Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy jest dietetyk na forum

czy da sie naprawic przemiane materii??

Polecane posty

Gość czy jest dietetyk na forum

helo niestety gdy bylam mloda(i niedoswiadczona) chcialam zrzucic kilka kg i niesety stosowalam rozne debile diety ktore bardzo schrzanily moja przemiane materii:/ czy jest to odwracalne? czy jest szansa aby byla ona taka jak sprzed kilku lat? dziki za rady

Gość nikima
up?

Gość ewelinka22
Ja mam dopiero 22 lata i tak porypaną przemianę materii, że masakra. Potrafię przytyć i chudnąc w bardzo krótkim czasie,no i lubię imprezować, co się czasem łączy z tym, że np. przez dwa dni prawie nic nie jem...Takie różne czynniki sprawiły, ze mam normalnie masakrę :( Mimo to nic się nie nauczyłam i obecnie za cel postawiłam sobie schudnąć 5 kg (mam 165 cm i 50 kg) i mimo, że jem tyle co nic, to nie chudnę, a brzuch mi wyjeb*** maxymalnie :( Radzę Ci iść do dietetyka, on na pewno Ci doradzi :)

Gość lipa
u mnie z kolei zupełnie odwrotnie - choćbym niemal nic nie jadła przez kilka miesięcy i do tego cały czas spędzała aktywnie waga ani drgnie (165cm, 66 kg). nawet lekarz nie wie, jak mnie ruszyć ;(

Gość ewelinka22
no to rzeczywiście lipnie ;) A u jakiego byłaś lekarza? Ogólnego? Ja naprawdę polecam diabetologa, czy tam dietetyka! Leżałam kilka lat temu na oddziale diabetologicznym i myślę, ze warto takiego doktora odwiedzić. Zaszkodzić, nie zaszkodzi :)

Gość lipa
u endokrynologa się leczę (policystyczn ejajniki:( ) ale może powinnam poszerzyć znajomości.... ;)

Gość ewelinka22
Ja leżałam dokładnie na oddiale endokrynologiczno-diabetologicznym, to już w ogóle full wypas ;) Naprawdę idź do tego diabetologa, to w końcu ekspert od tych rzeczy :)

Gość lipa
hihi - widzę, że nie rozmieniasz się na drobne ;) full serwis :) a co do diabetyka... hmmm... chyba faktycznie się skuszę... :) dzięki za radę :)

Gość ewelinka22
Życzę powodzenia, no i zdrówka oczywiście!

Gość no to jak
? da się poprawić czy nie?

Gość ewelinka22
Ja nie wiem, bo ja leżałam na tym oddziale z innych przyczyn :( Ale wyleczyli tam wiele (bardzo młodych :() dziewczyn z bulimii i anoreksji, więc pewnie się da! :)

Gość lipa
dzięki, ewelinka :) okazało się, że leczę się u pani endokrynolog-diabetolog :) na razie czekam na wizytę i badania - mam nadzieję, że w końcu sobie ze mną poradzi :) a w ogóle to uśiwadomiłam sobie, że moje wszystkie problemy zaczęły się od kiedy rozpoczęłam leczenie :( na swoje nieszczęście na samym początku trafiłam na lekarkę bardzo niekompetentną - przepisała mi hormony bez przeprowadzenia badań - przez to przybrałam na wadze 8 kg w miesiąc - i od tego czasu pomimo diet, tabletek i bardzo dużego wysiłku fizycznego (to akurat bardzo lubię:) ) zmian brak... :( przynajmniej tych pozytywnych - bo każda kolejna dieta zalecona przez lekarza kończy się osłabieniem, bólami brzucha, zgagą i totalnym zatrzymaniem trawienia na pewien czas. więc topik będe chyba podciagać co jakiś czas - może ktoś zna "nielekarskie" sposoby na poprawę metabolizmu?

Gość z_neta
Policz, ile kalorii mogą mieć twoje codzienne posiłki, byś schudła i utrzymała prawidłową wagę. Obliczenia uwzględniają twój wiek, tryb życia oraz masę ciała. Jeśli zjesz więcej, niż wynosi wynik obliczeń, kalorie przemienią się w tłuszczyk. PPM - twoja podstawowa przemiana materii Wiek 18-30 lat PPM = 14,8 x waga w kg + 487 Wiek powyżej 30 lat PPM = 8,3 x waga w kg + 846 Wpływ trybu życia: przy małej aktywności fizycznej (siedzący tryb życia): PPM x 1,4 przy średniej aktywności fizycznej (np. ćwiczenia w siłowni 2 razy w tygodniu): PPM x 1,5 przy dużej aktywności fizycznej (np. ćwiczenia w siłowni 3-4 razy w tygodniu): PPM z 1,6 Przykład: 28 lat, mała aktywność, waga 70 kg PPM = 14,8 x 7- + 487 = 1523 1523 x 1,4 = 2132 kcal dziennie.

Gość z_neta
Co się dzieje w twoim organizmie kiedy się odchudzasz Wskazanie wagi - Reakcja organizmu Lekko spada. - Przy ograniczeniu pokarmu i spożywaniu większej ilości warzyw, przyspieszających perystaltykę jelit, przewód pokarmowy jest prawie pusty, co natychmiast uwidacznia się na wadze. Stoi w miejscu. - Trzymamy ditę, kiszki marsza grają, a mimo to - ciężar się nie zmienia. Dlaczego? Ano dlatego, że organizm jeszcze chroni swój magazyn tłuszczowy. Lekko spada. - Dobra nasza: organizm zaczyna czerpać zapasy z "magazynu" czyli z tkanki tłuszczowej. Znów stoi w miejscu. - Pełna mobilizacja organizmu, który przestawia się na oszczędne spalanie energii. Wszystkie mechanizmy obronne pracują na pełnych obrotach. Skokiem rusza w dół. - Organizm zaakceptował kryzysową aprowizację. Czerpie energię z zapasów. Stoi w miejscu. - Kryzys kryzysem, ale wszystko ma swoje granice. Włącza się alarm: przestawiamy się na jeszczeoszczędniejsze gospodarowanie energią. Cały czas stoi w miejscu. - Organizm przyzwyczaja się do nowej wagi. Taki stan może trwać kilka dni lub nawet tygodni. Skokowo idzie w dół. Organizm sięga jednak po zapasy energii do tkanki tłuszczowej. Stoi w miejscu. - Organizm przyzwyczaja się do nowej wagi - uznaje ją za coś normalnego. Akceptuje też zmniejszone zapasy magazynów