ona takiego zrobila ze maluszek urodzil sie tak wczesnie? Pytam, bo lepiej wiedziec czego unikac...

Moja siostra urodziła swojego drugiego synka pod koniec 5-go miesiąca. Było to w Niemczech chyba z 15 lat temu. Jej lekarka (polka) zlekceważyła sączenie sie wód. Pewnego pięknego dnia siostra trafiła z silnym krwawieniem do szpitala, szybko cesarka i jeszcze miała zatrucie ciążowe. Ledwo ja odratowali. Fabian jak tylko sie urodził trafił na sale operacyjną i miał operacje na płuckach (takie maleństwo). Żył 14 m-cy. Do końca nawet nie siedział. Miał udar. Strasznie go męczyli większość swojego krótkiego życia spędził w szpitalu.

No niestety, to co napisała Grzywa, to fakt. W niektórych krajach nie ratują dzieci poniżej 23 tygodnia, bo fundują im koszmar zamiast życia. Oczywiście, może się okazać, że takie dziecko będzie zupełnie zdrowe, albo prawie zdrowe, ale najczęściej takie dzieci są niepełnosprawne. Cięzko jest podjąć decyzję czy walczyć o życie wcześniaka, czy nie i oby żadna z nas nigdy nie była do tego zmuszona.

Gość Paola0404
No witam panie,MOja coreczka urodzila sie na pocztku szostego miesiaca,dokladnie 29 tydzien......wazyla 930g,a nawet 750-w masie krytycznej.....Ale dzieki swojej silnej woli i niesamowitemu zaangazowaniu lekarzy(Pozdrawiam Lekarzy z Wałbrzyskiej Porodowki)...

Mania lezala w szpitalu z kubusiem ktory urodzil sie w 25 tygodniu. Chlopczyk juz wtedy mial ponad pol roku ale nigdy nie byl w domu. mial problemy z plucami i oddychaniem, za kazdym razem kiedy chcieli go wypisac do domu to maly dostawal dusznosci i musieli mu podlanczac tlen... Nie wiem co sie stalo z Kubusiem bo my wyszlysmy do domu a on jeszcez zostal... Moja mama urodzilą synka w 7 miesiacu- na poczatku. Maluszek nie przezyl :( Ciocia mojego meza urodzilą synka w 7 miesiacu i tez dziecko nieprzezylo.

Gość bejbeewewew
a ja mam kolege którego zona podbno urodziła w 5 miesiącu dziecko ledwo przeżyło nie iwem dokładnie który to był tydzień ciązy ale nie ma połowy nóżki, oddych cały czas pod respiratorem i miało operacje na oczy i widzi podobno tylko na jedno a wszystko dlatego ze jego mamusia chiała go usunąc bo nie wiedziała ze to juz 5miesiąc i nałykała się jakis tabletek dziecko podobno cudem uratowali ją niesty też :(

Gość do Paola0404
29 tydzien ciąży to początek 7 miesiąca a nie 6 ... 6 miesiąc zaczyna się w 24 tyg i trwa do 28 mam nadzieje ze córeczka przezyłą i ma sie dobrze:) pozdrawiam:)

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci