Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marika0097

PROSZE PO MOZCIE..MATURA ZA 4 DNI!! JAK TO BYŁO Z WAMI??

Polecane posty

Gość ja zdaje.. i wszytskiego

tez slyszalam o zeromskim;) ale z drugiej strony skoro wszyscy tak o tym mowia to moze zrobia nas w konia i dadza cos zupelnie innego:P jakas zbrodznie i kare albo cos takiego:P albo polacza granice z makbetem:P tego sie najbardziej boje...no to wracam do opracowan:P

heh... matura fajna sprawa (z perspektywy czasu) chetnie poszlabym jeszcze raz :P stres jest zawsze, nie da sie tego uniknac :P dzien wczesniej stwierdzilam, ze nie ide :P a na drugi dzien rano, wstalam, poszlam, napisalam, dostalam 5 (bo to po staremu jeszcze :P) na studiach prawie kazdy egzamin to jak 2 matury... ale nie oszukujmy sie, przygotowac do matury sie trzeba :) pozdro i powodzenia 🌼

Gość dolores86
w tamtym roku był romantyzm więć myslę, że w tym nie będzie nad niemnem , ludzie bezdomni, mistrz i małgorzata, tango w tamtym roku miałam na maturze temat z potopu. lektury , którą znałam świetnie.więć typuję którąś z powyzszych

hehe no moja kolezanka tez wspomina mature jaka dosc rozrywkowy egzamin w porownaniu do tych na studiach:P ale przed tez miala niezlego starcha:P tylko po przebrnieciu przez to wszyscy tacy madrzy sa:P hehe;) a tak nauka po nocach i jeden wielki stres;) no w sumie to pierwszy TAKI egzamin;) ech..zycie zycie....;)

Gość dolores86
hihihi , dla mnie to zaden stres , bo ja poprawiam w tym roku. zresztą szczerze mówiąc w tamtym tez za bardzo nie byłam zestresowana

Gość bo jestes
głupia

Gość slonko123
a jak się odstresowujecie ? moze coś polecacie przed maturą żeby dało porządnego "kopa" ? jakieś sniadanio .. RUM c( : grunt to dobra podstawa

Gość maturka 2006
To jest matura podstawowa : 1. Bogurodzica 2. Jan Kochanowski pieśni i treny 3. Jan Andrzej Morsztyn wiersze 4. Daniel Naborowski 5. Wacław Potocki 6. Ignacy Krasicki satyry / Hymn do Miłości Ojczyzny 7. Adam Mickiewicz Pan Tadeusz 8. Adam Mickiewicz Dziady cz. III 9. Juliusz Słowacki Kordian 10. Zygmunt Krasiński Nie- Boska komedia cz. I/ III/IV 11. Adam Mickiewicz wiersze 12. Juliusz Słowacki 13. Cyprian Kamil Norwid 14. Bolesław Prus Lalka 15. Orzeszkowa Nad Niemnem Fragmenty (przy mogile Jana i Cecyli) (przy mogile powstańców) 16. Orzeszkowa Gloria Victis 17. Konopnicka mendel Gdański 18. Bolesław Prus Kamizelka 19. Henryk Sienkiewicz Potop 20. Kazimierz przerwa Tetmajer wiersze 21. Jan Kasprowicz 22. Leopold Staff 23. Stanisław Wyspiański Wesele 24. Władysław Stanisław Reymont Chłopi 25. Żeromski Ludzie bezdomni 26. Żeromski Przedwiośnie 27. Witold Gombrowicz Ferdydurke 28. Nałkowska Granica 29. Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią, U nas w Auschwitzu Proszę państwa do gazu Bitwa pod Grunwaldem 30. Gustaw Herling Grudziński Inny Świat 31. Bolesław Leśmian 32. Julian Tuwim 33. Maria Jasnorzewska-Pawlikowska 34. Czesław Miłosz 35. Krzysztof Kamil Baczyński 36. Tadeusz Różewicz 37. Zbigniew Herbert 38. Miron Białoszewski 39. Wisława Szymborska 40. Stanisław Barańczak 41. Jan Twardowski 42. Sławomir Mrożek 43. Hanna Krall 44. Joseph Conrad Jądro Ciemności 45. Albert Camous Dżuma 46. Fiodor Dostojewski Zbrodnia i Kara 47. Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera 48. Molier Świętoszek 49. William Szekspir Makbet

Ja jade od tygodnia na Plussszu Activ i na lecytynie... :) Umiem juz całosc materiału na jezyk polski. Przed sama maturka mam zamiar wypic mocną kawe i zjesc pozywne sniadanko :)

UWAGA, TYPUJĘ :P Granica Ludzie Bezdomni Wesele Inny Świat Dżuma któreś z tych będzie :P

plusssssz active polecam rowniez;) poza tym lykam jakies kapsulki z jakims dziwnym tajemniczym proszkiem w srodku:P jakas pozywka dla mojego mozgu to ma byc;P:) a na odstresowanie planuje sobie wziac dluga kapiel pachnaca olejkami;) trzeba bedzie tylko troche wczesniej wstac rano:)

kurcze wszyscy podobe typy maja:P a mnie to przeraza troche,bo sie nastawie a tu sie okaze ze cos innego i klops:P nie no tak naprawde to staram sie powtarzac wszystkie lektury;) tylko z wierszami sobie dam spokoj,bo jednak ciezko jest zinterpretowac wiersz tak jak komus sie zachcialo napisac w kluczu...

Hejka wszytskim maturzystom!! Właśnie an chwile odłozylam ksiazki z opracowaniami, jzu nie moge, szlak mnie trafia:P Moze na dobranoc jeszcze poczytam dzisiaj. Ale w suemi to mialam tak, ze podchodizlam lajtowp do matury z polsiego, bo zawsze cos sie na pisze (dobrze ze ejst troche rzeczy na logike:P w tym ejstem dobra:P) Ale ustnych boje sei najbardziej, nio i anglika:( Jesli na ustnym z angielskiego dostane jaksi obrazek i słówke akurat nie bede znała do niego....tego sie boje jak choelra!!! POzdrawiam wszytsich:):) i powodzonka zycze:) 🌻- to anszczescie ;)

hihi tylko nie myslcie sobie ze ja tak normalnie pisze :P bo czeskie bledy mi sie wkradły ;) Normalnie to byków wogole nie robie, ale jak sie szybko pisze to tak bywa...;)

hehe no widze ze podobny problem mamy:P zapomne slowka i koniec ;) kurcze czemu ja tu siedze:P do opracowan isc powinnam a ja na kafe sie udzielam:P proponuje pomaturalne spotkanie zeby sie wrazeniami podzielic:) mam nadzieje ze ktos sie znajdzie chetny?:)

ej a uczycie sie wierszy bo janie bardzo...moja polonistka stawia na zeromskiego...a mistrz i malgorzata to nie jest obowiazkowa takze sie nie bac..ja stawiam na tango z powiazaniem do wesela!!!

no to spotykamy sie w takim razie;) nie no mistrz odpada bo to rozszerzenie jest,wierszy sie nie ucze,bo zawsze bedzie jakas proza,wiec z gory wiersze odrzucam;) hm...tango z weselem polaczone?? ale w jaki sposob?:) ze ten taniec na koncu utworu??kurcze moze byc;) racja racja;)

tu macie na temat TANGO Z WESELEM Akcja Tanga rozwija się tak, by grając dosłownym i przenośnym znaczeniem sytuacji i dialogów, budować z poszczególnych sensów metaforycznych paraboliczną strukturę tekstu. Zaprowadzenie porządku w „rozległej” rodzinie przez nasycenie jej formą, jaką są uroczystość zaręczyn i ślub, przybiera charakter zamachu stanu i kontrrewolucji. Gra w karty, której namiętnie oddają się bohaterowie i do której de facto ogranicza się życie rodzinne, przedstawia relacje międzyludzkie jako nieustanne udawanie. Układ postaci jest tak skomponowany, że symbolizuje związki społeczno-klasowe. Podkreśla to postać Edka, który jako jedyny – obcy, bo spoza rodziny, ale jednocześnie „swój” przez fakt bycia kochankiem Eleonory – wywodzi się z innej klasy społecznej. Dzięki temu powstaje znana z Wesela opozycja inteligencja – lud, ale znamiennie przetworzona na miarę rewolucyjnych zmian. Inteligencja nie jest w Tangu prawicowa i konserwatywna, lecz lewicowa i postępowa, a Edek nie jest chłopem czy przedstawicielem proletariatu, ale jakimś bliżej nieokreślonym tworem socjologicznym, człowiekiem „z awansu”, ćwierćinteligentnym przedstawicielem naturalnej siły. Zabiegi rodziny wokół niego są parodią chłopomanii przedstawianej przez Wyspiańskiego. Innym elementem łączącym te dwa utwory jest sam motyw ślubu. W obydwu ma on pełnić pewnego rodzaju moment graniczny, od którego rozpocznie się proces zmian i odnowy. Niestety podejmowana próba kończy się fiaskiem. W Weselu na przeszkodzie staje bierność i niezrozumienie doniosłości wydarzenia przez uczestników, a w Tangu bohaterowie upodabniają się do swych literackich poprzedników w momencie śmierci Artura. Finał sztuki także nawiązuje do Wesela. Zwycięski Edek, ubrany w marynarkę Artura, tańczy z Eugeniuszem tango nad trupem. Jednak ten znak zaczerpnięty z tradycji literackiej – symbol chocholego tańca, uległ sparodiowaniu i degradacji. Edek nie jest bowiem człowiekiem z ludu, a ubranie Artura nie czyni z niego inteligenta. Podobnie tango – nie jest ono tańcem poważnym, godnym, ale symbolem kultury popularnej. Kryzys wartości nie został przezwyciężony, ale jeszcze dodatkowo się pogłębił: zwycięska okazała się bezmyślna, nieludzka siła, której przedstawicielem jest właśnie Edek. Reprezentuje on naturę rozumianą jako antykultura. Jest zabawny, ale jednocześnie groźny. Taki właśnie śmieszno-straszny jest świat w ujęciu groteski. Bawią nas tu sprawy, które poza utworem traktujemy poważnie i wzniośle.

jak wesele to chyba tylko jeden temat: inteligencja a chłopi co nie ??:)

kurcze...powiem ci/wam?:) ze z wesela pamietam niewiele,ale chyab czas sobie przypomniec bo gdzies uslyszalam ze to jeden z typow;) ale z tym tematem to masz racje zapewne;)

Nom ja obstawiam Wesele, Nad niemnem. MOWIE WAM TO BEDZIE NA 100%

ale z tymi lekarzami też bardzo prawdopodobne :) hmmm a może literatura współczesna ? kto wie :]

Gość maturka 2006
No Wesele to chłopi a intelgencja, marazm społeczeństwa,funkcja symboli w powieści...ja pierdziele zaczynam mnie schiza ale grunt to sie nie poddawać rocznik 87` rządzi :D:P:D