Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość honestly

czy macie uczulenie na nikiel?

Polecane posty

Gość ulienna
ja miałam kiedyś SWATCHa z bransoletką, taką dla alergików i nic się nie działo, ajuz srebro ze zbyt duzą domieszką czegos tam uczula mnie.

Gość TIMEX produkuje zegarki
antyalergiczne. Są wykonane w 100% z czystej stali ( bez domieszki niklu). Inne firmy też produkują zegarki z czystej stali ale TIMEX daje gwarancje antyalergiczności polegającą na tym, że jeżeli zegarek mimo wszystko uczuli to można go zwrócić i oni oddają kasę. Wiem bo też mam uczulenie nie tylko na nikiel, na wiele innych metali, także na srebro. Będąc w Aparcie pytałam własnie o te francuskie zegarki i Pani mi doradziła Timexa,bo chociaż podobno te francuzy też są 100% steel, to jeśli uczulą - nie można z tego powodu oddać.To mnie przekonało . Kupiłam Timexa i po ok miesiącu użytkowania nie mam uczulenia. Dodam że od 7 lat niosiłam tylko plastikowe, a teraz mam na brasolecie!!!!

No ja mam ale nie wiem na co :/ :) swedzi mnie np w okolicach pepka jak nosze spodnie z metalowym guzikiem, kolczyki (tzw. \"sztuczne\" - \"nie srebrne\" ) natomiast zlote moge nosic ale zloto to przeciez - bleeeeee.... :p i chyba nawet na liscie z truskawek mam uczulenie bo juz trzeci raz zauwazylam ze w okolicach nadgarstka mnie swedzi :/ ratujcie !!! - wiolkaa_17@o2.pl

Gość nikiel dla człowieka
jest trucizna,a Ty pewnie masz go w nadmiarze w organizmie dlatego jestes na niego tak wrażliwa,proponuje oczyszczanie organizmu z metali

Gość niunia_2312
Czesc ja takze mam taki sam problem jak wszyscy !! Uczulenie na nikiel to jest cos strasznego pojawilo mi sie to kilka misiecy temu probowalam leczyc to sama byly skutki ale gdy mocna swedzialo znow zaczynalam drapac :( Osatnio wybralam sie do dermatologa stwierdziwsz ze mam uczulenie na nikiel zapisala mi plyn oraz masc na recepte !! Powiem wam szczerze w sciagu tygodnia wyleczylam wszystkie krostki i zadrapania z ogromnej blizny nie widac prawie nic !! Wkoncu mamy wakacje a ja sie ciesze ze znow bede mogla wyjsc na plaze !! Dziewczyny chroncie sie i leczcie to mnie juz nie swedzi i jest goood :) Pozdrawiam

Gość Skiczusia
Mam uczulenie na nikiel. Pojawiło mi się to niedawno i jest okropne. Szpeci ciało i mało tego zostają blizny. A polekach jestem cały czas ospała . Czy te uczulenie znika po jakimś czasie ? Przecież kiedyś go nie miałam !!

Gość fruziak
ja też mam uczulenie na ten okropny nikiel Teraz już nie tak ale kiedyś było strasznie niedość że na brzuchu to na rękach nogach dosłownie na całym ciele ktore miałam podrapane aż do krwi Robiłam testy i też wyszło że to na niliel ale nie da się tego w żaden sposob wyleczyć należy poprostu unikać kontaktu z rzeczami które mają w swoim składzie nikiel a jest on także w jedzeniu - pomidorach, piwie, maśle oraz wszelkich potraw z puszek A z leków pomaga mi tylko maść Betnoate'N po innych miałam skórę jakby pogiętą i wygladała jak pergamin Teraz jest już lepiej czasami gdzieś mi coś wyskoczy ale jak to posmaruje tą maścią to odrazu znika

Gość qkaasiek
Ja mam straszne uczulenie na nikiel. Nosilam nie dawno tramki, ktore mialy w srodku metalowe koleczka... Mam od nich od 4 miesiecy straszne swedzace strupu na lydkach. Nie tyle, że sa ogromne to jeszcze sie roznosza, swedza i wygladaja okropnie. Nie ma mowy o zalozeniu spodnicy czy czegokolwiek. Mam za miesiac studniowke, masci od dermatolog nie pomagaja, nie da sie zatuszoowac blizn i strupow niczym, rajstopy tez nic nie daja:( ratujcie, nie wiem co robic.. Chcialabym idslonic nogi na studniowce, ale przy tych swinstwach jest to niemozliwe :(:(:(

Gość Skiczus
Ja niestety mam i to bardzo silne. Najgorsze jest to że podczas sny nie kontroluje drapania i mam straszne rany a co za tym idzie pozostają blizny. Jest coś jeszcze...Ten nikiel jest wszędzie pokarm,spodnie i co gorsza w stanikach. Nawet wysypuje mnie na plecach od tej zapinki. Męczące uczulenie nie życzę go nawet najgorszemu wrogowi :(

Gość itygcjgh
ja neistety tak ... i suzkam teraz zegarka bez niklu a jeszcze ąłdnego bizuteryjnego nei za 500-700 zł...

Gość sachmett
Witam, ja też mam uczulenie na nikiel, tak jakby jeszcze ktoś nie wiedział to napisze w czym on występuje: Występowanie niklu w artykułach spożywczych wg ilości (mg/100g): Gałka muszkatołowa (1500) Kakao (1230) Soja (700) Herbata czarna (650) Orzeszki para (500) Mąka sojowa (410) Małże (340) Soczewica (310) Fasola (285) Czekolada (260) Owies (210) Groch (180) Mleko (?), Margaryna (?), Szparagi (?), Grzyby (?), Cebula (?), Kukurydza (?), Szpinak (?), Pomidory (?), Sałata (?), Marchew (?), Gruszki (?), Rabarbar (?), Piwo(?)

Gość sachmett
oprócz tego jeszcze w przedmiotach takich jak: monety, nożyczki, sztućce, garnki, spinki do włosów, sprzączki, klamki, naparstki, oprawy okularów, szyldy, wizytówki, oprawki do szminek i innych kosmetyków, biżuteria (nawet srebrna i z białego złota), igły, narzędzia ogrodnicze, zegarki, klucze, długopisy, podzespoły elektroniczne, podwiązki, zapinki stanika, suwaki, maszyny (dziewiarskie, ślusarskie), nawozy chemiczne, środki grzybo i owado-bójcze, utrwalacze do barwników, detergenty, produkty olejów mineralnych, okucia stolarskie, uchwyty mebli, cement, narzędzia dentystyczne, instrumenty medyczne, stosowane w ortopedii metalowe gwoździe, śruby, endoprotezy i płyty, rozruszniki serca itp.

Gość sachmett
(zwróćcie uwagę bo malowanie lakierem elementów metalowych wcale nie jest dobre) WAŻNE wchodzi w reakcję z kobaltem, przez co mogą nas uczulać jeszcze takie rzeczy, bo występuje on w: - wybielacze; - detergenty; - barwniki do włosów i ubrań; - barwniki spożywcze; - farby i emalie (nawet lakiery do paznokci); - cienie do powiek, pudry, chusteczki nawilżane; - oleje mineralne; - cement; - nawozy; - wielu metalach, również szlachetnych; - biżuterii; - szkle; - suwakach; - w zamkach; - klamrach ze srebra; - nożach kuchennych; - szpilkach; - lokówkach; - oprawach do pomadek; - w monetach; - metalowych wizytówkach i wizytownikach; - narzędziach medycznych i dentystycznych; - krzesłach metalowych; - parasolkach - zegarkach; - naparstkach igłach i nożyczkach; - przyborach do pisania; - gazetach – świeży druk - w oprawach telefonów komórkowych;

Gość sachmett
wszystkie powyższe informacje dostałam od Alergologa, z kliniki alergologicznej w łodzi, niestety sie sprawdza że odstawienie tego wszystkiego, lub chociaż ograniczenie kontaktu do minimum pomaga i znikają krosteczki itp. ale to trochę upierdliwe... drugi rok już się męczę, używam tylko kosmetyków EMOLIUM i ATW nie maluję się, nie noszę biżuterii, rajstop, ubrań które są barwione (czyli tylko białe lub pastelowe) dieta też w znacznym stopniu pomaga, ale nie zdziwcie się jak zaczną wam wypadać włosy (brakuje wtedy minerałów głównie cynku) wszystko razem naprawdę redukuje wyprysk kontaktowy (bo tak to sie ładnie nazywa), ale życie zmienia się radykalnie :)

Gość sachmett
Najważniejsze to wybrać się do alergologa żeby sprawdzić czy to tylko nikiel jest przyczyną, ja zanim poszłam do alergologa chodziłam po dermatologach, dostawałam maści które nie działały i leki typu zyrtek czy claritine, które brane nawet po kilka na raz nie działały, oprócz tego że usypiały :) alergolog zrobił badania, dał spis rzeczy w których występuje nikiel, przepisał maści sterydowe (BEDICORT-G, PROTOPIC-bardzo silny i drogi, ADVANTAN) i leki (TELFAST-który nie usypia i ATARAX- bardzo silny i bardzo usypiający, ale dużo tańszy) wszystko to oczywiście jest na receptę. Po tygodniu zniknęło wszystko, kuracja trwa ogólnie dłużej, ale WARTO :) Na wszelki wypadek mam te wszystkie leki w apteczce (jakby mi przyszło do głowy np. najeść się za dużo słodyczy lub założyć coś czarnego, lub biżuterię albo się umalować :)) Wiem że nie wygląda to kolorowo, ale niestety taka jest prawda :( POWODZENIA

Gość A zażywacie HISTYDYNĘ
Histydyna wytrąca nikiel (ok. 500 mg dziennie przez 2 tygodnie). Cynk jest również pomocny (60 mg dwa razy dziennie przez miesiąc).

Gość sachmett
... i co się wtedy dzieje, napisz coś więcej o tej Histydynie

Gość Histamina
HISTYDYNA (gr.) — zaliczana dawniej do aminokwasów egzogennych, obecnie wymieniana jako aminokwas endogenny. Niezbędna w mięśniach, gdyż bierze udział w syntezie białka i hemoglobiny. Jest ona jeden z 20 aminokwasów kodowanych. Jego łancuch boczny zawiera pierścień imidazolowy, dlatego histydyna zaliczana jest zarówno do aminokwasów zasadowych, jak i aromatycznych. Obecność dwóch atomów azotu w łańcuchu bocznym tego aminokwasu umożliwia stosunkowo łatwe koordynowanie jonów metali w metaloproteinach. Atomy żelaza w cząsteczce hemoglobiny znajdują się właśnie pomiędzy parą reszt histydyny. Dwa atomy azotu w pięcioczłonowym pierścieniu histydyny są w środowisku wodnym praktycznie równocenne, gdyż jon wodorowy łatwo wiąże się i oddysocjowuje od drugiego atomu azotu. Pierścień histydyny jest więc użytecznym donorem i akceptorem jonu wodorowego, dlatego histydyna jest często obecna jako kluczowy aminokwas centrów aktywnych wielu enzymów. W reakcji dekarboksylacji w obecności PLP powstaje histamina. W środowisku o odczynie obojętnym lizyna i arginina mają ładunek dodatni, podczas gdy histydyna łatwo może przechodzić między ładunkiem dodatnim, a obojętnym. Właściwość ta jest wykorzystana w centrach aktywnych enzymów, gdzie histydyna zmieniając stany naładowania katalizuje powstawanie i zrywanie wiązań. Artukuł "Histamina i leczenie antyhistaminowe w terapii chorób alergicznych górnych dróg oddechowych" tu: http://www.alergia.org.pl/lekarze/archiwum/04_03/2004_0311.htm

Gość witam ja tez naleze
do "uczulenowcow" na nikiel, ktore lacze wdziecznie z atopowym zapaleniem skory,to wszystko jest leczone( a raczej zaleczane )sterydami w roznym wydaniu , nosze okulary z tytanu.A propos zlota, to mozna nosis, ale 24 karatowe

Gość ssalssa
Wszystkich z tym problemem zapraszam do przeczytania owgo artykułu: http://www.przychodnia.pl/alergia/index20.php3?t=20#a natomiast tych, którzy mają zaczerwieniania, plamki, pęcherze itp po uczuleniu zapraszam do przeczytania recenzji i komentarzy o pewnej maści, dzięki której (podobno) owe skutki alergii znikją. Piszę "podobno" bo dopiero dzisiaj ją kupiłam i dopiero zamierzam ją wypróbować:-) http://torebka.kafeteria.pl/katalog.php?mode=view&id=5382 Ps. Pozdrawiam wszystkich uczulonych i cieszcie się, że nie jesteście uczuleni na pierzę, kurz, pyłki letnie i zimowe, zboże, sierśći, na niektóre produkty spożywcze itp:-) Szaleństwo! Lekarz powiedział mi, że niedługo moje uczulnie przejdzie mi na monety więc muszę nosić same grube pieniądze:-D Buźka

Gość ssalssa
Zapomniałam dodać, że znalazłam wczoraj firmę, która produkuje rzeczy bez niklu, z antyalergicznego materiału. Znajdziecie tam paski do spodni, zegarki, biżuterię itp. I z góry zaznaczam, że też dopiero wczoraj zamówiłam pasek do spodni ze sprzączką bez niklu więc dopiero zobaczę czy to zdaje jakiś egzamin. www.ringstore.pl Buźka

Gość angel6669
tak cos na ten temat wiem czytałem wasze wypowiedzi i powiem tyle nikiel jest wszędzie prucz zułtego złota niestety białe również zawiera nikiel lecz w bardzo małym stopniu . jest masc na to silna i pomaga nazywa sie LATICORD jest w kremie i w masci masc jest dosyc droga ok 9 zl ale krem już od 3 zl niestety tylko na recepte . ps mam uczulenie od dziecka i walcze z nim 24 lata

Gość bOczuś c Agnieszka
Ja też ma uczulenie na nikiel. Od ponad roku. Jest to okropne nie do wytrzymania do tego mam uczulenie 3 stopnia najgorsze... =/ ale mam takie pytanie chce sobie zrobić kolczyk w języku i nie wiem czy coś mi sie stanie czy jak? więc jak ktoś coś o tym wie to niech mi napisze.. prosze :) jak coś to jaki ma być ten kolczyk i wogóle z góry dzięki...

Gość Madzia Mielec
Moje drogie ja Też mam to uczulenie tylko nie mam pojęcia z kąt mi się to wzieło ... nigdy tego nie miałam jestem ciekawa czy mozna ot wyleczyć :?

Gość aaa-nka
Pozbyłam się alergii dzięki 2-tygodniowej diecie oczyszczającej warzywno-owocowej wg książki dr med. Ewy Dąbrowskiej - "Ciało i ducha ratować żywieniem" (koszt około 12,-zł). Przy każdej alergii należy ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych (w tym równiez lodów na bazie mleka w proszku). Zdrowia życzę.

Gość klaudysia22
nie czytałam wszystkich wypowiedzi ale jeśli chodzi o biżuterię to polecam tą z H&M, kupiłam ostatnio kolczyki i wszystko jest w porządku (są testowane na obecność niklu). Sama używam maści ELOCOM, ktoś z was może jej używa lub używał? jak efekty? mi bardzo pomaga.

Gość MoNi3ka69
mi pomógł najbardziej Bephentanol :) posmarowałam 3 razy i mi zeszło ;) do bOczuś c Agnieszka: nie powinno Ci się nic stać :) Kolczyki do języka wykonane są z tytanu, stali chirurgicznej lub srebra :) Najwyżej popytaj w salonach :) Ja mam kolczyka w języku, i nic mi nie było :)

Gość KaSZza
Mam już dłuższy czas to uczulenie . Sztucznej biżuterii unikam ,ale golenia nóg żyletką nie unikne . Po goleniu mam całe nogi w czerwonych krostach...są poprostu obrzydliwe... :(